Старець Мойсей Святогорець: Навіщо потрібна посада?

Чернець Мойсей Святогорець трудиться на Святій Горі Афон близько тридцяти п'яти років. Він є іконописцем, поетом, критиком і письменником. Видав 52 книги і написав понад 1000 статей. Його праці перекладені і видані в багатьох країнах світу. Обіймав посаду старшого секретаря в Священному кінотему Святої Гори. Близько двадцяти п'яти років є старцем келії святителя Іоанна Златоуста скиту святого великомученика Пантелеймона від монастиря Кутлумуш. Agionoros.ru публікує статтю старця в газеті «Македонія», присвячену значенню поста.

Піст - давня чеснота Піст - давня чеснота. Разом з молитвою він готує християнина розп'яття і воскресіння. Пост це їжа для душі.

Піст навчає нас стриманості, яке необхідно будь-якій людині. Вчить відмови від надмірностей, розкоші і достатку. Мабуть, пост чи не єдине, що людина здатна піднести «в дар» Богу.

Звичайно, Господь ні в чому не потребує, і пост, перш за все, необхідний нам самим. Користь стриманості різноманітна: постить, ми перебуваємо в тверезості і зосередженості, а наша молитва стає більш уважною, серцевої і глибокою. Піст - це наш заклик до Бога, свідоцтво того, що ми бажаємо, щоб Він увійшов в наше життя.

Пост нерозривно пов'язаний з покаянням. Це даний нам Богом шанс, який не слід упускати.

Постити слід охоче, любочесно і радісно, ​​а не формально, згнітивши серце, сприймаючи утримання як повинність. Пост ми повинні принести Богу від усього серця.

Адам і Єва втратили Рай через свою нестриманості. Пост відкриває нам Райські ворота знову.

Піст не повинен залишитися лише на рівні відмови від деяких видів їжі, ми повинні зробити наступний крок - утримуватися від своїх гріховних пристрастей і зла. Тоді період посту стане для нас істотним і поворотним моментом на нашому шляху до Бога.

Пост дарує нам моральну чистоту, народжує покаяння і презирство до гріха. Піст - це не самоціль, а засіб в досягненні мети - зустрічі з Богом. Згідно святителю Василію Великому, пост - це відчуження від зла, приборкання язика, відхід від гніву і відмова від злих звичок.

У того, хто серйозно хворий, немає необхідності в пості. Адже утримання від їжі необхідно для того, щоб упокорити тіло. Коли тіло хворіє, воно і так упокорюється і немає необхідності його катувати. У будь-якому випадку, це питання, яке необхідно вирішувати, порадившись зі своїм духівником.

Деякі люди живуть для того, щоб їсти. він Деякі люди живуть для того, щоб їсти і «подорожують» від столу до столу, ходять по бенкетів та ресторанам. Зрештою хворіють від многояденія. Непомірність в їжі стає причиною зайвої ваги і багатьох захворювань.

Але постимо ми не заради тілесного здоров'я (хоча пост і допомагає нам в цьому), а заради здоров'я духовного. Пост не має нічого спільного з дієтою, на яку люди «сідають» заради краси і стрункості фігури. Піст - це брат чесноти стриманості. Не будемо забувати слова Іоанна Златоуста, який закликав зекономлені на їжі в період посту гроші використовувати для того, щоб нагодувати голодних і нужденних.

Нехай пост супроводжується молитвою і любов'ю. Тоді він знайде цінність, сенс і значення.

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация