Тор, старший син Одіна, бог грому і блискавок.

17 вересня 2014 • 5 432 огляд. 17 вересня 2014 • 5 432 огляд

Тор, старший син Одіна , В германо-скандинавської міфології вважався богом грому і блискавки. Він був захисником божеств і людей від чудовиськ і велетнів. Тор ставився до асам - класу вищих богів - і стояв другим після свого батька. Богатир з рудою бородою, наділений могутньою силою, за один присід міг з'їсти величезного бика. Не дивно, що він завжди здобував перемогу в боях і був настільки почитаємо скандинавським народом.

Тор ніколи і ніде не з'являвся без свого чарівного спорядження. У нього входили залізні рукавиці, без яких неможливо було тримати в руках розпечене знаряддя - молот Мьелльнір, і пояс, який подвоював його і без того могутню силу. Розпечений молот і пояс сили робили бога грому і блискавки практично непереможним. Згідно з міфами, Тор ціною свого життя зміг перемогти світового змія Ермунганда, назавжди позбавивши від нього світ. А ось запобігти Регнарёк (загибель усіх богів і всього світу) він виявився не в силах.

Тор завжди з'являвся в величезною бронзовою колісниці, запряженій двома козлами: Тангніостром (що означає «скрежежущій зубами») і Тангріснір ( «скрипучий зубами»). Коли він їхав на своїй колісниці, земля обвуглюється, а гори розколювалися. Якщо Тор ставав голодним, він засмажується собі цих козлів і з'їдав їх. Потім, щоб продовжити свій шлях, бог грому і блискавки благословляв останки своїх «візників» молотом Мьелльнір, і вони воскресали. Для того, щоб тварини воскресли в цілості й схоронності, за трапезою Тору можна було чіпати їх кістки. Але одного разу йому довелося зупинитися на нічліг у Тьяльфі і його сестри Рёскви. Господарі будинку порушили заборону і згризли кістки разом з м'ясом, в результаті чого один з козлів став кульгавим. Щоб спокутувати свою провину Тьяльфі і Рёскве довелося навічно стати слугами Тора.

Мьелльнір, чарівний молот Тора, для бога викували цверги (карлики) Мьелльнір, чарівний молот Тора, для бога викували цверги (карлики). Він став символом руйнівних і творчих сил, джерелом удачі і родючості. У нього була коротка ручка, масивний бойок. Молот завжди потрапляв точно в ціль, після чого, немов бумеранг, повертався до свого господаря. Ця зброя надійно захищало богів і людей від чудовиськ і велетнів. Воно мало безліччю чарівних властивостей. Наприклад, впливало на родючість або смерть, благословляло шлюби, повертало до життя тварин. Кожен міф за участю бога грому і блискавки розповідає про безмежні руйнівних силах його молота. Тор, подібно Індрі або Перуну (боги грому і блискавки в інших міфологіях), був нищителі зла, яке уособлювали велетні-Йотун в скандинавської міфології. Багато разів вони намагалися викрасти чарівний молот. Неодноразово хитрістю хотіли добитися того, щоб Тор прибув до їхньої країни без пояса і зброї. Але всі спроби були марні.

Тор часто з'являвся у супроводі Локі - самого хитрого бога з асів Тор часто з'являвся у супроводі Локі - самого хитрого бога з асів. Він завжди тримався за пояс сили громового бога. На пару вони пройшли безліч боїв і зазнали неймовірні пригоди. І багато разів хитрість і спритність Локі заставали велетнів зненацька.

В останній день перед настанням кінця світу в битві з чудовиськами Тор зніс своїм молотом голову світового змію Ермунганда. Але в наступну мить бог грому потонув в потоці отрути, який витік з відкритої пащі мертвого чудовиська. Так Тор загинув. Його чарівний молот підняв його син Магни і продовжив цю кровопролитну битву за батька. Однак виграти богам не судилося. Регнарёк все-таки настав, забравши з собою життя всього пантеону і людства.

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация