Вірити в людей

Вірити в людини - важко, чи не важче, ніж в Бога Вірити в людини - важко, чи не важче, ніж в Бога. Багато з нас на питання: «Навіщо ти приходиш до Церкви» відповідають: «Я приходжу до Бога! А на всіх цих людей, які наповнюють храм, намагаюся не звертати уваги, вони мені ніхто ... ». Справді, як неприємні нам, переступив поріг храму, всі ці люди, такі далекі від придуманого нами ідеалу християнина: сварлива баба у підсвічники, товстопузий вічно поспішає кудись священик, знайомий сусід, який все життя був атеїстом, а тут треба ж - зі свічкою стоїть, багатодітна матуся з пхикає дітьми ( «бач, народила ...»). Мені теж зрозумілі ці неприязні почуття до оточуючих, тим самим ближнім, яких ми по заповіді, начебто, повинні любити .... І ось всередині у мене, священика, нерідко відбувається такий діалог із самим собою:

- Я не вірю в людей.

-Чому?

-Так вони адже грішники, свині! Раз по раз бачу, як, незважаючи ні на що, лізе з них один і той же, знову і знову вони підводять, на добро - відповідають невдячністю, дають обіцянки - і знову і знову їх порушують, повертаються до гріха ... У Бога вірити - це так. А в людей - хіба можна вірити?

-Не тільки можна, а й треба. Інакше - як виконати заповідь про любов до них? Любові до ближніх без віри в них немає.

-Ну доведи, що в них можна вірити! ... зміцни в мені віру в людство, покажи мені добрі приклади, що вони, при всіх їх гидоти, залишаються людьми! ...

- Віра - впевненість в невидимому, докази тут ні при чому. Так само, як і віра в Бога.

-Що, і в людей? .. знову ризик?

-Ризик. А чого ти хотів. Як Бог ризикував - на хрест пішов ...

-Він що, ще й вірить в людей?

-Звичайно. І в тебе, зокрема. Ось ти все рятуєшся, віддаєшся аскезі, раз по раз принижують себе на сповіді, але все ніяк не можеш позбутися своїх численних гріхів ... Ти ж сам в себе не віриш, в добре, прекрасне в собі, і самого себе не любиш. І інших людей не любиш і не віриш в них, всіх спочатку бачиш грішними, що гинуть, непридатними ... А Бог - вірить в тебе. І в нього, і в неї, і в них, і он навіть в тих. Як любляча мама вірить в те, що її син - хороший. Навіть якщо він - наркоман, або сидить на лаві підсудних ... Серце люблячої матері не обманює. Тим більше - любляче серце Бога. Воно вірить.

Спробуй хоч раз подивитися на людей очима віри. Але попереджаю: це важко. Швидше за все, якщо підеш цим шляхом - віри в людей - опинишся на хресті. Ти ж християнин, чи не так? Не хочеш же ти сказати, що хотів би і християнином бути - і хреста уникнути?

Чому?
А в людей - хіба можна вірити?
Інакше - як виконати заповідь про любов до них?
Що, і в людей?
Знову ризик?
Ти ж християнин, чи не так?
Не хочеш же ти сказати, що хотів би і християнином бути - і хреста уникнути?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация