Великий піст - час сугубою молитви

Великий піст - час сугубою молитви, і багато православних в ці дні буквально не випускають з рук молитовники. Не всім це легко: дехто не звик читати довгі, складені іншими людьми правила на непростому церковнослов'янською мовою. Чи варто замінювати готові молитви своїми словами - чи все-таки потрібно спробувати знайти в них щось своє? Великий піст - час сугубою молитви, і багато православних в ці дні буквально не випускають з рук молитовники

Ранкове правило, вечірнє правило, правило до Причастя, подячні молитви після нього ... З незвички ледь вчитуватися у складні речення на, загалом, зрозумілому, але все-таки не до кінця ясний церковнослов'янською мовою. Раз у раз спотикаєшся на тяжко зрозуміле для сучасного слуху і очі фразах і оборотах. Складно зберігати увагу і не збитися, не почати "вичитувати" правило - тобто машинально, що не вдумуючись, вимовляти слова молитви.

Звичайно, можна відкласти молитвослов і почати молитися "своїми словами". Власне, без такої особистої молитви не може обійтися жоден християнин: адже у кожного є свої потреби, не "задокументовані" в традиційних збірках молінь. Та й цілком покладатися на те, що придумали і записали розумні люди до тебе - хибний для християнина шлях: адже кожен з нас самостійно йде до Бога.

Але все-таки не слід прибирати молитвослов на дальню полицю і покладатися лише на власне вміння звертатися до Бога. Справжня глибока молитва дається далеко не відразу. Людина навіть не уявляє собі, як бездонна його душа і як багато в ній такого, що неможливо побачити. А навички копатися в душі, особливо у початківців християн, немає. Тому і "розмова з Богом" своїми словами швидко може стати дуже поверхневим і, врешті-решт, привести до байдужості і байдужості. Буде здаватися, що все вже сказано і проговорено - а насправді, розмова-то ще навіть і не починався ...

Молитви ж святих, якими моляться православні християни, навпаки, показують і висоту богопізнання, і повноту розуміння власної недосконалості і гріховності. І не варто бентежитися тим, що слова - чужі, і прохання про покаяння - не твого авторства, і хвала Богу придумана кимось іншим, а ти її тільки повторюєш. Адже в молитву ми вкладаємо наше власне відчуття, радісне або покаянний.

Читайте також: Напередодні Великого посту: покаяння без посередників

Мабуть, тексти, надруковані в молитовнику, можна порівняти з формою або прекрасної чашею, яку, проте, наповнюємо ми самі - нашої щирістю, нашими переживаннями. І чим сильніше почуття, з яким ми вимовляємо слова хвали або покаяння, тим зрозуміліше і рідніше стає молитва. І в кінці кінців вона перестає бути сухими рядками молитвослова і розкривається перед нами глибоким змістом. Так, як ніби вона - наше власне твір ...

Є у нас в православному молитовнику одна молитва - подячна, по Причасті, - а в цій молитві одна строчка. Одна серед багатьох вдячних слів. Одна, яку я повторюю про себе, коли мені сумно і коли Бог здається далеким-предалеким. Це молитва святого Симеона Метафраста. А рядок така: Очисти, і обмий, і прикраси мене, удобрити, подай і просвіти мене.

Цікава прохання, насправді. Дуже зухвала і вся заснована на вірі, на відчутті Божественної любові. Рядок, в якій виразно з'єднується порив Бога і людини назустріч один одному. У ній п'ять нагальних прохань - і одна понад, одна - необов'язкова, одна - повністю покладається на прагнення Бога до людини.

Очисти і обмий - з цим зрозуміло, ніщо брудне, ніщо нечисте не увійде в Царство Небесне, це той мінімум, який необхідний, щоб постати перед Богом, щоб Його побачити. Тільки чисті серцем Бога побачать, сказав Христос у Нагірній проповіді. І зрозуміло - ми молимося, щоб Він Сам допоміг нам стати такими, якими ми могли б Його побачити.

Удобрити, подай, просвіти - це теж благання про насущне. Іншими словами - будь ласка, зроби так, щоб я обернувся до Тебе, щоб я дивився на Тебе, щоб я зрозумів, що треба бути з Тобою - знову прохання про те, щоб Господь був нам попутником на шляху до Нього ж. І це благання, і благання про очищення і обмивання - це прохання про те, що передує Зустрічі, про те, що в принципі робить її можливою.

Читайте також: Переддень посту: Страшний суд - Суд милості?

Прикраси мене ...

У цьому проханні - ціле богослов'я порятунку. Передчуття того, чого ж насправді хоче Господь, як Він хоче звертатися з людською душею. Йому мало просто очистити і обмити. Йому мало удобрити, напоумити і просвітити. Йому мало просто довести до Себе і поставити душу перед Собою. Йому хочеться від Себе дати понад - тому що прикраса - це завжди понад, це те, що не обов'язково - але бажано для Люблячого.

Прикраси мене - це перший крок не до Царства, а вже в Царстві Божому. Це не зведення до нуля всіх гріхів, їх уже ні - не прикрашають те, що не вмили і не очистили. Тут - чиста любов, яка дає, тому що їй хочеться дати і милуватися.

Вся краса Небесного Єрусалима в цьому проханні, і обіцянку того, що увійшли в Царство чекає більше, ніж можна уявити при всій праведності. Іншими словами, дай нам Господь прийти до Нього в білому одязі праведності - але заткані одягу золотом небесної краси може тільки Він, і Йому хочеться це зробити, і - так зворушливо - Йому хочеться, щоб ми про це знали і просили. Втім, в Євангелії Христос каже - Я прийшов для того, щоб мали життя і мали з надлишком (Івана 10:10). Це в Ньому завжди - дати більше, ніж ми можемо уявити, і радіти цьому.

Як же Він хоче милувати і милувати, як же Він любить, якщо відповідну до Нього душу, брудну і каламутну, хоче не просто очистити і просвітити, але прикрасити і милуватися. Омити, очистити, просвітити і напоумити - це не самоціль, це - тільки підготовка до життя, яка почнеться після того, як здійсниться Зустріч.

Читайте також: Що є Бог - "щось" або Особистість?

І зайвий натяк, щоб ми чекали помилування не як раби, яких не покарають з презирливою милості. Зустрічала я і таку точку зору - давно-давно чула виступ якогось протестантського місіонера, який порівняв грішників в руці Божій з ... тарганами в Його ж руці - мовляв, тримає над вогнем, хоч і противно, але кинути шкода. Тараканов не прикрашає їх в кращому разі не ляскають тапком, дозволяючи втекти в темний куток, з очей геть.

А Він хоче поставити нас перед Собою для того, щоб милуватися нами (і щоб ми задихнулися від захвату і подяки, безсумнівно). Він милує - знаючи, що перша хвилина справжнього буття настане тоді, коли ми виплачено про всіх своїх гріхах і вперше несміливо посміхнемось у відповідь на Його посмішку, з'єднуючись з Ним в радості. Його помилування - не закінчення шляху, а тільки початок буття, і Він дарує перший передбачити нами дар на цьому шляху - красу, про яку тут неможливо і мріяти.

Читайте найцікавіше в рубриці "Релігія"

Чи варто замінювати готові молитви своїми словами - чи все-таки потрібно спробувати знайти в них щось своє?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация