За що?

«Чому Бог мене карає?» «Що я зробив, щоб так страждати?» Ці питання нам, священикам, задають нерідко. Зрозуміло, що запитують так зазвичай люди, які переживають якусь велику біду. Питають з болем і здивуванням. Для багатьох з цього починається розмова з Богом.

Чому Бог допускає страждання і смерть?

Чому Бог допускає страждання і смерть

Картина І. М. Крамського. Христос в пустелі.

Відповідь, здається очевидним

Добре, коли у людини з'являються питання до Господа Добре, коли у людини з'являються питання до Господа. Звичайно, було б краще, якби нас до Нього приводило не горе, а любов, але часто буває саме так - поки немає в житті великих проблем, про Бога якось не думається. Тому є спокуса відповісти на ці гіркі плачі: «А коли ви в останній раз відкривали Євангеліє? Коли в останній раз сповідалися? »-« Ніколи ». - «Ну так чого ж ви хочете? Ви ж носите в своїй душі поклади нерозкаяних гріхів! А як у вас із заповідями? Ну, ось бачите ... Ви їх навіть і не знаєте! А ще питаєте: "За що?" ».

Така відповідь буде, напевно, справедливим. Дійсно, які претензії можуть бути у людини до Того, про Кого він і знати особливо не хотів, поки все в житті складалося нормально? Але людина адже з бідою прийшов. Йому допомогти треба, а не викривати. Шкода, звичайно, що ще задовго до того, як запитати: «За що?», Були задані інші питання: «Хто я, Господи?», «У чому сенс, мета і цінність мого життя?», «Чого Ти чекаєш від мене, яким бажаєш бачити і куди ведеш мене? ». Ось з чого б починати нам діалог з Богом, а не доводити своє безглузде блукання по життю до того моменту, коли все починає валитися, земля тікає з-під ніг і захопленому бідою зненацька залишається тільки в сум'ятті розводити руками і запитувати про причини гніву Божого.

Ось і треба допомогти людині звернутися до Господа з цими питаннями, найважливішими, основоположними. І тоді в міру їх вирішення питання «за що?» Зникне сам собою. Точніше, не зникне, а трансформується в інший - «для чого?».

Чи може бути зло від Бога?

Біда, скорбота, страждання - все це зовсім не обов'язково кара за гріхи. А то було б занадто просто: все праведники жили б розкошуючи, сито і забезпечено, ніколи б не хворіли і помирали в глибокій старості. А люди негідні, навпаки, були б кволими, бідними і довго не жили. Але ж нічого подібного не спостерігається! А значить, або «Немає правди у Бога!», Або вона є, але правда ця набагато глибше і вище, ніж здатний часом зрозуміти наш недосконалий розум. Зрозуміло, для віруючої людини прийнятно тільки друге. Чи не все може зрозуміти і пояснити людський розум. Але виконане вірою і любов'ю серце може обійтися і без пояснень. Люблячий Господа і довіряє Йому за будь-яких нестатки не питатиме «за що?», А скаже подібно багатостраждальному Іову: «Господь дав, Господь і взяв; нехай буде ім'я Господнє благословенне! »(Іов 1: 21). І ще Іов сказав такі слова: «... Чи ж ми будем приймати від Бога добре, а злого не прийматимемо?» (Йова 2: 10).

Слова благородні, звичайно, але все-таки знову народжують нове питання: «Значить, може бути від Бога і зле?» Ні, не може! Все, що від Бога, тільки добре. Але може бути таке, що сприймається як недобре нами, дітьми нерозумними. Ось згадався мені розмова з одним хорошим дитячим хірургом. Він з гіркотою говорив: «Я так дітей люблю! А вони мене не люблять. Навіть ненавидять часом. Звичайно! Я ж їм боляче роблю! А чому - вони зрозуміти не можуть. Батьки розуміють, дякують ... А дітям хіба поясниш, чому я їх "мучу" ».

Коли діти ці виростуть, тоді, звичайно, зрозуміють і будуть безмежно вдячні людині, яка їм допоміг, а кого-то і врятував. Зрозуміємо і ми, коли виростемо. Тобто доростемо до Царства Божого. Якщо, звичайно доростемо ...

Закони неочевидні, але непорушні

Карає Бог людину? Біблія передає нам слова дуже навіть суворі, а часом і здаються несправедливими: «... Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків до третього і четвертого роду, що ненавидять Мене ...» (Вих. 20: 5). Хіба це справедливо? Якщо навіть такий нелюд, як Сталін, одного разу сказав: «Син за батька не відповідає». Лицемірив, звичайно, знаємо ми, як в ті часи «не відповідали», але все ж сказав адже ... А тут: «до третього і четвертого роду»! Втім, та ж Біблія в іншому місці свідчить, як устами іншого пророка Господь говорить прямо протилежне: «Душа, що грішить, вона помре; Син не понесе кари за батькову провину, а батько не понесе за провину синову, справедливість справедливого буде на ньому, і залишається, і беззаконня беззаконного при ньому і залишається »(Єз. 18: 20).

Чому ж Господь суперечить Сам Собі? Це одне з тих численних біблійних протиріч, які тільки здаються такими, поки не копнеш глибше. Просто ми в слово «покарання» вкладаємо зазвичай юридичний сенс, а його-то в діяннях Божих шукати і не слід. Покарання Боже - природний наслідок порушення тих законів, на яких будується наше світобудову. Є закони фізичні, для всіх очевидні. Наприклад, закон всесвітнього тяжіння. Хто буде нехтувати цим законом? Хто зробить крок з балкона багатоповерхового будинку, бажаючи прогулятися? Зрозуміло, що тільки божевільний. Тому що закон тяжіння є, і нехтування ним карається каліцтвом або навіть смертю , В залежності від висоти поверху. Закони духовні та моральні настільки ж дієві, але не так очевидні. Порушення цих законів руйнує людську душу, ламає життя, робить нас нездатними приймати в себе благодать Божу, як не здатна приймати дощову вологу втоптана, неразрихленная земля.

Різницю між юридичним покаранням і покаранням - наслідком гріха дуже добре можна побачити у Ф. М. Достоєвського в романі «Злочин і покарання». За те, що Раскольников вбив стару лихварки, він врешті-решт виявляється на каторзі. Але хіба каторга - то покарання, про яке розповідає нам великий письменник? «Я себе вбив, а не старенької», - говорить нещасний злочинець. Кожен наш гріх - рана, нанесена самому собі. Іноді це невелика подряпина, яку можна швидко залікувати молитовним зітханням. Іноді не обійтися без сповіді і, може бути, навіть без покути. А часом неможливо повернути душі здоров'я і вгамувати біль, не провівши її через очисні страждання.

Зцілення замість правосуддя

Чому іноді постраждати треба людині, щоб ожила душа його, розумом зрозуміти непросто, але що це так, сумніватися не доводиться. Це досвід. Є в книзі «Луг духовний» блаженного Іоанна Мосха розповідь про розбійника, який вчинив безліч злодіянь, а потім, розкаявшись, прийшов до монахів-пустельників з проханням прийняти його і дати можливість спокутувати свої злочини постом і молитвою. А його гріхи, треба сказати, були страшні, багато було пролито крові. Тому влада тієї країни шукали його, щоб зрадити заслуженою кари. Ігумен прийняв розкаявся розбійника, переодел в чернечий одяг і відправив молитися в печеру, де б його ніхто не міг знайти. Дев'ять довгих років провів колишній розбійник в виснажливих подвигах, в пості і молитві. Радів ігумен про таке звернення колишнього лиходія. «Але ось, - читаємо в" Лузі духовному ", - він знову йде в монастир авви Фірміні до прийняв його старця і каже йому:" Чесний отче, зроби милість - поверни мені мирські одягу і візьми назад чернечі "" Навіщо ж, чадо? "- запитав засмучений старець. "Ось вже дев'ять років, як тобі добре відомо, я провів у монастирі, постив, скільки було сили у мене, утримувався і жив в слухняності, в мовчанні і страху Божому, і я добре знаю, що Божа доброта пробачила мені багато злодіянь ... Але ось я щодня бачу перед очима хлопчика, говорить мені: «Навіщо ти вбив мене?» я бачу його і уві сні, і в церкві, і в трапезі, чую його голос, і немає у мене жодної години спокою ... ось чому, отче , я хочу йти, щоб померти за хлопчика ... Зовсім даремно я вбив його ... "Взявши свій одяг і надівши її, він пішов з лаври і п ібил в Діосполіс, де був схоплений і на інший день обезголовлений ».

Немає сумніву, що тепер душа його постала перед Господом абсолютно чистою. Але все ж можна було б запитати: кому потрібна була ця мука? Невже хлопчик убитий жадав помсти? Важко таке уявити. Тим неімовірніше уявити, що мук колишнього розбійника хотів Господь. Навіщо ж потрібно було йти і здаватися? Очисне, що зцілює страждання потрібно було самій цій душі, і тільки пройшовши через нього, знайшла вона здоров'я і здатність увійти в життя вічне.

Якщо ж говорити про те, кого з людей покарав Господь найсильніше, то, не вагаючись, назвемо Людину на ім'я Ісус. Тобто Себе Самого. Іноді кажуть, що Він постраждав невинно. Це не зовсім так. Вина на Ньому була величезна. Тільки не Його вина, а наша з вами. І кажучи про Його хресні муки, православні говорять не про правосуддя, а про зцілення і відновлення занепалої людської природи, про очищення і відродження кожної душі, покаятися і хто увірував в Христа.

Божого любов - скрізь, навіть у пеклі

Бог є Любов, і будь-який Його дія по відношенню до людини є проявом любові. У тому числі і покарання. Сенс його не в помсті, а в тому, щоб привести все-таки нас до спасіння. Тому що Він хоче нашого спасіння набагато більше, ніж ми самі його хочемо. «... Бо кого любить Господь, того карає і благоволить до того, як батько до сина свого ...» (Притч. 3: 12). Які гіркі слова, звернені до обраного Своєму народу, передає нам пророк Ісая: «У що будете биті ще, коли неслухняними далі ви будете? Вся голова у виразках, і все серце боляще. Від підошви ноги й аж до голови нема місця на ньому: виразки, плями, гнійні рани, неочищені і необвязанние і не позав'язувані. Земля ваша спустошена, огнем спалені ваші міста; поля ваші у ваших очах поїдають чужинці його, з того всього пустиня, немов з руйнування чужинців »(Іс. 1: 5-7). Але як би жорстко ці слова звучали, кожному ясно, що вони продиктовані любов'ю і тільки любов'ю. Немає тут ні краплі ненависті, немає неприязні до непокірних чадам Своїм, а тільки гаряче бажання докричатися до їх совісті, пробудити від духовного сну, відвернути від того шляху, який неминуче призведе до загибелі.

Все, що виходить від Бога, - світло і любов. Завжди і всюди, навіть в пеклі! Прекрасно пише про це преподобний Ісаак Сирін: «Кажу ж, що мучить в пеклі уражаються бичем любові! І як гірко і жорстоко це мука любові! Бо відчули, що згрішили вони проти любові, терплять муку більше всякого приводить в страх муки; печаль, що вражає серце за гріх проти любові, страшніше всякого можливого покарання. Недоречна нікому така думка, що грішники в пеклі позбавляються любові Божої ... Але любов силою своєю діє двояко: вона мучить грішників, як і тут трапляється одного терпіти від одного, і веселить собою соблюдшіх борг свій. І ось, на мою думку, геєнського мука є каяття. Душі ж гірських синів любов упоевает своїми втіхами ».

«... Багатьма утиски треба нам входити в Царство Боже» (Діян. 14: 22), - вчили апостоли. Тому, зустрічаючись в житті з бідами, стражданнями, нещастями, як чужими так і своїми власними, що не будемо будувати гіпотез про те, за що або чому таке трапилося. Тут ми ризикуємо вступити в дуже небезпечну зону і здорово нагрішити, приписуючи Богу свої власні вигадки. Найбільш правильна відповідь на всі ці питання: «Не знаю». Але зате знаю, куди веде мене Господь. І якщо шлях в Царство лежить через терни, то нехай будуть благословенні ці терни.

Протоієрей Ігор ГАГАРИН

Читайте також:

У момент зневіри

Мені здається, що ми покликані бути в світі, але не від світу цього. Але ми не покликані бігти від світу в тому сенсі, щоб стати чужими серед людей, які навколо нас і які потребують нас, тому що якщо нас немає, то нікому бути присутністю Христовим. Це мені стало ясно поступово, тому що, коли я був молодим, я мріяв про пустелю, але виявив, що, по-перше, пустель мало, по-друге, у мене грошей мало, щоб потрапити в яку-небудь з них, і крім того, я вирішив, що людська пустеля часом буває така ж порожня.

«Чому Бог мене карає?
» «Що я зробив, щоб так страждати?
Чому Бог допускає страждання і смерть?
Тому є спокуса відповісти на ці гіркі плачі: «А коли ви в останній раз відкривали Євангеліє?
Коли в останній раз сповідалися?
«Ну так чого ж ви хочете?
А як у вас із заповідями?
А ще питаєте: "За що?
Дійсно, які претензії можуть бути у людини до Того, про Кого він і знати особливо не хотів, поки все в житті складалося нормально?
Шкода, звичайно, що ще задовго до того, як запитати: «За що?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация