Шурочка - Вогник № 38 (4665) від 22.10.2000

  1. ... Росія стрімко втрачає цноту
  2. І ЖИЛИ, ЯК ЖИЛОСЯ ...
  3. ПОСМЕРТНА КАЗНЬ
  4. БЕЗ ВЕРСІЙ

Е то гірше всякого дежа вю. У цих поїздах між Чебоксарами і Москвою я майже що жив. З цієї пошти на першому поверсі свого будинку обдзвонював варіанти обміну на Москву - з квартири зв'язок була набагато гірше. Про мій переїзд навіть трохи посудачили чебоксарського газети, будуючи романтичні версії про спрагу визнання в якості барда (треба ж про щось писати!). Ніхто не вірив, що мене просто доконала викладацька злидні, а в Москві я вже намацав пристойні вакансії. Коли я обжився, матінка і племінник вирішили привезти мені в Москву мою стару чебоксарського кішку. На Анфіска з сусіднього купе прийшла помилуватися висока ясноока дівчинка. «Треба ж, які гарні люди бувають», - подумала моя мама. Кішка моя корінням з селища при заводі імені Чапаєва. Там, на чапаевской підстанції «Швидкої», я досить часто чергував. Підстанція давно вже на новому місці. Приміщення пошти зайняв банк. Матінка і племінник на ПМЖ в Німеччині. Останні речі зі старої квартири скоро будуть роздаровані або распрода

... Росія стрімко втрачає цноту


МІСТО

Е то гірше всякого дежа вю

«Олександра, Олександра, Це місто наш з тобою!» ...

Я дивлюся на чистенькі, вилизані Чебоксари і розумом розумію, що тут жити можна. Ниття про нудьгу на відшибі більш неактуально: ті ж московські телеканали і радіостанції; Інтернет на новеньких цифрових АТС працює швидше, ніж в Москві; в кінці кінців можна і «тарілку» поставити. Є куди піти. Вируюче рок-н-рольна і діджейська тусовка справжніх «hometown heroes». Багато художників, фотографів і відповідно виставок. Постійні концерти та фестивалі бардів. Вистава свого оперного театру з однією-двома зірками з Маріїнки або камерна музика на фоні виставки - в порядку речей. Ще стиль життя багато в чому диктується Волгою: катера, яхти, оттяг на островах, риболовля, полювання - обов'язково. Москвичі з тутешніми корінням часто стирчать тут все літо.

Тут робиться все або майже все, що мислимо зробити руками - від софта до запаморочливих м'ясних делікатесів, але напередодні з трьохсот претендентів на отримання іпотечних кредитів банківські клерки змогли відібрати тільки п'ятьох, хто зміг би виплачувати щомісячні відсотки - сімдесят доларів в місяць. Регіон, який виробляє море продаваних товарів і послуг, ухитряється залишатися заповідником двадцятидоларових зарплат. Моя давня знайома Ленка, яка керує одним з чебоксарського кадрових агентств, всіх більш-менш вишколених чебоксарцев працевлаштовує в Москву і нафтові міста. Не здивуюся, якщо президент республіки Микола Федоров (здається, єдиний нині діючий політик зі знаменитої Міжрегіональної депутатської групи) після закінчення терміну буде шукати згідні його кваліфікації дорогі адвокатські вакансії або в Москві, або за кордоном. У Чебоксарах таких немає (або є, але в тіні).

Всі скаржаться, що неможливо працювати, але в хороших будинках в центрі міста по три претенденти на кожне офісне або торгове приміщення. Будинок мод, щоб задовольнити всіх орендарів, спішно змушений зводити прибудову. І хтось же орендує ці офіси, ставить собі Інтернет і «тарілку», купує авто, катери і яхти і їздить кожен божий і погожий уїк-енд на шашлики за Волгу. Значить, в цьому розкладі вже якось можна визначитися.

... А Шурко не визначилася. Чи то не хотіла, чи то просто не встигла.


І ЖИЛИ, ЯК ЖИЛОСЯ ...

Вона не планувала кар'єри - у всякому разі кар'єри моделі. У Будинок мод ще школяркою її затягнув хтось із подруг. Бачачи, що фантастично красива Олександра настільки ж фантастично не хоче працювати ліктями і ходить в Будинок мод просто за компанію, художник Таня Шаронова пішла на хитрість. Разом з перукарем Тетяною Ніколаєвої вони взяли Шуру в Москву на конкурс художників-модельєрів і перукарів. «Хитрість була подвійна, - згадує Шаронова, - по-перше, Шура могла« витягнути »будь-яке плаття і будь-яку зачіску; по-друге, змагалися начебто ми, а не вона - але Шуру побачили все ». Реакція була на межі неадекватною: на подібних тусовках ніхто і не дивиться на моделей, які демонструють сукні та зачіски - а тут посипалися пропозиції від московських агентств. Це було з ряду геть: зазвичай Москва не поспішає нічого пропонувати дівчині, поки та не буде титулована який-небудь «міс» - і краще рангом вище. Тут же прямо в перерві конкурсу з нікому не відомої школяркою зняли рекламний ролик якоїсь відомої мінеральної води, хмарами вилися фотографи, якийсь господар меблевого салону запропонував бути «обличчям» його закладу (для Росії це в дивину, а на Заході така практика звичайна) .

Тут же прямо в перерві конкурсу з нікому не відомої школяркою зняли рекламний ролик якоїсь відомої мінеральної води, хмарами вилися фотографи, якийсь господар меблевого салону запропонував бути «обличчям» його закладу (для Росії це в дивину, а на Заході така практика звичайна)

Але, пообіцявши дуже пристойні гроші, московські роботодавці сказали, що проблеми з житлом, пропискою, міліцією і закінченням школи (Шурка залишалося ще півроку) дівчинка буде вирішувати сама: йшов дев'яносто п'ятий рік, приїжджих не описує навіть в куплених квартирах, а їх дітей, які не брали в школи. Олександра вирішила, що коли вже дорослі тут безсилі, то вона й поготів не здужаємо. І ні з ким нічого не підписала.

Насувався конкурс «Міс Росія-96». Шаронова строго-настрого веліла зібрати речі заздалегідь, до поїзда. Шурка прийшла без речей і з мокрими переплутаними волоссям.

- Це як?! - запитала Таня.

- Ну дуже хотілося в басейні поплавати, - розкололася Шура.

- Так ти що - не хочеш перемогти? - отетеріла Таня.

- Не хочу, - спокійно сказала Шура.

- А чого ж тоді їдеш? - щиро здивувалася Таня.

- щиро здивувалася Таня

- Так адже цікаво ж! - настільки ж щиро вигукнула Олександра.

«Ми завели її в перукарню, висушили і розплутали волосся, а після віддзвонили її залізобетонному вітчиму і продиктували, що напхати в чемодан. Він все зробив як треба ».

Вона стала «Міс Росія». У дев'яносто сьомому виграла «Miss model international». Трохи пізніше - дві золоті медалі на конкурсі з помпезною назвою «Чемпіонат світу з мистецтва». Гладеньке пропозицію переїхати в Голлівуд зніматися в рекламі - і знову проблема: виявляється, ще немає вісімнадцяти років і потрібні нескінченні узгодження. Майже весь дев'яносто сьомий - в Москві за контрактом з агентством «Міс Росія». Працювали, тусувалися, бігали на дискотеки (Шурка чомусь найменше), збирали пазли. Відпрацювала - і повернулася в Чебоксари.

- Шурка, ти чого ж багатого москвича НЕ підчепила ?! - обурювалися розумні друзі.

- Чи не вмію, - чесно зізналася вона.

А пізніше сказала, що більшість московських хлопчиків дуже довго, красиво і незрозуміло говорять на абстрактні теми, старанно роблячи вигляд, що «нічого такого не хочуть». Зі своїми, чебоксарського, які відразу озвучували все бажання, було простіше: Шурка сама ніколи не була людиною з подвійним дном, і «так» у неї означало «так», а «ні» означало «ні». Ще вона дуже болісно сприйняла те, що після перемог на конкурсах краси багато хто вже не можуть говорити з нею нормально, а говорять тільки з придихом. Вона не витримувала - і, як всякий тінейджер, починала приколюватися над цими людьми.

Перший стоїть контракт їй запропонувало дуже велике американське модельне агентство «Форд». Умов було два - за рік вивчити англійську і схуднути. Але англійська не пішов, а спадкова схильність до повноти вже стала даватися взнаки. Шейпінг на одній чаші ваг, зроду відмінний апетит - на інший. На ювілеї одного з чебоксарського клубів мій племінник і його дружина напівжартома пожурили Олександру за недотримання дієти:

На ювілеї одного з чебоксарського клубів мій племінник і його дружина напівжартома пожурили Олександру за недотримання дієти:

- Шура, ти чого метеш все підряд?

- Так уже й мету, скажете теж ... Тут жерти-то нічого! А потім, я вже, здається, все одно з моделей вилетіла.

Влітку дев'яносто восьмого вона їхала одним поїздом з моєї кішкою, щоб знайти в Москві контрагентів і відкрити в Чебоксарах бутик. Чи не склалось. Вирішивши, що все-таки без мови нікуди, надійшла на факультет іноземних мов. Там йшло як мокре горить. Напевно, в кінці кінців б доконала. Хоча титулів не отримала, але вийшла в фінал «Міс Всесвіт-2000». Збиралася заміж за Костю Чувилин, з яким кілька місяців жила у цивільному шлюбі (більш довго знаходитися удвох без штампа в паспорті в консервативних Чебоксарах не сильно прийнято).

Вони жили недовго і щасливо і померли в один день. Їх і Радика Ахметова, заступник директора Центрального ринку, професійно розстріляли в голови в під'їзді Костіної будинку за два дні до двадцятого Шуркових дня народження.


ПОСМЕРТНА КАЗНЬ

Столична преса поспішила назвати цей будинок «престижної сталінки», де Костя «отгрохал дорогущий євроремонт». З «євроремонту в престижній сталінці» кілька газет настругати версії, що Петрова пішла на цей союз заради грошей. «Питання працевлаштування Шуру не хвилював, оскільки з перших днів популярності її оточували вельми забезпечені люди спортивної статури».

Дісталося всім. Природно, з'явилася чергова легенда, що «Швидка» їхала дві години.

Плітку про пізньому виїзді я особисто перевірив по комп'ютерного запису викликів і по журналу: бригада виїхала через три хвилини після дзвінка - як годиться.

Плітку про пізньому виїзді я особисто перевірив по комп'ютерного запису викликів і по журналу: бригада виїхала через три хвилини після дзвінка - як годиться

Я йду по тій самій вулиці Кірова, де все сталося. У «престижному кварталі сталінських будинків» пасуться кози і кричать півні. Ось біля під'їзду той самий боксер Радж, який відчайдушно загавкав, почувши метушню на сходовій клітці. Я знаю цей будинок. Сюди я мільйон разів приїжджав на виклики. Міг бути і у Костіної бабки. Якщо це і сталінка, то тільки по епосі появи на світло: гостроверхі будиночки на Кірова будували в війну полонені німці. Якщо це євроремонт, то тільки тому, що Чебоксари знаходяться в європейській частині країни. Ремонт йшов два роки, і наворотів там - тільки пластикові вікна. Навіть цю квартиру Костя не купував - вона бабина. Поки йшов ремонт, Костя і Шура мандрували по квартирах батьків: оренда житла цивільними парами в Чебоксарах досі не стала звичкою. «Один з найкрутіших хлопців в місті», як його визначила московська преса, - не зняв квартиру! Розкажи кому в Москві - не повірять ...

Розкажи кому в Москві - не повірять

Костю одні вважали злим і жорстоким «братків», інші - грамотним і осудним бізнесменом, причому чи не єдиним в місті, хто вмів запобігати будь-яким розбирання титанічної човникової дипломатії. Близько знала обох Мар'яна Резаева, керівник модельного агентства при Будинку мод, каже, що його гроші Шурка не сильно були потрібні: «Вона прекрасно знала, як і де заробити. І коли хотіла - заробляла. Ну хоча б знімалася в рекламі. Костя просто дав їй перепочинок. Можливість спокійно зважити, куди йти далі. Останнє, що ми обговорювали, - маленьке, але своє модельне агентство. На Шуркових розкрученому імені все могло вийти. Костянтин терпляче вислуховував наші фантазії і врешті-решт сказав, що вони вже трошки схожі на бізнес-план - так що можна шукати приміщення ».

Всім чомусь хочеться вірити, що кілер прийшов не за Шурою, а за Костею або Радиком. Але в порівняно маленькому місті людина, що зважилася замовити або виконати це вбивство, не міг не знати, що цивільна дружина Кістки Чувилин - «Міс Росія» Олександра Петрова. Чи не склало б труднощів вибрати момент, коли її поруч не буде. Значить, як мінімум - було наплювати, що Петрова загине. Як максимум - хотілося слави Герострата, нехай анонімної, але від того не менш солодкою.

Вітаю, дорогі співвітчизники, вийшло ...


БЕЗ ВЕРСІЙ

Цього літа інтернетівських преса відтягнулися на чебоксарського манекенницях: «Цікаво, як досягається ця абсолютна порожнеча погляду? Напевно, дівчинки нічого не читають ... »

... Як же легко розмазати це місто по стінці! Як спокусливо закипіти праведним гнівом, побачивши велику кількість «Стрілець» і блатних шансоньє в тутешньої афіші (опустивши як непотрібний штрих концерти бардів, виставки, часті появи Айги-старшого на предмет презентації книжечок, рок-н-рольні тусовки та інше)! І - прикувавши густопсовий «Братковського» провінцію до ганебного стовпа - списати все, що сталося на місцеві звичаї.

Але не мені ж цим розважатися ...

Але не мені ж цим розважатися

Місцеві звичаї ... Але хто може точно визначити, в чому вони полягають? Можна вдосталь попліткувати про те, що у всій Росії за кожною дівчинкою, одягла корону або знялася оголеною, волочиться шлейф «братків», але і це буде напівправда. Практично нікому з російських моделей «Плейбоя» зйомки не принесли шлейфу переслідувачів. Все навпаки: хтось знайшов роботу в агентстві, хтось вписав факт біографії в есе для надходження в іноземний університет - і вчинив хтось просто вдало вийшов заміж. Одна з «дівчат місяця» говорила мені, що, якщо про що і шкодує, так це про те, що, маючи дані, не знімалася оголеною років з сімнадцяти. «Якщо є тіло - його треба показувати. Це нормально, це кар'єрний і маркетинговий хід. У те, що він перетворює життя на пекло, не вірю. Я дозволила дати в журналі справжні ім'я та прізвище, навіть повідомила, де вчуся, - і ніхто за мною не ганявся ».

Кар'єрний і маркетинговий хід! Ось цього у Шурка начисто не було. Всі говорять, що вона жила одним днем: ось зараз мені добре - а завтра подивимося, що буде. До речі, знали її люди говорять, що Шура дуже болісно ставилася до зйомок оголеною - соромилася. І щиро вважала, що у неї ... погана фігура!

Пам'ятайте, як в нас вбивали в радянській школі, що «кар'єра» - погане слово, що жити треба без амбіцій (це нескромність!) І прорахованих ходів (це інтриганство і кар'єризм!) Пам'ятайте, чому нас вчили? Шура так і жила - нічого не вираховуючи і не носячи сама з собою: так, я красива, ну і що? Вона майже на всі сто відповідала тим нашим ідеалам.

Нерозумно з розумним виглядом читати посмертні нотації, що її згубив саме цей спосіб життя (хто це може знати ?!), але те, що в Росії він більше не працює і небезпечний, - вже дуже якось кидається в очі.

... А версій того, що сталося у мене немає. Просто я думаю, що Шура була однією з останніх, хто так жив в цій країні, ось і все.

Show must go on

Розу Муравйову (в Чебоксарах її частіше звуть Розалією: тут люблять помпезні імена) року за два до закінчення школи сім'я перевезла в Чебоксари з району. У Будинок мод привели подруги - звичайна історія. У дев'яносто восьмому вона взяла першу премію на «Міс Супермодель світу». Залицяння «братків» спочатку розцінила як належне. А потім зателефонувала з Кіпру в Чебоксари:

- Ви тут мене не втратили?

- А ти де?

- Так ось, умовили відпочити на Кіпрі.

- І чого?

- Не бійтеся, я повернуся.

Коли агентство «Форд» стало обумовлювати у контракті англійська, Муравйова попросила пощади: для неї і російський-то після району був незвичний в повсякденному спілкуванні. Вона дала чесне слово, що, як тільки потрапить в англомовне середовище, заговорить англійською. Слово вона стримала.

У Нью-Йорку, знімаючи квартиру на паях з іншими моделями, готувала сама - як щира Чуваська господиня. Панянки запитували, навіщо самій возитися на кухні. Вона дивувалася: що тут такого? Невже краще їсти гамбургери, а після пити таблетки для схуднення?

Ви напевно бачили Муравйову по Fashion-TV і на обкладинках під ім'ям Rosalia. Десять кастингів в день? Вовка ноги годують. Плани? Надолужити прогалини в освіті, зібрати початковий капітал і відкрити свою справу.

Коли поховали Шуру, стара шкільна вчителька попросила Розу берегти себе. Не давати адресу і телефон направо-наліво. Не дозволяти чоловікам платити і наливати. Чи не вискакувати заміж без довгої пріглядкі в цивільному шлюбі при найжорстокішому оберігання.

- Я все знаю, Зоя Іванівна ... Я все знаю ... вже знаю, - відповіла Муравйова.

... Росія стрімко втрачає цноту. Всі вже все знають. Прощайте, міс Росія, і вибачте ...

Борис ГОРДОН

Дякую за допомогу дирекції національного конкурсу «Міс Росія» і колегам: Марині Федорової (міський телеканал Чебоксар), Максиму Маслакова (Playboy), Катерині Коновалової (РТР) та Ірині Ніколаєвої (чебоксарское додаток «АіФ»).

В оформленні використані фотографії: Всеросійської Громадської Організації «МІС РОСІЯ», ІТАР-ТАСС, «ДОМА МОД» м Чебоксари, Бориса ГОРДОНА

Це як?
Так ти що - не хочеш перемогти?
А чого ж тоді їдеш?
Шурка, ти чого ж багатого москвича НЕ підчепила ?
Але хто може точно визначити, в чому вони полягають?
Шура так і жила - нічого не вираховуючи і не носячи сама з собою: так, я красива, ну і що?
О це може знати ?
А ти де?
І чого?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация