Великий піст - час, коли можна змінити себе


Зазвичай навіть невоцерковлені люди знають, коли у православних християн настає найсуворіший і найтриваліший із постів - Великий. У цьому році він розпочнеться 7 березня. Але про справжньому сенсі поста багато хто навіть не здогадуються. Хоча хтось охоче долучається до тимчасового утримання в їжі, вважаючи, що таким чином він вже виконує свій християнський обов'язок. Але чи так це насправді? На це та інші запитання журналіста "Погляду" відповідає клірик храму на честь ікони Божої Матері "Утамуй моя печалі" ієромонах Дорофей Баранов.

- Батько Дорофей, в чому сенс Великого посту, для чого він?

- Великий піст - це особливий період в житті Церкви, який передує свято Світлого Христового Воскресіння. Це час, коли змінюється богослужбова життя, і слідом за нею змінюється і наповнення повсякденному житті християн - людей, для яких Церква є частиною їхнього буття. Головним наповненням життя стає покаяння. Для християнина це слово має зовсім особливий сенс. У грецькій мові "покаяння" означає "зміну розуму". Під цим мається на увазі зміна всю людину - образа його життя, дій, слів, думок. Людина повинна усвідомити власну неправду перед Богом і перед людьми.

Якщо одним словом описати сучасної людини, середньостатистичного представника західноєвропейської культури, то можна сказати, що це самовпевнена людина. Він вважає, що може впоратися майже з будь-яким завданням. А християнин - це людина, яка розуміє, що його власні сили обмежені, що через своїх гріхів і недосконалості він гине, іноді в буквальному сенсі слова. Але головне - гине його душа, яка, приземляючись, спілкується тільки з матеріальним, земним і втрачає зв'язок з Богом. Це відчуття своєї смерті приводить людину до дуже простої думки: якщо я гину, значить, я потребую порятунок, а врятувати мене може тільки Господь. І якщо людина відчує потребу в Спасителі, він почне шукати Бога. А Бог, перш за все, шукається в молитві. Молитва допомагає дізнаватися Бога. І найвища точка цього пізнання концентрується в факті Христового Воскресіння, коли Бог відкриває нам нову перспективу життя, в якій немає смерті.

- Але невже про покаяння, зв'язку з Богом потрібно згадувати тільки під час посту?

- Ні, християни повинні думати про це весь час. Але, знову ж таки, ми повертаємося до проблеми людської немочі. Людина не може постійно перебувати в стані напруження волі і всіх своїх сил, фізичних і духовних. Нас завжди тягне розслабитися: заспокоїти свої нерви, плоть, полежати, посидіти, покурити, поспілкуватися в барі з друзями. Але коли приходить час подумати про те, що щось у своєму житті треба виправити, людина починає напружуватися. Він знаходиться в такому стані хвилину, годину, день, тиждень, місяць, а потім сили знову закінчуються. З огляду на нашу людську неміч, Церква і виділила особливий час, коли людина може досягти якихось духовних висот. А потім якийсь час - жити спогадами про те, як він наблизився до Бога і як йому було в цей час добре. У християн, для яких Великий піст уже не перший в житті, так і виходить.

- Багато людей переконані в тому, що, обмеживши себе в звичних продуктах на певний період часу, вони вже тим самим очищають свою душу і починають жити за законами Церкви. Але ж це помилка?

- Насправді трагедія нашого церковного життя - і навіть не стільки церковної, скільки суспільної, в тому, що для абсолютної більшості людей піст полягає виключно в обмеженні їжі, її якості і кількості. Це стереотип, з яким впоратися важко.

Дуже часто навіть можна почути, як Церква дорікають в тому, що вона змушує людей постити. Але ніхто нікого не змушує. Більш того, протягом ось уже багатьох років священики в один голос твердять, що пост кулінарний ні в якому разі не є метою, він всього лише засіб. А мета - це пост почуттів, душевних переживань людини. Якщо ти не їси м'яса, але без міри дивишся телевізор, що є довільним проведенням часу, то твоє стриманість у їжі безглуздо.

Адже навіщо людина постить тілесно? Щоб вивільнити сили для роботи духу. Сенс поста в тому, що, обмежуючи, обтяжуючи свою плоть, людина дає можливість працювати своїм духом, направляючи всі сили до Бога. Він ходить в храм, молиться, уважно стежить за самим собою, своїм внутрішнім життям, віддаляється від непотрібних речей і безглуздого проведення часу, творить добрі справи. Людина, початківець жити по принципам самообмеження, насправді розквітає, у нього з'являються сили. Ми всі скаржимося на брак часу. Але, якщо ми віддаляємося від тих занять, які нам, в общем-то, не потрібні, у нас вивільняється величезна кількість часу. Я всім раджу: перед початком Великого посту на листочку паперу написати, від чого у вашому житті ви могли б безболісно позбутися. Великий піст - це той час, коли можна повправлятися над самим собою.

- Які продуктові заборони накладає Великий піст?

- Є таке поняття як церковний статут. Церква, як любляча мати, встановлює своїм чадам певні правила. Вони придумані людьми богонатхненними, набагато більш розумними і досвідченими, ніж ми. Ці правила прості. Що стосується кулінарного поста, то це обмеження в м'ясної, молочної їжі і будь-якої їжі тваринного походження. Почасти це пов'язано з давнім переказом про те, що спочатку в Едемському саду Адам харчувався тільки рослинною їжею.

- А як бути тим, кому харчування виключно пісною їжею не підходить за станом здоров'я?

- Ще раз скажу про те, що Церква - Мати для своїх віруючих. А мати ніколи не зробить боляче своєму чаду. Якщо чадо немічне, слабке, тоді мати створює йому особливі умови. Якщо у людини хворий шлунок, якщо він знаходиться в стані немочі, а вагітність, наприклад, - це теж неміч, то такій людині кулінарний пост не потрібен: його плоть і без того утесніть.

- Напевно, строгим не повинен бути пост і для тих, хто приступає до нього вперше?

- Оскільки пост виходить з надр Церкви, самостійно вперше почати постити людині буде досить складно. Якщо хтось вирішив дотримуватися посту вперше, йому треба прийти в храм і сказати священикові: "Отче, я вирішив вперше постити, благословіть мене, підкажіть, як мені це зробити".

- Але це не означає, що дотримуватися інші аспекти поста цим людям буде не під силу?

- Безумовно. Тому що про інші аспекти поста можна сказати словами апостола Павла: людина намагається "відгрібали від усього злого". Це в силах робити будь-яка людина. Вміти відсікти від себе гріх - це те, до чого нас закликає Церква, особливо протягом посту.

- А чи обов'язково в ці дні міняти раціон харчування дитини?

- Вважається, що до семи років до посту кулінарному діти ніякого відношення не мають. Їх організм росте, а життя ще не так пов'язана з гріхом, як у дорослих, тому в тілесному подвиг вони не потребують. Після семи років людина вже здатний дати собі звіт за свої вчинки. Батьки, дивлячись на своє чадо, самі вирішують, якою мірою йому потрібно долучитися до самообмеження. Може бути, для початку дитині слід запропонувати відмовитися від тих же цукерок. Зазвичай діти охоче на це погоджуються, їм завжди цікаві якісь зміни.

- Цього року початок Великого посту припадає на сьоме березня. На наступний день багато напевно задумаються над тим, чи не дозволити собі гарненько відзначити світське свято ...

- А чому ми повинні собі потурати? Нехай сьомого березня для нас почнеться пост. Восьмого березня можна встати раніше, піти в магазин, купити мамі і дружині квіти, привітати їх, але при цьому продовжувати постити. І ввечері на роботі на корпоратив годі й залишатися, а сказати: "Любі жінки, я вас дуже люблю, але сьогодні я піду додому".

- Ми багато говорили про традиції і значення посту, але ж у кожного з цією подією пов'язані свої спогади, почуття. Що Великий піст означає особисто для вас?

- Як для священика і ченця для мене піст - це, перш за все, радість богослужіння. Щоб зрозуміти, що це таке, потрібно почати ходити в храм. На вашу богослужіння нікого не може залишити байдужим. У ньому близькість Бога до людини проявляється найбільш яскраво. І це відчуття близькості Бога є основним змістом Великого посту особисто для мене.

Розмовляла Катерина Вельт

Взгляд-инфо - 03.03.2011.

Читайте інші публікації розділу "Піст і його необхідність для нашого спасіння"
Але чи так це насправді?
Батько Дорофей, в чому сенс Великого посту, для чого він?
Але невже про покаяння, зв'язку з Богом потрібно згадувати тільки під час посту?
Але ж це помилка?
Адже навіщо людина постить тілесно?
Які продуктові заборони накладає Великий піст?
А як бути тим, кому харчування виключно пісною їжею не підходить за станом здоров'я?
Напевно, строгим не повинен бути пост і для тих, хто приступає до нього вперше?
Але це не означає, що дотримуватися інші аспекти поста цим людям буде не під силу?
А чи обов'язково в ці дні міняти раціон харчування дитини?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация