«Син Людський» - головна книга Олександра Меня. Чому її варто прочитати

  1. Про книгу
  2. Цитати з книги «Син Людський»

Вважається, що читання розвиває інтелект, а на що тоді впливає читання хороших книг? Перевірити це пропонуємо за допомогою книги Олександра Меня «Син Людський». Він був видатним апологетом і проповідником християнства кінця другого тисячоліття.

Він був видатним апологетом і проповідником християнства кінця другого тисячоліття

Мень залишається найбільшим Біблеїсти і істориком, блискучим письменником і публіцистом, протягом багатьох років він був пастирем радянської інтелігенції. Книгу «Син Людський» вважають головною книгою його життя. Про що вона і для кого?

Про книгу

Ранній варіант «Сина Людського» був написаний Олександром Менем, коли йому було всього 15 років. В цей час підліток вже твердо вирішив присвятити себе Богу, церковного служіння і дослідженню релігійних питань. З цієї спроби школяра розповісти про життя Христа згодом виросло серйозне місіонерське твір.

У 1958 році книга в переробленому вигляді була надрукована на друкарській машинці тиражем шість екземплярів. Мень вирізав з різних журналів ілюстрації і наклеював їх в ці книжки. Більше десяти років книга пролежала в такому вигляді. Окремі глави друкував «Журнал Московської Патріархії» у вигляді статей. Перша повна публікація книги під псевдонімом «Андрій Боголюбов» була здійснена в Брюсселі видавництвом «Життя з Богом» в 1968 році.

«Отець Олександр був православним священиком, дотримувалися суворих канонів. Чи не екуменістом. Але коли я слухав його проповіді, мене не залишало відчуття, що він був вище конфесійних бар'єрів, що розділяють християнський світ. Я сприймав його як євангеліста. Його книга «Син людський», яка у нас тоді поширювалася в машинописних копіях, мене просто вразила ». ( Сергій Ряховский , Начальницький єпископ Російського об'єднаного Союзу християн віри євангельської (п'ятидесятників), був особисто знайомий з отцем Олександром)

Метою батька Олександра було познайомити сучасників з текстом Євангелія і його змістом. Книга не була богословським тлумаченням Нового Завіту. Автор в художній формі доносив до читача євангельські істини зрозумілою мовою, роз'яснював, про що говорить Євангеліє і чому Церква трактує його саме так.

«Син Людський» з'явився в роки хрущовських гонінь на церкву, коли велася активна антирелігійна пропаганда. Але особливу роль книга придбала в період 1980-1990-х років.

«Чому ж вплив о. А. Мене було таким де й тиментом? Та тому що він говорив про християнство не як про релігійно й догми, а як про жваво й боготворяще й Боже й Істині, втіленням й в Господі Ісусі Христі ». (Михайло Моргуліс, президент фонду «Духовна дипломатія»)

Отець Олександр веде розповідь про земне життя Ісуса Христа. З чотирьох Євангелій автор вибудовує хронологічну послідовність новозавітних подій, пояснюючи читачам істинний сенс євангельських чудес і притч, які багато сучасних йому читачі не розуміли, або вважали елементами фольклору. Крім того, за рахунок пояснень історичного контексту, сенс всього, що сталося зі Спасителем стає більш наочним і зрозумілим.

«Син Людський» є заключною книгою в семитомному праці отця Олександра «Історія релігії».

Цитати з книги «Син Людський»

На тлі похмурого неба височіли контури трьох хрестів. Але не тільки про жорстокість і злобі людської говорили вони. Відтепер це знаряддя страти стане символом Спокути, символом жертовної любові Бога до занепалого людству ...

Нерідко кажуть, що смерть Христа була подією, яке пройшло майже непоміченим в тодішньому світі. Це цілком справедливо. Навіть сто років по тому римський історик Тацит присвятив йому тільки одну коротку фразу: «Христос в царювання Тиберія був страчений прокуратором Понтієм Пілатом». Однак і в Єрусалимі розп'яття Ісуса Назарянина не надавали занадто великого значення. Переповнений прочанами місто жило своїм життям. За чотири роки правління Пилата народ звик до численних страт.

Богосинівство стає у Христі боголюдство ...

Старе не відкидається повністю, але поруч з ним зводиться інша будівля, якому колишня служить лише передоднем. Ісус не позбавляє релігію форми, але завжди вказує на першість любові, віри, внутрішнього духовного налаштування.

Питання Ісуса: «За кого Мене почитають люди?» - звучить і сьогодні; і сьогодні, як дві тисячі років тому, багато хто готовий бачити в Ньому тільки пророка або вчителя моральності. Вони не можуть пояснити, чому саме Ісуса Назарянина, а не Ісаю і навіть не Мойсея мільйони людей визнали «єдиносущним Отця».

Зло, з яким людина стикається найтісніше, живе в ньому самому: воля до панування, придушення і насильства - з одного боку, і сліпа бунтівливість, шукає самоствердження і безмежного простору інстинктам, - з іншого.

Наближаючи до Себе грішників, Христос хотів пробудити в них каяття і спрагу нового життя. Нерідко Його доброта і довіра здійснювали справжні чудеса.

Але ні храмове дійство, ні навіть спільна молитва не можуть замінити спілкування з Богом наодинці, потаємної бесіди з Отцем.

Проповідь Ісуса звертається немає «масам», ні до безликому мурашнику, а до особистості. У натовпі духовний рівень людей знижується, вони опиняються під владою стадних інстинктів. Тому Христос надає таке значення окремим долям. У будь-якій людині укладено цілий світ, нескінченно цінний в очах Божих.

Про що вона і для кого?
Питання Ісуса: «За кого Мене почитають люди?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация