Томас Манн і апостол Павло

У посланні до Римлян апостол Павло писав (глава 7):
15 Бо не розумію, що роблю: тому що не те роблю, що хочу, а що ненавиджу, те роблю.
16 А коли роблю те, чого не хочу, то згоджуюсь із Законом, що він добрий, 17 а тому вже не я це виконую, але живе в мені гріх.
18 Бо знаю, що не живе в мені, цебто в тілі моїм, добре; бо бажання лежить у мені, але щоб виконати добре, того не знаходжу.
19 Доброго, якого хочу, не роблю, а зле, якого не хочу, роблю.
20 А коли роблю те, чого не хочу, вже не я це виконую, але живе в мені гріх.
21 Тож знаходжу закона, коли хочу робити добро, що зло лежить у мені.
22 Бо за внутрішнім чоловіком маю задоволення в Законі Божому 23 але в членах моїх бачу інший закон, що воює проти закону мого розуму, і полонить мене законом гріховним, що знаходиться в членах моїх.
24 Нещасна я людина! Хто мене визволить від тіла цієї смерти?
25 Дякую Богові через Ісуса Христа, Господа нашого. Тому то я сам служу розумом Законові Божому, але тілом закону гріховному.
Детальний тлумачення цього уривка дано блаженним Феофилактом Болгарським (http://www.pagez.ru/lsn/0220.php#07). Не маючи мети приводити це тлумачення повністю, відзначимо лише такі слова блаженного Феофілакта: "Мета у апостола та, щоб довести, що єство людське прийшло в невиліковна стан і що його ніхто не зцілить, крім Христа".
Від себе ж додамо, що вищенаведений уривок апостола Павла - це крик душі людини, який усвідомив, що впоратися з гріхом не може ні закон зовнішній, ні закон внутрішній, а лише закон Божий.
У новелі Томаса Манна "Маріо і фокусник" є слова, за формою практично збігаються з тим, що говорить апостол Павло в вищенаведеному уривку: "- Браво! - відповів Чіполла. - Ти мені подобаєшся, Джованотті. Повіриш, я тебе давно помітив? У мене особлива симпатія до таких людей, як ти, вони можуть мені в нагоді. Мабуть, ти молодець що треба. Робиш що хочеш. Чи тобі вже траплялося не робити того, що хочеться? Або навіть робити те, чого не хочеться? те, чого Не тобі хочеться? "
У наведеному уривку фокусник Чіполла маніпулює Джованотті. Разом з тим Томас Манн його устами жонглює словами апостола Павла, що додає особливого відтінку новелі. Вона ніби грає багатьма фарбами, підтекстами, двозначностями. Якщо апостол Павло, говорить: "Не те роблю, що хочу ...", то Чіполла Джованотті: "Робиш що хочеш". Він насміхається над бідним хлопцем, знущається над ним. Особливо це стає зрозуміло, порівнявши з вищезазначеним уривком з послання до Римлян. Робити, що хочеш, не так-то просто! Ми часто в своєму житті не робимо, що хочемо, а що не хочемо - робимо.
У деяких виданнях ця новела відома під назвою "Маріо і чарівник". Заїжджий гастролер Чіполла показує фокуси нудьгуючої курортної публіці, і в ряді випадків ці фокуси межують з містикою, з чарами. І якщо це диво - то диво недобре. Чіполла - злий чарівник. Він знає послання апостолів, але використовує послання не для добра, а на зло. Воістину - це диявол, і його слова, звернені до бідного Джованотті: "Те, чого не тобі хочеться? - набувають зловісного забарвлення, так як під словами" не тобі "треба розуміти" хочеться дияволу ".
В кінці новели Чіполлу вбивають, зло покаране. Але ми то розуміємо, що диявол залишається жити. Так просто його не вбити. Вбити його можна лише в своєму серці, коли ми звернемося до Бога, і в серці нашому для нього просто не залишиться місця.


рецензії

Яка жалість бачити, як люди вмовляють себе та інших, що єдиний шлях в прагненні до ідеалу, це звернення до Бога. Що людина, вільний від цих ідей, дрібніше, і він менше здатний вмістити в себе чесноти, а гріховності більше.
Засновник і проповідник християнства - Павло - і той був скромності та самокритичності.
Ви відрізаєте в духовному осмисленні та становленні людини половину шляхів і траєкторій, оголошуючи йому анафему лише за те, що він намагається осягнути світ єства і мудрого суспільного устрою своїм розумом, спираючись на досвід і досягнення попередніх поколінь.
У цьому стільки ж гордині, як і у людини, яка визнає за віруючими лише обмежену можливість пізнавати природу і суспільні закони.
Геннадія Полубес 11.05.2014 2:38 Заявити про порушення Протягом останніх 2 тисяч років, з моменту виникнення християнства, люди безперервно сперечаються чи є Бог чи ні, і ніхто нікого не переспорив. Ці суперечки ні до чого не приведуть. Тому я в дискусії про це не вступаю.
До того ж, я не вмовляю ні себе, ні інших, нічого не відрізаю. Кожна людина вільна у своєму виборі. Якщо мої тексти Вам не подобаються - не читайте.
Семенов Сергій Олександрович 16.05.2014 00:03 Заявити про порушення Ця частина тексту дійсно не сподобалася. Я особисто не 2 тисячі років, а трохи менше, але як і Ви, не вступаю в суперечки про існування Бога.
Але Ви ж Ваші тексти робите надбанням публіки. Так що, виходить все ж дискусія, де Ваша аторская точка зору панівна. Тільки не про існування - тут, мабуть, у Вас питання немає. Але якщо уважно прочитати, то недвозначно випливає, що в моєму серці по-вашому влаштувався диявол. Всякий, хто схвалить це Ваш висновок, отже, вважає так само.
Я-то переживу, звичайно. Але суперечка про існування Ви, таким чином, перевели в суперечку, про те, хто ж краще: віруючі або невіруючі. Дорослим людям пізно виховувати один одного. Але все ж Ви повинні усвідомлювати відповідальність за такий свій вибір, який Ви пропонуєте і іншим. Чи не вмовляєте, а просто стверджуєте. Причому, володіючи словом і логікою, робите це якісно і переконливо. По суті це спокушання їх розділяти людей на хороших і поганих за критерієм, про який нібито мудро вирішили не сперечатися.
Ну не прочитаю я. А інші?
Чи можуть ці люди після цього вітати один одного щирим рукостисканням, якщо один буде знати, що в серці іншого диявол не убитий, а той інший знатиме, що перший дивиться на нього під таким ракурсом? Таким чином, в обох серцях оселився диявол недовіри. Благими намірами ...
Геннадія Полубес 16.05.2014 1:45 Заявити про порушення Хто мене визволить від тіла цієї смерти?
Повіриш, я тебе давно помітив?
Чи тобі вже траплялося не робити того, що хочеться?
Або навіть робити те, чого не хочеться?
Е, чого Не тобі хочеться?
Воістину - це диявол, і його слова, звернені до бідного Джованотті: "Те, чого не тобі хочеться?
А інші?
Чи можуть ці люди після цього вітати один одного щирим рукостисканням, якщо один буде знати, що в серці іншого диявол не убитий, а той інший знатиме, що перший дивиться на нього під таким ракурсом?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация