Терпіння, терпимість, толерантність. Як не зрадити свої переконання і Бога

  1. Бог закликає мене до терпимості. Він вчить мене не судити. Прощати. Любити, навіть ворогів.
  2. Робити вигляд, що ми не помічаємо гріх, - це справжнісіньке зрада: зрада мовчанням
  3. Слів «толерантність» і «терпимість» немає ні в Старому Завіті, ні в Євангелії
  4. Ніколи толерантність і зрада не йдуть разом
  5. Поведінка має характеризуватися толерантністю
  6. Під виглядом толерантності християнство виганяється з суспільного життя

Поблажливого, м'якого, терпимого людини сьогодні модно називати толерантним. Сьогодні в суспільстві нас закликають бути толерантними і терпимими до чого. Але часто терпимість плутають з терплячістю і терпінням, але ж терпіння - одна їх християнських чеснот. Як не потрапити в цю пастку? Де межа між терпінням і терпимістю, між терпимістю і толерантністю? Чи треба бути толерантними до іншої думки, до іншої раси, до протилежної статі? І не призводить чи толерантність і терпимість до зради - своїх переконань і Бога? Ми зібрали думки служителів.

Бог закликає мене до терпимості. Він вчить мене не судити. Прощати. Любити, навіть ворогів.

Юрій Сипко , Пастор, екс-голова Російського союзу євангельських християн-баптистів (Російський союз ЄХБ):

Живучи в суспільстві , Ми не тільки стверджуємо і поширюємо свої переконання, свій спосіб життя, але відчуваємо вплив людей, які сповідують інші погляди і провідних інший спосіб життя. Якщо ми нетерпимі до наших сусідів, наші сусіди нетерпимі до нас. Конфлікт неминучий. Його успадковують наші діти. Він переростає у війну. Якщо ми терпимі, толерантні, ми природно створюємо атмосферу прийняття та живемо мирно, поважаючи один одного. Ми не примушуємо наших сусідів сповідувати наші принципи. Ми не принижуємо їх за цінності, які вони сповідують. Вони не примушують нас сповідувати їх принципи. І не засуджують нас, за те, що наші принципи відрізняються від їх принципів. Ми поважаємо сусідів, сусіди поважають нас. Наші діти не воюють. Всім добре. Христос вчить нас: «І як хочете, щоб з вами чинили люди, так і ви чиніть з ними» (Лук.6: 31).

Це толерантність. Так вона працює в Європі. Так вона працює в Азії. Так вона працює в Росії. Я добре ставлюся до толерантності. Тому, що Бог закликає мене до терпимості. Він вчить мене не судити. Прощати. Любити, навіть ворогів.

Антонім толерантності - нетерпимість, агресивність. В житті нашої це конфлікти. На національному ґрунті. На релігійному ґрунті. На побутовому грунті. Це ворожнеча. Це огидно Богу. Занадто багато сліз навколо нас. Плачуть сироти. Плачуть розведені закохані. Плачуть осиротілі люди похилого віку. Це жертви нетерпимості. Зовсім недавно ми припинили гвалтувати лівшів. Адже ламали, публічно принижували в догоду божевілля влади. Скільки ще «лівшів» в нашій країні, які вірують не так, моляться не так, читають не те, хто думає не так, говорять не так.

Денис Кривошеєв, диякон « Церкви Святої Трійці »Говорить про толерантність в християнстві.

Робити вигляд, що ми не помічаємо гріх, - це справжнісіньке зрада: зрада мовчанням

Максим Козлов, протоієрей, професор Московської духовної академії і семінарії , Перший заступник голови та головний інспектор Навчального комітету Руської Православної Церкви :

На мій погляд, потрібно відрізняти толерантність (Хоча слово «толерантність» з якогось «пташиної мови», але всі ми розуміємо, що стоїть за ним) від угодовства з гріхом. Терпимість, в хорошому сенсі слова, в тому числі і віротерпимість, - це наше розуміння того, що людина, яка дотримується інших, ніж ми, поглядів, буде в цих поглядах нидіти. І якщо ми спробуємо його насильно і грубо від цих поглядів відвернути, то ніякого позитивного результату не отримаємо, більш того - результат буде прямо протилежний. Це стосується не тільки доктринальних помилок, але і морального життя людини, його світогляду. При спробах перебити батогом обух нічого доброго не виходить. Діяти потрібно більше переконанням, прикладом і спонуканням.

Але це не означає, що ми повинні не помічати, як очевидним чином - життям і особливо з'єднанням життя і публічного заклику - пропагується гріх. І ось тут робити вигляд, що ми нічого не помічаємо, підтримувати з такими людьми відносини заради вигод, які наше спілкування з ними може принести, намагатися уникати проблем і конфліктів - це справжнісіньке зрада - зрада мовчанням.

Слів «толерантність» і «терпимість» немає ні в Старому Завіті, ні в Євангелії

Олена Чуйко, газета «Добра Звістка»:

Слів «толерантність» і «терпимість» немає ні в Старому Завіті, ні в Євангелії. З вуст Христа закликів до терпимості також ніколи не звучало (не потрібно плутати з терпінням). Іоанн Хреститель не закликав до агресії з незгодними його проповідями, але це не заважало йому називати лицемірів «породженнями зміїний». Якби мови апостолів були толерантні, можливо, вони залишилися б живі. Та й «толерантного» Ісуса, який погоджувався з вченням фарисеїв уявити складно. А «толерантний» реформатор Мартін Лютер, «образив» церква?

Істину потрібно називати істиною, гріх - гріхом, а забобони і помилки - забобонами і помилками, в рамках сучасних уявлень про пристойність, звичайно.

Ви можете уявити собі Ісуса, закидає курячими яйцями грішника? Я - ні. Пригадується біблійна історія з блудницею: «Хто з вас без гріха, нехай перший на неї той каменем». Цього було достатньо. Фарисеї і книжники розійшлися, а Ісус залишився - «Я не засуджую тебе; йди і надалі не гріши ». Міняємо блудницю на «інших», відмінних від нас, а камені на курячі яйця, і бачимо, що ... історія повторюється.

Важливо бути терпимим і миролюбним, а не безпринципним. Христова істина стоїть того, щоб ми, віруючи, проголошували її переконано. Що зміниться, якщо наші опоненти в усьому погодяться з нами, а сексуальні меншини раптом разом змінять свою орієнтацію на традиційну, при цьому так і не прийнявши Ісуса? Відповідь одна - вони підуть в пекло. Рятує не праведне життя, а Христос. Він любить людину, а не гріх. Закидаючи «курячими яйцями» і виплеснув через свого фасаду грона гніву на «інших», ми надійно перекриваємо їм шлях до порятунку.

Василь Нічик, керівник відділу Громадських зв'язків і релігійної свободи, магістр богослов'я університету Ендрюса (США), докторант практичного богослов'я університету Ендрюса (США), говорить про межі толерантності.

Ніколи толерантність і зрада не йдуть разом

Олександр Сатомскій , Ієрей, прес-секретар інформаційно-аналітичного відділу Ярославської єпархії:

Ніколи толерантність і зрада не йдуть разом. Толерантність є не що інше, як визнання того факту, що людина може бути іншим, відмінним від мене у всьому або чому. І таке прийняття іншого зовсім не означає того, що погоджується з людиною і його позицією. Я можу бути як завгодно толерантний до инаковерующих, але це абсолютно не означає, що я з ними згоден.

Поведінка має характеризуватися толерантністю

Олександр Бичков , Християнський блогер:

християнська терпимість в ураженому гріхом світі незмінно тягнеться і за межі християнської громади. Адже християни живуть в цьому світі, вони повинні підкорятися недосконалим законам держави. Вони повинні жити, працювати пліч-о-пліч з невіруючими людьми, людьми, які поділяють зовсім інші цінності, які в своїй суті огидні християнським. У такому випадку їх поведінка повинна мати деякі напрямні. Зрозумілим є те, що вони, як правило, не можуть вийти з цього суспільства. Зрозуміло й те, що вони не можуть перестати бути християнами, але зобов'язані, як своїм життям, так і своїми словами свідчити про свою приналежність Христу. Вони зобов'язані ставиться до людей світу так, як хотіли б, щоб ставилися до них, зобов'язані робити їм добро і поважати їх. У той же час, вони зобов'язані говорити правду, свідчити про істину. Їх поведінка повинна характеризуватися толерантністю.

Під виглядом толерантності християнство виганяється з суспільного життя

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило :

В наш час, коли світ охоплений безліччю конфліктів, коли на Близькому Сході, в Північній Африці, в деяких інших африканських країнах гине велика кількість християн, коли вони знищуються цілими поселеннями й містами з неймовірною жорстокістю, коли руйнуються їхні храми і монастирі, коли світова спільнота ніяк не може виробити загальних підходів в боротьбі з тероризмом ... наші брати-християни страждають і в Європі, і в інших країнах, де злий політичною силою під виглядом толерантності християнство виганяється з громадської життя.

Як не потрапити в цю пастку?
Де межа між терпінням і терпимістю, між терпимістю і толерантністю?
Чи треба бути толерантними до іншої думки, до іншої раси, до протилежної статі?
І не призводить чи толерантність і терпимість до зради - своїх переконань і Бога?
А «толерантний» реформатор Мартін Лютер, «образив» церква?
Ви можете уявити собі Ісуса, закидає курячими яйцями грішника?
Що зміниться, якщо наші опоненти в усьому погодяться з нами, а сексуальні меншини раптом разом змінять свою орієнтацію на традиційну, при цьому так і не прийнявши Ісуса?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация