Рецензія на мультфільм «Сава. Серце воїна »

Красивий і ефектний російський фентезі-мультфільм з фундаментально некомпетентним сценарієм.

У давні часи білі вовки жили в лісах біля сіл і охороняли людей від всіляких напастей. Але одного разу вовки зникли, і люди залишилися без захисту. Цим скористалися злісні гієни, службовці під керівництвом королеви мавп. Вони напали на людську село і поневолили всіх її жителів. Врятуватися вдалося лише маленькому хлопчикові Саві. Під час втечі він наткнувся на Ангу, останнього з білих вовків, і той розповів, що йде до могутнього чарівника, який може повернути в ліси вовків і звільнити село Сави. Швидко подружившись і обзавівшись ще декількома супутниками, хлопчик і вовк вирушили до чарівника, що живе на високій горі, яка з усіх боків оточена армією мавп.

Мультфільм заснований на дитячій казці, яку Максим Фадєєв написав для свого сина Сави

Один з найвідоміших російських музичних продюсерів Максим Фадєєв почав нову кар'єру. Йому вже доводилося займатися анімацією в епоху розквіту проекту «Глюк'oZa», але повнометражний епічний дитячий мультфільм - це, звичайно, зовсім інший коленкор. За словами Фадєєва, який виступив в якості режисера, автора ідеї та співавтора сценарію «Сави», він і його команда працювали над своєю першою картиною цілих вісім років. Чи були ці роки витрачені з толком?

Бюджет мультфільму становив один мільярд рублів

Да були. Графіка і анімація «Сави" не бездоганні, але чудові. Це безперечно один з найбільш технічно вражаючих 3D-мультфільмів, створених за межами світу голлівудських мультбастеров з їх позамежними бюджетами та колосальними творчими групами. Це розмашиста, в повній мірі епічна постановка з безліччю персонажів, колосальними масовками і різноманітними пейзажами. Вражає і перелік знаменитих акторів і музикантів, які доклали руку до озвучування не тільки основних, але і епізодичних ролей. З організаторськими здібностями у Фадєєва виразно все в порядку, і він зібрав під своїм початком дуже талановиту команду.

На жаль, сам він їх підвів. Хоча сценарій фільму писали ще двоє людей, ми поміщаємо всю відповідальність за сюжет «Сави» на Фадєєва, оскільки основна проблема картини фундаментальна. «Сава» придуманий людиною, яка не розуміє, як повинні бути влаштовані героїчні історії. Саме так, ні більше, ні менше. І шкода, що серед підлеглих Фадєєва не знайшлося нікого, хто б вказав на дві зяючі дірки в сценарії - діри, які настільки великі, що з таким рваним вітрилом фільм плисти не може.

Справді, у чому основа будь-якої героїчної історії? У тому, що в її кульмінації головний герой веде себе героїчно і визначає результат подій. Він може підірвати Зірку Смерті, облити чаклунку водою, вказати дружнім військам, де вороги ховають свою головну гармату, донести чарівне кільце до вулкана ... Варіантів мільйон. Але подвиг повинен бути.

У «Саві» ж його немає! Взагалі ні! Заголовний герой на всьому протязі фільму виявляється абсолютно марним істотою, а в кульмінаційному битві, де сходяться чотири (!) Величезні армії, він бореться як звичайний солдат і не робить нічого сюжетно важливого. Результат битви визначають зовсім інші персонажі, які б перемогли і без Сави. З огляду на, що з чотирьох армій три виявляються на стороні Добра. Може бути, Сава зібрав їх разом? Ні, це теж заслуга інших героїв. Сава ж для перемоги не зробив майже нічого.

Так, в епілозі фільму Сава робить-таки щось круте - перемагає в рукопашній сутичці другорядного лиходія. Але до цього моменту за спиною хлопчика коштує ціла армія його друзів, а лиходій виявляється майже що на самоті. Його сторона переможена, його злочинному бізнесу прийшов кінець, і сюжет картини практично вичерпаний. А, як ми спеціально відзначили, подвиг потрібно здійснювати не в епілозі, а в кульмінації, коли доля Добра висить на волосині. В іншому випадку те, що могло б бути подвигом, виявляється тривіальним побиттям. І, до речі, абсолютно незрозуміло, з чого раптом хлопчик, якого ніхто спеціально битися не вчив, раптом починає битися як Джет Лі. Однак це вже дрібниця - хіба мало як може проявити себе «серце воїна»!

Вам цього мало? Ось ще одна сюжетна діра, яка не настільки критична, але теж вельми істотна. Як ми вже помітили, в кульмінації стрічки три армії б'ються проти однієї, і злодійська армія не здається переважаючою силою. Навпаки, як тільки солдати виходять на поле бою, стає ясно, що негідники приречені - їх багато, але вони явно слабкіше. І командує ними НЕ суперзловещій генерал, а істота, над яким картина попередній годину регулярно сміялася. Що цікаво, суперзловещій генерал в «Саві» є, але він воює на боці Добра! Пам'ятайте кульмінацію першого приквела «Зоряних воєн», де безглузді гунгани боролися з дроїдамі? А тепер уявіть собі битву, де гунгани одночасно б'ються з дроїдамі, з джедаями і з клонами, і глядачі повинні переживати за останніх, а не за перше. Прямо скажемо, це різанина, а не героїчна баталія.

У нас є й інші претензії до сценарію картини - наприклад, навряд чи варто було приділяти стільки часу тривалої жарті про пускання газів. Але який сенс обговорювати другорядні деталі, якщо фільм провалює базовий тест на відповідність жанру? Епічна героїчна історія без героїчного подвигу і героїчного бою - це як чай без заварки і гарячої води.

Інша справа, що цукор і лимончик в картині все-таки є. Центральні персонажі «Сави» яскраві і різношерсті (в буквальному сенсі цього слова), ув'язується з ними дівчинка виявляється не «дівою в біді», а компетентної чарівницею, у фільмі є забавні геги і жарти, а також несподівані сюжетні ходи, і всім, хто цікавиться російською анімацією, картину варто побачити. Хоча б для того, щоб оцінити, на що здатні вітчизняні художники і мультиплікатори, коли їх просять «зробити красиво».

З 12 листопада в кіно.

Красивий і ефектний російський фентезі-мультфільм з фундаментально некомпетентним сценарієм Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Чи були ці роки витрачені з толком?