Свята вода в православ'ї

  1. Вода в Біблії
  2. Велике освячення води
  3. Мале освячення води
  4. Навіщо це потрібно?

Вода ... Волога, що несе життя, і стихія, що змітає все на своєму шляху. Вода благословення і потопу. які види святої води існують в православній християнській традиції і для чого вони потрібні?

Вода в Біблії

Вода - один з найдавніших релігійних символів. У Святому Письмі вона займає ключове місце. Водою називається неоформленная матерія на самому початку творення світу: після того як Бог «на початку» створив небо і землю, «Дух Божий ширяв над поверхнею води». З води же, згідно з біблійним оповіданням про творіння світу, з'являються перші живі істоти: плазуни і риби. У житті людини, створеного «з пороху земного», вода теж грає дуже важливу роль.

Людина - частина цього світу. Належачи душею до світу небесного, духовному, своїм тілом людина цілком належить світу матеріального, - світу, в якому так важлива вода, яка присутня скрізь, де зустрічається життя будь-якому її прояві. Тому перший аспект релігійної символіки води - це вода як початок, що несе життя.

Тому перший аспект релігійної символіки води - це вода як початок, що несе життя

Але вода може стати і грізною стихією, стати символом руйнування і смерті. Таємнича чорна глибина води здатна вбити і знищити, стерти з лиця землі міста і цивілізації, стати чином ірраціональною і некерованої стихії. Перший людський світ, як розповідає перша книга Біблії, загинув в водах потопу . Такий спосіб обрав Бог, щоб знищити світ, в якому зло стало абсолютно переважати над добром. Чи не знак це того, що коли людина живе у злі, сам світ, створений Богом для того щоб бути в гармонії з людиною, повстає проти свого «повелителя»? Християни вірять, що гріхопадіння перших людей зашкодило не тільки самій людині, але внесло дисбаланс у весь Всесвіт: образ відносини людей один з одним і зі світом став іншим, не таким, яким задумав його Бог. І тепер вода, колись колишня початком життя, стає стихією, що несе смерть.

Але ставши руйнівною, вода як символ набуває ще один вимір: вона очищає. Води потопу за велінням Божим очистили світ від тотального засилля гріха. Чистота, відродження і оновлення - третій аспект символіки води в біблійній культурі. Вода змиває бруд, очищає тіло, одяг і житло. Ця символіка води - заснована на її самих природних властивостях - пронизує всю Біблію.

Велике освячення води

Вода як початок життя, як символ суду і смерті, як засіб очищення - три ці основні виміри води як релігійного символу пов'язані з трьома основними акцентами християнської віри: творіння, гріхопадіння, спокуту. Весь світ, вода як його частина, людина як його «вінець» - створені Богом спочатку добрими, «благими» в своїй суті. Але та ж матерія, «добра» в своїй основі, послужила знаряддям падіння людини, що призвело його до рабства гріха і смерті. Але у Христі - Бога воплотившемся - і Його владою речовина може знову стати символом Божого присутності і Його слави, стати матерією таїнства, що з'єднує людину з Богом.

Кожен раз, коли відбувається хрещення, відбувається так зване велике освячення води . Воно ж відбувається в переддень і свято Хрещення Господня. Молитви, які читаються під час цього чину, - це торжество хвали і подяки, звернене до Бога від імені всього світу. Занадто вузько розглядати освячення води як «сакралізацію» деякої кількості речовини. З читаються молитви видно, що задум авторів, які написали ці слова багато століть назад, - в тому, щоб знову зробити воду здатної стати явищем і присутністю сили і любові Божої в цьому грішному, але Спокута світі.

Подячні слова молитви великого водосвяття роблять нас свідками творіння, повертають нас до самих витоків життя. А здатний дякувати, людина стає вільним по відношенню як до Бога, так і до світу.

«Покажи цю воду водою поновлення, водою освячення, очищенням плоті і духу, ослабленням уз, залишенням гріхів, просвітою душ купіль вічного життя, оновленням духа, даром усиновлення, одягом нетління, джерелом життя ...», - молиться священик. Будь-яке освячення, скоєне Церквою, ніколи не є видимим, «фізичним» дивом, свого роду перетворенням, яке можна «помацати» і довести. Чи можна провести якісь лабораторні аналізи або дослідження, які «доведуть» деякі зміни речовини, чи ні - не повинно хвилювати віруючого. Можна навіть сказати, що очікування або пошуки подібних «змін» часто розглядалися Церквою як богохульство і гріх. Адже не для того прийшов Христос, щоб «природну матерію» замінити якийсь «надприродною», або «освяченої». Син Божий втілився для того, щоб відкрити нам шлях до з'єднання з Богом. І Він повертає матерії її початкове властивість - служити засобом такого єднання. Таким чином, вода хрещення - вода великого освячення - є святий, тобто стає місцем присутності Христа і Святого Духа.

Мале освячення води

Крім чину великого водосвяття, що здійснюється дуже рідко (вода, що залишилася при здійсненні таїнства хрещення, надалі не використовується), в церковній традиції склався і чин «малого водосвяття», який у багатьох храмах служиться досить часто, часом навіть щонеділі. Цей чин заснований на іншій ідеї освячення. Якщо велике освячення води, про який йшлося вище - це освячення насамперед і переважно через саму молитву, то в малому водосвяття ключову роль відіграє занурюваної в воду предмет - хрест як образ Хреста Христового. Причому речовина, з якого цей хрест виготовлений, не має ніякого значення: важливо, що цей хрест - святиня як символ перемоги Ісуса Христа над смертю.

Церковна традиція, таким чином, знає два способи освячення: через безпосередньо молитву і через зіткнення з чим-небудь, що вже освячено.

Освячення через зіткнення застосовується і по відношенню до хрещенській воді. Священики часто радять долити трохи святої води в посудину з питною водою, щоб освятити її. Вода, освячена таким чином, вживається віруючими нарівні з першої, колишньої «джерелом» освячення.

У давнину ж воду могли освячувати, не тільки погрожує в неї хрест або доливаючи святої води. Відомий чин «обмивання мощей» - по суті той же чин малого водосвяття, але занурювали при цьому в воду не хрест, а частина мощей святого угодника. У XVII столітті цей чин здійснювали у Велику П'ятницю перед Великоднем в московському Кремлі, а потім поступово він виявився витіснений звичайним тепер способом малого водосвяття.

Навіщо це потрібно?

Освячення води, як і взагалі будь-священнодійство, не є замкнутим в собі. Так, на літургії освячуються хліб і вино для того, щоб стати засобом істинного єднання з Богом. І вода освячується не для того, щоб роками зберігатися в коморі (хоча при багаторічному зберіганні вона, як правило, не псується: доводилося зустрічати абсолютно свіжу святу водохресну воду, котра простояла на полиці шістнадцять років!), Але для того, щоб її вживали, щоб вона могла являти собою відпущення гріхів, позбавлення, порятунок, освячення душі і тіла, для того, щоб, як писав чудовий богослов ХХ століття отець Олександр Шмеман, «бути тим, чим призначена бути вся матерія: шляхом до кінцевої мети - обоження людини, пізнання Бога і соеди рівняно з Ним ».

Чи не знак це того, що коли людина живе у злі, сам світ, створений Богом для того щоб бути в гармонії з людиною, повстає проти свого «повелителя»?
Навіщо це потрібно?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация