водохресна вода

Володимир Губанов

Це було в 1989 році. До мене прийшов капітан другого рангу, журналіст, літератор, мій давній друг, Борис Федорович Кожухов. Весною, влітку і восени він водить суду на півночі, а зиму, коли море покривається льодом, проводить вдома з родиною.

Ми не бачилися кілька років. Я розповів йому, як після чудес увірував в Бога і почав ходити до церкви. І ось уже чотирнадцять років не пропускаю жодного Богослужіння. Я доводив йому, що Бог є, що Бог допомагає мені у всьому, відповідає на молитви, зцілює хвороби, коли молишся від щирого серця.

Але капітан слухав недовірливо. Всі мої докази буття Божого він брав за літературну творчість, художню вигадку.

Після декількох майже безуспішних бесід я сказав йому:

- Бог постійно творить чудеса в православної Церкви. Чудо триває вже майже дві тисячі років, кожен день.

- Яке диво? - запитав капітан.

- Чудо втілення хліба в Тіло Христове, а вина в Кров Христову.

- А як це перевірити? Адже Тіло і Кров Христову, як ти кажеш, можна їсти, їсти тільки віруючим?

- Є й інше диво, яке теж триває вже дві тисячі років: вода освячується в церкві і ця освячена вода не псується, варто роками, десятиліттями. Я бачив найчистішу воду, якої 70 років. Інша вода давно б уже протухнула, а свята вода не псується.

- Так, - сказав Борис, - це найпереконливіший доказ, якщо тільки там ... не хімічать? Там, напевно, хрест срібний опускають в воду? Або вода тече по срібним трубах?

- Ні. По-перше, після революції 1917 року більшовики вилучили з церков усі дорогоцінні хрести, ризи здерли з ікон. Так що ні золотих, ні срібних хрестів не залишилося.

По-друге, хрест, яким освячують воду, може бути будь-який: і залізний, і мідний, і дерев'яний, і кам'яний. По-третє, хрест опускають в воду всього на кілька секунд. За цей час ніяке срібло не подіє.

- А вода звідки? Хіба не з святого колодязя? Вона вже освячена?

- Ні, воду ти можеш принести з собою. Візьми бідон, можна алюмінієвий, можна скляну банку, налий води з-під крана, принеси до церкви (до речі, води часто не вистачає на Богоявлення, її деякі приносять з собою), і воду твою при тобі освятять.

- І вона не зіпсується?

- Ні, якщо твоя посуд була чистою і вода не з болота, то неодмінно стане святе.

- Мені здається, - знову засумнівався Борис, - це віруючі своїми молитвами, своїм настроєм, своїм біополем як би "заряджають" воду?

- Ні, це не люди освячують воду, і навіть не священик, а Сам Бог освячує воду Своєю благодаттю. Бог безсмертний, нетлінний, і ці Свої властивості повідомляє воді, тому й вода стає нетлінною, не псується. До речі, і мощі святих тому нетлінні, бо благодать Божа повідомляє тілам святих людей, ще за їхнього життя, властивості безсмертя, нетління, і вони по благодаті Божої виділяють чудеса зцілень. Чи не диво - мертві тіла давно померлих людей зцілюють хвороби живих оживають вмираючих і навіть воскрешають померлих!

- Ні, давай повернемося до води - до того, що можна перевірити ...

- Якщо не віриш - візьми і перевір: налий води в опівночі на Хрещення Христове, можна з річки, з озера, з колодязя, з водопровідного крана ... І ця вода не зіпсується, навіть якщо ти її не приносив освячувати до церкви. Тому що в це велике свято освячується все водне єство на землі, освячується вся вода. І навіть без твоєї молитви, і без занурення хреста. Сам Бог освячує всю воду. - А що ж потім з нею робиться? - А потім вступають знову в силу природні закони, так що тільки ця вода, взята опівночі на Хрещення Господнє, залишається освяченої і стоїть десятиліттями.

- Треба перевірити, - сказав капітан.

Він пішов. Настав свято Богоявлення - так називають Водохреща, бо в цей день з'явився Бог, з'явилася Трійця: Ісус Христос, Бог Син, хрестився в водах Йордану, Бог Отець гласом з небес свідчив про Сина, і Бог Дух Святий, у вигляді голуба, зійшов на Ісуса Христа. В цей день я знову приніс додому освяченої води. Я запас її на весь рік, літрів близько ста.

Після Хрещення Христового пройшло близько місяця і ось до мене знову прийшов капітан, радісний, сяючий.

- Так, є Бог, - сказав він, - є чудеса: свята вода це дійсно свята вода! Вона дійсно не псується!

І він розповів мені наступне. Він вирішив перевірити мої слова. Опівночі на Хрещення налив з водопровідного крана води. Потім днем ​​налив води з цілющого джерела. І налив ще води з того ж водопровідного крана. Всі три води поставив в стаканчиках в одному місці, для зберігання. Минув час, і вода з крана, налита днем, протухнула, її колір змінився, вона стала каламутною, навіть брудною, з поганим запахом. Вода з джерела теж протухнула, але не так сильно, вона дала мутний осад і погано пахла. І тільки вода, взята з крана опівночі на Водохреща, залишилася чистою.

- Ти переконав мене: Бог є, це дійсно диво. І невже це триває дві тисячі років, - щороку!

- І кожен день, і кожну годину, і кожну хвилину. Воду можна освятити в храмі і в будинку в будь-який час. Тільки віруй.

www.tropinka.orthodoxy.ru


www
www.Pravoslavieto.com

Яке диво?
А як це перевірити?
Адже Тіло і Кров Христову, як ти кажеш, можна їсти, їсти тільки віруючим?
Не хімічать?
Там, напевно, хрест срібний опускають в воду?
Або вода тече по срібним трубах?
А вода звідки?
Хіба не з святого колодязя?
Вона вже освячена?
І вона не зіпсується?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация