Рецензія на фільм «Вій»

Чи не бездоганний, але захоплюючий комедійно-детективний хоррор з вільною інтерпретацією Гоголя і масою 3D-ефектів

Східна Європа почала XVIII століття. Мандрівний англійська картограф Джонатан Грін ( Джейсон Флемінг ) Випадково потрапляє в глухе українське село, де, як йому розповідають, рік тому згинув семінарист Хома Брут. Молода людина читав молитви за загиблу дочку місцевого сотника і зник в третю ніч обряду. З тих пір церква, де це сталося, варто забитою, і сотник ( Юрій Цурило ) Просить іноземця розібратися, що насправді сталося. Поки Грін освоюється серед козаків, звикає до горілці і відбивається від водяться на Україні чудовиськ, поп Паїсій ( Андрій Смоляков ) Налаштовує селян проти сотника і чужоземного вченого.

Фільм в основному знімався в Чехії. Село, в якому розвивається дія, - це спеціально побудована величезна декорація

Самий довгоочікуваний (в сенсі «долгостройний») російський фільм останніх років після « Важко бути богом »,« Вій »нарешті добрався до великого екрану! І ми дізналися, що навіть семи років роботи над картиною недостатньо, щоб відшліфувати її до блиску. Глядачі, які люблять помічати дрібні недоробки і недодумкі, отримають від «Вія» масу задоволення. Дрібні сюжетні нестиковки? Галочка. Окремі непереконливо вимовлені репліки? Галочка. Українські персонажі, які живуть в одному селі, але кажуть на різних діалектах (одні «акають», а інші «окают»)? Галочка. Демонічні вовки, які переслідують Гріна в зав'язці фільму і більше ніяк в картині себе не проявляють і з іншим дії не поєднуються? Галочка. Православна церква зі статуями? Полугалочка - біс його знає, що могло бути на кордоні православного і католицького світу ... Здавалося б, скнарості, але з миру по нитці - голому сорочка. Або, в даному випадку, зниження оцінки.

Однак причіпки причіпками, а в основі своїй «Вій» - вдала картина. Яскраве, динамічне, напружене і часом винахідливе і непередбачуване блокбастерного видовище, що поєднує містичний хоррор з детективом, історичним фільмом і фарсової комедією. Кому-то перепади настрою фільму від «ха-ха!» До «жах яка!» Можуть здатися занадто різкими, але почитайте гоголівського «Вія» - там теж повно жартів. Микола Васильович знав толк в обох жанрах, і творці кіноверсії небезуспішно намагаються його наслідувати, стрімко перемикаючись від кошмарних видінь і не менш страшних реалій до приколам в дусі «Особливостей національного полювання» (в тій частині, яка стосується іноземців та горілки).

У картині використовуються всі три основні техніки створення екранних монстрів - комп'ютерна графіка, лялькова анімація і каскадери в костюмах чудовиськ

Вам заздалегідь здається безглуздим присутність іноземного героя у вільній екранізації «Вія»? Відкиньте забобони. Обраний авторами фільму сюжетний візит вимагав появи в селі абсолютного чужака, і Грін для такого сценарного ходу підходить краще, ніж, скажімо, російський персонаж. Тому що, чесно кажучи, ми зараз краще розуміємо англійських вчених початку XVIII століття, ніж російських купців тієї ж епохи, і нам простіше себе з ними асоціювати. До того ж поява в селі «москаля» підняло б цілий пласт політичних проблем, які картина, на щастя, не зачіпає. Це кіно про віру, про науку, про містику, про натовпі, про владу, про дружбу, про жадібності, про горілку, про лісових чудовиськ ... Про що завгодно, але тільки не про Росію та Україну. Що дуже приємно.

Також це не стрічка, в якій іноземець поодинці рятує темних і немічних слов'ян. Звичайно, Грін тут основний персонаж і каталізатор подій, але до кульмінації у фільмі з'являється стільки позитивних героїв, що це навіть стає проблемою, тому що дія расфокусируется, намагаючись за всіма встежити. І не сказати, що Грін всіх рятує. Чукча не спасителя, чукча - картограф ...

Нарешті, потрібно відзначити візуальні ефекти стрічки. Вони, як і всі в фільмі, не бездоганні, але цілком гідні, і картина часто і з розумом використовує тривимірні трюки. Які, як ми давно знаємо, найкраще підходять для фільмів жахів, оскільки виводять глядачів з рівноваги і часом змушують злякатися на чисто фізіологічному рівні. Важко не закрити очі, коли вам в голову летить сокира! І, до речі, не всі 3D-фокуси стрічки настільки прості, як «Лови сокиру!». Відкривають фільм підводні об'ємні кадри прекрасні і несподівані, і це аж ніяк не єдиний приємний сюрприз, який чекає вас в кіно.

Дивіться в кіно з 30 січня.

Чи не бездоганний, але захоплюючий комедійно-детективний хоррор з вільною інтерпретацією Гоголя і масою 3D-ефектів   Східна Європа почала XVIII століття Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Дрібні сюжетні нестиковки?