Статиьи - Како да се фати рампата, кога ќе се спушти рампата

Дома

Статии → Погрешно пресметување подводен камелеон, или како да се фати рампата замав

Да се ​​забележи дека грешникот лежи на дното воопшто не е лесно.

Излегува дека оваа риба може да ја промени бојата на нејзините разновидни кожи. Во својата уметност да ја менува облеката, пробивачот нема да му попушти на славниот камелеон.

Не знам за тебе, но сум видел како мавта само во тава, и, можеби, на шалтер на продавници за риби. Се разбира, жива риба изгледа поинтересна, но не беше толку лесно да се восхитувам на подводниот камелеон, дури и во аквариум.

Долго време се погледнавме во песочното дно зад густата чаша на аквариумот и не можевме да најдеме ниту една риба. Конечно, некој имаше среќа: најпрво најдоа еден, а потоа друг, трет ... Водичот одамна помина, а сите ние застанавме пред аквариумот. За половина час со заеднички напори на два квадратни метри песочно дно успеавме да броиме повеќе од 20 грешки.

И тоа е во светло осветлен аквариум!

Во про theирниот самрак на морските длабочини, скоро е невозможно да се види подводен камелеон.

Многу време подоцна, повторно морав да се потсетам на екскурзијата во подводна зоолошка градина. Во Црното Море, каде живее грешниот, живее уште една интересна риба - стрингреј, или - како што ја нарекуваме - морска мачка.

Но, најмногу од сè тој наликува на змејот, за кој момчињата многу сакаат да летаат на небото, ако не и за подвижните страни - перки. Тие сакаат риби, како крилја, постојано ја митуваат водата под себе, полека пливаат покрај морското дно. Научниците веќе долго време се воодушевуваат дека ловците често се наоѓаат во стомаците на струготините. Како рампата ги бара не беше јасно.

Да го фати лебдечкиот виновник, тој не може - премногу бавен. Тој не може да го види морскиот камелеон на дното ниту: песоците се ловат само по самрак.

Со уво?

Но, демнат проклетство не прави звуци. Имаше чувство за мирис, но се чинеше невозможно. Сите риби кои бараат храна со помош на мирис можат да се движат наспроти струјата за да ги почувствуваат мирисите донесени од вода.

Слабна падина, јас самиот постојано го гледав во морето, секогаш лебдејќи со протокот. Па што?

Решението беше толку неочекувано што ги збуни дури и научниците навикнати на изненадувања. Органот со кој рампата наоѓа пробивка на дното се ампулите на Лоренцини, и оние лоцирани во кожата на главата на рибата. Ампулите од Лоренцини ги имаат сите ајкули и убодни зрна.

Порано се сметаше дека тие служат риби за мерење на температурата. Можеби е така. Ампулите на Лоренцини на нашиот стринг се чини дека се многу чувствителни. Тие се во состојба да ги фатат слабите електрични импулси што се јавуваат при дишењето во телото на други риби, вклучително и со риба.

Излегува дека за да останете живи во морето, не доволно за да бидете невидливи, не доволно да не направите звук и да не ширите мирис, исто така не треба да дишете.

Каде живеат bream и штука?
Бисери трихогастер, или зошто гурами не зазема корен во аквариумот
Како да се отвори портата кон морето
Азовски риболов. Белешки за натуралисти
Случај за Волга
Морска елка насекаде имаше време
Со уво?
Па што?
Каде живеат bream и штука?
Навигация сайта
Новости
Социальная политика государства
Государственная политика охватывает принципиально главные направления в развитии общества. Вместе с этим решаются стоящие перед различными отраслями общественной жизни конкретные задачи. В связи с этим

Смешанная экономика это
СМЕШАННАЯ ЭКОНОМИКА — (mixed economy) Экономика, в которой сосуществуют государственные и частные предприятия. Некоторые виды экономической деятельности осуществляются индивидами или фирмами, принимающими

Экономика для чайников
Жанр: Экономика В этой книге вы найдете описание самых важных экономических теорий, гипотез и открытий, но без огромного количества малопонятных деталей, устаревших примеров или сложных математических

Антиинфляционная политика государства
Инфляция проявляется в непрерывном обшем повышении цен, падает реальная ценность личных сбережений, хранящихся в виде наличных денег или на счетах. Рост цен неумолимо сокращает мае- су товаров, которую

Реклама
Панель управления
Информация