Вірування східних слов'ян.

Лимарев В.Н.

Глава з книги:

  • ЕТНОС СХІДНІ СЛОВ'ЯНИ. (Електронна версія книги)
  • У слов'ян не було общеславянских божеств. Тому відомі в даний час слов'янські боги це боги окремих племен або боги народів завоювали слов'ян.

    Самим найдавнішим верховним божеством у слов'ян був Род. Рід був богом неба, грози, родючості. Про нього говорили, що він їде на хмарі, метає на землю дощ, і від цього народжуються діти. Він був повелителем землі і всього живого, був язичницьким богом-творцем.

    У слов'янських мовах корінь "рід" означає спорідненість, народження, воду (джерело), ​​прибуток (урожай), такі поняття, як народ і батьківщина, крім того, він означає червоний колір і блискавку, особливо кульову, звану «родію». Це різноманітність однокореневих слів, безсумнівно, доводить велич язичницького бога.

    Функції бога Рода перегукуються з функціями бога Перуна.

    Образ бога Рода можна ідентифікувати з Тором, богом вікінгів, які підкорили слов'ян в 9 столітті. Після завоювання образ бога завойовників Тора і слов'янського Рода злилися з Перуном, Перун став богом, заступництво князівського роду.

    Коли вікінги об'єднали слов'янські землі, то була спроба створити князем Владимиров якусь релігійну систему. Головним богом князь Володимир призначив Перуна, в божественним пантеоні так само були: Велес, Дажбог, Хорс, Стрибог, Мокоша. На одному з пагорбів у Києві були встановлені їх статуї і людям наказали їм молитися. Дослідники вважають, що на пагорбі були встановлені боги князів з різних підкорених вікінгами племен. Богам простого народу було відмовлено в цій частині, бути поруч з богом вікінгів Перуном.
    Всі слов'янські боги, які входили в давній язичницький пантеон, ділилися на богів сонячних і богів функціональних.
    Сонячних богів було чотири: Хорc, Ярило, Дажбог і Сварог.
    Функціональні боги: Семаргл - бог смерті, образ священного небесного вогню; Велес - скотський бог, владика мертвих, мудрості і магії; Стрибог - бог вітру.
    З цього пантеону особливо виділяється бог Велес (Волос). Яких був, ймовірно, родовим богом полян, що жили на території сучасного Києва.

    Дослідниками були оброблені дані з різних джерел про це бога, і виділили його функції:
    1. "Скотія бог" - господар дикої природи.
    2. Водчій на всіх Дорогах, пан Шляхів, покровитель всіх мандрівників.
    3. Господар Наві, володар Непізнаного, Чорний бог.
    4. Посмертний суддя і прижиттєвий випробувач.
    5. Могутній чарівник і повелитель магії, перевертень.
    6. Покровитель торгівлі, посередник в договорах і тлумач законів.
    7. Подавець багатств.
    8. Покровитель знають, вчитель мистецтвам.
    9. Бог удачі.

    Крім того, символ бога Велиса свастика, як і у бога Одіна.

    Можна з великою ступінь впевненості сказати, що Велес ніхто інший як бог готовий Один (Вотан, Вуотан), які завоювали слов'ян в 3 столітті.

    Слов'яни здавна відзначали зміну пір року і зміну фаз сонця. А тому за кожну пору року (весну, літо, осінь і зиму) був відповідальний свій бог (Хорc, Ярило, Дажбог і Сварог), особливо шанований на протязі всього сезону.
    Богу Хорсові поклонялися в період між зимовим і весняним солнцестояниями (з 22 грудня по 21 березня); Ярила - між весняним і літнім солнцестояниями (з 21 березня по 22 червня); Даждьбогу - в період між літнім і осіннім солнцестояниями (з 22 червня по 23 вересня); богу Сварогу - між осіннім і зимовим солнцестояниями (з 23 вересня по 22 грудня).
    На середньому рівні перебували божества, пов'язані з господарськими циклами і сезонними обрядами, а також боги, що втілювали цілісність замкнутих невеликих колективів, такі, як Чур у східних слов'ян і т.п. До цього рівня, можливо, відносилася і більшість жіночих божеств, дещо менш уподібленних людині, ніж боги вищого рівня.
    На нижчому рівні розмістилися істоти, які були менш уподібнені людині, ніж боги вищого і середнього рівня. До них ставилися будинкові, лісовики, русалки, упирі, банники (баенники) і т.д.

    З культом предків пов'язують віру в будинкового. Домовик це невидимий покровитель сім'ї; він живе зазвичай під грубкою, за грубкою, під порогом. Домовик человекообразующая, вимагає поваги до себе і маленьких жертвоприношень - трохи хліба, солі, каші та інше. Любить доглядати за кіньми. Додому представляли у вигляді Стріка, померлого господаря або навіть тварини.

    У селах стояли ідоли, що зображують божества, яким усім світом приносили жертви. Богів пригощали спеціально вгодованими баранами і биками, причому ті, хто приносив жертву, самі брали участь в з'їденні жертовних тварин. Шанувалися священні гаї, річки, озера.

    У кожного племені існувало загальне святилище, куди сходилися члени племені на особливо урочисті свята і для вирішення важливих справ.

    Був розвинений похоронний культ. Похоронні звичаї були складними і різноманітними

    Спочатку був похоронні культи венедів і сарматів, потім після завоювання в 3 столітті додався похоронний культ готовий, потім культ новий завойовників - вікінгів.

    Існував культ у слов'ян, коли спалювали покійного в човні. Багато поховань, коли труп покійного не спалювали.

    У вікінгів кремація (попіл укладали в глечик) часто ховали або спалювали в човні. Над могилою височів сопка (курган), поруч з попелом померлого клали різні речі, при похованні знатного вбивали коня.

    Над могилою височів сопка (курган), поруч з попелом померлого клали різні речі, при похованні знатного вбивали коня

  • головна

  • Навигация сайта
    Новости
    Реклама
    Панель управления
    Информация