Що таке "розумна молитва"

  1. Орфографічна помилка в тексті:

3 січня 2017, 6:01 Переглядів: 3 січня 2017, 6:01 Переглядів:   Молитва - велика Божа ласка

Молитва - велика Божа ласка ..

Часто доводилося чути словосполучення "розумна молитва", "серцева молитва". Що це означає? - Вікторія , Тернопіль

Відповідає Архімандрит Філіп, помічник охоронця ближніх печер Києво-Печерської лаври:

- Коли говорять про молитву, в основному мають на увазі Ісусову молитву (Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного / грішну. - Авт.). Вона має три назви: усна, розумна і розумно-серцева. Усна молитва промовляється вголос на самоті, а при інших людях - подумки. Розумна молитва промовляється лише розумом. Розумно-серцева молитва твориться розумом і серцем - вона відбувається по благодаті Божої в серці. Це можливо тільки у людей досконалих в духовному житті. Треба молитися більше усній молитвою, в основу якої має бути покладено покаяння. Саме покаяння повинно бути джерелом, душею і метою молитви.

Ісусова молитва - це сильна зброя проти пристрастей і бісів. Коли людина працює в усній Ісусову молитву, примушуючи себе до уваги в ній, до виконання заповідей Божих досить довгий час (десятки років), то отримує перший від Господа дар - благодатне увагу, коли розум може утримувати увагу на молитві, не відволікаючись на сторонні почуття (помисли).

Другий дар - це внутрішня молитва - коли думки і почуття в злагоді спрямовані до Бога. В цьому випадку пристрасті вже переможені, але ще не знищені. Вони можуть ожити при недбальстві, і молитовник, трохи тільки пристрасть заворушиться, б'є її і перемагає.

Третій дар - молитва духовна. Тут в людині немає вже нічого земного. Правда, людина ще живе на землі, по землі ходить, сидить, п'є, їсть, а розумом, думками і серцем він весь в Бога, на небесах. Він відчуває себе найщасливішою людиною. Бо тільки в Бозі і з Богом - справжня радість і спокій людини. Так вчать Святі Отці, які досягли цих духовних станів. І якщо другого ступеня молитви досягають одиниці, то третій - взагалі дуже мало хто.

Свої питання священику можна передати через журналіста газети по телефону: (044) 457-24-03, або надіслати лист на імейл: [email protected].

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Що таке" розумна молитва "". інші Недільна школа дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Що це означає?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация