Відповіді митрополита Кирила на запитання

  1. Про «Коді да Вінчі»
  2. Про останках царської сім'ї
  3. Про екстрасенсів і чаклунів
  4. Про жінок в храмі
  5. Про божественне в мистецтві
  6. Про суєтних проханнях до Бога

Минулий в Москві саміт лідерів світових релігій чітко позначив проблеми, які стоять сьогодні не тільки перед віруючими, але являють собою загальнолюдські. Про це ми розмовляли в редакції «КП» з митрополитом Смоленським і Калінінградським Кирилом, відомим богословом сучасності і неформально вважається другим ієрархом Російської Православної Церкви.

- Владико, якщо сучасна людина втратив моральне начало, хто ж в цьому винен і що робити?

- Звичайно, зіграла колосальну роль філософія антропоцентризму. Пам'ятайте, у Горького: «Людина - це звучить гордо!» Людина в центрі всього. Людина - міра всіх речей. І ось цей антропоцентризм сприяв тому, що сьогодні грішної людини проголосили мірилом добра і зла. Але чи може він, грішний, сам визначити для себе ці критерії - добра і зла?

У минулому була наша велика література, освіта і виховання, які формували одні й ті ж цінності
У минулому була наша велика література, освіта і виховання, які формували одні й ті ж цінності. Сьогодні ми спостерігаємо множинне дроблення цілісного ідеалу: в школі говорять одне, вдома - інше, на вулиці - третя, в пресі - четверте. І дитина виховується з таким клаптевим свідомістю. Мова, звичайно, не тільки про виховання дітей, а й про формування і зміцнення моральних засад в суспільстві. І ось тут, я думаю, дуже важливо взаємодія церкви з інститутами громадянського суспільства. Ми повинні разом працювати, щоб спробувати зберегти людини. А якщо буде збережено моральне начало в людині, то буде збережено людське суспільство.

Про «Коді да Вінчі»

- Що ви думаєте про успіх твору «Код да Вінчі»? Деякі вважають, що його можна пояснити деякою вичерпанням релігійної ідеї, в результаті чого Христа треба було уявити людиною, зробивши його ближче і зрозуміліше. Інші вважають, що сама церква своїми заборонами сприяла популярності книги і фільму «Код да Вінчі».

- Ви знаєте, що Російська Православна Церква не вимагала ніяких заборон, хоча висловила своє негативне ставлення до книги та екранізації. Ми не пішли тим шляхом, яким пішла католицька церква. На жаль, людина так влаштована - йому обов'язково треба хоч одним оком поглянути на те, що від нього приховують.
Образ Ісуса Христа, як він представлений в Євангелії, не залишає ніяких сумнівів в тому, що він Богочоловік. І саме людський образ Спасителя постає як найпривабливіший і досконалий протягом усіх часів. Тому той, хто хоче побачити Христа таким, яким він був дійсно, потрібно просто ще раз прочитати Євангеліє.
Але в книзі «Код да Вінчі» - явна брехня, нічого подібного ніколи не було, це однозначно доводиться на підставі найдавніших текстів. Євангеліє вивчено так добре, як ніякий інший пам'ятник світової літератури. І ось якийсь один чоловік заявляє: ні, все було не так, а ось так. Але ж це ж брехня, вигадка, фантазія. А головне - які колосальні гроші були вкладені в розкрутку цього проекту, в тому числі і в Росії!
Вважаю, виникло таке протидію церкви під прикриттям «Коду да Вінчі» тому, що в світі спостерігається значне зростання релігійних настроїв. У тому числі і серед молоді. І я думаю, що мова йде про одну з чергових спроб вплинути на цю тенденцію.
- Але чим погана версія, що у Ісуса могла бути дружина?
- Це брехня. Тому що якби так було насправді, то це не було б необхідності приховувати. У єврейському суспільстві сімейні відносини були шанованими і шанованими, а чадородие сприймалося як благословення. Самотність ж розглядалося як щось таке, що не вкладається в звичайні норми людського життя. З цієї точки зору зовсім не потрібно було б приховувати в Євангелії то, що всіляко заохочувалося тодішнім суспільством. Але цього реально не було, а в Євангеліє відбивається реальність. Христос був самотнім, це не підлягає сумніву, і до XXI століття з цього питання не виникало ніяких сумнівів.

Про останках царської сім'ї


- Чому церква не визнала, що останки, знайдені в Єкатеринбурзі, - це останки царської сім'ї? Може, у вас є свій архів, свої знання?
- Щоб точно відповісти на питання, кому належать дані останки, потрібно мати, по-перше, високого рівня генетичну експертизу. А по-друге, треба, щоб організація, яка виробляє генетичну експертизу, користувалася довірою всіх учасників процесу ідентифікації. І третє - володіти точною упевненістю в тому, що як досліджувані тканини, так і ті, які використовуються для порівняння, є автентичними. Ми просили, щоб ці три умови були дотримані. У всіх трьох нам відмовили. Ми пропонували на вибір лабораторії в Лондоні, Нью-Йорку чи в Японії. Ми не знаємо, які останки досліджувалися. Нам залишається тільки вірити тому, що нам сказали. Але в таких питаннях одного чесного слова мало. Тут потрібні незаперечні докази. Останки, знайдені під Єкатеринбургом, порівнювали з останками родичів Государя Императора і його сім'ї, взятими з могили в Петропавлівській фортеці. Ми наполягали на отриманні зразків і тих, і інших, з тим щоб ми разом з представниками державної комісії могли їх передати в незалежну дослідницьку лабораторію. Нам відмовили ... У підсумку Священний Синод прийняв рішення не визнавати «єкатеринбурзькі останки» належать імператорської сім'ї. Зараз і японські вчені-генетики, провівши власні дослідження, виступили на підтримку позиції Російської Православної Церкви.

Про екстрасенсів і чаклунів


- Зараз розвелося стільки знахарів, магів , Чаклунів, які стверджують, що мають благословення церкви. Чи даєте ви їм такі благословення?
- Церква не тільки не дає їм благословення, а й категорично виступає проти шарлатанства, особливо в медицині, а також усіляких забобонів. Забобони - це суєтна віра. Вона переорієнтує людську свідомість з важливих питань буття, моральності, повноти життя, мети існування на якусь маніпуляцію з предметами, образами і словами. Окультизм і магія до духовного життя людини, до його моральному зростанню не мають ніякого відношення. У чому відмінність між магією і окультизмом, з одного боку, і релігією - з іншого? Окультизм обіцяє миттєве досягнення якихось цілей за допомогою маніпуляцій.
А релігія передбачає досягнення життєвих цілей через моральний зростання особистості, через її внутрішню роботу, через боротьбу зі своїми гріхами. Це завжди важко. Релігія, апелюючи до морального свідомості людини, як би говорить: ти повинен вірити і підніматися вгору по сходах. А чаклун говорить: все це нісенітниця, я влаштую так, що всі твої проблеми вирішаться автоматично. Ти і пальцем об палець не вдариш. Що сталося на зорі людської історії? Бог сказав першим людям Адаму і Єві: плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю, і володійте нею. Він закликав людей до моральної досконалості, богоподобію. А диявол нашіптував: все це зайве, з'їжте цей плід від дерева і будете як боги. Ось приклад окультизму.
- А як же бажання віруючих зцілитися за допомогою додатка до мощів?
- Це зцілення станеться тільки в тому випадку, якщо людина вкладає в акт релігійного поклоніння свою гарячу віру і щиру молитву. А якщо він підійшов і просто поцілував її, чекаючи, що ось зараз спрацює, - то може спрацювати і в зворотний бік. З цим ніколи не можна жартувати.
- Як це - у зворотний бік?
- Якщо людина приходить до храму без віри, а ставить свічку тільки заради того, щоб щось за нього спрацювало і автоматично влаштувало його справи, то Господь може таку людину покарати.

Про жінок в храмі


- Владико, що це за «батюшки» ходять по вулицях і збирають гроші на будівництво храмів?

- Це стовідсоткове шарлатанство. Жоден священик не стане збирати пожертви у метро, ​​в електричках, між машинами на світлофорі.

- Іноді проходжу повз храм, хочу зайти, але боюся: в брюках, без хустки і губи нафарбовані, а бабусі, які там служать, будуть лаятися ...

- І заходите. На жаль, жінки похилого віку в храмах іноді поводяться досить жорстко. Ось ви увійшли, з вигляду безпроблемна, модно одягнена, а у цієї жінки свої прикрощі в житті. Вона вас побачила таку і ще більше засмутилася - мовляв, і тут мені спокою немає.

- Чому жінки повинні надягати в храмі хустку?

- Одягати головний убір чи ні - це питання нашої національної православної культури і традиції. Якщо ви будете щонеділі ходити в храм, то ви не помітите, як самі почнете надягати хустку. Як це роблять, скажімо, мусульманки. Пам'ятаю, служив я в Тегерані, в нашому храмі. Дивлюся, стоять жінки в одязі до підлозі, в хусточках, тихі, скромні, як ангели. Я служу, у мене таке благодатне настрій. Виявилося, дружини наших дипломатів. А ввечері мене запросили на прийом. І там я побачив тих же жінок, але зовсім в іншому вигляді: такі модні і ошатні, що і уявити не можна. А вже такі були тільки що скромниці в хусточках. Чому в храмі потрібен хустинку? Тому що думки людей в храмі повинні бути зосереджені на молитві. Поява красивої жінки, природно, привертає увагу - і відволікає від богослужіння.

Про божественне в мистецтві


- Як ви ставитеся до того, що деякі рок-музиканти, зокрема, Костянтин Кінчев, лідер групи «Аліса», надзвичайно потужно пропагують православну релігію на своїх концертах?
- Слово «пропаганда» мені тут не дуже подобається. Але я розумію музикантів, я добре розумів, наприклад, Свиридова, який через своє мистецтво висловлював свою релігійність. Кожен музикант, якщо він людина віруюча, має право на вираження своїх поглядів, своєї моральної системи цінностей. І в цьому сенсі рок не повинен бути винятком. А ось наскільки рок може бути використаний для християнської проповіді, з огляду на специфічний характер жанру і аудиторії, це, звичайно, велике питання.
Я ніколи не чув, як це роблять Кінчев і Шевчук, але зустрічався з ними, і дискусія була дуже цікава, спілкування з ними справило на мене хороше враження. Обидва вони щирі люди, православні, що дуже добре. Кожен з них вважає, що говорити про свої переконання, особливо про своїх моральних принципах, можна і потрібно через їх мистецтво. Не думаю, що хтось може це опротестувати. Це все одно що опротестувати той факт, що Рафаель написав «Мадонну» або Моцарт - чудові меси, які до сих пір на Заході виконуються в храмах.

Про суєтних проханнях до Бога

- А чи можна хреститися людині невіруючому?
- Не можна, ні в якому разі. Треба перш за увірувати, відкрити душу назустріч Богові.
- А як же дітей хрестять? Вони ж ще не вірують?
- А хто приносить дітей? Хрещені батьки і матері. Хто дає обіцянку Богу від імені немовляти під час хрещення, коли священик запитує: «заперечує Чи сатани, і всіх діл його, і всіх ангел його, і всього служіння його, і всієї гордині його, і сочетаваешься чи Христу?» І за цю дитину -несмишлениша хресні батьки кажуть: «заперечує зла і диявола». «Сочетаваешься Христу?» - «Сочетаваюсь». - «Чи віруєш у Христа?» - «Вірую». А немовля у них на руках. І це означає, що хрещений батько і хрещена мати беруть на себе зобов'язання виховати цю дитину так, що, ставши дорослим, він повторить свідомо все те, що вони сказали за нього в момент хрещення. У Церкви немає жодного дії, позбавленого сенсу.
Хоча і не варто обов'язково шукати символічне значення в кожному елементі богослужіння, в кожному обряді. Іноді запитують: а що означає те чи інше? Але Церква не театр, вона нічого не зображує, в ній відбувається реальне об'єднання людей з Богом.
- Чи може доросла людина, що не має стовідсоткової віри, пройти обряд хрещення?

- Стовідсоткової віри, напевно, ніхто з нас з вами не має. Завжди настає момент якогось сумніву.

- Невже і у вас теж?
- Але не стосовно Бога. Якщо людина ніколи ні в чому не сумнівається, це погана ознака. І тому якщо є сумнів, але одночасно є і бажання прояснити «останні питання», про яких замислюється кожна людина, якщо є прагнення до духовного зростання, до самовдосконалення, то, звичайно, треба хреститися. Найжахливіше, коли людина ні в що не вірить і не бажає повірити, але каже собі: добре, піду, візьму участь у цій виставі.


- І він може бути покараний?
- Безсумнівно, він буде покараний.


- А якщо хрещена людина в храмі молиться: «Господи, дай мені багато грошей», - Бог його може покарати?
- У кращому випадку Господь поставиться до такого прохання як до найбільшої дурниці.

- Якщо нехрещений ставить свічку, це теж гріх?

- Тут немає ніякого гріха. Нехрещений і помолитися може прийти. У нас і нехрещені люди хороші, взагалі у нас хороший народ.

Розмовляла Лариса Кафтан

джерело: www.kp.ru

Владико, якщо сучасна людина втратив моральне начало, хто ж в цьому винен і що робити?
Але чи може він, грішний, сам визначити для себе ці критерії - добра і зла?
Але чим погана версія, що у Ісуса могла бути дружина?
Може, у вас є свій архів, свої знання?
Чи даєте ви їм такі благословення?
У чому відмінність між магією і окультизмом, з одного боку, і релігією - з іншого?
Що сталося на зорі людської історії?
А як же бажання віруючих зцілитися за допомогою додатка до мощів?
Як це - у зворотний бік?
Чому жінки повинні надягати в храмі хустку?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация