Сергій Мілов - які вступають в шлюб

Одружувалися

Укладач C. Мілов

Рекомендовано до публікації Видавничим Радою Руської Православної Церкви (ІС 12-120-2127)

© Видавництво «Благовіст», 2012

У Православній Церкві, від перших століть її земного буття, існує сім основних Таїнств, в яких людина має можливість отримати благодать, допомогу і освячення від Самого Господа Бога. Однак в більшості цих Таїнств священнослужитель, який покликаний до їх вчинення, вступає в спілкування з людиною один на один. У цьому момент тільки один Господь незримо присутній при його здійсненні. Лише одне Таїнство Церкви об'єднує Господа Бога, Його посередника - священика і союз чоловіка і жінки - це Таїнство Шлюбу. Саме чоловік і жінка (в своєму єднанні) є головними учасниками цього Таїнства. Тому дана робота, в першу чергу, призначена саме тим, хто має намір вступити в законний і освячений Самим Господом Богом шлюбний союз: чоловікові, - який повинен стати главою сім'ї, її захисником і хранителем, і жінці, - майбутньої господині будинку, охоронниці вогнища і матері.

Дана книга буде присвячена найголовнішим моментам, які потрібно знати людям, які готуються до вступу в шлюб. По-перше, в книзі розглянуто питання про зародження і розвиток інституту шлюбу, починаючи з самих витоків людського буття. Тут також розглядаються і догматичні обґрунтування Таїнства Шлюбу, так як саме догмати є основою неспотвореної і істинної віри Церкви. Однак, при розгляді даного питання, порушується не тільки інститут шлюбу, але також і інший шлях людського земного буття - це шлях дівоцтва. По-друге, тут розповідається про Таїнстві Шлюбу, враховуючи все те, що має йому супроводжувати: державна реєстрація шлюбу, підготовка до вінчання, Таїнство, наступні обряди і традиції. Далі викладаються основні сторони сімейного життя з християнської точки зору - це питання християнського сімейного побуту, народження і виховання дітей, обов'язків чоловіка і дружини по відношенню один до одного і до своїх дітей і т. П. На завершення роботи йдеться про значення інституту шлюбу як такого . Чим є шлюбний союз чоловіка і жінки для сучасного суспільства, як ставилися до нього в різні історичні епохи і як ставляться в наші дні. Особливо відзначена при цьому роль Християнської Церкви в питанні збереження цінності і святості Таїнства Шлюбу. Також дана робота включає ряд додатків, які повинні допомогти готуються до Таїнства правильно зрозуміти його сенс і значення, як в житті Християнської Церкви, так і його значення для світського суспільства.

Чи актуальна тема християнського шлюбу в сучасному суспільстві? Як не дивно, але саме значення Таїнства Шлюбу стає в наш час одним з найбільш важливих питань і тим сьогодні. По-перше, ця тема має важливе значення для самих православних християн, які готуються з'єднати свої життя в єдиному союзі. Справа в тому, що, на жаль, навіть багато хто з тих людей, які вважають себе християнами, на практиці дуже часто слабо розбираються в основах своєї віри, в її догматах, в розумінні сенсу Таїнств. Часто складається ситуація, коли люди, які вважають себе послідовниками Христа, дуже рідко беруть участь в Таїнствах Його Церкви. Все це, на жаль, є результатом недостатнього воцерковлення і слабкого розуміння сутності християнської віри.

Саме тому докладна розповідь про один з Таїнств Православної Церкви буде корисний, в першу чергу, самим християнам. Особливо тим, хто готується вступити в шлюб. По-друге, розповідь про Таїнстві Шлюбу буде, безсумнівно, корисний і тим, хто тільки робить свої перші кроки на шляху свого духовного зростання і на шляху до Господа Бога. Зрозуміти сенс існування Церкви, а також існування певних Таїнств всередині Церкви є необхідною умовою для людини, яка хоче стати її членом, адже, ставши християнином, людина повинна буде і сам брати участь в них, розуміючи при цьому всю глибину їхнього змісту. По-третє, актуальність даної теми не менш важлива і для тих, хто лише зовні цікавиться християнством, але поки не готовий його прийняти. Незважаючи на це, уважне осягнення християнських Таїнств, вчення Церкви, її догматів, а також Святого Письма може привести до істинної віри і того, хто спочатку дивився на неї з боку.

В цілому, необхідно відзначити, що значення тієї теми, яка буде розглянута в даній роботі, неможливо переоцінити, адже вона стосується практично кожної людини. Практично, тому що є й інший шлях, ніж шлюб, - це шлях дівоцтва. Про це докладно розповідається в основній частині роботи. Однак для тих, хто обрав шлях шлюбного союзу в лоні Церкви, тема християнського шлюбу і, зокрема, Таїнства Шлюбу, повинна бути однією з першорядних. Це пов'язано з тим, що Таїнство Шлюбу - це не тільки певні дійства і обряди, але це і подальша спільне життя, і народження дітей, їх виховання і багато інших питань. Все це і показує нам важливість розгляду даної теми. При цьому не будемо забувати і того містичного значення Таїнства Шлюбу, про який нам повідомляє Святе Письмо і яке повинно стати відправною точкою шлюбного союзу для кожної християнської пари. Ці слова вимовлені Самим Господом Ісусом Христом і звернені до всіх, хто з'єднаний узами шлюбу: Тому покине чоловік свого батька й матір, і пристане до своєї жінки, і будуть обоє вони одним тілом, так що вони вже не двоє, але одна плоть (Мк. 10 : 7-8).

Сергій Мілов

Догматики-історичні основи інституту шлюбу

Два шляхи: дівоцтво і шлюб

Першим питанням, яке ми повинні розглянути в нашому дослідженні, є питання про догматичному обґрунтуванні та історичному розвитку інституту шлюбу. Тобто нам необхідно зрозуміти, на підставі якої частини Божественного Одкровення заснований шлюб між чоловіком і жінки. Що говорить нам про це Святе Письмо, що доносить до нас Святе Передання Християнської Церкви? Важливо також зрозуміти і те, як це відбилося на вченні Церкви про Таїнстві Шлюбу. Крім догматичного аспекту нам також буде важливо простежити історичний процес розвитку інституту шлюбу, причому це можна зробити з двох позицій. З одного боку, можна спробувати простежити цей процес всередині християнської Церкви, а з іншого боку - в життя світського суспільства. Розглядаючи ці питання, ми обов'язково зіткнемося з питанням про зовсім іншому способі людського шляху, який, з одного боку, протилежний шляху шлюбного союзу, але з іншого, при більш уважному розгляді, також містить в собі ідею шлюбу - шлюбу духовного. Це шлях дівоцтва земного заради подальшого духовного поєднання в шлюбі з Небесним Нареченим - Господом Ісусом Христом. Таким чином, ми поговоримо про два шляхи життя людини. Цілком очевидно, що, не розглянувши з усією ретельністю всіх названих тим, ми не зможемо перейти і до практичної сторони питання про християнський шлюб і Таїнстві Шлюбу зокрема. Тобто, не впізнавши і не зрозумівши теорії (вчення) Церкви, ми будемо не готові сприйняти і її практику.

* * *

Коли ми починаємо розмову на будь-яку, тему так чи інакше пов'язану з християнством, ми завжди повинні починати його з основоположних понять. Нам необхідно чітко розуміти, Хто є центром всього християнства, так як саме від цього залежить все наше подальше обговорення теми.

Отже, за вченням християнської Церкви, заснованому на Божественному Одкровенні, Творцем усього видимого і невидимого (духовного) буття є Бог - Пресвята Трійця. Абсолютно все є саме Його благим творінням, в тому числі і людина. Єдине, що не є творінням Божим - це зло і гріх, але ці поняття не є чимось мають свою особисту сутнісну основу, вони лише результат вільного вибору ангелів або людини. Саме тому Бог не причетний злу. Однак це дещо інша тема. Господь Бог відкривається людині, в першу чергу, через Своє Божественне Одкровення, яке виражається в текстах Святого Письма, а також в Священному Переданні Церкви. Тому все те, про що вчить або що робить Православна Церква, ми можемо знайти в Святому Письмі або Переданні. Стосується це і теми шлюбного союзу між чоловіком і жінкою. Саме в Святому Письмі ми зустрічаємо всі найважливіші слова Самого Господа Бога про це Таїнство, а далі бачимо, як це обітниця розвивається в історії життя Церкви. Як правило, саме на Божественному Одкровенні будується вся догматика християнської Церкви, вся її Вероучітельная, сакраментальна (таємнича, містична) і практична частини. Можна сказати навіть більше: все буття Церкви будується на Божественному Одкровенні. Що ж говорить нам Святе Письмо про Таїнстві Шлюбу?

Кінець ознайомчого уривка

СПОДОБАЛАСЯ КНИГА?

Одружувалися   Укладач C
Ця книга коштує менше ніж чашка кави!
ДІЗНАТИСЬ ЦІНУ

Чи актуальна тема християнського шлюбу в сучасному суспільстві?
Що говорить нам про це Святе Письмо, що доносить до нас Святе Передання Християнської Церкви?
Що ж говорить нам Святе Письмо про Таїнстві Шлюбу?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация