Святі отці про виховання дітей

  1. Святитель Іоанн Златоуст . Ікона, перша половина XVI століття. Ярославль
  2. Преподобний Ісидор Пелусіот
  3. ***
  4. Святитель Тихон Задонський
  5. Святитель Тихон Задонський
  6. Преподобний Серафим Саровський
  7. Преподобний Серафим Саровський
  8. Святитель Філарет, митрополит Московський
  9. ***
  10. ***
  11. Святитель Ігнатій Брянчанінов
  12. Святитель Феофан Затворник Вишенський
  13. Святитель Феофан Затворник Вишенський
  14. Праведний Іоанн Кронштадтський
  15. Праведний Іоанн Кронштадтський
  16. Преподобний Макарій Оптинський
  17. Преподобний Амвросій Оптинський
  18. Преподобний Амвросій Оптинський
  19. Преосвященний Амвросій, архієпископ Харківський

Святитель Іоанн Златоуст, преподобний Ісидор Пелусіот, преподобний Ніл Синайський, святитель Тихон Задонський, святитель Філарет, митрополит Московський, святитель Ігнатій Брянчанінов, святитель Феофан Затворник Вишенський та ін. Православні святі отці про виховання дітей ...

Вважай себе царем, мають підлеглий тобі місто - душу дитини, бо душа дійсно місто. І подібно до того, як в місті одні крадуть, а інші ведуть себе чесно, одні працюють, а інші займаються тим, що попадається під руку, так само поводяться в душі розум і помисли: одні борються проти злочинців, як в місті воїни, інші дбають про все, що відноситься до тіла і до дому, як громадяни в містах, треті ж віддають накази, як міська влада.

Святитель Іоанн Златоуст . Ікона, перша половина XVI століття. Ярославль

Навчи його бути привітним і людинолюбним. Нехай рот у нього буде зашитий для всякого лихослів'я. Якщо побачиш, що він сварить когось, примусь його замовкнути і переведи мова на його власні проступки.

Хоча б у нас все наше було благоустроенно, ми піддамося крайнього покарання, якщо не дбаємо про порятунок дітей.

Розбещення дітей відбувається не від чого іншого, як від божевільної прихильності (батьків) до життєвого. Звертаючи увагу тільки на це одне і нічого не бажаючи вважати вище цього, вони необхідно вже не дбає про дітей з їх душею. Про таких батьків я сказав би, що вони гірше навіть дітовбивців: ті відокремлюють тіло від душі, а ці те й інше разом увергають в вогонь геєнського.

Немає нам вибачення, коли діти у нас розпусні.

Вік (дитячий) ніжний, він скоро засвоює собі те, що йому говорять, і, як друк на воску, в душі дітей отпечатлевается то, що вони чують. А тим часом і життя їх тоді вже починає схилятися або до пороку, або до чесноти. Тому, якщо на самому початку і, так би мовити, напередодні відхилити їх від пороку і спрямувати на кращий шлях, то на майбутнє час це вже звернеться їм в навик і як би в природу, і вони вже не так зручно по своїй волі будуть ухилятися до гіршого, бо навик буде залучати їх до добрих справ.

Старайся, щоб навчити (сина) зневажати славу справжнього життя; від цього він буде славнішим і поважніших.

Якщо ви виховаєте своїх синів, то вони в свою чергу виховають своїх, а ці знову навчать своїх; продовжуючись таким чином до пришестя Христового, справа ця доставить всю нагороду тому, хто послужив коренем.

Преподобний Ісидор Пелусіот

Засівали в своїх дітях ще в дитинстві справедливе поняття про Боже велич і промислі, а потім і про чесноти не тільки як батьки, а й як чудові наставники, сподобляться Божих нагород, а насаджують в них поняття про багатобожжя і про порок, як принесли чад своїх в жертву демонам, приймуть гідне відплата.

***

Молитви про дітей:

***

Преподобний Ніл Синайський

Хто хоче дбайливо виховати дітей своїх, виховує їх у великій строгості і важких заняттях, щоб, відзначившись і в науках, і поведінці, могли вони з часом отримати плоди своєї праці.

Святитель Тихон Задонський

Святитель Тихон Задонський

Вчителям учнів навчати не тільки грамоті, а й чесного життя, страху Божого, тому грамота без страху Божого - не що інше, як меч у божевільного. Деякі батьки так ніжно і слабо дітей своїх виховують і утримують, що не хочуть їх за злочини карати і так безстрашно і свавільно їм попускають жити; інші безмірну строгість вживають і більш гнів і лють свою над ними здійснюють, ніж карають їх. Обидва - і ті, і інші - грішать. Скрізь бо надмірність хибно; строгість і милість безрозсудна у всякому чині працюється. Ця в розслаблення, свавілля, розбещення і явну смерть призводить юних, від природи до зла всякому схильних; інша прикрість, роздратування і зневіру в них чинить. Скрізь бо помірність і середній шлях похваляється. Тим-то батькам благочестивим середнього шляху триматися повинно.

Преподобний Серафим Саровський

Преподобний Серафим Саровський

Старець не дозволяв дітям говорити проти батьків, навіть мали безсумнівні недоліки. Один чоловік прийшов до старця з матір'ю, яка була віддана пороку пияцтва. Син тільки хотів заговорити про це, як про. Серафим затиснув йому рукою рот і не дав вимовити йому слова. Потім він, звертаючись до матері, сказав: "Відкрий уста свої" - і, коли вона відкрила рот, тричі дмухнув на неї. Відпускаючи її, о. Серафим сказав: "Ось вам мій заповіт: ані майте в домі своїм не тільки вина, але навіть і посуду винної, так як ти переїхати не потрапиш більш вина".

Святитель Філарет, митрополит Московський

Що нинішнє виховання сприяє свавіллю, це правда. Я нерідко дивуюся, з якою важливістю і самостійністю поводяться малолітні діти при батьках, а ті їх запитали як ніби не сміють доторкнутися до них.

***

Читайте також по темі:

***

Святитель Ігнатій Брянчанінов

Дочку не дозволяй собі плескати, нижче пальчиком. Це надзвичайно шкідливо для моральності як дочки, так і матері. Є старовинне хороше, а є і старовинне худе; худому не треба наслідувати. Випиши собі книгу "Повчання преподобного авви Дорофея", який займався вихованням молодих ченців з відмінним успіхом. Ця книга буде чудовим настановою для тебе самої і для виховання дочки. Читай книгу і вивчай її. Знай, що більше за всіх твоїх настанов словами життя твоє буде найсильнішим настановою для дочки.

Святитель Ігнатій Брянчанінов

Охрани сина від отруйних єретиків. Нарікань від нього за недолік погибельної, зайвої світськості Не бійся! убойся того грізного вислови Господнього, яке очікує батьків на Страшному суді Христовому за виховання дітей для вічної погибелі; убойся тих відчайдушних і некорисних сліз і прокляття на батьків, які тоді скажуть діти, виховані для пекла.

Святитель Феофан Затворник Вишенський

Молодь жити на землі і по земній хоче. Адже і не можна без цього, тому що ми земні. Тільки не треба забувати, що на землі ми на час, і короткий, - стало, хоч і земне, але не для землі отримали буття.

Святитель Феофан Затворник Вишенський

Дітей відчуження - дивно. Але подивіться, чи не ви винні в тому. Якщо ви то за читанням, то за рукоділлям, а дітьми мало займаєтеся, так що вони не бачать від вас ласки ... то що дивного, що вони відчужуються від вас? ..

Праведний Іоанн Кронштадтський

Батьки і вихователі! Остерігайте дітей своїх з усією турботливий від примх перед вами, інакше діти скоро забудуть ціну вашої любові, заразять своє серце злобою, рано втратять святу, щиру, гарячу любов серця, а після досягнення повноліття гірко будуть скаржитися на те, що в юності занадто багато плекали їх, потурали капризам їх серця. Каприз - зародок серцевої псування, іржа серця, моль любові, насіння злоби, гидоту для Господа.

Праведний Іоанн Кронштадтський

При утворенні надзвичайно шкідливо розвивати тільки розум і розум, залишаючи поза увагою серце, - на серце найбільше потрібно звертати увагу; серце - життя, але життя, зіпсована гріхом; потрібно очистити цей джерело життя, потрібно запалити в ньому чистий пломінь життя, так, щоб він горів і не згасав і давав напрямок всім думкам, бажанням і прагненням людини, всього його життя. Суспільство розтління саме від нестачі виховання християнського. Пора християнам зрозуміти Господа, чого Він від нас хоче, - саме Він хоче чистого серця: Блаженні чисті серцем (Мт. 5: 8). Прислухайтеся до Його Найсолодшому гласу в Євангелії. А справжня життя нашого серця - Христос живе в мені Христос) (Гал. 2:20). Навчіться все мудрості апостола, це наше спільне завдання - вселити віру Христа в серце.

Преподобний Макарій Оптинський

Важке запитання про дітей: коли бувають в колі рідних і однолітків, чи допускати їх до карт і до танців? Як це вирішити - не знаю. Що сталося це звичаєм світських звернень, важко протистояти, сообращаясь зі світом. Просто треба бути сповідником, переносячи докору, глузування і презирство. Але і допустити з юних років до карт - це може з часом звернутися в звичку і навіть в пристрасть; також і танці, які назвав один мудрий проповідник "Іродіадина мистецтво" і які світ вважає невинним задоволенням в суспільстві, а по суті оні гріховні.

Скільки можна, треба вселяти дітям, що для них шкідливо і те й інше; але вони, дивлячись на інших дітей, що вправляються в цих забавах, або будуть їм заздрити, або засуджувати, а себе вважати кращими їх. І тут личить мати мудрість, але не зі своїм розумом, а молити Господа, та умудрить вас, як чинити у вихованні дітей, і нехай збереже їх від згубного духу шкідливих звичаїв мирських.

Преподобний Амвросій Оптинський

В даний час, здається, більше, ніж коли-небудь, бажаючі благочестиво жити оточені всякими незручностями і труднощами. Особливо стає важко вести справу виховання дітей в дусі християнському і в правилах святої Православної Церкви.

Преподобний Амвросій Оптинський

Серед усіх цих труднощів залишається нам одне: вдаватися до Господа Бога, старанно просити від Нього допомоги і напоумлення і потім зі свого боку робити все, що можемо, по крайнього нашому розумінню; решта ж все надати на волю Божу і на Його промисел, не бентежачись, якщо інші не так надходять, як би нам хотілося.

Преосвященний Амвросій, архієпископ Харківський

Стійте самі, як сказано у пророка, перед лицем Божим, будьте устами Божими - тоді через ваше посередництво Сам Бог буде вихователем дітей, вам доручених ...

Під час обговорення дитячих проступків не обмежуйте ваші зауваження словами: "Як це соромно чи непристойно", а говорите частіше: "Як це грішно і страшно". Скільки самі розумієте силу гріха, скільки самі боїтеся його - нехай це буде написано на обличчі вашому. Ваша скорбота про проступок дитини відіб'ється в його серці; ваше навіювання, що ви відповідаєте за його проступок перед Богом, змусить і його боятися тієї ж відповідальності. Тоді і ваше стягнення він прийме як Боже покарання.

Навчайте дітей не словам тільки молитви, а знайомте їх зі станом і досвідом молитви. Не робіть молитву занадто короткою, не бійтеся за втому дітей, введіть їх у працю молитви, пояснюючи їм науку збирання думок і бадьорість предстояния розуму перед Богом. Моліться самі при них з запалом і старанністю: теплота вашого серця сполучиться і їхніх сердець, вони дізнаються розради, що знаходяться в молитві, і вона буде для них втіхою і притулком у всіх випробуваннях і скорботах життя.

Розкрийте їм науку випробування помислів і внутрішньої боротьби з думками і схильностями гріховними. Розкажіть їм у міру їх віку історію зародження гріха в ледь сознаваемой думки, його зростання в хвилюванні почуттів і потягах серця, його бурхливі руху в поривах пристрастей, його крайні виявлення в справах злочинних - і тоді буде для них нечиста думка так само страшна, як злочинне справа.

Вкажіть їм нашу неміч в боротьбі з гріхом, постійну потребу в допомозі Божої і непереможну силу імені Ісусового. Дайте їм досліди внутрішньої перемоги над злом силою закликання Ймення, а тоді вони будуть відпущені в світ, сповнений моральних небезпек, зі зброєю в руках.

Не може залишитися безплідна для дітей віра батьків, коли вони при потребі і бідності зі сльозами на очах кажуть: "Що робити? Буди воля Божа"; при небезпеці: "Бог милостивий"; при важких обставинах: "Бог допоможе"; при успіху і радості: "Слава Богу, Бог послав". Тут завжди і у всьому сповідується Божого добрість, Боже Провидіння, Боже правосуддя. Чи не є це живе вчення про Бога і Його властивості? І так як для дітей немає нічого вище і дорожче батьків, а батьки з любов'ю і благоговінням сповідують, що вони самі все мають від Бога і в усьому сподіваються на Бога, що Він є загальний і всеблагий Благодійник всіх: то не відчують чи діти і не зрозуміють, що "все Богом живуть і рухаються й існують", і потім не полюблять чи Бога?

Навіщо, кажуть, дитя рано будити і змушувати без користі стояти цілі години в церкві? Це марна катування. Ні, це потрібно для того, щоб поступово привчити його до активного дня, до уваги, зібраності думок, терпінню в подвиг, без чого не здійснюється жодна добра справа.

Дух християнина - 01.12.2005.

Читайте інші публікації розділу "Християнське виховання дітей"
О що дивного, що вони відчужуються від вас?
Не може залишитися безплідна для дітей віра батьків, коли вони при потребі і бідності зі сльозами на очах кажуть: "Що робити?
Чи не є це живе вчення про Бога і Його властивості?
Навіщо, кажуть, дитя рано будити і змушувати без користі стояти цілі години в церкві?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация