Відстрочка від армії для IP: підтримка вітчизняної економіки чи п'яте колесо? - 24.03.2016

Весняний призов 2016 стартує на тлі заяв Міноборони про щорічне зниження числа тих, хто ухиляється від служби на 20%. В ході осіннього призову лави Російської армії поповнили 147 тис. Призовників.

Згідно з дослідженнями соціологів, при щорічному випуску з російських шкіл близько 750 тис. Юнаків в результаті в армію призивається близько 40%. Основна ж частина «бігунів» формально уникає проходження служби цілком легальними методами: по неіснуючим медичними показниками, за допомогою дорогих консультацій спеціалізованих юридичних фірм. Ще надійніше дати хабар у військкоматі. В результаті обвинувальні вироки у справах про ухилення від служби в середньому за рік отримують не більше 700 росіян.

Аналітики ВЦВГД приходять до висновку: незважаючи на те, що плани призову виконуються, у Міноборони ще є якийсь «нерозкритий потенціал» в залученні молоді до військової служби.

Законодавець, судячи з усього, більше стурбований стабілізацією економіки, тому пропонує розширити перелік категорій громадян, які можуть отримати відстрочку від призову. Так, депутат Держдуми Вадим Соловйов готує проект закону про внесення змін до ФЗ «Про військовий обов'язок і військову службу», про відстрочку для індивідуального підприємця. Умови відстрочки: на підприємстві призовника працюють не менше 10 осіб, а саме підприємство активно діє і сплачує всі належні податки і збори.

«Заклик же таких людей на службу в ЗС РФ може привести до припинення діяльності їх підприємств, звільнення працівників і зниження податкових надходжень», - вважає Вадим Соловйов.
Заступник голови урядової комісії з питань конкуренції та розвитку малого і середнього підприємництва Сергій Борисов скептично зауважує, що «якщо ця норма і знайде фігурантів, то підпасти під неї зможуть не всі, адже вкрай рідко зараз молода людина в такому юному віці може створити підприємство з вищезгаданими критеріями ».

І все ж «висмикувати цих людей з економічного обороту недоцільно, тим більше в умовах кризи», підтримує ідею парламентарія про відстрочку для бізнесменів член Громадської палати Росії і голова координаційної ради «Асоціації молодих підприємців» Валентин Агарков.

Сьогодні ст. 24 ФЗ «Про військовий обов'язок і військову службу» містить норму, що дає право на відстрочку від військової служби певним категоріям громадян. Чи варто включити в них підприємців зі сфери малого і середнього бізнесу?

Сергій Кривенко   ,   глава Громадського руху «Громадянин і армія», член Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при Президенті РФ: Сергій Кривенко ,
глава Громадського руху «Громадянин і армія», член Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при Президенті РФ:

Заклик у нас йде по закону Про військовий обов'язок і військову службу, де зафіксована вся процедура призову і вся система існуючих відстрочок. І ця система відстрочок це ж не лазівки від служби в армії, це баланс, баланс між правами і обов'язками, баланс між пріоритетами розвитку нашої країни. Є оборона, є необхідність захищати нашу багатостраждальну батьківщину, а є необхідність його ж і розвивати. У систему відстрочок входять як соціальні відстрочки, цілий блок, так і відстрочки на освіту, «державні» відстрочки, депутатам, тим, хто вступає на службу в поліцію, у ФСВП або інші органи відразу після закінчення вузів. Можливі й інші відстрочки. Нещодавно дали відстрочку для біженців, тим громадянам, які недавно отримали громадянство, на півроку надається відстрочка. Є відстрочка для кандидатів наук, для тих, хто захистився, їм взагалі дається звільнення, вони не призиваються в армію. Це якась сфера регулювання держави, і, дійсно, в кожен момент, в кожен рік виставляються якісь пріоритети, їх можна рухати як в одну сторону, так і в іншу. Це один момент.

Другий момент: армія переходить на контракт. Керівництво нашої країни, і президент, і міністерство оборони, вже давно прийняли рішення поступово заміщати солдат контрактниками. У зв'язку з цим і скоротили термін служби військовослужбовця за призовом до 1 року. Фактично, призовник як такої армії зараз не дуже потрібен, заклик сприймається зараз як етап для підготовки справжнього солдата, яким є контрактник. Тому міністерством оборони в останні роки триває програма нарощування кількості контрактників. Заклик у нас залишається в останні роки на рівні 300 тис. В рік, це приблизно кожен третій, тобто служать у нас не все, а кожна третя молода людина. Ці цифри встановлює президент, виходить указ перед кожним призовом, в якому позначається цифра, скільки треба закликати. Ось з цієї точки зору і треба дивитися. Оборона країни зараз забезпечена, армія наповнена і наповнюється контрактниками, і, по-моєму, є всі сили і всі можливості збільшувати соціальну компоненту у відстрочок, і різні інші, в тому числі, і для молодих підприємців. Я за.

Ось цю думку, що все повинні пройти службу в армії, - в давнє минуле. Закликають у нас кожного третього, потихеньку взагалі відходимо від призову, робимо ставку на добровольців, військовослужбовці за контрактом стають професіоналами. І ось цих ризиків, що якщо ми підтримаємо зараз якусь категорію, і вони не підуть служити, і у нас все розвалиться, - цього немає. Навпаки, навіть під час війни були завжди єдині фронт і тил. Без забезпеченого тилу ніякої фронт неможливий.

Франц Клінцевич   ,   заступник голови комітету ГД по обороні, член комісії ГД з правового забезпечення розвитку організацій оборонно-промислового комплексу РФ, член фракції «Єдина Росія»: Франц Клінцевич ,
заступник голови комітету ГД по обороні, член комісії ГД з правового забезпечення розвитку організацій оборонно-промислового комплексу РФ, член фракції «Єдина Росія»:

Із закликом у нас проблем немає, ми забезпечуємо заклик, згідно з вимогами генерального штабу. Кількість молодих людей, які йдуть в армію, у нас достатня. Для військ, які мають свою специфіку, теж забезпечено то необхідне призивне кількість людей, яка їх влаштовує. Виходячи з деяких норм нашого менталітету і традицій, я далекий від думки, щоб сьогодні давалася якась відстрочка від армії в силу якихось там заслуг або якийсь індульгенції. Я вважаю, що це вкрай неправильно. При цьому ми повинні розуміти, що сьогодні насправді час для служби 1 рік, це смішно. Ми вже досягли рівня, коли 60% службовців в армії це професіонали, 40% призовники, і до 2020 р співвідношення буде 70 на 30, і наша армія завжди буде змішаного складу, але все-таки невеликий заклик буде для того, щоб забезпечити мобрезервів , і давати якісь відстрочки, напевно, невірно.

Моральна, психологічна та технічна обстановка, створена в армії, на службі, змінилася. Сьогодні молоді люди проходять службу і отримують і професію, і задоволення від того, що вони були долучені до великого державній справі. Вони проходять строкову службу з великим задоволенням. Але ми ще маємо тих, хто ухиляється, нехай і знизилося на 13% кількість молодих людей, які відмовляються отримувати повістку, на жаль, трохи більше 200 тис. Щорічно людей відмовляються отримувати повістку. Звичайно, зроблені різні речі, пов'язані зі стимуляцією, ви знаєте, що сьогодні прийнято закон, я був одним з ініціаторів, коли люди, які не служили в армії, на держслужбу приймаються в останню чергу. І це відіграє дуже серйозну роль. Поки вони молоді, вони не до кінця це розуміють, а коли вони створили сім'ю, отримали гарну освіту, і у них виникли нормальні хороші пропозиції, в тому числі, і з урахуванням їх персональних особистих якостей, професійної підготовки, коли здійснюється прийом на роботу, той молодий чоловік, який не служив в армії, може залишитися за бортом, а той, хто служив, навіть може бути менш здатний, буде зарахований на якусь посаду в державні структури.

Коли говорять про те, щоб створити якісь умови молодим бізнесменам, можливо, це спровокує якийсь ривок в появі підприємств малого і середнього бізнесу, але я вважаю це аморальним, - створювати умови, щоб молоді люди щось таке робили тільки, щоб не служити в армії. Це, напевно, неправильно.

Юрій Савелов   ,   президент Групи Компаній «Сіріус», член Президії Загальноросійської громадської організації малого і середнього підприємництва «ОПОРА РОСІЇ»: Юрій Савелов ,
президент Групи Компаній «Сіріус», член Президії Загальноросійської громадської організації малого і середнього підприємництва «ОПОРА РОСІЇ»:

Ну який підприємець в 18 років? У нас навіть горілку продають з 21 року. Що людина в 18 років може такого зробити, щоб увійти до спільноти підприємців? Тільки школу закінчив, тільки в інститут вступив. Є рух «Молодіжне підприємництво Росії», але цим хлопцям в основному більше 23 років. Я проти відстрочки від армії для молодих підприємців, тому що справою реально займаються 0,01%. Якщо він пече пиріжки в 20 років, який він підприємець? Нехай він піде в армію, понюхає трохи пороху, поки немає війни, зміцніє, потім прийде і почне займатися підприємництвом. А так він ще нічого не заробив, у нього немає ні імені, ні коштів, після армії, коли він відслужить і повернеться, батьки йому точно також допоможуть розпочати бізнес. Закінчує молода людина школу, відкриває інтернет-магазин, що це - бізнес? Нехай послужить в армії, зрозуміє, що це не той бізнес, який потрібен. А якщо той, то прийде з армії зі свіжими силами, зміцнілий, готовий до боротьби, і відкриє той же інтернет-магазин, нічого складного в цьому немає. Той бізнес, який молодь відкриває, дуже обмежений, тому їх так мало, ніякого впливу це до армії не має. Ми служили і по 2-3 роки, нехай і вони послужать.

У нас зареєстровано 5 млн. Підприємців. Ось якщо ми хочемо цю цифру збільшити в 2-3 рази, давайте дамо молодим підприємцям відстрочку від армії, і ми будемо за кількістю підприємців попереду планети всієї.

Немає таких успішних підприємців, які в 20 років печуть пиріжки і дають роботу 10 іншим, а за тими одиницями, хто є, або стоять батьки, або це виняток на тисячу, на 10 тисяч.

Олександр Владимиров   ,   президент Колегії військових експертів РФ, генерал-майор у відставці, кандидат політичних наук: Олександр Владимиров ,
президент Колегії військових експертів РФ, генерал-майор у відставці, кандидат політичних наук:

Я справжній радянський генерал, я бачив десятки тисяч новобранців, сотні тисяч солдатів. Я маю своє абсолютне розуміння, як це служити в армії, навіщо і чому. Чому у депутата виникла пропозиція давати відстрочку від армії молодим підприємцям? Це спроба зіграти на вимогах моменту. Одні кажуть, обороноздатність хороша, але економічна самодостатність теж важлива. І ось тут депутати намагаються себе проявити. На мій погляд, це такий депутатський марення. У 19-20 років неможливо бути самостійним бізнесменом, здатним щось робити і якусь користь приносити. Це раз. Для того щоб стати бізнесменом, потрібно відбутися як чоловікові. Без армії, без коллеківа, без відповідальності, без тяганини служби ніколи чоловік чоловіком не стане. Всі розмови про те, що давайте ми попрацюємо наліво для себе, а потім ми армію наздоженемо своїми податками, які з нас буде брати держава, це кон'юнктурний марення. Я вважаю наоброт, всі повинні служити, і генії, і каліки, і блакитні, і рожеві, всі жінки і чоловіки. А в чому демократизм вибору? Ти як людина вільної країни можеш вибрати, як ти будеш служити батьківщині, або в ВС, в силових структурах, з володінням зброєю або без володіння зброєю, або в якийсь інший службі допоміжної. Тим більше що вся ця служба за призовом зараз всього рік, тобто нічого. І це треба зробити, утвердити себе як людину, яка пройшла армію, тому відносно вільний і пишаєшся цим.

По-друге, нашою армією зараз пишається весь світ і ми нею пишаємося. Це все тільки досягнення останнього часу. І це справа потрібно посилювати новим поколінням, яке хотіло б служити, але, головне, вміло б служити і хотіло батьківщину захищати. Поправками і відстрочками патріотизму не отримаєш, майнове положення не поліпшиш.

Є проблема в тому, що якість призовників убоге, тому що ніякої початкової підготовки немає. ГТО, яке зараз, слава тобі господи, ввели, все-таки жалюгідна подоба того, що було в мій час. Кидають гранату на 30 м. Та перше місце на районі, а я її кинув на 84 метра в минулому році, до цих пір шукають. Все інше, і рівень інший і підходи інші, і технологічно все роблять неправильно, і викладають люди не ті, тому що викладати військову підготовку як обов'язковий і основний предмет середньої освіти повинні люди, які були б професіоналами. У кожному класі повинен бути свій офіцер вихователь з офіцерів запасу, які послужили, що відбулися, мають сім'ю, які б викладали хлопчакам як треба. Уявляєте, в школі з'являється 20 мужиків серйозних, хто буде курити в туалетах, - все будуть віджиматися.

Чи варто включити в них підприємців зі сфери малого і середнього бізнесу?
Що людина в 18 років може такого зробити, щоб увійти до спільноти підприємців?
Якщо він пече пиріжки в 20 років, який він підприємець?
Закінчує молода людина школу, відкриває інтернет-магазин, що це - бізнес?
Чому у депутата виникла пропозиція давати відстрочку від армії молодим підприємцям?
А в чому демократизм вибору?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация