Хорс

  1. Слов'янський бог Хорс.
  2. Бог Хорс - таємниця імені.
  3. Що ми знаємо про бога Хорса?
  4. Бог Хорс і як йому поклонялися.
  5. Бог Хорс і його родовід.
  6. Символіка бога Хорса.

Сонце високо в небі чистому і блакитному

Сонце високо в небі чистому і блакитному. Світить воно яскраво і безтурботно, тому й на душі добре, що аж співати хочеться. Люд у хатах не сидить, хто в полях працює з самого світанку, хто в лісі причаївся, звіра чекаючи, хто на березі річковому рибалить - все в працях чесних. І робота йде добре, тому як, добре на душі у кожного. Дітки бігають, носяться по селу, грають в ігри свої хитромудрі і радіють життю. А як інакше, адже сонце ясне любо кожному, від світла його душа наповнюється щастям, так любов'ю. І жити хочеться в день такої, і справи праведні здійснювати. Вірять кошторисні, що це благодать світлого бога Хорса, на них сходить з самих небес. Люблять і шанують його слов'яни, тому, як разом з ними працює бог сонячний, поки мужик поле оре, Хорс вторить йому і Небесну Сваргу оре. Бог трудівник він. Розповідає Хорс, як важко живеться люду смертному, тому і тепло він своє людям шле, щоб легше було їм в тяготи всяких. І коли сонечко зігріває ганок, та поріг, посміхаються люди, тому що знають, що шле привіт їм бог Хорс з самих небес, та в гості до кожного заходить.

Зміст статті.

Слов'янський бог Хорс.

Про цей божество дуже мізерні. Є багато протиріч і неточностей, але в загальних рисах бог Хорс - це солярний, тобто Про цей божество дуже мізерні сонячне божество. У читача може цілком резонно запитати щодо цього твердження, адже щонайменше ще відомо кілька сонячних божеств: це і Ярило, і Дажбог, і навіть Семаргл. Автор згоден, що тут вельми заплутана ситуація, і відокремити одне божество від іншого досить складно, тому, що образи і функції цих богів досить розмиті і мають схильність зливатися один з одним. У мережі досить поширене таке пояснення солярні бога Хорса: Ярило - це бог, що втілює весняне сонце і його цілющу силу для всієї природи; Дажбог - це уособлення сили сонячного світла, яка перемагає темряву і висвітлює весь світ Яви, тобто так званий «білий світ»; Хорс - це жовтий сонячне світло, який дарує людям щастя і радість, і який сприяє їх праці і родючості землі. Аргументації, як такої майже немає, але звучить досить переконливо, якщо згадати про те, що Ярило приходить з весною і взагалі уособлює собою все безбашенность і пристрасність цієї пори року, а Дажбог бореться з темними силами і вічно їх перемагає. Що ж стосується бога Семаргла, то він захисник і охоронець небесного сонця. Якщо говорити простіше, то Семаргл свого роду охоронець для тріади сонячних богів - Хорса, Ярило і Даждьбога.

Отже, Хорс - це бог яскравого сонця, що дарує людям гарний настрій і закликає до праці. Шанувався бог Хорс, як покровитель хліборобів. Стародавні слов'яни вірили, що все, що відбувалося в Явьем світі, знаходило свій відгук і в небесній обителі богів. Якщо чоловік орав порі, то над ним те ж саме робив і бог Хорс, орючи нескінченність Небесної сварги. Бог Хорс, посилав в погожий день людям своє яскраве світло, зігрівав землю і закликав всіх до праці. Але тільки сил бога Хорса не було достатньо, для того, щоб зробити Матінку Сиру Землю родючою, тому як сонце не світить без денного світла, а земля повинна випити дощової вологи, щоб ввібрати в себе більше сонячного тепла. Тому, бог Хорс ніколи не представлявся на самоті, його незмінними супутниками вважалися Дажбог і Стрибог.

У мережі, так само можна зустріти ще одне дуже цікаве твердження, згідно з яким бог Хорс, був не тільки сонячним божеством, а й тим, хто приносить вищий порядок у всесвіт. Від бога Хорса нібито залежала зміна пір року, рух планет і зірок. Вважалося, що він створював настільки складний порядок, що найчастіше він сприймався, як справжній хаос. Бог Хорс був здатний змінювати світ і простір навколо себе, і ці зміни виявлялися лише з часом, але були довговічними навіть без втручання і близькості самого божества. Під вплив Хорса в першу чергу потрапляв світ Прави, і лише після Явій світ, які він час від часу навідував. Але навіть непряма влада і вплив Хорса знаходили відгук у світі людей.

Наскільки правдиві всі ці твердження, невідомо ні автору, ні навіть самим поважним докторам історичних наук. Все, що нам залишається - це лише міркувати і припускати.

Бог Хорс - таємниця імені.

В імені бога Хорса, наш сучасний свідомість виділить понад знайомий йому корінь «хор». В нашій голові тут же запрацюють шестерінки і видадуть кілька асоціацій: хор хлопчиків-зайчиків, хоровод і хороший. Взагалі розбиратися в перипетіях етимології того, чи іншого слова вельми захоплююче заняття. Давайте спробуємо простежити зв'язок імені божества з відомими нам нині словами, і ви здивуєтеся наскільки все взаємопов'язане.

Найпоширенішою версією про походження імені бога Хорса, є версія, згідно з якою стародавні слов'яни запозичили у стародавніх іранських народів це божество Найпоширенішою версією про походження імені бога Хорса, є версія, згідно з якою стародавні слов'яни запозичили у стародавніх іранських народів це божество. Посилаючись на цю версію, можна припустити, що ім'я бога Хорса має спорідненість з среднеавестійскім «Hvarə Xšaētəm», з пехлевійскім «Xvaršêt», перським «Xuršēt» і осетинським словом «Хур». Значення всіх цих слів незмінно ставиться до слова «сонце». Відповідно до цієї теорії, древні слов'яни отримали це божество в слідстві сарматського (тюркської) впливу. Датувати даний період є непосильним завданням для вчених. Деякі посилаються на те, що у слов'янських і іранських народів були спільні предки індоєвропейці і арійці. Тоді, можна припустити, що стародавні слов'яни нічого не запозичували, і Хорс є одним з найдавніших божеств, образ якого знайшов місце в язичництві, як іранських, так і слов'янських народів.

Існує думка, що ім'я бога Хорса має слов'янське коріння, і сталося це від слова «хоро», що означає коло. Звідси і пішло слово хоровод, тобто танці в колі. У цього кореня є і видозмінені синонім - «коло», від якого пішли слова колесо, Коловрат і так далі. Взагалі в слов'янської міфології, буття має циклічний, кругової характер: пори року змінюють один-одного, день і ніч, життя і смерть. Таким чином уявляли собі стародавні слов'яни круговорот всесвіту. Якщо згадати судження про те, що нібито бог Хорс завідував порядком у всесвіті, то ця теорія здається не такою вже безнадійною. «Хоро», або «коло» - це священний коло, який запускає в вічний рух все суще: і планети, і зорі, і час. Якщо згадати, то стародавні слов'яни, та й не тільки вони, танцювали навколо багаття, а багаття - це полум'я, символ Сонця. Це і очищення, і імітація круговороту буття.

Давайте розберемо сам корінь «хоро», або «хор». Це поєднання двох частинок «Хо» і »р '«, що означає з'єднання, об'єднання сили. Це і зосередження божественної, творчої сили, і її відтворення. «Хор» - не просто звучання, але і множинне дію, де потоки сил зливаються в єдине ціле, майже як в хорі, де голоси безлічі людей зливаються в єдине звучання і породжують енергію звуку. Сам корінь несе в собі творить поняття, якщо все на своєму місці, немає проломи в єднанні, то все хор-ошо. Інверсією цього кореня можна вважати корінь «рох», від якого відбувається слова «тюхтій», що означає щось, що не є єдиним і піддається руйнуванню.

Ви здивуєтеся, але слово храм містить в собі корінь «хор». Якщо розшифрувати складові частини цього слова, то ми отримаємо поєднання трьох частинок - це «х '», «Ра» і «М'». Це місце, де відбувається зосередження і народження життя, обитель бога, якщо хочете. Слово «храм», або «кром», у древніх слов'ян це найважливіша місце в усьому поселенні, бо це вмістилище світла, місце, де народжується животворящим сила. Тут є справжнє багатство, саме тому з часом палаци і багато обставлені будинку почали називатися «хоро-мами».

Від кореня «хоро» виникло і слово «зберігати». Це твердження може комусь здатися досить спірним, то насправді спочатку було слово «хоро-нить», що означає оберігати, приховувати, тобто приховувати від небажаного і злого впливу. Що люди хоро-нили? В першу чергу святині, різного роду багатства, дітей та жінок зі старими, і нарешті тіла померлих (тут звичайно варто згадати, що тіла покійних стародавні слов'яни спалювали, але все ж дійство це називалося по-хоро-нами, тобто дійством приховування). Ховали (в нинішньому варіанті «зберігали»), то що є найбільш знаковою. Робилося все це, для того, щоб уберегти від ворогів, які могли осквернити святині, вбити дітей (продовжувачів роду) і старих (носіїв мудрості роду), осквернити нечестивим насінням лоно жінок (берегинь роду). У кожного слова в російській мові є своє сакральне значення і безперервний зв'язок з віруваннями предків.

Прийшов бог Хорс до наших предків від іранців, або ж це був наш, споконвічно слов'янська бог - судити дуже суперечливе. Час вміло замело в століттях сліди справжнього походження цього бога, але так, чи інакше, у читача з'явилася їжа для роздумів.

Що ми знаємо про бога Хорса?

Бога Хорса почитав сам князь Володимир Святославович, який в 980 році встановив кумир цього бога в Києві, в своєму пантеоні, поруч з кумирами Перуна, Даждьбога, Макоші, Стрибога та Семаргла. Дана дія докладно описується в «Повісті временних літ».

В іншому історичному джерелі, «Ходіння Богородиці по муках», згадується ім'я бога Хорса поряд з іменами Велеса, Перуна і Трояна. Про бога Хорса йдеться і в «Розмові трьох Святителів». В цьому історичному трактаті, архієпископ Василь Великий, називає слов'янського бога ангелом блискавок і Хорсом-жидовином. Сам термін «Хорс-жидовином», породило багато суджень, згідно з яким ім'я і образ божества був перейнятий від хазарського гарнізону, який був розташований в стародавньому Києві. Хозарський каганат в більшості сповідував іудаїзм, звідси і припущення чому Хорса порахували жидом, тобто іудеєм (євреєм). У цьому ж трактаті, разом з жидом Хорсом, ангелом блискавок був названий і еллін Перун. Не варто плутати з греко-еллінами, просто раніше, в Стародавній Русі, так називали язичників, а для російських християнських священнослужителів усі погани і їх боги, були одним і тим же. В даному трактаті, згідно переконання Вільо Мансікка, під Перуном мався на увазі грецький Аполлон, а під Хорсом - Нахор, іудейський персонаж Старого Завіту.

У «Слові о полку Ігоря», розповідається, що Всеслав Брячиславич, нібито обернувшись вовком, пройшов шлях від самого Києва до Тмутаракані, за ніч, до того, як свій шлях почав Хорс. Інтерпретації та переклади даного уривка з трактату досить спірні і розходяться. Хтось із дослідників припускає, що в першоджерелі мова йде про місто Херсоні, або Корсуні.

Згадки про бога Хорса можна зустріти і в інших джерелах. Наприклад, «Про ідолів Володимирових», «Слові якогось Христолюбца», «Пам'ять і похвала Володимиру» і багато іншого.

Бог Хорс і як йому поклонялися.

Шанування і святкування богу Хорсові відзначалися між зимовим і весняним сонцестоянням. Це доводилося з 22 грудня, до 21 березня. Початок нового року в Стародавній Русі святкувалося саме 22 грудня. В цей час, згідно з переказами, народжувалося нове, маленьке сонце - Хорс, який в перші дні зими був слабкий, і не мав достатньо сил, щоб до кінця дозріти матінку землю. Але з настанням кожного дня, сила Хорса росла, і злісна і холодна пітьма відступала. Таким чином, згідно з цією версією, Хорс був богом зимового сонця. Це дуже спірне твердження, так як в мережі, можна зустріти твердження, нібито Хорс був уособленням осіннього сонця, а зимового Коляда.

Згідно з деякими переконаннями, день бога Хорса припадав на літнє сонцестояння. Двадцять другого червня, коли тривалість дня складає цілих шістнадцять годин, сили сонця знаходяться в зеніті, але після день починає спадати, і це символізує те, що тьма набирає силу. Фундаментом цих суджень лежить вічне протистояння Скіпер-Змія і бога Хорса. Якщо трохи заглибитися в історію, то можна виявити, що саме 22 червня, Наполеон, почав свою агресію проти Росії (ця війна спричинила за собою перестановку сил в усьому світі), і в 1941 році, 22 червня почалася Велика Вітчизняна війна. Досить вражаючі збіги, чи не так ?! За старих часів люди боялися наближення найкоротшою ночі в році, тому, як іноді сяйва бога Хорса було недостатньо, щоб здолати зло, і воно брало перемогу. Схоже в згаданих вище історичних датах, зло брало перемогу. Якщо вірити, даної теорії, то в день літнього сонцестояння, коли люди прославляли бога Хорса, з гірок до річки спускали палаючі колеса, які уособлювали сонце. Водили хороводи, і співали пісні навколо багаття. У треби богу Хорсові приносилися круглі пасочки.

Бог Хорс і його родовід.

Існує щонайменше дві теорії, про походження бога Хорса. Відповідно до першої теорії, це божество було сином Великого Рода, і доводилося братом богу Велесу. Друга теорія стверджує, що бог Хорс був народжений в союзі бога Ра і богині Волині (Владичиці Океанських). Дружиною для цього слов'янського бога, стала Зоря-Зірниця, богиня ранкової зорі. Вона народила богу Хорсові двох дітей - сина Денницю (в народі говорили, що богиня Зірниця зачала і понесла сина не від чоловіка свого, а від Місяця, з яким і бився бог Хорс) і дочка Радуницю. Радуниця стала дружиною бога зимового сонця - Коляди, і народила вона сина Радегаста, який доводиться богу Хорсові онуком.

Символіка бога Хорса.

Символом бога Хорса називають свастику Полосонь, яка представляє собою хрест із загнутими всередину кінцями. Рух цього знака Символом бога Хорса називають свастику Полосонь, яка представляє собою хрест із загнутими всередину кінцями відбувається за годинниковою стрілкою і символізує постійний кругообіг життя. Полосонь - це в першу чергу сонячне колесо, яке бог Хорс кожен день перекочує по небу. Цей знак в старовину служив потужним оберегом. Свастику Полосонь вишивали на одязі, наносили на знаряддя праці, на меблі, на посуд і навіть на зброю. Полосонь випалювали, або малювали на оселях (зазвичай над порогом). Даний оберіг покликаний був захищати носіїв від згубного впливу спаплюжений середовища, від різних хвороб і хвороб. Оберіг Полосонь могли носити, як чоловіки, так і жінки. За своєю суттю, цей оберіг поєднував сили обох начал.

У ролі ще одного символу бога Хорса виступає дерево клен. Воно є символом теплого родинного вогнища, любові і взаємоповаги між членами сім'ї. Обереги виготовлені з клена, сприяли врівноважування запальної вдачі людини. За старих часів тим, хто знаходився під дією любовного і дурманного зілля, під подушку клали листя, або маленькі гілки клена, щоб заспокоїти розум людини. У ролі ще одного символу бога Хорса виступає дерево клен

Згідно з деякими твердженнями, у бога Хорса навіть була своя руна - Ейваз (Ейвіс). Це руна має вельми цікаве значення. В першу чергу, Ейваз уособлює собою ті перешкоди, які виникли на життєвому шляху людини. Ця руна є сигналом того, що людина повинна просити захисту і заступництва у богів. Ейваз - це руна терпіння, наполегливості, розуміння і змін. Потрібно пам'ятати, що кожне випробування і перешкода - це спосіб накопичити життєву і духовну мудрість.

Вдень бога Хорса прийнято вважати вівторок. Його стихією є вогонь (хто б сумнівався ?!). Місцем нічного притулку богу Хорсові служить острів Радості, але з настанням зорі, бог залишає острів і відправляється мандрувати по небосхилу. Є відомості, що бог Хорс міг приймати обличчя священного птаха Алконост.

Є відомості, що бог Хорс міг приймати обличчя священного птаха Алконост

Що ми знаємо про бога Хорса?
Що люди хоро-нили?
Що ми знаємо про бога Хорса?
Досить вражаючі збіги, чи не так ?
О б сумнівався ?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация