Віктор Печорін - Бог і людина. парадокси одкровення

Віктор Володимирович Печорін

БОГ І ЛЮДИНА

парадокси Одкровення

розділ I

СУТНІСТЬ ОДКРОВЕННЯ

Учений багато - істина одна

Doctrina multiplex, veritas una [1].

Бо нема різниці поміж юдеєм та гелленом, бо одні Господь у всіх.

Рим. 10:12

Якщо порівняти між собою тексти Писання, що належать різним часам і різних культур, можна виявити разючі збіги.

В іудейській Торі Бог (Яхве) звертає до народу Ізраїлю такі слова: «Я Господь, Бог твій, що вивів тебе з єгипетського краю, з дому рабства; Хай не буде в тебе інших богів передо Мною. Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею Не вклоняйся їм і не служи їм <...>. Шануй свого батька та матір твою <...>. Не вбивай. Не прилюбодій. Не кради. Не свідчи неправдиво на ближнього твого. І не бажай дому ближнього свого, , не бажай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ні осла його, ані всього, що ближнього твого »(Hex. 20: 1-17).

А ось Заповіді Бога (Аллаха) згідно з Кораном, священній книзі мусульман: «Не вважай інших богів поряд з Аллахом, бо покриєш соромом і презирством. Бог велить нікому крім Нього, не поклонятися, мати гарне поводження з батьком і матір'ю <...>. Платіть ближнього що йому слід, так само бідному і мандрівникові, і не будь марнотратний. Не вбивайте ваших дітей з побоювання бідності; Ми дамо їм їжу, як вам. Вбивства, вчинені вами, жорстокий злочин. Уникайте перелюбу, бо то огида і вчинок поганий. Не вбивайте ніякого людини, бо Бог заборонив вам це. Не торкайтеся майна сиріт <...> Все це погано і зневажено перед Богом »(К. 17: 23-40).

Вчення Будди (564-483 рр. До н. Е.) Включає в себе десять заповідей, з яких п'ять призначалися для ченців, а інші п'ять пропонувалося дотримуватися всім людям: «Не вбивай, не вкради, Не чини перелюбу, не бреши, утримуйся від п'янких напоїв »{1}. [2]

Творець релігії джайнов Вардхамана Махавіра (599-527 рр. До н. Е.) Вчив, що для досягнення абсолютного блага необхідно дотримуватися трьох правил (триратна): справжня віра, істинне знання, праведне життя. Останній член триратна, праведне життя, означає дотримання п'яти звітів, практично ідентичних звітом Тори: ахімса - не завдавати шкоди живому (не вбивати); астья - не красти; Брахма-чарья - дотримуватися стриманість; апарігракха - НЕ стежити; са тя - бути небрехливий в промовах.

Зороастрійська Авеста проголошує три принципу благого життя: хумата, хухта, хваршта - «добрі помисли, добрі мови, добрі справи», в яких, по суті, укладені ті ж заповіді.

Християнські Євангелія свідчать: коли хтось запитав Ісуса Галилеянина, що робити, щоб успадкувати життя вічне, Ісус сказав йому: «Знаєш заповіді: Не чини перелюбу, Не вбивай, Не кради, не свідчи неправдиво, не кривди, шануй свого батька та матір» (Мк. 10: 17-19), тобто нагадав заповіді Моїсеєва закону. «Тож усе, чого - навчав Ісус, - як хочете, щоб з вами чинили люди, те саме чиніть їм і ви з ними, бо в цьому Закон і Пророки» (Мф. 7:12, пор. Лк. 6:31). Цю євангельську формулу називають Золотим правилом моральності. На цьому правилі засновували свої етичні вчення в середні століття святий Августин, Фома Аквінський та інші доктора Церкви; філософи Нового часу - Гоббс, Лейбніц та інші - бачили в ньому головний принцип природного права. Кажуть, що якби Ісус сказав тільки одну цю фразу, він вже був би гідний того, щоб відраховувати нову еру від року його народження.


Іл. 1. Мойсей зі скрижалями Завіту.


Іл. 2. Проповідь пророка Мухаммеда.


Але не тільки Ісуса була відкрита ця істина!

Фалес (625-547 рр. До н. Е.), Один з семи шанованих стародавніми греками мудреців, на питання: «Яке життя найкраща і справедлива?» Відповів: «Коли ми не робимо самі того, що засуджуємо в інших» {2}. Згодом цей принцип повторили вчитель Олександра Македонського Аристотель {3} і вчитель Нерона Луцій Анней Сенека {4}.

Давньоіудейської тексти розповідають, що одного разу якийсь нетерплячий юнак просив Учителю Хілель викласти йому зміст Тори настільки компактно, щоб він міг прослухати його, стоячи на одній нозі. І почув від мудреця Хілель таку відповідь: «Не роби нікому того, що ти не хочеш, щоб було зроблено тобі. Це - вся Тора. Решта - коментарі »{5}.

Один з хадисів пророка Мухаммеда (тринадцятий у вибірці 40 хадисів Нанава) говорить: «Ніхто не може вважатися віруючим, поки він не бажає для свого брата того ж, що бажає для себе».

Якщо з середземноморського ареалу ми рушимо на Схід, до інших культур і інших релігій, то і тут виявимо ту ж формулу. У Дхаммападе, збірнику буддійських висловів, є така рекомендація: «Як він повчає іншого, так нехай надходить і сам» {6}. А в ще більш стародавньому джерелі - «Махабхараті» можна відшукати таку настанову: «Ті вчинки інших, які людина для себе не бажає, що самому неприємно, хай не робить іншим людям» {7}.


Іл. 3. Заратуштра проголошує принципи благого життя.


Іл. 4. Нагорна проповідь Ісуса.


І ще далі на Сході, вже на самому краю Ойкумени, в трактатах мудреців Стародавнього Китаю ми виявимо ті ж слова. «Мудра людина діє без насильства і нікому нічим не шкодить» {8}, - записав Лао-цзи (припустить. 604-517 рр. До н. Е.) В «Книзі про Дао і Де». А в трактаті Конфуція (551-479 рр. До н. Е.) Зустрічається вже зовсім ідентична формулювання: «Цзи Гун спитав: як в небагатьох словах висловити принцип, яким можна керуватися все життя? Учитель відповів: "Не роби іншим того, чого не побажаєш собі" »{9}.

Напевно, найдавнішим текстом, в якому згадується «Золоте правило», були «Повчання писаря Ахікаре». Ахікаре, що служив при ассирійській царя Сінахеріб (705-681 рр. До н. Е.), Наставляючи свого сина, каже: «Син, що тобі здається поганим, ти не повинен також робити товаришам». Мабуть, до того ж джерела сходить то місце в старозавітній неканонічною «Книзі Товита», де Товит, дядько Ахікаре, вселяє своєму синові Товію: «... будь розсудливий в усьому поведінці твоєму. Що ненависно тобі самому, того не роби нікому »(Тов. 4:15).


Іл. 5. триратна Джини.


Іл. 6. Скрижалі з десятьма заповідями Яхве.


Іл. 7. Три принципу благого життя зороастризму.


Той факт, що в різних культурах, зв'язок між якими на тому етапі малоймовірна і у всякому разі неможливо засвідчена не відає один про одного мислителями, один і той же принцип формулюється схожим, практично однаковим чином, не може не викликати подиву!

І це далеко не все!

У Книзі Буття Бог Яхве дав першим людям наказ: «І благословив їх Бог, і сказав їм Бог: плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю» (Бут. 1:29). Але і в індійській Вішну-пурані Бог Брахма дає точно таке ж вказівку: «Бог Брахма наказав мені:" примножити рід людський! "- і я відповів:" Так буде так! ". І тому, про сини, щоб вшанувати мене, невпинно примножуйте рід людський, - адже наказ Праджапаті слід належним чином почитати »{10}.

У Біблії говориться про договір (Завіті), укладеному Богом з нащадками праведного Ноя. Діло було так. Коли закінчився Потоп, сімейство листопада вийшло з ковчегу, в якому воно врятувалося від неминучої загибелі, і в першу чергу вирішило подякувати Богові за своє спасіння: «І збудував Ной жертівника Господеві; і взяв він із кожної чистої худоби й з птаства, і приніс на жертовнику »(Бут. 8:20).

Богу сподобалося таке підношення, і Він пообіцяв більше ніколи не знищувати людство: «І почув Господь пахощі любі, і сказав Господь у серці своїм: не буду більше проклинати землю за людину, бо нахил людського серця людського - зло від юності його; І вже більше не вбиватиму всього живого, як то Я вчинив був Надалі, по всі дні землі, сівба та жнива, і холоднеча та спека, і літо й зима, день і ніч не припиняться »(Бут. 8: 21-22).

Відкриємо тепер дев'яту главу Вішну-Пурани, де описана досить схожа угода між Индрой і богинею Шрі. Індра склав на честь богині гімн, який їй дуже сподобався. І вона запропонувала Індрі в якості подяки попросити який-небудь дар. На що Індра сказав: «Та не залишиш ти ніколи (своїм піклуванням. - Авт.) Три світу {11}». І богиня погодилася з цією пропозицією, сказавши: «Я не залишу три світу, про Васава. Я задоволена похвальним гімном і дарую тобі цей дар. Я не усуне своє обличчя від того людини, хто буде ввечері і вранці прославляти мене цим гімном »{12}.

Кінець ознайомчого уривка

СПОДОБАЛАСЯ КНИГА?

Віктор Володимирович Печорін   БОГ І ЛЮДИНА   парадокси Одкровення   розділ I   СУТНІСТЬ ОДКРОВЕННЯ   Учений багато - істина одна   Doctrina multiplex, veritas una [1]
Ця книга коштує менше ніж чашка кави!
ДІЗНАТИСЬ ЦІНУ

Фалес (625-547 рр. До н. Е.), Один з семи шанованих стародавніми греками мудреців, на питання: «Яке життя найкраща і справедлива?
А в трактаті Конфуція (551-479 рр. До н. Е.) Зустрічається вже зовсім ідентична формулювання: «Цзи Гун спитав: як в небагатьох словах висловити принцип, яким можна керуватися все життя?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация