Яхве


Основні значення:

Див. також:

Яхве (Ягве, Єгова, івр. י-ה-ו-ה)

В іудаїзмі невимовне ім'я бога. Згідно старозавітним переказом, було відкрито богом Мойсею в Богоявленні при горі Хорив. Коли Мойсей, якому бог з'явився в неопалимої купини, запитує його, «як йому ім'я», бог відповідає реченням: «Я єсмь сущий» (Вих. 3, 14). Далі бог каже Мойсеєві: «Був до Авраама, Ісака та Якова [як, тобто під ім'ям]:" Бог всемогутній "(Ель-Шаддай, el sadday), а під ім'ям моїм" Господь "[Яхве, YHWH] Я не дався їм »(6,3) - розкриття цього імені розглядається, таким чином, як знак особливого одкровення, даного Мойсею. У Богоявленні на горі Синай бог, як він обіцяв Мойсею (Вих. 33, 19), «зійшов ... в хмарі, і став там із ним, та й покликав Ім'ям Яхве» (34, 5).

Відповідно до забороною в практиці іудаїзму (фіксованим десятьма заповідями) на проголошення імені бога «всує» (Вих. 20, 7; Втор. 5, 11), ім'я Яхве, пишеться по законам єврейської писемності чотирма приголосними буквами - YHWH (т. Н . тетраграмматон), довгий час, за переказами, вимовлялося вголос нечутно для оточуючих раз на рік (в День очищення) первосвящеником, причому таємниця його звучання усно передавалася по старшій лінії архиєрейського роду. З 3 ст. до н. е. проголошення цього імені було повністю табуировано, там же, де воно зустрічається в текстах, замість нього вимовляється Адонай (В російській перекладі, що виходить з грецького перекладу Біблії, т. Н. Септуагінти, передається як «Господь»). Це призвело до того, що при огласовці біблійного тексту, виробленої в 7 в. н. е. масоретами, священної тетраграмме YHWH, що зустрічається в Біблії близько 7 тисяч разів, були додані голосні звуки слова «Адонай». Звідси в епоху пізнього середньовіччя в середовищі християнських богословів виникло читання «Єгова».

Традиційне тлумачення і прийняте в новий час (що підтверджується древніми внебіблейскімі - грецькими, ассиро-вавілонськими і іншими джерелами) читання тетраграмму як Яхве виходить в першу чергу з її пояснення в наведених словах бога - «Я єсмь сущий», що пов'язують її з дієсловом hyh (hwh ) зі значенням «бути» і «жити». Буквальне значення імені можна зрозуміти, в залежності від значення граматичного, або як «Він є» (в сенсі дієвого присутності) або «Він є (бог) живий», або як «Він дає життя» (можливо також відповідне номінальне тлумачення - як «буття», «присутність» або ж «творець», «творець»). Запропоновано були і інші тлумачення, що зв'язують ім'я Яхве із значенням подиху, дихання, знову-таки творить, або що пояснюють його як «роняє блискавки і дощ», тобто громовержець, бог родючості, нарешті, - як «бог говорить».

Витоки імені Я. простежуються, однак, в набагато більш ранню епоху. На найдавніше вживання імені Яхве може вказувати вірш Біблії, який зараховує його до часу «допотопних» патріархів: «Тоді почали закликати ім'я Яхве» (Бут. 4, 26).

Культ бога під ім'ям Яхве існував в давнину у різних західно-семітських племен (див. Йево ).

На думку різних дослідників, бог на ім'я Яхве спочатку шанувався як бог тільки одним з давньоєврейських племен - коліном Юди і лише пізніше став головним божеством, богом - покровителем Древнеізраільское союзу племен.

[М. Б. Мейлах MNME ]


Яхве (Іахве, Ягве) - в іудаїзмі невимовне ім'я Бога. Згідно старозавітним переказом, було відкрито Богом Мойсею в Богоявленні при горі Хорив. Відповідно до забороною в практиці іудаїзму на проголошення імені Бога "всує", ім'я Яхве, пишеться по законам єврейської писемності чотирма приголосними буквами (так званий тетраграмматон), довгий час, за переказами, вимовлялося вголос нечутно для оточуючих раз на рік (в День очищення ) первосвящеником (причому таємниця його звучання усно передавалася по старшій лінії архиєрейського роду). З III в. до н.е. проголошення цього імені було повністю табуировано, там же, де воно зустрічається в текстах, замість нього вимовляється Адонай (в російській перекладі, що виходить з грецького перекладу Біблії, так званої Септуагінти, передається як "Господь"). http://www.rubricon.ru / Енциклопедичний словник «Всесвітня історія»

Яхве, Йахве, Єгова, в іудаїзмі бог. Ім'я Я. утворено від тетраграмму YHWH, точне вимова якої невідоме; проголошення імені Я. було табуировано, а тетраграмма розглядалася як ідеограма слова «господь», в грецькій передачі kýrios; в масоретською огласовці тетраграмма звучала як Єгова - назва, прийнята християнськими богословами в 14 в. Тетраграмма сходить до дієслова hyh - бути і по своїй граматичній структурі може означати або «постійно сущий», або - «творець всього сущого»; справжнє значення спірно. Вікіпедія

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация