Рецензія на фільм «Ми з майбутнього 2»

Виходить «Ми з майбутнього 2» - продовження про історії про подорожі в часі на поля Великої вітчизняної війни, яка не покажуть в кінотеатрах України.

Виходить «Ми з майбутнього 2» - продовження про історії про подорожі в часі на поля Великої вітчизняної війни, яка не покажуть в кінотеатрах України

Забули про своє скіновською минулому і навіть про небезпечні кличках, абсолютно тепер позитивні Борман (якого замість Данила Козловського відіграє Ігор Петренко ) І Череп ( Володимир Яглич ) Відправляються на Україну - брати участь в іграх історичних реконструкторів, які збираються відновити хід Львівсько-Сандомирської операції 1944 року, коли німецькі частини, що потрапили в оточення під Бродами, пішли на прорив. Проривалися тоді, втім, не тільки німці, але і українці з дивізії СС «Галітчіна», в лісах тоді воювали партизани Української повстанської армії, втім, місце було спекотне. Сюди і догодили Борман з Черепом в компанії двох українських хлопців - неабияких націоналістів Тарана і Сірого ( Олексій Барабаш і Дмитро Ступка ), Катапультувався через роки вибухом іржавого німецького фугасу. Українцям доведеться перекуватися в інтернаціоналістів, вже перекувати скінів - зустріти старих друзів і стару любов Бормана, що не загиблу, як виявилося, медсестру Ніну ( Катерина Климова ). Ну і зробити подвиг, само собою.

Ну і зробити подвиг, само собою

На Україні фільм вже прокляли і прокатного посвідчення не видали. Це цілком можна зрозуміти - початок картини, де реконструктори збираються на свої ігри, схоже на якісь есесівські вечори на хуторі біля Диканьки з одягненими в німецьку форму бісами-киянами. Свято продовжиться на першій же зупинці недружний компанії - в полоні у люто питущих самогон вусатих партизанів УПА, де до мандрівників у часі остаточно доходить, куди вони потрапили. І ось москалі Борман і Череп вже сидять в розстрільної ямі, разом з іншими небажаними елементами, а зверху стоять з автоматами Таран і Сірий, яким належить справою довести - хороші вони українці.

І ось москалі Борман і Череп вже сидять в розстрільної ямі, разом з іншими небажаними елементами, а зверху стоять з автоматами Таран і Сірий, яким належить справою довести - хороші вони українці

На цьому моменті в голові глядача, приголомшеного всім цим актуально-політичним фугасом, вперше проясниться. Коли Таран на наказ «Стріляй!» Хмуро відвернеться і без пояснень скаже «Не буду», в сіквелі замерехтить то, що зробило перший фільм мало не єдиним осудним проектом в категорії «патріотично-виховного кіно» - здатність показати, що війна та тече по венах навіть у тих, хто народився, коли святкували сорокаріччя перемоги. Що можна скільки завгодно обговорювати історію, давати Бандері ордена або обурюватися тим, що йому дали орден, все це не має відношення до того важко наділяти в слова почуттю, яке відчуваєш, натрапивши на забутий пам'ятник з червоною зіркою.

Що можна скільки завгодно обговорювати історію, давати Бандері ордена або обурюватися тим, що йому дали орден, все це не має відношення до того важко наділяти в слова почуттю, яке відчуваєш, натрапивши на забутий пам'ятник з червоною зіркою

На цьому почутті незрозумілою, по суті, але гострої, кровної причетності війні, яка закінчилася задовго до твого народження, і працював перший фільм. Треба зауважити, що зняв його Андрій Малюков працював асистентом режисера ще на «Звільнення» і військову кіноміфологію радянського кіно вмонтував в «Ми з майбутнього» дуже точно. знімав сиквел Олег Погодін ( «Непереможний» (2008) ) Освоював вже не озера колективного несвідомого, а пригодницький фільм з штурмом висоти такої-то і пологами медсестри під ворожим вогнем, в якому це почуття причетності не те щоб зовсім загубилося за політичним завданням, але з'являється швидше завдяки індивідуальним зусиллям акторів.

А втім, його зусиль виявилося досить, щоб на виході із залу і московська, і київська політична риторика ще гостріше здавалися подвійним божевіллям, не тільки в силу природного свого упирства, але і від отсутсвия простого людського співчуття до людей - усім людям, незалежно від прапора - без розбору перемелених історією в пил так, по суті, недавно.

Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер