Рецензія Фільм Про на фільм: Я теж хочу

Новий фільм Олексія Балабанова так само простий, як і його старі роботи. Так само музикальний, так само досконалий. Але, мабуть, це його найбільш пряме, конкретне висловлювання.
Новий фільм Олексія Балабанова так само простий, як і його старі роботи

Олексій Балабанов представляє фільму «Я теж хочу» на Венеціанському кінофестивалі. «Режисерів не беруть в Щастя. У своїх 14 фільмах я «убив» багато людей », - сказав він.

Десь під Пітером є дзвіниця, що дає зайшли в неї людям щастя. Не всім, а тільки обраним, гідним. Але кожному хочеться щастя. І до дзвіниці відправляється рівно стільки людей, скільки може поміститися в стандартний джип. Шукати щастя їдуть Бандит, Музикант, Повія, Матвій і його батько.

Серед російських режисерів немає жодного іншого, який був би одночасно і всенародно популярним, і практично не зрозумілим. Балабанова знають всі. Фільм «Брат» - головний хіт дев'яностих. «Війна», «Про виродків і людей» і «Жмурки» - теж хіти, їх досі по телевізору показують, диски продають. З іншого боку, хто бачив «Щасливі дні» і «Замок»? Або, тим більше, документальний фільм «Настя і Єгор»? «Вантаж 200» був настільки скандальною картиною, що його багато хто відмовився дивитися заздалегідь. «Морфій» і «Кочегар» пройшли по країні відносно непомітно.

Балабанов існує поза великих міжнародних конкурсів (його туди не кличуть, а він ніби спеціально порушує європейські табу, щоб і не покликали ніколи). Виняток - «Я теж хочу», який дивом потрапив на Венеціанський кінофестиваль, але, природно, нічого там не отримав. Балабанов існує поза великих бюджетів. Поза масових рекламних кампаній. Поза киношно-фестивальної тусовки. Він давно живе в оточенні своїх друзів і однодумців, знімає разом з ними кіно і неохоче його коментує.

Ніхто до ладу не знає, про що знімає Балабанов. Він майстерно «упаковує» свої сценарії (по чужим знімає дуже рідко) в сказовую форму, яка поєднує чорний гумор, геги, агресію і афоризми замість довгих промов. Його герої - дивні одинаки, які не бажають визнавати ніяких інших законів, крім тих, в які вони самі чомусь готові повірити. Вони не вірять в досягнення правди ненасильницьким шляхом. І світ у Балабанова завжди лежить у злі - як, втім, часто і самі герої, які повинні з цим світом рахуватися.

Балабанова часто дорікають, що він - апологет насильства. Що він часто знімає не фільми, а в реальному часі. Що він ненавидить Росію. І, з іншого боку, що він - націоналіст. За «Вантаж 200» його звинувачували у порнографії. За «Брата» - в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Не так багато існує на світі докорів, які б не надійшли хоча б раз на адресу Балабанова, який від них або роздратовано відмахується, або добродушно мовчить. Мабуть, головною дверима в його внутрішній світ за всі ці роки стала вийшла скромним накладом книга його сценаріїв, яка показала, наскільки Балабанов цілісний художник, як герої і мотиви з одних його фільмів переходять в інші, як напружено всі вони шукають правди і наскільки іронічно і гротескно Балабанов відчуває дійсність.

Трейлер фільму «Я теж хочу»

Трейлер фільму «Я теж хочу»

Кадр з фільму «Щасливі дні»

Неначе втомившись від загадок, які він (все-таки, напевно, мимоволі) ставив глядачам протягом своєї творчості, Балабанов вперше зважився на ризикований крок. У фільмі «Я теж хочу» він увійшов в кадр. Чи не в якості просто персонажа, як в альманасі «Прибуття поїзда», але як один з важливих героїв дії, як альтер-его і, можливо, як сам Балабанов.

Персонажам фільму доведеться під музику «Аукціон» виконати подорож в стилі «Сталкера», щоб зустрітися з Олексієм Балабановим. Як і інші персонажі фільму, він, представляючись, називає себе по роду діяльності: Режисер. Робить пару додаткових сентенцій з приводу того, що режисер він не останній. А потім зізнається, що так само, як і вони, як і всі - хоче щастя. «Я теж хочу», фраза, винесена в назву фільму, багаторазово повторювана персонажами, тепер вимовляється самим Балабановим. Він хоче того ж, що і всі, але не розуміє, чому багато хто отримує це щастя, а він - ніяк. Чому так відбувається? Хто це вирішує? Є дзвіниця, є приходять до неї люди, є суцільна і люта зима, край, де гине все живе. Але є і він - людина, що жадає розради, що вимагає цього права.

У Венеції Балабанов говорив, що не весь сміх, особливо пов'язаний з тим, кого зіграв він особисто, йому здається зрозумілим. Йому особисто смішно не було. Крім того, він заявив, що створив новий жанр - фантастичний реалізм. Тому що всі грають самих себе, і при цьому історія фантастична.

Тому що всі грають самих себе, і при цьому історія фантастична

Кадр з фільму «Брат»

Можливо, це головний і самий відвертий момент у творчості Балабанова, що знімає всі питання. Але, можливо, це ще одна лукава посмішка від режисера, який добре розуміє специфіку кінематографа і знає, що на екрані людина обов'язково перетворюється в персонажа. І рівняти їх один з одним не можна. Відомо, як багато режисерів-класики використовували образ як би самих себе, щоб заплутати глядача. Тут і Хічкок, і Фелліні, і Уеллс, і навіть, в якомусь сенсі, Тарантіно. Можливо, Балабанов, хитрий і розумний режисер, грає зі своїм образом у власному фільмі. Але ця грайливість, умовність, поряд з майже ідеальною, чистої простотою, дає критикам привід кожен новий фільм Балабанова оголошувати його кращим і самим кінематографічно досконалим творінням. Дивитися «Я теж хочу» приємно і легко. Це елегантне у своїй поетиці висловлювання справді народного художника. Точне, іронічне, а хто печальний, щире.

З іншого боку, хто бачив «Щасливі дні» і «Замок»?
Або, тим більше, документальний фільм «Настя і Єгор»?
Чому так відбувається?