Різдвяний піст: ми просто вчимося чекати

  1. У мешканців Будинку Божого - єдина картина світу, у клітин Тіла Христового - єдине кровообіг. Так...
  2. Відразу дивимося в календар - ну треба ж, до Його Народженню ми йшли через таку побутову дрібницю,...

Слово «аскеза» в перекладі з грецького означає не що інше, як «вправа», і відноситься до аскетичним практикам, одна з яких - пост - повинна сприйматися саме так. Без елементарних самообмежень ніяка духовна життя неможливе - давайте приймемо це як аксіому. «Навіщо постити, коли Христос-Наречений вже прийшов?» - може запитати інший бунтар від статуту. «Щоб Він прийшов знову», - відповімо йому. Слово «аскеза» в перекладі з грецького означає не що інше, як «вправа», і відноситься до аскетичним практикам, одна з яких - пост - повинна сприйматися саме так

Черниця Євгенія (Сеньчукова)

Друге Пришестя Христове - це не тільки рядок із Символу віри і якесь есхатологічне обіцянку з Євангелія. Друге Пришестя Христове відбувається тут і зараз, коли Він вірою народжується в нашому серці. Скажете, віра вже є, а значить, і Христос в серці народився? Відмінно. Але Господь створив нас для досконалості - ми не можемо зупинитися на якийсь сходинці нашої персональної життєвої ліствиці і вважати, що піднялися на самий верх.

Отже, ми чекаємо Народження Христа. Наївно думати, що в точності в ніч на сьоме січня наше серце відкриється і прийме Його. Церковний календар - свого роду символічна система координат. Він схожий не на звичайний перекидний або настінний календар, а на датований щоденник. Кожен у своєму щоденнику відзначає свої майбутні зустрічі та конспектує їх результати, закриває виконані справи і нагадує собі про невирішені завдання, хтось веде щоденник - але календар у всіх один. Людина - істота суспільна, він ділить із собі подібними не тільки простір, але і час.

І Церква - не виняток. Навіть навпаки.

У мешканців Будинку Божого - єдина картина світу, у клітин Тіла Христового - єдине кровообіг. Так що життя у кожного своя, а символічна система одна - є в ній і загальний символ очікування Народження Христа в наших душах.

Коротко суть Різдвяного посту можна описати словами старої пісні Анни Герман: "Треба тільки навчитися чекати". Ось і вчимося. Всі разом вчимося. Різдву Христовому передували століття обмежень Старого Завіту, що існували як раз для підготовки до цього найважливішого події - хоча, здавалося б, де Христос, а де жуйні тварини? Різдву Христовому в церковному календарі передують сорок днів полегшеного харчування - і начебто теж кисла капуста з Віфлеємської зіркою ніяк не пов'язана.

По суті цей своєрідний абсурд, спроба пов'язати несвязуемих нагадує нам про те, що стимулом і імпульсом до початку життя у Христі - тобто Його народженню в нас - може бути взагалі все що завгодно. Не треба дивуватися, якщо до Зустрічі з ним когось призведе довга хвороба, а кого-то - недолуга гулянка (в житії святителя Ігнатія (Брянчанінова) розповідається, як на очах у майбутнього автора духовних праць в розпал гучного веселощів помер товариш, що і вразило його так, що, відмовившись від блискучої кар'єри, він кинувся до чернецтва).

Відразу дивимося в календар - ну треба ж, до Його Народженню ми йшли через таку побутову дрібницю, як відсутність умовних сосисок.

Сосиски умовні, тому що загальцерковний статут пропонує зразок, а взагалі підхід повинен бути індивідуальний. Хтось від сосисок відмовляється, а хтось, навпаки, на них після фуа-гра переходить (це не духовна рада, звичайно). Ніякої логіки шукати не треба, це просто вправа на прокачку м'язи терпіння. Можна назвати його "послухом Церкви", але будь-який послух мусить мати мету (в Церкві ця мета - порятунок у Христі), інакше воно перетворюється в те, що в сучасній філософії називають симулякром - копію без оригіналу. Потенційно шкідливе і небезпечне "то, не знаю що", що приводить "туди, не знаю куди". Так що краще вже повернемося до початкового терміну: аскеза - вправа.

Такі ось парадоксальні уроки церковності. Вони анітрохи не суперечать абсолютно очевидним для християнина речей - що час перед святом добре було б присвятити справам милосердя - не дарма ж в минулу неділю притчу про доброго самарянина читали. Але, за великим рахунком, таке "роблення" і непісним пір не суперечить ні на йоту. Навпаки, воно повинно відбуватися щодня, як щось само собою зрозуміле.

Христос Сам говорить: "Жебраків завжди маєте", - і це означає тільки те, що потребує треба допомагати завжди. І додає: "... а Мене не постійно ви". Як не завжди? Чому ?! Та все тому ж. Прийди, Господи, в моє серце, в ці кам'яні ясла, які і мене щось не зігріли б, яким сіном ні вистилає, а вже Немовля розплачеться від холоду, і Своїми сльозами і диханням зігріє їх. Прийди, Господи. Ще раз прийди в світ, до кожного і особисто до мене.

«Навіщо постити, коли Христос-Наречений вже прийшов?
Скажете, віра вже є, а значить, і Христос в серці народився?
Різдву Христовому передували століття обмежень Старого Завіту, що існували як раз для підготовки до цього найважливішого події - хоча, здавалося б, де Христос, а де жуйні тварини?
Як не завжди?
Чому ?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация