У Росії 74 відсотка православних, але 61 відсоток не впевнений, що Бог є

Напередодні Нового року "Левада-центр" "порадував" новим соцопитуванням на релігійну тему. Згідно з його результатами, серед опитаних громадян виявилося 90 відсотків віруючих, але одночасно з цим 61 відсоток або сумнівається в існуванні Бога, або відкидає його наявність. А ще 61 відсоток православних ніколи не брав в руки Святе Письмо.

новий соцопитування Центру імені Юрія Левади, як завжди, був репрезентативним - було опитано близько 1600 чоловік в 45 регіонах Росії. Втім, до деяких з отриманих даних можна ставитися лише з неабиякою часткою гумору. Особливо це стосується відсотка тих, хто зарахував себе до будь-якого віросповідання.

Читайте також: Жертви дозволити - релігію заборонити?

Так, за станом на листопад 2012 року, до православних зарахували себе 74 відсотки опитаних, до ісламу - 6 відсотків, до католицизму, протестантизму та іудаїзму - 1 відсоток. Позаконфесійних (мабуть тих, у кого "Бог в душі") налічується 7 відсотків, атеїстів - 5 відсотків, буддистів, індуїстів, представників інших релігій - менше 1 відсотка.

Фахівці Центру також дали розгорнуту статистику в динаміці, відбивши зміни конфесійних уподобань по роках. Найкраще справи йдуть у мусульман - за три роки їх стало більше з 4 до 7 відсотків. Втім, робити на цій основі багатообіцяючі спекуляції, здається, недоречно. І найбільше закликає до подібної обережності динаміка змін кількості православних віруючих, яка змінюється, як то кажуть, не по днях - а по годинах.

Картина виглядає наступним чином: грудень 2009 року - 80 відсотків, грудень 2010 - 76 відсотків, грудень 2011 - 76 відсотків, червень 2012 - 77 відсотків, липень 2012 - 76 відсотків, вересень 2012 - 79 відсотків, листопад 2012 - 74 відсотки.

Особливо розчулюють різкі скачки популярності православ'я за останні шість місяців. Після двох років стабільності за один тільки червень вона виростає на 1 відсоток, у липні повертається назад, у вересні стрибає до рекордних 79 відсотків, а в грудні знижується на цілих 5 відсотків - до 74-х.

Соціологи попереджають, що в цих цифрах можлива похибка до 3,4 відсотка. Виходить, що при такому діапазоні похибки до коливань чисельності тих чи інших віруючих не варто ставитися серйозно. І вже тим більше не "засмічувати" ЗМІ "сенсаційними" заголовками на кшталт: "Мусульман в Росії стало майже в два рази більше, а православні залишають Церкву".

А якщо ставитися до них серйозно, то що це за віра, яка коливається щомісяця на кілька відсотків? Господь - це не глава уряду і не президент чиї рейтинги можуть коливатися в залежності від ціни на картоплю, плати за комунальні послуги або через затримки зарплати. Тим більше, коли мова йде не про ставлення до Бога по лінії "задоволений - незадоволений", а про те, чи вірить в Нього людина взагалі.

Мені дуже прикро банальності, але про православних (як, втім, і членах та інших конфесій), чия віра змінюється, як погода восени, найкраще сказав апостол Іоанн Богослов: "Вони вийшли від нас, але не були наші: бо якби вони були наші, то залишилися б з нами; але вони вийшли, щоб відкрилось, що не всі наші "(1Ін.2: 19). Самі такі "віруючі" жваво нагадують персонажа твору Салтикова-Щедріна, дотепно названого "Культурні люди": "Чогось хотілося: чи то Конституції, чи то севрюжини з хроном ...".

А якщо вже зовсім серйозно, то боговідступництво є найтяжчим гріхом. Не проти Бога - Йому людина ніякої шкоди принести не може, а проти самого себе. Розриваючи зв'язок з Небом (адже по латині "релігія" - "відновлення зв'язку"), такий нещасний залишається один на один з не завжди приємними моментами "світу, що лежить у злі". А перемогти їх власними слабкими людськими силами, на жаль, неможливо.

Втім, говорити про сьогодення боговідступництві (або навіть про віровідступництво, перехід в іншу релігію), спираючись на дані того ж опитування, можна з дуже великою обережністю. А наштовхують на цю думку дані з відповідей на інший дуже цікавий питання: "Чи вважаєте ви себе атеїстом?".

"Безумовно так" відповіли на нього 5 відсотків опитаних, "скоріше так" - 10 відсотків, "скоріше ні" - 36 відсотків, "безумовно ні" - 41 відсоток. Не змогли відповісти 9 відсотків. Але ж вірити в Бога "частково" неможливо - точно так само, як "не можна бути трошки вагітною". Віра або є, або її немає. Інша справа, що вона може бути сильна, готова на будь-які випробування, і слабка, що коливається від труднощів, як свічка на вітрі. Але говорити так про ключовому понятті релігії, Бога - це ж повний нонсенс!

Читайте також: Вірю - не вірю, або Парадокси релігійності

Таким чином, ми отримуємо результат - віруючих в Росії аж 41 відсоток ( "не змогли відповісти" - швидше за агностики, ніж релігійні люди). При тому, що відносять себе до однієї з релігій близько 90 відсотків опитаних. Просто приголомшливий результат - в дусі відомого анекдоту про "православних атеїстів" і таких же "віруючих" інших конфесій!

Втім, особливого подиву цей факт не викликає. Наприклад, серед православних, загальна частка тих, хто відвідує храм, становить 76 відсотків, при цьому в богослужіннях беруть участь лише 11 відсотків, а сповідаються і причащаються тільки 7 відсотків. Зате 33 відсотки опитаних повідомили, що ходять до церкви, щоб поставити свічку і помолитися, 29 відсотків громадян відвідують храм, "коли просто виникає бажання зайти, побути в церкві", 8 відсотків - під час екскурсій. Ще 29 відсотків бували в храмах "за компанію" - на хрестинах, вінчанні або відспівуванні.

І що ж дивного, що при такою собі "екскурсійної" церковного життя дві п'ятих населення Росії сумнівається в існуванні Бога?

На це тлі навіть не хочеться кидати критичні стріли в низький рівень знайомства православних з Біблією. 61 відсоток ніколи не брали її в руки, 24 відсотки читали Євангеліє, 16 відсотків - Старий Завіт, 11 відсотків - книги Нового Заповіту.

Дійсно, Святе Письмо надає однозначно благотворну дію лише тоді, коли вивчає його людина живе церковним життям, отримуючи відповіді на важкі запитання не тільки раціонально, але і містично, в молитві і аскезі. І взагалі існує в православній традиції, включаючи вироблену століттями екзегенезу - тлумачення Слова Божого, вироблене святими отцями.

А без цього в Біблії можна "вичитати" найнесподіваніше. Тисячі протестантських деномінацій і сект-одноденок, ставлять на перше місце ту чи іншу гіпертрофовану цитату Старого або Нового Завіту - блискуче тому підтвердження. Нещодавно, наприклад, одна американка "блискуче" довела, що жити по Біблії не можна. А насправді, продемонструвала лише те, до яких збочень в тлумаченні Слова Божого можуть докотитися деякі "особливо розумні" віруючі, коли у них немає зовнішнього авторитету.

Читайте докладніше: Жити "по Біблії": довір розумниці Богу молитися ...

І ще не варто забувати, що Сатана спокушав Христа в пустелі ні чим іншим, як словами зі Святого Письма. Але вирваними з м'ясом з контексту (як це часто і спостерігається в єретичних спільнотах) - а тому, замість духовної користі, вони і могли використовуватися Князем Тьми на шкоду.

Вкотре, резюмуючи вищесказане, доводиться закінчувати на гіркої ноті словами великого російського письменника Миколи Лєскова: "Русь була хрещена, але не освічені". Шкода, що з XIX століття у нас мало що змінилося.

Читайте найцікавіше в рубриці " релігія "

А якщо ставитися до них серйозно, то що це за віра, яка коливається щомісяця на кілька відсотків?
А наштовхують на цю думку дані з відповідей на інший дуже цікавий питання: "Чи вважаєте ви себе атеїстом?
І що ж дивного, що при такою собі "екскурсійної" церковного життя дві п'ятих населення Росії сумнівається в існуванні Бога?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация