Заручник власної жадібності: вершки, корінці або молитва Єфрема Сиріна? (+ Відео)

  1. Про великопісною молитві Єфрема Сирина. «Любов - прихований двигун нашого життя і її мета»

Чому казка про жодного ведмедя - про нас з вами? Що таке неукорние і укорние пристрасті? Навіщо Великим постом ми кожен день читаємо молитву преподобного Єфрема Сирина? Відповіді на ці питання шукає разом з папугою-ара ієромонах Димитрій (Першин).


В одній чудовій російській казці ведмідь став заручником власної жадібності. Казка - про те, як ведмідь прийшов до мужику, щоб разом з ним сіяти ріпку або пшеницю, і потім разом зібрати урожай. Мужик запитав ведмедя: «Слухай, а як ми будемо урожай ділити? Порівну або вершки тобі, корінці мені? »Ведмідь і відповідає:« Ні, давай все вершки мені, а корінці тобі ». А сіяли вони ріпку. У підсумку вся ріпка дісталася мужику, а ведмідь залишився з бадиллям. Потім ведмідь, навчений гірким досвідом (всю зиму смоктав лапу в барлозі), говорить мужику: «Ні, тепер нехай все корінці будуть мої, тобі тільки вершки». В результаті сіяли вони пшеницю, зерно все дісталося мужику, ведмідь зовсім засмутився, і на цьому співпраця закінчилася ...

Так ось, ця історія про нас. У богослов'ї розрізняються пристрасті бездоганним - ті властивості нашої природи людської, які були сприйняті Спасителем, в яких проявляється недосконалість, навіть неміч нашого єства після гріхопадіння. Але в самих цих пристрастях, в цих проявах природи немає нічого гріховного.

Скажімо, жадати, хотіти їсти, втомлюватися, сумувати - у всьому цьому немає гріха. Але в цьому проявляється наше єство після гріхопадіння. Господь сприймає ці неукорние пристрасті. Їх ще називають дозволительного, тими пристрастями, які нам дозволені.

Що відбувається після гріхопадіння? Ми картаємося в тому, в чому докоряти собі не треба, в неукорних пристрастях, і дозволяємо собі недозволені пристрасті.

І в ці дні Великого посту ми з вами кожен день з понеділка по п'ятницю читаємо молитву преподобного Єфрема Сирина , Який якраз вчить нас розрізняти, що дозволено, що не дозволено, в чому нам слід себе докоряти, а в чому немає. Нагадаю слова цієї молитви.

Господи і Владико життя мого. Живіт - це життя.

Дух неробства (тобто порожнечі), зневіри, а з порожнечі народжується відчай, тому що людина нескінченний, безодня його душі така, що нічим не може бути заповнена.

Ось тварина поїсть і заспокоїться, йому більше нічого не потрібно, а людина не заспокоїться і буде наповнювати себе їжею, грошима, владою, якимись пристрастями до нескінченності, тому що ту внутрішню порожнечу, яку Бог дав людині, тільки Він може заповнити Собою, це безодня, яка ніколи не насититься, якщо людина не знайде Бога і не знайде ближнього в любові.

Тому дух порожнечі - це той дух, який позбавляє нас головного покликання - спілкування з Богом і з людьми. Через цю порожнечі народжується відчай. У нас немає мети в житті, нам нікуди рухатися, у нас все йде в себе, а в собі порожнеча.

Прагнення влади - це любов до влади. Порожнечу і зневіру людина намагається заповнити владою, компенсувати свої провали, свої безодні ось цією ілюзією влади, ілюзією всемогутності і пустослів'я (марнослів'я).

Не дай мені. Тому що, підміняючи справжню, внутрішню життя прагненням до влади і марнославством, спустошенням своєї душі в порожніх словах, в осуд, пересудах, переливанні з пустого в порожнє, людина створює ілюзію життя. Він не сам живе, він уже не живе як людина, але виникає якась ілюзія бурхливої ​​діяльності.

Він не сам живе, він уже не живе як людина, але виникає якась ілюзія бурхливої ​​діяльності

photosight.ru. Фото: Володимир Громов

Так ось, ми просимо, щоб Господь не дав нам духа ілюзії, духу брехні, духу підміни, духу неправди, духу порожнечі, зневіри, владолюбства і марнослів'я. І просимо Господа, щоб він дав нам іншого духу.

Дух же цнотливості, смиренномудрості, терпіння і любові даруй мені, рабу Твоєму. Ми просимо Господа.

Цнотливість - це, звичайно ж, не те, що зараз асоціюється виключно зі сферою сексуальних відносин. Абсолютно ні. По-грецьки це слово означає цілісність розуму, цілісність розуму. Це вміння вибудовувати ієрархію смислів: що в мені головне, що другорядне. Все в людині від Бога, але всьому своє місце і час, в тому числі і плотської любові.

Ми просимо, щоб Господь дав нам здоровий розум, який дозволить вибудувати усередині себе пріоритети. Спочатку Господь, потім ближні, служіння їм, і тільки потім вже якісь тілесні потреби, включаючи і шлюб, якщо є благословення на шлюб.

Покору якраз і повертає нам цю ієрархію буття, тому що ми перестаємо себе ставити вище інших. Ми розуміємо, що своїми силами ми не можемо нічого, але з Богом можемо все.

Терпіння, в якому, власне кажучи, і виховується любов, і любові просимо ми у Бога.

І останнє, про що ми просимо Господа, - дати нам сили почати цей шлях.

Їй, Господи, Царю!
Даруй мені бачити мої гріхи,
І не осуджувати брата мого.

Тому що ці мої гріхи, ці колоди, лісоповал, в моїх очах такі, що тут вже не до чужих смітинок, з собою б впоратися. Побачити свій гріх набагато важливіше, ніж чужі гріхи розрізняти. Тому плач, молитва древніх отців були не про те, щоб отримати якісь духовні дарування, а про те, щоб навчитися бачити свій гріх, оплакувати його і за допомогою Божою від нього позбавлятися.

І ось ми просимо Господа в цій молитві преподобного Єфрема Сирина навчити нас розрізняти укорние і неукорние пристрасті, дозволені і недозволені нам вчинки, позбавити нас від духа брехні, ілюзії і неправди і дати нам любов, в якій ми стаємо справжніми. Любов, завдяки якій ми починаємо бачити свій гріх, не засуджувати інших, а просити Господа, щоб він і про них теж подбав, дав цю навичку розрізнення духів і турботи про свою вічну душу.

Матеріал підготовлений за підтримки Місіонерської комісії при Єпархіальному раді м Москви

Читайте також:

Про великопісною молитві Єфрема Сирина. «Любов - прихований двигун нашого життя і її мета»

«Батьки пустельники і дружини непорочні ...»

Великопісна молитва святого Єфрема Сирина

Що таке неукорние і укорние пристрасті?
Навіщо Великим постом ми кожен день читаємо молитву преподобного Єфрема Сирина?
Мужик запитав ведмедя: «Слухай, а як ми будемо урожай ділити?
Порівну або вершки тобі, корінці мені?
Що відбувається після гріхопадіння?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация