Водохресна вода в питаннях і відповідях

Що таке свята вода Що таке свята вода?

Святою водою в християнстві називають воду освячену в церкві під час обряду водосвяття. Водосвяття або водосвяття, буває мале, що здійснюється в будь-який час на водосвятний молебні, і велике, відбувається двічі на рік - в самий день Богоявлення, а також напередодні, у навечір'я Богоявлення (Хрещенський святвечір).

Що таке водосвяття?

За вченням Церкви, водосвяття відбувається для перекази води Божого освячення і благословення - благодаті Святого Духа. Спочатку свята вода використовувалася в таїнстві хрещення, де є зовнішнім знаком невидимої благодаті, переданої крещаемому, а потім вода стала освячуватися для перекази їй цілющих властивостей.

Головний сенс.

Вживання освяченої води в християнстві сходить до II століття. Традиція її використання пов'язана як з біблійною історією охрещений Христа у водах ріки Йордан, так і з старозавітними богослужбовими традиціями (Чис. 5:17). "Початок світу - вода, і початок Євангелія - ​​Йордан. Від води засяяло світло чуттєвий, бо Дух Божий носився верху води і повелів світлу засяяти з темряви. Від Йордану засяяло світло Святого Євангелія, бо, як пише святий євангеліст,« з того часу » , тобто з часу Хрещення, Ісус почав проповідувати й говорити: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне» (Мф. 4:17) ", - говорить Кирило Єрусалимський.

Християни вірять, що водохресна вода приносить духовне і тілесне здоров'я. Щорічно у Водохресний святвечір біля храмів шикуються довгі черги віруючих, які приходять запастися водохресною водою на цілий рік. Головний сенс не в тому, щоб взяти в ці дні воду, а в тому, щоб помолитися під час її освячення, бути присутнім на молебні, адже Господь дає благодать для зцілення святою водою недуг саме по молитві.

Застосування святої води.

У Православній Церкві свята вода має найширше застосування, як джерело Божої благодаті в таємничому освяченні всіх і за все. Так, новонароджені немовлята (або нехрещені вікові) через хрещення в воді звільняються від первородного гріха і з'єднуються з Христом, стаючи новим творінням. Помирає людина, останки його і останнє житло - труну, кропить святою водою в напуття у вічність, як і місце останнього спочинку - кладовище.

Відправляється хто в подорож, благословляється він окропленням святою водою. Перед розпочато навчання отроків кроплять свяченою водою. І фундамент, і саме житло людини неодмінно освячується святою водою. У церкві все має священне вживання, обов'язково освячується через кроплення святою водою, як і сам храм при підставі, при завершенні будівництва його і постійно в навмисні дні і свята року.

Так, в храмі освячується святою водою все належне вівтаря і служителям вівтаря - престол, жертовник, антимінс, службові судини, хрести, Євангелія, одягу вівтарні, облачення священнослужителів і т.д. Освячуються також всі священні предмети - ікони, хрести, хоругви, ковчежці, дзвони та інше.

Свята вода, за вченням Церкви, має здатність зцілення хворих. Наприклад, Серафим Вирицький приходили до нього хворим радив приймати по столовій ложці свяченої води через кожну годину.

Як користуватися святою водою?

Святу воду прийнято вживати з молитвою: «Господи Боже мій, нехай буде дар Твій святий і свята Твоя вода на відпущення гріхів моїх, в просвітлення розуму мого, в зміцнення душевних і тілесних сил моїх, во здравіє душі і тіла мого, в підкорення пристрастей і немочей моїх по безпредельному милосерді молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих Твоїх. Амінь ».

Чи можна пити святу воду не натщесерце?

За традицією святу воду беруть натщесерце вранці, що цілком зрозуміло: насамперед людина споживає святиню, а потім вже приступає до звичайної їжі. Що стосується решти доби, то в Типікон сказано, що нерозумно утримуватися від святої води через вживання їжі:

«Хай буде відомо всім про святу воду: відлучатися себе від святої води з тієї причини, що вже скуштували їжу, не добре творять, бо благодать Божа дана на освячення світу і всьому створінню. Так само і Кроп нею всюди, і у всяких нечистих місцях, і навіть під ногами нашими. І де ж розум у тих, хто не п'є її через куштування їжі ».

Тобто Церква не забороняє пити святу, навіть водохресну воду в будь-який час і докоряє тих, хто вважає, що пити святу воду не натщесерце не можна.

Різна чи за своїми властивостями вода, освячена в день Хрещення і в водохресний святвечір?

Абсолютно ніякої відмінності немає! Повернемося за часів патріарха Никона: він спеціально уточнював у Антіохійського патріарха, чи потрібно освячувати воду в сам день Хрещення Господнього: адже напередодні, в святвечір, вже воду освятили. І отримав відповідь, що гріха в тому не буде, це можна зробити ще раз, щоб усі могли взяти води. А у нас сьогодні приходять за однією водою, а назавтра за одною - мовляв, тут вода сильніше. А чим же вона сильніша? Так і бачимо, що люди навіть не слухають молитви, які читаються на освяченні. І не знають, що вода освячується одним чином, читаються одні й ті ж молитви.

Свята вода абсолютно однакова в обидва дні - і в день Хрещення, і в святвечір Водохресний.

Чи правда, що 19 січня Господь освячує всю воду на землі?

Це забобон. Доля нецерковних ЗМІ і різних «кумоньок». Воно сходить до більш широкого розуміння сучасності, того типу релігійності, який має на увазі щось магічно отримується: дійсно, навіщо йти до церкви на службу, раптом чергу доведеться за святою водою стояти? Навіщо Богу молитися? Навіщо намагатися зрозуміти, в чому сенс свята Хрещення, навіщо дати собі працю задуматися, який сенс освячення святої води, коли можна просто включити кран у ванній і набрати відро води, і вважати, що вона свята.

Церква не встановлює ніяких обмежень на використання водопровідної води в Хрещення (Богоявлення). Але використовувати принесену з храму освячену на чині Великого освячення Водохресну воду, звичайно, слід не для миття і прання, і не для прийняття в ній ванн.

Чи правда, що купання в ополонці на Водохреща очищає всі гріхи?

Це не так!

«Настільна книга священнослужителя», (1913 рік): «... У деяких місцях існує звичай в цей день купатися в річках (купаються в особливості ті, які на Святках переряжівалісь, ворожили і ін., Забобонно приписуючи цьому купання очисну силу від цих гріхів) . Такий звичай не можна виправдати бажанням наслідувати приклад занурення в воді Спасителя, а також Наприклад палестинських прочан, що купаються в річці Йордані повсякчас. На сході для прочан це безпечно, тому що там немає такого холоду і таких морозів, як у нас. На користь такого звичаю не може говорити і вірування в цілющу і очисну силу води, освяченої Церквою в самий день хрещення Спасителя, тому що купатися взимку значить вимагати від Бога чуда або ж зовсім нехтувати своїм життям і здоров'ям ».

На Водохреща після богослужіння священнослужителі часто освячують прилеглі джерела - озера, річки, ставки. Є і благочестивий звичай занурюватися в Йордань - водойма, на якому звершено чин освячення, або ополонку. Головне при цьому - не ставитися до купання як до «церковно-спортивному подвигу»: хтось, благоговійно перехрестившись, хоч і боїться морозу, спускається в воду, обмежуючи себе заради Христа; хтось, гікая, сміючись і кураж, стрибає в ополонку, і добре ще, якщо не матюкається від захвату ... Навряд чи ці картини вимагають коментарів, як і звичка деяких людей після обмивання зігріватися не тільки не молитвою, але і не рушником, а алкоголем.

Якщо православна людина має намір послідувати звичаю зануритися в Йордань, що не буде надмірно взяти на це благословення у священика. Але купатися в них Церква не закликає. Іншими словами, занурення в ополонку ні в якому разі не замінює сповідь. Відпущення гріхів, примирення з Богом і Його Церквою можливо тільки в Таїнстві Покаяння, під час сповіді в храмі.

Чи буває, що свята вода «не допомагає»?

Святитель Феофан Затворник пише: «Вся благодать, що йде від Бога через святий Хрест, святі ікони, святу воду, мощі, освячений хліб (артос, антидор, проскури) і ін., Включаючи Святійше Причастя Тіла і Крові Христових, - має силу лише для тих, хто гідний цієї благодаті через покаянні молитви, покаяння, смирення, служіння людям, справи милосердя і прояв інших чеснот християнських. Але якщо немає їх, то ця благодать не врятує, вона не діє автоматично, як талісман, і марна для нечестивих і уявних християн (без чеснот) ».

Чудеса зцілень відбуваються і в наші дні, і вони незліченні. Але чудесних дій святої води удостоюються лише ті, хто сприймає її з живою вірою в обітниці Божої і силу молитви Святої Церкви, ті, хто має чисте і щире бажання зміни життя. Бог не творить чудес там, де хочуть бачити їх тільки з цікавості. «Рід лукавий і перелюбний, - говорив Спаситель про своїх невіруючих сучасників, - шукає ознаки, і ознаки йому не дадуть ».

Чи справді вода весь тиждень є водохресною?

Водохресна вода є такою з моменту свого освячення і рік, і два і більше, поки не вичерпаються її запаси будинку. Узята в храмі в будь-який день, вона ніколи не втрачає своєї святості.

Чому свята вода може зіпсуватися?

Воду треба набирати в чисті ємності, в яких вода не повинна псуватися. Не потрібно набирати святу воду в бутлі якщо вони не дуже чисті або де раніше зберігали щось (тим більше пиво або інший алкоголь).

Іоанн Златоуст писав, що свята вода має властивість зберігати свіжість протягом тривалого часу. При шанобливому ставленні свячена вода залишається свіжою і приємною на смак довгий час. Є приклади, коли свята вода зберігалася понад тридцять років.

В силу різних обставин, хоча і дуже рідко, буває так, що вода приходить в стан, не допускає внутрішнє вживання. У разі «зацвітання» святої води, за церковними канонами, вона повинна бути вилита в непопіраемое місце (в проточну річку, або в лісі під дерево, і посудину, в якому вона зберігалася, більше не пускати в побутове вживання)

Чи можна вживати нехрещених святу воду?

З одного боку, можна, тому що ну який же може бути шкода людині від того, що він поп'є святої води, або помаже маслом, або вживати їх просфору? Але тільки потрібно замислюватися, з якого боку це може бути йому корисно. Якщо це деяке наближення людини до огорожі церковній, то це добро і педагогічно це буде підводити його до більш суттєвого в нашій вірі - до поклоніння Богові в дусі та в правді. А якщо ж такі дії сприймаються як своєрідного роду магія, як якесь «церковне ліки», але при цьому людина зовсім не прагне до того, щоб воцерковитися, щоб стати православним християнином, то такого роду свідомість провокувати не потрібно.

Окроплення святою водою житла

Є хрещена сила як щось огороджувальної, як екзорцизм. Ми щось можемо освятити в сенсі «виконати благодаті», а щось (скажімо, туалет) ми кропить водохресною святою водою, щоб там ніяке зло не ховалося, а не для споживання там святині. «В ім'я Отця і Сина і Святого Духа окропленням води ця священна тікати та втілиться все лукаве, бісівське дійство. Амінь! »Як і каже Типікон, в цей день кроплять водохресною водою весь будинок« навіть і під ноги »- там, де ми ходимо, так що не дивуйтеся, коли вода виявляється і на підлозі.

Де зберігати святу воду?

Зберігати її слід в окремому місці, краще поруч з домашнім іконостасом. Воду святу зберігають в особливому посудині (можна наклеїти відповідний напис), щоб домашні випадково не використали цю святиню не за призначенням.

Чи можна давати святу воду знайомим і родичам, якщо вони не змогли сходити за нею?

Можна, але будемо пам'ятати, що велике освячення відбувається два дні поспіль (18 і 19 січня).

Чи можна давати святу воду тваринам?

Так, якщо знайти тварин, які будуть пити її з вірою. З молитов на освячення води: «... вчини, щоб вона [вода] силою, дією і благодаттю Пресвятого Духа, стала для всіх з вірою тих, хто його, що приймають і кроплять нею рабів Твоїх гріхів прощенням, звільненням від пристрастей, позбавленням від всякого зла , множенням чеснот, зціленням хвороб ... ». У колишні часи було прийнято окропляти худобу від мору під час епідемій.

Свята вода проти пияцтва

З книги священика Костянтина Пархоменко: «Згадав курйозну історію про одного свого парафіянина - колишнього п'яницю. Зустрічаю його в храмі з купою пластикових пляшок для води. Усміхається: «Батюшка, я вже півроку не п'ю». Я: «І як це вам вдається? - «Я виконую, батюшка, ваш рада. Ви мені сказали, що якщо немає сил, як тягне випити, треба помолитися і випити святої води. Ось я так і роблю. Захочеться горілки - я стаканчик святої води. Ще захочеться, я знову стаканчик або два. Так склянок дев'ять вип'ю - і у мене пропадає всяке бажання пити горілку ». Протягом усього дня при бажанні вжити алкоголь, стражденному рекомендується випиває святої води з молитвою.

Руйнуємо міфи!

Наївними виглядають твердження про те, що свята вода набуває свої властивості завдяки іонів срібла від срібного хреста, який священик занурює в воду під час Чину освячення води. З цього приводу є навіть такий анекдот:
«Скільки іонів срібла міститься в літрі освяченої водохресної води, якщо освячення проводилося в ополонці, вирубаної в льоду Волги (як це бувало зазвичай до революції і практикується сьогодні), в місці, де ширина річки сягає кілометра, глибина - десяти метрів, швидкість течії - 5 км / год, а хрест, яким сільський батюшка освячував воду, - дерев'яний? ».

Освячення води в Таїнстві Хрещення взагалі відбувається просто рукою священика. І, тим не менш, ця вода має всі властивості, які повинна мати свята вода.

Підготував ієрей Дмитро Левчук

Що таке свята вода?
Що таке водосвяття?
Як користуватися святою водою?
Чи можна пити святу воду не натщесерце?
Різна чи за своїми властивостями вода, освячена в день Хрещення і в водохресний святвечір?
А чим же вона сильніша?
Навіщо Богу молитися?
Чи правда, що купання в ополонці на Водохреща очищає всі гріхи?
Чи буває, що свята вода «не допомагає»?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация