Великий четвер: чому цілий рік варто чекати цей день

Як у великих містах, так і в сільській місцевості Страсний тиждень - це необхідність поєднати тривалу молитву в храмі і безліч передсвяткових клопотів. У зв'язку з цим ні-ні, та й прослизне думка не причащатися у Великий четвер, все одно ж буде причастя на Великдень. Як в даному випадку можна себе стримати? Відповідає намісник Київського Троїцького Іонинського монастиря єпископ Обухівський Іона (Черепанов).

Розповім один випадок, який стався у нас в монастирі. Якось раз слово на літургії в Великий четвер говорив один з наших братів - дуже талановитий, полум'яний проповідник.

І в той день Господь його так надихнув і наставив, що проповідь, дійсно, була чудова, прониклива. Я сам слухав в трепетному і піднесеному стані.

Після проповіді я вийшов з вівтаря в храм, Причастя ось-ось повинно було початися. І тут зі сльозами на очах до мене підійшла одна парафіянка: «Батюшка, я не збиралася, але зрозуміла, що в цей день не можу не причаститися. Благословіть, хоч я і не готувалася ... »

Звичайно, я благословив, адже такий день, і явно видно, що людина насправді відчув себе на таємної Вечері Господа, відчув, що не брати участь в ній - це уподібнитися Іуді. Думаю, Господь того дня прийняв цю жінку серед причасників ...

Потрібно розуміти кінцеву мету всіх цих наших передвеликодніх клопоту. Адже ми прагнемо відсвяткувати не чийсь день народження, день ангела чи якусь подію державне, що не має відношення до Церкви. Це саме «день Господній», Воскресіння Христове. І заради підготовки до Господнього дня ухилятися від Господнього таїнства - абсолютно безглуздо.

Краще не підготуватися до Великодня в нашому, земному розумінні, що не наготувати якихось страв, все одно ж наїмося в післявеликодні дні. Але зараз - Страсна седмиця. І найголовніше - йти з Господом, з Його учнями з цього скорботного пристрасному шляху. Тоді і Великдень для нас буде торжеством, справжнім «Святом свят».

- Головний мотив л ітургіі Великого Четверга - спів «Вечері Твоєї тайния днесь, Сину Божий ...» У ньому є такі слова: «Не бо ворогам Твоїм таємницю повем, ні цілування Ті дам яко Юда». Якщо говорити про сучасних християн - яким ворогам Господа яку таємницю ми можемо видати?

- Не тільки у Великий четвер, але на кожній літургії, коли готуємося до причастя, згадуємо ці слова.

Святі отці говорили, що ми «розпинаємо» Господа своїми гріхами. Дійсно, коли грішимо, то відвертаємося від нашого Господа і повертаємося в сторону гріха.

Будь-який гріх - це і є зрада Бога. І кожен раз, сповідаючись, ми згадуємо про те, що знову і знову уподібнилися Іуді, уподібнилися тим апостолам, які залишили Христа, розбіглися і залишили Його одного.

Але у нас є два шляхи: шлях Іуди і шлях Петра. Завжди потрібно пам'ятати, що ми - з Петром, що ми учні того, на кого Господь заснував Свою Церкву. І надходити хотілося б так, як вчинив апостол Петро. Хоч він і виявив слабкість, хоч і відрікся від Христа, але все одно знайшов в собі сили для покаяння і - найголовніше - для зміни себе.

Згодом саме він, малодушний рибалка, який тричі сказав, що не знає «Цього Чоловіка», став одним з найбільш мужніх проповідників Євангелія. Завжди потрібно про це пам'ятати і дивитися на його благої приклад.

Як у великих містах, так і в сільській місцевості Страсний тиждень - це необхідність поєднати тривалу молитву в храмі і безліч передсвяткових клопотів

Фото Сергія Рижкова

- Люди невіруючі дорікають християн, що ті використовують сповідь для заспокоєння совісті. Гріши як хочеш і скільки хочеш, а потім покайся, і живи як ні в чому не бувало. Вважають, що сповідь, причастя - це легкий шлях. Чи так це?

- Сповідь не сприяє розслабленню, я б сказав, навпаки, робить людину відповідальною. Це у своєму роді іспит, до, під час і після якого ми відчуваємо аж ніяк не почуття легкості і свободи, а навпаки - зосередженості, уваги і відповідальності.

Чому необхідно якомога частіше сповідатися, поспішати вдаватися до цього таїнства? Ми знаємо слова Господа: в чому застану, в тому і суджу. Дійсно, невідомо, коли застане нас Страшний суд Господній. Це перше.

Друге. Існує таке поняття, як навик до гріха, звичка до гріха. Якщо сповідатися раз в тиждень, це буде один набір гріхів: людина значно яскравіше пам'ятає свої дрібні помилки, проступки, і це спонукає його ставитися до себе більш уважно.

Якщо ж сповідатися раз в місяць або ще рідше, серце буде покриватися як би деякою коростою, під якою залишаються видимими тільки найбільші, опуклі гріхи. Це вже буде зовсім інший набір гріхів, тому що на менш помітні, але не менш небезпечні, ми практично перестанемо звертати увагу.

Якщо вчасно не сповідатися, відразу після того, як у ній недостатку, рана в душі - а будь-який гріх є саме раною - починає збільшуватися, розростатися. Так невеликий рубець на серці людини непомітний, невидимо збільшується і може досягти критичних розмірів, так що навіть хірургічне втручання не допоможе зупинити цей процес.

Так і тут. Поки рубець невеликий, поки гріх «свіжий», і ми бачимо його перед собою, потрібно якомога швидше його сповідувати. Щоб ніщо нас не обтяжувало, що не притискало до землі. Щоб усім серцем ми могли злетіти до нашого Бога.

Записала Юлія Комінко

Як в даному випадку можна себе стримати?
Чи так це?
Чому необхідно якомога частіше сповідатися, поспішати вдаватися до цього таїнства?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация