Вбивство жирафа Маріуса: ефективна селекція або безпрецедентне варварство? - 13.02.2014

У зоопарку Копенгагена умертвили дитинча жирафи Маріуса, незважаючи на численні протести 16 тисяч датчан, європейських ЗМІ і правозахисників всього світу. Забій і обробка трупа улюбленця датської дітвори транслювалися в прямому ефірі в інтернеті на весь світ. «Раніше ми запрошували глядачів на оброблення змій, зебри і кіз. Жираф у нас вперше », - говорив в кадрі глава установи, раніше відкинув безліч варіантів збереження життя тварині.
Як випливає із заяви на сайті зоопарку, жірафенка застрелили «в освітніх цілях» і відповідно до правил ЄАЗА (Європейської асоціації зоопарків і акваріумів) для запобігання можливої ​​появи генетично неповноцінного потомства. У самій ЄАЗА підтримують рішення зоопарку «гуманно умертвити тварину» і впевнені «в необхідності генетичного і демографічного менеджменту тварин, які перебувають під опікою людини». Страта тваринного влади Копенгагена визнали справою внутрішнім і неосудним.
Перфоманс з використанням пневматичного будівельного пістолета міністр природних ресурсів і екології Росії Сергій Донський назвав антигуманним і жахливим актом. Керівництво Московського зоопарку (також члена ЄАЗА), вважає такий метод селекції вкрай жорстоким, крім того, не вважає за можливе «допускати появи дитинчати, коли заздалегідь відома його доля».
Сьогодні директор зоопарку Бенгт Хольст просить поліцію про захист від тих співвітчизників, хто вважає його дії кримінальним злочином. Чи повинен садизм бути покараний хоча б відстороненням «еврозоолога» від служби?
До речі, у багатьох державах існують закони, що передбачають кримінальне переслідування за знущання над «братами меншими». У Петербурзі прийнятий закон, що забороняє пропаганду насильства над тваринами в будь-якій формі, з використанням будь-яких технічних засобів. Чи варто поширити його на всю територію РФ?
У зоопарку Копенгагена умертвили дитинча жирафи Маріуса, незважаючи на численні протести 16 тисяч датчан, європейських ЗМІ і правозахисників всього світу Ганна Львівна Качуровською - керівник служби із зовнішніх комунікацій Московського зоопарку:
У Московському зоопарку жираф Маріус або залишився б жити, або не народився б
Ми зараз спробуємо від емоцій з приводу евтаназії в зоопарку Копенгагена молодого жирафа Маріуса абстрагуватися. Я розповім про європейські норми. Є така асоціація ЄАЗА - Європейська асоціація зоопарків і акваріумів. І, дійсно, одне з правил ЄАЗА: в зоопарку повинні стежити за чистотою генофонду. Це обов'язкова умова для зоопарків, оскільки, щоб отримати нове тварина з дикої природи, потрібно пройти величезну кількість погоджень для отримання дозволу. Тому зоопарки стежать за репродуктивними тваринами, що містяться в неволі. Відповідно, обмін тваринами між зоопарками існує строго за цією програмою. Зоопарки зобов'язані віддавати евтаназії тварина, якщо немає умов для його утримання і щоб не плодити інцест.
Що сталося в Данії. Тварина вбито гуманним способом, в закритій службовій зоні - вони норми не порушили. Далі вони винесли тіло і влаштували освітній показ. Тут вже складно коментувати, оскільки норми зоологічні тут не працюють.
Чому данські зоологи допустили появу на світ Маріуса? Почасти, я думаю, має значення, що дитинчата приваблюють відвідувачів, на них глядач окремо йде. Це така окрема політика.
Багато хто задає питання: хіба тварина не можна каструвати? Піддати такій операції жирафа дуже складно. Ви не можете жирафа покласти, це загрожує переломом шиї. Жираф не може довго лежати під наркозом, тому що вагою власного тіла він може придавити свої внутрішні органи і загинути. Потім потрібна спеціальна система підвісів і іншого устаткування неймовірну складність. Це не тільки дорого, але ще і болісно для тварини. У зоопарках проповідують такий підхід, що не треба мучити зайвий раз.
Якби такий Маріус виявився в Московському зоопарку, стали б його вбивати і на очах публіки обробляти на м'ясо? Ні звичайно.

Ми дотримуємося зовсім інших принципів. У нас зовсім по-іншому організована життя, ми стежимо за народжуваністю дуже строго, притому що ми теж дуже любимо дитинчат, і зрозуміло, що вони залучають і наших відвідувачів, дуже приємно з ними возитися. Якщо у нас немає точного розуміння, що відбувається з дитинчам далі, ми просто не допускаємо його народження.
Ми дотримуємося зовсім інших принципів Ілля Михайлович Блувштейн - член експертної ради при комісії екологічної політики Московської міської думи, голова Всеросійського товариства захисту тварин:
Шоу жирафа Маріуса - кінець віри в досягнення європейської цивілізації
У дитинстві я читав повість братів Стругацьких про колонії землян, які мешкають на певній планеті, і їй загрожує загибель. Є тільки один зореліт і все полетіти не зможуть. І колоністи болісно вирішують, кого рятувати: вчених, серце світової науки, або дітей, з яких ще невідомо що виросте. Зрештою, все приходять до безумовного розуміння того, що якщо не врятувати саме дітей, то втрачає сенс і майбутня наука, і мистецтво ...
Так ось, вбивство підлітка-жирафа в Данії не може бути виправдано, на мій погляд, ніякими інтересами селекції, правилами розведення і т.д., тому що неминуча жорстокість завдала сильного удару по самій, може бути, значною людської цінності - по суспільної моралі . У різних країнах, у різних містах завдано збитків величезний, тому що в основі цієї моральності - повага до життя як такого.
Сам факт вбивства, про яке ми дізналися, дивовижний. Люди повинні обходити стороною зоопарк з такою зловісною освітньою програмою. А програма, що передбачає знищення в інтересах, як вони пишуть, чистоти виду тварин, не так уже й далеко і від виду інших програм, які передбачають людську селекцію.
Жирафа розчленували на очах дітей, тут, вибачте, якийсь моральний недоумию, моральне каліцтво або, ще гірше, - свідоме бажання виховати ... кров'ю. Для нормальних дітей це шок, може виникнути комплекс провини на все життя або комплекс програмної, роботоподобной емоційної жорстокості, а то і садизму.
Ось в цьому, доведеному до своєї межі, європейський раціоналізм змикається з первісним варварством, позбавляючи людей навіть надії на можливість масового прогресу. Жорстоке вбивство ні в чому не винного жірафенка Маріуса - це сигнал лиха, що нагадує всім нам: пора зупинитися.
Ми щодня чуємо про замурованих в підвалах кішках, убитих вуличних собак, закатованих ведмедів ... Це наша реальність, і ми завжди говорили, можна по-іншому. І показували на гуманний Захід. Тепер ми отримали звідти потужний удар під дих, тому що те, що там демонструється найголовнішими шкуродерами, піднімається як прапор. Захід бореться з нами його ж тезами про гуманність смерті, про бажаність смерті як вирішення всіх проблем.
... Дивився якось по телевізору. Королівське товариство захисту тварин. Дві собачки у якогось гастарбайтера, і він не має можливості забезпечувати їм нормальне ветеринарне обслуговування. І ось приїхали дві дами, в красивих формах спеціальних. Я з надією дивлюся: ось, напевно, зараз візьмуть до притулку, полікують. Виявляється, немає, собак вирішили приспати. Такі речі нас позбавляють ідеалу, віри в досягнення європейської цивілізації.
Відкрилися кордони, ми поїхали, подивилися, що там робиться, і, виявилося, багато хорошого, але і багато дуже страшного, саме страшного. Спочатку собаки і кішки, а потім парламент цивілізованої європейської країни вирішує питання про введення евтаназії дітей.
Не можна з сакральної чаші пити каву або горілку. А нам кажуть: можна налити туди каву, попити, потім поставити і вона все одно залишиться сакральної. Чи не залишиться.
Едгард Вальтерович Запашний - представник циркової династії зі світовим ім'ям, дресирувальник диких тварин, народний артист Росії:
Закони Європи в боротьбі за гуманність виправдовують варварство
Нам завжди наводять як приклад Європу, критикуючи Росію за якийсь негуманне або НЕ толерантне ставлення, і ось вам, будь ласка, приклад з Данії. Від початку і до кінця, чесно, у мене історія з дитинчам жирафа в Данії викликає крайнє здивування. Якщо говорити про моє людське ставлення, то соромно, що варварство коїться в сучасній Європі, а норми цієї Європи нам чомусь наводять як докору нам як російським.
Що стосується закону. Мабуть, ті гуманні закони Європи, які нам ставлять у приклад, дозволяють творити те, що вони творять, а по-іншому це ніяк не назвеш. Вбити добродушного жирафа гвоздепускателем, потім розчленувати його на очах десятків дітей, згодувати м'ясо хижакам, а тепер взятися за другого жирафа - це жахливо.
Інший мій питання: а де ось ці зоозахисних організацій, і російські в тому числі, які з великою радістю звинувачують у жорстокому поводженні цирк, які пікетують нас. І чому зараз своїми конкретними діями вони не врятують хоча б другого жирафу. Адже вся Росія обклеєна плакатами реклами зоозахисних організацій, чому вони не рятують ще живе жирафа?
У Франції на наших гастролях біля цирку стояли люди з плакатами «Не йдіть сюди, російські мучать своїх тварин». Це правда. «Зоозахисники» ведуть боротьбу з цирком як з крайнім злом.
Мало хто знає, наприклад, півроку назад французькою владою було винесено вердикт про усипляння двох слонів: розорився цирк французький, тварин нема на що утримувати, доведеться приспати їх просто-напросто. І принцеса князівства Монако Стефанія як президент Європейської асоціації цирків викупила цих слонів. Жодна зоозахисна організація не заступилася за цих нещасних слонів.
Що стосується цирку, я не знаю жодного прикладу за останні 10 років, коли тварин яких присипляли «за непотрібністю». Зараз мої тигри-пенсіонери знаходяться в Липецькому зоопарку, і дай бог їм здоров'я, вони років п'ять, може, більше, просто зобов'язані прожити при хорошому утриманні. Мій кінь прожила в Нижнетагильском зоопітомніке - ми її продовжували фінансувати до кінця днів. Зараз одна тигриця старенька у мене, я вже припинив її брати в манеж, тому що видно, що їй важко. Вона, напевно, буде жити у мене, я дуже люблю цю тигрицю, її Лінда звуть. Я ні на особистому прикладі, ні на прикладі моїх колег не можу звинуватити цирк в жорстокому поводженні, в ставленні до тварині як до матеріалу, якщо він відпрацював, то можна від нього позбавлятися. Немає такого в російському цирку. Жоден ветеринар просто-напросто не допустить цього там, де є слово «державний», я це теж хочу підкреслити, тому що багато в чому саме приватні цирки дискредитують цирк як такої.
Туманов Андрій Володимирович , Головний редактор газети «Ваші 6 соток», голова Московського міжрегіонального Союзу садівників, член Громадської Ради при Мінсільгоспі РФ, заступник голови Ради із земельних відносин при губернаторі МО, член Ради з питань агропромислового комплексу при Голові Ради Федерації РФ, член Вищої екологічного Ради ГД РФ , член Громадської Ради при Росреестра РФ:
Жирафа Маріуса вбили «по закону»
Акція з евтаназією жирафа в Данії сталася «в рамках компанії по підготовці легалізації інцесту в Європі». Той, хто поділяє цю ідею, по-моєму, занадто глибоко копає. Застав дурня Богу молитися, він лоба розіб'є.
Спроба дотримуватися букви закону в даному випадку переважила все інше. Раз по закону треба цього жирафа знищити, так плювати нам на моральність, ми будемо виконувати строго інструкції.
Закон для чого потрібен? Щоб регламентувати наше життя, щоб підлаштовуватися, покращувати її, а це не означає просто дотримуватися закону заради дотримання закону, це дурість і безперспективність. Якщо закон суперечить здоровому глузду, цей закон потрібно змінювати.


Чи повинен садизм бути покараний хоча б відстороненням «еврозоолога» від служби?
Чи варто поширити його на всю територію РФ?
Чому данські зоологи допустили появу на світ Маріуса?
Багато хто задає питання: хіба тварина не можна каструвати?
Якби такий Маріус виявився в Московському зоопарку, стали б його вбивати і на очах публіки обробляти на м'ясо?
Адже вся Росія обклеєна плакатами реклами зоозахисних організацій, чому вони не рятують ще живе жирафа?
Закон для чого потрібен?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация