Софія Куломзін. Цілі християнського виховання

  1. Відчуття реальності Бога
  2. Ти не один
  3. Релігійне виховання - це зростання
  4. Священна Таємниця, «страх Божий»
  5. цілісність

Сьогодні виповнюється 111 років від дня народження Софії Сергіївни Куломзін. Нижче опубліковані уривки з її книги «Наша Церква і наші діти» про цілі християнського виховання.

Відчуття реальності Бога

Перше, основне, дуже насущне і нелегке завдання, що стоїть перед християнським вихователем, - пробудити в дитині відчуття реальності Бога. Іншими словами, важливо допомогти дитині пізнати Бога, а не тільки дізнатися про Бога. Саме це відчуття реальності Бога майже зовсім відсутня в сучасному суспільстві.

Я пам'ятаю, один молодий студент так це висловив: «Я не те, що не вірю в Бога, - сказав він, - але Він здається таким нереальним». Багато людей, не будучи принциповими атеїстами, особисто просто не відчувають Бога, Його влади, Його присутності в їхньому житті як реальної Особистості, з Якою їх пов'язують певні відносини.

Для багатьох християн - православних, католиків і протестантів - церковні обряди, моральні цінності, етнічні та національні традиції реальніші, ніж простий факт, що Бог існує, що Його присутність у нашому житті відчутно, що кожен з нас пов'язаний з Богом.

Коли дитина досягає підліткового віку, відчуття реальності Бога стає все більш і більш невиразним. Життя підлітків насичена інтересами і емоціями, які не мають нічого спільного з тим, що вони розуміють під релігією. Забута щоденна молитва, оскільки батьки більше не стежать за нею (і дійсно, молитва не повинна ставати такою ж звичкою, як чищення зубів!).

Релігія часто ототожнюється з ходінням в храм і дотриманням зовнішніх правил і звичок. Підлітки вважають - і це найгірше, - що це «не для них».

Саме тоді, коли діти починають мислити самостійно, нехай ще досить незрело, коли вони починають відкривати себе як особистість, нехай егоцентрично, про релігію їм занадто часто твердять в авторитарному стилі: «Біблія говорить ...», «Церква вчить ...», «священик говорить ... »

Ніхто не намагається пояснити, що все це означає для них, як узгоджується з їх мисленням, чи потребує в їх схвалення. І все ж саме серед дітей цього віку ми вперше можемо розраховувати на глибокий відгук, на справжнє розуміння того, що таке релігія, на здатність відчувати і мислити релігійно.

Допомогти дитині відчути реальність Бога - це мета всього нашого життя. Звичайно, ніякі підручники, ніякі уроки і повчання самі по собі не можуть прищепити цього почуття. І все ж я переконана, що вчитель повинен завжди пам'ятати про цю мету, що вона повинна стати справжнім критерієм усіх наших викладацьких методів і уроків.

І все ж я переконана, що вчитель повинен завжди пам'ятати про цю мету, що вона повинна стати справжнім критерієм усіх наших викладацьких методів і уроків

Ти не один

Православний досвід християнського життя вчить, що людина не самотня перед Богом. З Богом можемо бути тільки ми, всі разом. Ми всі зібрані навколо Бога. Ми суть одне: одне Тіло. Крихітна осередок сім'ї, більш широке коло товаришів, народ, Церква - все це прояви єдності. На кожному рівні це потенційний релігійний досвід, і якщо він не став частиною християнського виховання, значить, в чомусь воно помилково.

Оптимальне число учнів у класі - то, при якому діти стають злагоджено працює групою, а вчитель - членом цієї групи, краща викладацька методика - та, при якій діти працюють колективно, хоча необхідно зберігати простір і для індивідуальної творчості.

Краща школа - та, яка організована при громаді або в приході, коли батьки і вчителі добре знають один одного. Справжній літургійний досвід - той, коли люди «збираються разом» як єдина Церква, коли вони щось роблять разом. Для дорослих християн це спільне богослужіння, спільна молитва. Вони можуть молитися мовчки, в серце, здійснюючи мінімум рухів.

Для дітей участь в молитві і богослужінні повинно проявлятися фізично, впливати на всі почуття. У православному богослужінні для цього існує багато можливостей, їх важливо використовувати.

Минають роки, багато чого з того, чого ми вчили наших дітей, може забутися, але якщо вони відчули, що є частиною Церкви, належать до єдиного Тіла, якщо у них зав'язалися особисті стосунки всередині тієї групи, яка ототожнюється ними з Церквою, то ми заклали міцну основу для православного християнського виховання.

Релігійне виховання - це зростання

Релігійне виховання пов'язане з ростом. Зростання - це перш за все зміни. Людина змінюється, він стає схожим на себе, продовжуючи залишатися тією ж особою. Зростання відбувається в глибинах особистості: зростають розуміння, сили, розум, почуття. Якщо зростання немає, настає застій.

Мистецтво виховання може бути визначено як «сприяння зростанню». Це звучить тривіально, але це один з найвірніших і стійких критеріїв виховного процесу. Наскільки ваш урок сприяє зростанню? Наскільки він розвиває здібності учнів? Наскільки наше викладання сприяє процесу самостійного зростання учнів?

Євангеліє дає прекрасну ілюстрацію подібного підходу. Виховуючи, Ісус Христос найчастіше вживає притчі, тобто «Мова мистецтва», коли знайомі образи повсякденному житті допомагають слухачам відкрити і сприйняти глибшу істину. Навчання притчами вимагає від слухача чималих зусиль. Він сам повинен усвідомити значення образу. Це акт творчий.

У школі зростання можливе лише в тому випадку, коли вчитель оволодіває увагою учня, пробуджуючи в ньому сумніви, думки, бажання сперечатися, досліджувати, вирішувати проблему в ході уроку. Навчальний процес повинен ставити перед учнем питання, які відповідають його рівню і визнані учнем справжніми проблемами, і надавати йому інформацію, необхідну для вирішення цих проблем.

Недостатньо просто піднести якийсь обсяг фактичних знань. Всі способи зробити урок цікавим, все новітні засоби навчання марні, якщо вони не пробуджують творчі зусилля дитини, не заохочують його розвитку. Цей критерій докладемо до всіх сторін шкільного життя.

Випуск стінгазети, ляльковий театр, спектакль і навіть дискусії можуть бути так само позбавлені творчого начала, як і навчання в старій школі. Ми сприяємо зростанню не тоді, коли говоримо про нього, а лише в тому випадку, коли наш метод навчання пробуджує творче зусилля, пошуки, помилки, дух дослідження і, нарешті, рішення проблем.

Ми сприяємо зростанню не тоді, коли говоримо про нього, а лише в тому випадку, коли наш метод навчання пробуджує творче зусилля, пошуки, помилки, дух дослідження і, нарешті, рішення проблем

Священна Таємниця, «страх Божий»

Викладання основ християнства має бути «розумним служінням» (Рим. 12,1), і все ж наша віра не вміщується в жорстких рамках розуму. Істотна частина нашої віри - відчуття священної таємниці, благоговіння, або страх Божий. Християнська віра визнає наявність таємниці Бога, наявність таємниці в світі і в житті. Ця таємниця перевершує людське розуміння.

Ми деколи бачимо нашу миттєву життя очима віри в світлі цінностей і реальностей, що перевершують наш досвід. Як це можна відобразити в процесі релігійного навчання, процесі, насамперед, раціональне? Як можна навчити дітей "розуміти" і одночасно прагнуть боятися перед чимось, що вище їх (та й нашого) розуміння?

Це завдання стає ще важче, коли ми усвідомлюємо, що діти від природи - великі реалісти, виконані невичерпного цікавості. Будь-які спроби передати словесно відчуття благоговійного трепету, Божественної таємниці, не досягнуть мети і здадуться благочестиво-лицемірними тирадами.

Важливо пам'ятати, що слово «страх» у словосполученні «страх Божий» висловлює щось зовсім несхоже на «страх» у звичайному розумінні. Діти відчувають чимало страхів - страх перед темрявою, гучних звуків, павуків і т.д. Навряд чи ми допоможемо їм пізнати Бога, якщо спробуємо порівняти благоговійний трепет перед Ним з переживанням подібних страхів.

Часом вважають, що логіка і знання як інструменти пізнання несумісні з благоговінням перед «Незбагненним». Насправді, поки ми не зрозуміємо, що існує щось незбагненне, ми не навчимося по-справжньому осягати світ. Може бути, саме тому дітям важко відчувати трепет перед Богом. Їм не вистачає знань і розуму, щоб зрозуміти, що є речі, які перевищують людські знання і розум.

Я б сказала, що Ейнштейну набагато легше відчути таємниці і благоговіння, ніж восьмирічної дитини, який упевнений, що в підручнику дано відповіді на всі питання.

Хороший вчитель повинен бути готовий використовувати весь матеріал, закладений в програмі середньої школи. Він покликаний навчити дітей знань, допомогти їм оволодіти навчальним матеріалом, відповісти на їхні запитання, але враховувати і ті питання, на які не може відповісти. Він покликаний співвіднести цей матеріал з релігійним розумінням життя.

цілісність

У нерозривному зв'язку з викладеними вище цілями релігійного виховання необхідно розглядати і його «цілісність». Це поняття означає, що християнська віра не є якимось ізольованим ділянкою, - будь то приватне життя людини або його відносини з навколишнім світом. Не можна бути християнином наполовину або час від часу, лише в певних сферах нашого життя.

Християнська цілісність проявляється з боку вчителя в його ставленні до того, що відбувається в класі. Він не повинен бути обмеженим людиною; він покликаний цікавитися всім, що здається важливим і цікавим його учням. Його авторитет тільки зросте, якщо учні раптом виявлять, що він знайомий з речами, які з церковної школою нічого спільного не мають, зате важливі для них.

У нашому плюралістичному, обмирщеному суспільстві уявлення про Церкву часто зводиться до якогось ізольованому, замкнутому в собі організму, якому абсолютно чужі проблеми світу. Звичайно, в певному сенсі християни - «не від світу цього», але тільки в тому сенсі, що вони не приймають безбожної ієрархії цінностей.

Християнська Церква покликана стати зразком любові і турботи про весь світ, і тому Вона не може дозволити Собі перебування в ізоляції від потреб людей. Вона покликана співпереживати і співчувати потреб і страждань всіх людей. Чи можемо ми пояснити це нашим дітям в звичайних умовах парафіяльного життя? Чи можемо без лицемірства навчити тому, що до цих пір не здійснено в нашому церковному житті?

Я вірю, що в якийсь дуже малій мірі ми можемо здійснювати це. Ми покликані використовувати будь-яку практичну можливість, щоб залучити церковні школи і дітей в добрі справи, які множать їх досвід спілкування з людьми. Відвідування храмів з іншими етнічними традиціями, допомога нужденним, участь в місіонерській діяльності Церкви - все це можливо і корисно. Чим старше діти, тим більш глибоко можуть вони осягнути необхідність турботи Церкви про весь світ.

Софія Сергіївна Куломзін народилася 3 грудня 1903 року в Петербурзі в сім'ї останнього віце-голови царської Думи С. І. Шидловського. У 1920 році сім'я Шидловських емігрувала. Софія Сергіївна довгий час координувала освітню діяльність серед православних громад за кордоном. З 1956 р по 1973 р викладала педагогіку в Свято-Володимирській семінарії. Була редактором журналу «Young Life». Побачила свою працю виданими і в Росії. А в 1999 році вона була нагороджена патріархом Алексієм II орденом Святої Софії. Померла 29 вересня 2000 року в США.

Підготувала Кіра Салимова

Наскільки ваш урок сприяє зростанню?
Наскільки він розвиває здібності учнів?
Наскільки наше викладання сприяє процесу самостійного зростання учнів?
Як це можна відобразити в процесі релігійного навчання, процесі, насамперед, раціональне?
Як можна навчити дітей "розуміти" і одночасно прагнуть боятися перед чимось, що вище їх (та й нашого) розуміння?
Чи можемо ми пояснити це нашим дітям в звичайних умовах парафіяльного життя?
Чи можемо без лицемірства навчити тому, що до цих пір не здійснено в нашому церковному житті?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация