Соборування: Таїнство хворих і здорових

  1. Що таке Соборування?
  2. З глибини століть
  3. Соборування: два варіанти, одна суть
  4. Як не треба соборували

Таїнство Єлеопомазання частіше називають Соборуванням. Соборування - це Таїнство хворих і здорових. Детальніше про це Ви зможете дізнатися з нашої статті!

Що таке Соборування?

джерело: журнал "Фома"

Таїнство Соборування багатьом не надто відомо. Тому з ним пов'язані найдивніші забобони і помилки. Іноді вважається, що соборувати потрібно тільки безнадійно хворих, що після Соборування людина або неодмінно вмирає, або неодмінно зцілюється ... Що ж насправді розуміє Церква під цим таїнством? Розповідає протоієрей Валентин АСМУС.

Прощення забутих гріхів Прощення забутих гріхів

Таїнство Єлеопомазання частіше називають Соборуванням (оскільки воно зазвичай відбувається кількома священиками, тобто соборно). У чому ж його суть? По-перше, молитви цього таїнства можуть зцілити хворого, якщо на те буде Божа воля. По-друге, що не менш важливо, в таїнстві Соборування людина отримує прощення гріхів.

Але яких гріхів? Чи не тих, які необхідно сповідувати в таїнстві Покаяння, які ми усвідомлюємо і намагаємося долати. Але у кожного з нас є безліч гріхів, які проходять повз нашої свідомості, в силу нашої духовної розслабленості, грубості почуттів. Або ми, коли він згрішить, тут же забуваємо це, або взагалі не вважаємо за гріх, не помічаємо. Однак неусвідомлені гріхи - це все одно гріхи, вони обтяжують душу, і від них необхідно очиститися - що і відбувається в таїнстві Єлеопомазання. Крім того, якщо говорити про тяжкохворих людей - буває так, що в силу свого загального хворобливого стану вони просто не можуть помітити в собі ті гріхи, в яких вони в іншому випадку обов'язково покаялися б на сповіді. Так ось, якщо ми приносимо щире покаяння - то в таїнстві Соборування отримуємо прощення таких незгаданих (поза нашою волею) на сповіді гріхів.

Що ж стосується тілесного одужання - воно може статися, про це ми молимося під час проведення таїнства, і такі чудесні зцілення дійсно нерідко відбуваються після Соборування. Однак не можна розраховувати на це, не можна сприймати таїнство як якусь магічну процедуру, яка гарантуватиме зцілення від усіх хвороб.

З глибини століть

Таїнство Єлеопомазання, як і інші таїнства, має євангельське походження, воно було встановлено Самим Христом. Як ми дізнаємося з Євангелія від Марка (6-й розділ), "закликав Він дванадцятьох, почав Христос посилати їх по два, давши їм владу над нечистими духами. Вони пішли і проповідували покаяння, виганяли бісів многих і багатьох хворих мазали олією і зціляли ". Згідно з цим свідченням, ще перед голгофськими стражданнями Спасителя існувало таке священнодійство, воно подавало допомогу хворим і тілесно, і духовно. Потім ми знаходимо відомості про Таїнстві Соборування в посланні святого апостола Якова (5-й розділ, вірші 14-15). "Чи хворіє хто з вас, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім'я Господнє. І молитва віри зцілить недужого, і Господь його підійме, і якщо він гріхи вчинив, простяться йому ".

Богослужбовий чин таїнства Соборування відомий в нинішньому вигляді лише з XV століття. Чин (тобто порядок здійснення таїнства) видозмінювався протягом століть, стаючи більш розлогим, більш фіксованим.

Які ж тут були етапи? Відразу скажу, що відомо нам далеко не все. Про перших століттях ми знаємо дуже мало. У самих ранніх пам'ятниках, які мають відношення до цього чину (III-IV століття), існують такі чини, як "подяка води і єлею" і молитва про приносимом оливу. Молитва про оливу включала в себе прохання благословення у Бога на цей ялин для помазання хворих і для споживання його ними в їжу. У IV столітті освячення єлею іноді робив єпископ - втім, в той час і інші таїнства відбувалися переважно єпископами.

У IV столітті освячення єлею іноді робив єпископ - втім, в той час і інші таїнства відбувалися переважно єпископами

Фото: Анна Дев'ятова mpda.ru

Потім, в візантійських богослужбових книгах VIII століття, ми бачимо вже більш деталізовану послідовність молитов, перша з яких - та, що починається словами: "Отче Святий, лікаря душ і тілес ..." Ця стародавня молитва і в наш час вимовляється при здійсненні Соборування, і більш того - є, кажучи богословським мовою, тайносовершітельной формулою.

Іноді запитують - а коли Соборування почали сприймати саме як таїнство, коли його включили в число семи церковних таїнств? До речі, уявлення про те, що таїнств рівно сім, чи не догматизоване в Православ'ї, це західна богословська традиція, яка увійшла і в наші підручники. Але деякі святі отці вважали таїнствами і інші священнодійства, наприклад, Велике освячення води на свято Богоявлення, чернечий постриг ... Як би там не було, Єлеопомазання досить рано стало сприйматися як таїнство і на Сході, і на Заході.

Як би там не було, Єлеопомазання досить рано стало сприйматися як таїнство і на Сході, і на Заході

Фото: Анна Дев'ятова mpda.ru

Втім, в католицизмі розуміння цього таїнства до недавнього часу відрізнялося від православного. У середньовічній західній традиції Єлеопомазання прийнято було здійснювати тільки над вмираючими людьми, звідси і його католицьке назву, "extrema unctio" - "останнім помазання". Треба сказати, що таку назву таїнства, разом з відповідним розумінням, проникло в XVII-XVIII століттях і в нашу Церкву, утвердилося в офіційних церковних документах. І тільки в XIX столітті Святитель Московський Філарет (Дроздов) наполіг на тому, щоб ця назва таїнства як невідповідне православному розумінню було вилучено з ужитку - що і сталося в Російській Церкві. Але і на Заході не збереглося середньовічного розуміння цього таїнства. В останні десятиліття, після II Ватиканського собору, католики змінили ставлення до Соборування, і тепер уже називають його якось інакше - наприклад, "таїнством хворих".

Соборування: два варіанти, одна суть

Таїнство Соборування має два варіанти свого здійснення. Іноді воно відбувається на дому над одним хворим, а іноді - в церкві, над усіма, хто хоче приступити до цього таїнства і хто може за станом здоров'я прийти в храм. У цьому випадку воно зазвичай приурочується до якимось особливим подіям церковного року. У Руській Православній Церкві це найчастіше період Великого Посту, рідше - Різдвяного.

Чи часто слід соборуватись? Як правило, до таїнства Соборування вдаються раз на рік, але, звичайно, людина сама повинна прийти до усвідомлення того, що він потребує зцілення. Не тільки в тілесному зціленні (соборуватись може і фізично здорова людина), але перш за все - в зціленні духовному, потребує очищення своїх неусвідомлених гріхів. Зауважу, що після того як людина соборувався в храмі, йому вкрай бажано в найближчий же час сповідатися і причаститися Святих Христових Таїн.

Як відбувається це таїнство? За чину воно повинно відбуватися сім'ю священиками, хоча реально священиків може бути і менше - не завжди навіть в столичних храмах вдається зібрати стільки. Але і при меншій кількості священиків (навіть при одному) таїнство все одно буде дійсним.

Але і при меншій кількості священиків (навіть при одному) таїнство все одно буде дійсним

Фото: Анна Дев'ятова mpda.ru

Сучасний чин Соборування - розлогий і складний. Спочатку читаються підготовчі молитви, канон, а потім вже відбувається сам чин. Читаються уривки з входять до Нового Заповіту апостольських послань, з Євангелія, потім вимовляється єктенія (молитовне звернення до Бога, про що говорилось дияконом від імені тих, хто молиться) з поминанням імен тих, хто приймає таїнство. Потім читається молитва на освячення єлею і відбувається саме помазання. При помазання священик читає вже згадувану молитву "Отче Святий, лікаря душ і тілес ...". Потім другий священик приступає до участі в таїнстві, і знову слід подібний же цикл. Так повторюється сім разів. В кінці чину на голови приступили до таїнства покладається Євангеліє з читанням особливої ​​заключній молитви. Після служби віруючі можуть забрати додому залишився після таїнства ялин і вживати його для помазання. Цей же ялин використовують і при похованні християнина - його виливають в труну перед тим, як закрити кришкою. Так що це таїнство нагадує нам про вічне життя і готує нас до неї.

Як не треба соборували

Часом у людей бувають досить дивні уявлення про соборування. Наприклад, що вдаватися до нього слід лише тяжкохворим людям, які перебувають на порозі смерті. Це пережиток неправославного сприйняття таїнства як "останнього помазання" - що абсолютно не відповідає Священному Писанню. Адже апостоли робили помазання маслом саме заради зцілення.

Але не можна також очікувати і негайного одужання після Соборування. На жаль, іноді в свідомості людей це таїнство перетворюється на щось самодостатнє, зовнішнє, мало не магічне. Коли я бачу натовпи людей, що приходять в храм на Соборування, то замислююся: а чи всі вони сповідаються, причащаються? Деякі з них сприймають Соборування як медичну процедуру, про духовне його аспекті і думки немає ... Наслідки тут можуть бути дуже сумними - не отримавши очікуваного тілесного одужання, людина ображається: як же так, я відстояв довжелезну службу, зробив все, що належить, а результату немає! В результаті люди можуть охолонути до віри, до Церкви.

Зцілення - це вільний дар Всеблагого люблячого Бога, а не неминучий результат якихось зовнішніх дій. Про це повинні пам'ятати всі приступають до таїнства Соборування. Треба задуматися про своє життя, про свої гріхи, прагнути очиститися від них. Таїнство Соборування адже почасти те саме таїнства Покаяння.

Я думаю, окремо треба сказати про соборування людей, які перебувають при смерті. Іноді такі люди бояться цього таїнства, вважаючи, що воно призведе до швидку кончину. Але терміни людського життя залежать тільки від волі люблячого Бога, і Господь нерідко продовжує життя вмираючого саме з тією метою, щоб він міг гідно підготуватися до переходу у Вічність - сповідатися, причаститися і соборуватись. Нерідко викликаний до вмираючого священик відразу робить три ці таїнства, послідовно. Соборування для вмираючої людини абсолютно необхідно, адже він часто вже просто фізично не може сповідатися - але таїнство Єлеопомазання звільнить його від вантажу тих гріхів, в яких він і хотів би, але вже не встиг, не зміг покаятися в таїнстві Покаяння.

А на завершення - практична порада читачам. У наш час нерідко трапляється так, що людина приходить на Соборування із запізненням, коли служба вже йде. І людина в збентеженні. Чи може він все-таки взяти участь в таїнстві? Да може. Навіть якщо він встиг отримати хоча б одне помазання, таїнство буде дійсним. Однак бувають ситуації, коли людина запізнився в силу не залежних від нього обставин, а бувають, коли він запізнився з власної вини. У будь-якому випадку, якщо є така можливість, я рекомендував би все-таки соборуватись іншим разом - в цьому ж храмі або в будь-який інший церкви.

Хіба собор не тільки вмираючі Хіба собор не тільки вмираючі?
Миропомазання і елеосвящение - це одне і теж?
Чи всім можна соборуватись?
Як використовувати ялин і пшеницю, отримані після Соборування?
Навіщо соборування потрібно здоровим?

23 Мар 2006 | admin | продовження

Таїнство Єлеопомазання, без сумніву, встановлено Самим Ісусом Христом (див Таїнство Єлеопомазання, без сумніву, встановлено Самим Ісусом Христом (див. Мк. 16, 18). Апостоли, проповідуючи вчення Ісуса Христа по цілому світові, зустрічали людей, одержимих всякими тілесними і душевними недугами. Помолившись Богу на увазі інших, а іноді закликавши Його на допомогу в своїй душі, вони ім'ям Божим зцілювали всіх хворих, хто тільки з них мав віру в силу Божу. Зцілення подавалося і по вірі родичів, а також і знайомих хворого, які клопотали за нього перед апостолами.

Ви прочитали статтю Соборування (Єлеопомазання): Таїнство хворих і здорових. Можливо, Вам також буде цікаво:

Іверська ікона Божої Матері

Ікона Божої Матері "Неопалима купина"

Ікона Божої Матері "Утамуй моя печалі"

Ікона Богоматері "Споручниця грішних"

Володимирська ікона Божої Матері

Ікона Божої Матері "Скоропослушниця"

Державна ікона Божої Матері

Ікона Покров Пресвятої Богородиці

Ікона Богоматері "Нев'янучий цвіт"

Що таке молитва?

Молитви від пияцтва і наркоманії

Молитви від пристріту і псування: чи існують вони?

Молитви до Богородиці

Акафіст преподобного Серафима Саровського

Молитва Спиридону Триміфунтському

Що таке Соборування?
Що таке Соборування?
Що ж насправді розуміє Церква під цим таїнством?
У чому ж його суть?
Але яких гріхів?
Які ж тут були етапи?
Іноді запитують - а коли Соборування почали сприймати саме як таїнство, коли його включили в число семи церковних таїнств?
Чи часто слід соборуватись?
Як відбувається це таїнство?
Коли я бачу натовпи людей, що приходять в храм на Соборування, то замислююся: а чи всі вони сповідаються, причащаються?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация