9

9. Коли народився Ісус Христос?

У Діонісія не було твердих підстав для визначення року народження Ісуса Христа. За вихідну вихідну посилку складання Вічної пасхалії він взяв не дату воскресіння Ісуса Христа, а дату іудейської пасхи в 754 році від заснування Риму за юліанським календарем. Саме з цієї дати складалася Пасхалія в Олександрійській церкві, цією датою в своїй пасхалії оперував знаменитий святий Кирило Олександрійський. Олександрійська церква тоді вважала, що Ісус Христос народився в п'ятницю, в день іудейської Пасхи 8 квітня 754 року за римським календарем. Ця дата була близька до євангельських розповідей про народження Ісуса Христа. Близька, але не точна. У Діонісія не було твердих підстав для визначення року народження Ісуса Христа Олександрійці, а за ними і Діонісій Малий в своїх розрахунках спиралися на повідомлення Євангелія від Луки.

Коли складався перший варіант Олександрійської пасхалії, а це було десь на початку 4-го століття, в християнській церкві ще були у вжитку близько сорока Євангелій. На Карфагенському Соборі 394 року з цього числа відібрали лише 4 - Матвія, Марка, Луку та Іоанна. Серед них найбільш досконалим з літературної точки зору було Євангеліє від Луки. Її автор вільно володів грецькою мовою, в своєму тексті посилався на багато достовірних історичних фактів і документів. І хоча його факти і документи пізніше не витримали історико-наукової критики, свого часу вони надавали сильне враження на необізнаних читачів. Лука давав багато вихідних даний, щоб встановити і час існування Христа і час найбільш значних подій в його житті.

Звернемося до аналізу євангельських текстів.

Євангеліст Лука пише, що Ісус приступив до своєї проповідницької діяльності в своїх 30 років, Євангеліст Лука пише, що Ісус приступив до своєї проповідницької діяльності в своїх 30 років,   в 15-ий рік правління кесаря ​​(імператора) Тіберія в 15-ий рік правління кесаря ​​(імператора) Тіберія. А з історичних документів нам достеменно відомо, що Тиберій був проголошений кесарем і співправителем свого дядька імператора Августа в 13 році нашої ери, а після смерті Августа - в 15 році нашої ери (в 784 році від заснування Риму) став одноосібним імператором і правителем Римської імперії . Якщо Ісусу Христу в 1

5 рік правління Тіберія було 30 років, то він народився в 784 - 30 - = 754 році від заснування Риму. Якщо ж автор Євангелія від Луки року правління Тіберія вважає від часу його проголошення співправителем Августа, що сумнівно, то народження Ісуса Христа потрібно віднести на два роки раніше.

Зважаючи на повідомленням Євангелія від Луки і Пасхалією Олександрійських патріархів, Діонісій Малий допустив півтора помилки. Половина цієї помилки полягала в тому, що в римській арифметиці того часу не було нуля, і Діонісій змушений був означити народження Ісуса Христа реальним числом "Рік Один" ". Але Ісусу Христу виповниться" Один рік "тільки через 12 місяців. Таким чином в літочислення , яке починається від року народження Ісуса Христа, Діонісій Малий мимоволі помилково додав один рік. Цю помилку закріпив Біда Високоповажний, який запропонував свій варіант рахунку років до народження Ісуса Христа. У реченні Біди Високоповажного перший рік до нар ення Христа (Before Christ, BC) збігається з першим роком народження Христа (Past Christ, PC; або по-іншому: Anno Domini, AD). Але один рік до народження Христа і один рік після народження Христа дають в загальному рахунку 2 повні роки , а не Про року, як то було задумано Діонісієм і Бедою.

Істотна ж помилка автора нашого літочислення полягала в тому, що він не врахував інших оповідань в і свідоцтв ранніх діячів християнської церкви про час Ісуса Христа. А в його час, в час Діонісія Малого, євангельські розповіді про народження Ісуса Христа обросли мережею святкових обрядів

, Які спиралися на розповіді Луки, а Матвія. Правда, за євангельськими розповідями будь-якого євангеліста, або всіх їх разом узятих, встановити дату і день народження або смерті і воскресіння Ісуса Христа рішуче неможливо. Богослови високої наукової кваліфікації внаслідок ретельного вивчення новозавітних текстів в їх зіставленні з реальними історичними даними та явищами природи дату народження Ісуса Христа відносять між 8 роком до нашої ери і 3 роком нашої ери. В цілому ж, церковні історики зійшлися на даті 4 роки до нашої ери, як даті народження Ісуса Христа. Ніхто з серйозних церковників і богословів зараз не стверджує, що наше літочислення і 2000 років відраховуються від народження Ісуса Христа. Навіть в папській Енцикліці з нагоди 2000-го року Іван Павло Другий визнає невідповідність нашого літочислення даті народження Ісуса Христа. Він зазначає, що євангельські свідоцтва про дату народження Ісуса Христа не є історичними документами, а "документами віри". І далі: "Якщо утриматися від відповіді на питання про точну дату народження Христа", то ми можемо говорити про те, що "пройшло 2000 років від народження Христа". , Які спиралися на розповіді Луки, а Матвія Католицька церква зробила, було, офіційна заява, що 2000 років від дня народження Ісуса Христа виповнилося в 1996 році. На честь такого висновку американський професор стародавньої історії Прінстонського Університету Глен Боверсок склав жартівливу пісеньку, яку потім стали виспівувати його студенти:

... Just remember the jingle

'Hark the herald angels roar,

Christ was born in BC four. Christ was born in BC four

У найбільш ранньому Євангелії від Марка нічого не сказано ні про народження Ісуса Христа, ні про його вік. В Євангелії від Матвія вказується, що Син Божий народився тоді, коли царем в Юдеї був Ірод Великий. Дізнавшись Про народження у Віфлеємі нового Царя іудейського, Ірод наказує знищити там усіх дітей у віці до двох років й нижче (Матвія, 2: 16). Батьки Ісуса тікають з ним до Єгипту і перебувають там до смерті Ірода.

До нас дійшли детальні описи життя Ірода Великого його близького родича, філософа Філона Олександрійського († 50 м); історика Йосипа Флавія (37 - 95) і римських офіційних хронік. Нам зараз достеменно про багатьох го державних і побутових фактах з життя останнього царя Іудеї. І хоча автори письмових свідчень всі як один були негативно налаштовані до Ірода Великого, описують багато його справжніх і вигаданих вад, жоден з них ні словом, ні натяків не згадувати про побиття немовлят у Вифлеємі.

Ірод помер в 750 році від заснування Риму (що відповідає 4 році до нашої ери), в місті Єрихоні, після місячного затемнення, яке тоді трапилося з 12 на 13 березня, і перед іудейською Пасхою, що відзначалася тоді 12 квітня. А оскільки Ірод, як повідомляє Євангеліє від Матвія, наказав убивати дітей від двох років і нижче, то дату народження Ісуса Христа треба розмістити найпізніше між 6 і 4 роком до нашої ери.

Адвентисти, які в підрахунках дати. Другого пришестя Христа і кінця світу спираються на пророцтва Данила про сімдесят седмиць (9: 24-27), що за їх трактуванням дорівнюють 490 рокам, приходять до висновку, що Христос народився в 2 році до нашої ери. При цьому вони посилаються на десяток видатних діячів християнської церкви 2 - 4 століття. Дійсно, такі відомі церковники, як Юстин Мученик і Філософ († 166 р.), Іриней Ліонський († 202 р.), Климент Олександрійський († 215 р.), Тертуліан († 220 р.), Оріген († 254), р.), Євсевій Кесарійський († 338 р.), відомий церковний історик Єпіфаній (4 століття) і навіть один з перших західноєвропейських істориків Орозій (8 століття), користуючись самими різними календарями і літочисленнями (римським, грецьким, вавилонським, ерою Діоклетіан, іудейському) всюди вказують, що Ісус Христос народився у 2-му році до нашої ери.

Правда, і в Євангеліях, і в творчості церковних діячів 2-5 століть можна вичитати і інші дати народження Ісуса Христа. Так, як ми вже зазначали вище, ієрархи Олександрійської церкви майже одноголосно визнавали народження Ісуса Христа в 754 році від заснування Риму, тобто в 1 році нашої ери. Однак Клієнт Олександрійський

свідчив, що Ісус народився 18 листопада 3 роки до нашої ери. З цієї точки зору варто звернути увагу також на повідомлення євангеліста Іоанна про розмову Ісуса Христа в Єрусалимському храмі з іудеями на початку своєї проповідницької діяльності. При цьому іудеї кажуть, що храм будується свідчив, що Ісус народився 18 листопада 3 роки до нашої ери вже 46 років (2:20). Відомо, що Ірод Великий розпочав перебудову Єрусалимського храму 1-го Нісана (за єврейським місячним календарем) 732 року від заснування Риму. Якщо від цього часу пройшло 46 років, то Ісус Христос вів розмову з іудеями про Єрусалимському храмі в (732 + 46 =) 778 році. А якщо Ісусу Христу в цей час було, за твердженням Євангелія від Луки (3: 23), 30 років, то він, Христос, народився в (778 - 30 =) 748 році, тобто в 6 році до нашої ери.

При спробах визначить рік народження Ісуса Христа використовували свідчення Євангелій від Матвія, від Марка і від Луки. Але Євангеліє від Іоанна дотримується зовсім іншої дати і зовсім іншого віку Христа на момент Його смерті. При спробах визначить рік народження Ісуса Христа використовували свідчення Євангелій від Матвія, від Марка і від Луки Так, в розмові з іудеями Ісус Христос заявляє, що він бачився і праотцем євреїв Авраамом, на що його співрозмовники заперечують: "Тобі немає ще й п'ятдесяти років, - а ти кажеш, що бачив Авраама?" (8:57). Звідси можна зробити висновок, що Ісусу Христу на види було менше 50 років. Видатний церковний діяч 3 століття Орі ген пише: "Євангелісти Матфей, ​​Марк і Лука стверджують, що Ісусу Христу під час його проповідницької діяльності було років близько 30. Але як можна про людину, якій всього близько 30 років, говорити, що йому" ще немає і п'ятдесяти років ". Безсумнівно, що таке можна говорити про людину, якій виразно більше 40 років." А якщо Ісусу Христу за часів Пилата було більше 40 років, то він народився 12-15 років до нашої ери.

Отже, на підставі євангельських оповідань визначить вік і рік народження Ісуса Христа рішуче неможливо. У той же час цілком очевидно, що запропонований Діонісієм Малим рік народження Ісуса Христа не відповідає жодному повідомлення хоча б одного Євангелія.

Ряд вчених пропонують визначити рік народження Ісуса Христа за появою на небі Віфлеємської зірки. В Євангелії від Матвія пишеться, що час народження Ісуса Христа супроводжувалося появою на небі яскравої зірки, по якій "східні волхви" дізналися про народження у Віфлеємі Спасителя і прийшли йому поклонитися (2: 1-12). Астрономи висловлюють припущення, що за Віфлеємську зірку сучасники народження Ісуса Христа люди могли сприйняти збіг на небесній сфері розміщення декількох планет, комету або ... НЛО. Що говорити про людей того часу,

якщо наші сучасники і в наші дні взяли було в лютому 1999 року збіг на небі планети Венери і Юпітера за корабель позаземних цивілізацій і навіть вбачали на ньому два відсіки, ділилися своїми спостереженнями по радіо і телебаченню! Згідно з дослідженнями сучасних відомих астрономів і богословів якщо наші сучасники і в наші дні взяли було в лютому 1999 року збіг на небі планети Венери і Юпітера за корабель позаземних цивілізацій і навіть вбачали на ньому два відсіки, ділилися своїми спостереженнями по радіо і телебаченню збіг (журналісти називають це "Парадом") планет Сатурна, Юпітера і Марса відбулося в 7 році до нашої ери , А в 3 році до нашої ери на небі зійшлися планети Юпітер і Венера з яскравою зіркою Регулус. Сучасні богослови не допускають того, щоб східні (найімовірніше - перські) волхви-мудреці могли ось так просто взяти збіг планет за якесь чудо або ознаку. Ще більш неймовірно, щоб астрономічні небесні світила по-євангельському йшли попереду мудреців, показуючи їм вірну дорогу, або зупинитися над будинком, в якому перебував Ісус Христос (Матвія, 2: 9). Висловлюється припущення, що Віфлеємської зіркою могла бути комета Галлея, яка мабуть з'явилася на небесній сфері в 12 році до нашої ери, а потім приходить до нас нас через кожні 76 років. Але і це припущення не застосовується до встановлення дати народження Ісуса Христа.

В Євангелії від Луки народження Ісуса Христа прив'язується до наказу імператора Августа про перепис населення "по всій землі". При чому Лука уточнює, що "Це був перший перепис в той час, коли Сирією правив Квіріній" (2: 1-2). Далі читаємо, що перепис вимагала від кожного йти записуватися в те місто, де жили колись його батьки

. Названий батько Ісуса, нібито, змушений був іти у Віфлеєм, де 1020 років тому народився його далекий предок - пастух Давид, що став згодом царем Ізраїльським (2: 3-4).

При з'ясуванні дати народження Ісуса Христа богослови намагаються обійти це "історичне" повідомлення євангеліста Луки. Дійсно, хто це буде вибірково пам'ятати свого такого далекого предка? А протягом тисячі років, що ?, всі нащадки царя Давида народжувалися лише в Віфлеємі? Відомо, що вже наступник Давида Соломон і всі інші царі народжувалися в Єрусалимі. Чому ж Йосип, муж Марії, визнає своїм родичем Давида і не бажає такого ж своєї спорідненості з Соломоном? Та й хто з римських чиновників-переписувачів буде від кожного переписуємо вимагати твердого знання своїх предків за 40 поколінь? До того ж, як це чоловік Діви Марії примудрився стати нащадком царя Давида, якщо всіх дочиста нащадків Давида знищив, за свідченням історичних документів і самої Біблії вавилонський цар Навуходоносор? (Єремія, 52:

9 -11; 22: 28-30). А під час першого перепису, що ?, населення всієї землі кинулося в місця проживання своїх далеких-далеких предків? .. (Словом, подібних питань немає кінця.) До всього цього згадуваний Лукою Квіріній став правителем (якщо сказати точно, то - прокуратором; губернатором, чи що?) Сирії в 6 році нашої ери, через 10 років після смерті Ірода Великого. 9 -11;  22: 28-30) За часів же царя Ірода Іудея була самостійною державою і декрети Августа про перепис населення на Юдею не поширювалися. За своєю ініціативою хоч і залежний від Августа Ірод Великий перепису в Юдеї проводити не міг, оскільки іудейська релігія суворо забороняє таке робити. У Біблії говориться, що перепис населення - великий гріх, якого Бог не міг пробачити навіть своєму улюбленцю, - царя Давида (2-а Царств глава 24).

Після смерті Ірода Великого Іудея втрачає свою державну самостійність і перетворюється на провінцію Римської імперії. Протягом 2-3 років нашої ери римська влада примусила юдейську аристократію і багатіїв принести письмову клятву на вірність Батьку Вітчизни (Pater Patriae), тобто - Августу. Йосип Флавій відзначає, що 6.000 фарисеїв, з числа глибоко віруючих фанатиків, відмовилися принести клятву імператору і, що римська влада їх за це ніяк не покарали. Після отримання письмових клятв римська влада всіх поклялися оподаткували, збір якого поклали на митарів-євреїв. Можливо, що автор тексту Євангелія від Луки саме ці письмові клятви євреїв на вірнопідданість римського імператора і покладання

на вірнопідданих євреїв імператорських податків вважає переписом населення по всій землі? Давайте розглянемо і такий варіант.

За час правління Августа по всій Римській імперії проводилося 3 переписи населення: в 28 році до нашої ери, в 8 році до нашої ери і в 14 році нашої ери. Ні сам зміст переписів Августа, жоден із зазначених років цих переписів і близько не підходить до дати народження Ісуса Христа. За вказівкою імператора Августа перепису підлягали тільки ті, хто мало римське громадянство, -

був жителем Риму або вихідцем з міста Риму. Верховної знаті підкорених народів римське громадянство надавалося як виняток, лише за рішенням Сенату і за особливо важливі заслуги перед Римом.

Незадовго до своєї смерті імператор Август наказав на бронзових пластинах описати з його власних слів свої найбільш значні справи. Пластини збереглися до наших днів. У написах імператор, крім усього іншого, і своїми трьома переписами, згідно з якими на початку його правління під час першого перепису римськими громадянами було 4.063.000 чоловіків, під час другої перепису - - 4.233. 000, а третій - 4.937. 000. Отже, вказівка ​​Луки на "перший перепис по всій землі", і на "правителя Сирії Квірінія", як і на невідповідне вимога йти на перепис "в місце походження" свого тисячолітньої давності предка, не дає ніяких підстав для встановлення дати народження Ісуса Христа.

Суперечливі оповіді Євангелій про дату народження Ісуса Христа зовсім не говорять, що такого як Ісус Христос взагалі не існувало. Але про це ми Погоріла іншим разом.

У зміст

Так, в розмові з іудеями Ісус Христос заявляє, що він бачився і праотцем євреїв Авраамом, на що його співрозмовники заперечують: "Тобі немає ще й п'ятдесяти років, - а ти кажеш, що бачив Авраама?
Дійсно, хто це буде вибірково пам'ятати свого такого далекого предка?
А протягом тисячі років, що ?
Всі нащадки царя Давида народжувалися лише в Віфлеємі?
Чому ж Йосип, муж Марії, визнає своїм родичем Давида і не бажає такого ж своєї спорідненості з Соломоном?
Та й хто з римських чиновників-переписувачів буде від кожного переписуємо вимагати твердого знання своїх предків за 40 поколінь?
А під час першого перепису, що ?
Населення всієї землі кинулося в місця проживання своїх далеких-далеких предків?
Кщо сказати точно, то - прокуратором; губернатором, чи що?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация