Заздрість - це протест на адресу Бога

Є гріхи, в яких людина визнається легко: так, він амбітний (гордий), дратівливий (а хто не такий?), Сумує (можна пошкодувати). Але рідко хто зізнається в заздрості.
Чому це такий «соромітний» гріх? Як боротися із заздрістю? Є гріхи, в яких людина визнається легко: так, він амбітний (гордий), дратівливий (а хто не такий
М.І.Ігнатьев. А життя так хороша, 1917 рік.
Відповідає протоієрей Костянтин ОСТРОВСЬКИЙ, настоятель Успенського храму міста Красногорська Московської області, благочинний церков Красногорського округу Московської єпархії:
- Заздрість відноситься, я б сказав, до таємним пристрастям. В глибині серця вона сидить у кожній людині, поки в ньому є гордість, але відчувається заздрість, тільки тоді, коли хтось володіє тим, чого я хочу, але не маю. Такі збіги бувають не завжди (якщо не маю і не хочу, то не заздрю, і якщо маю то, що хочу, теж не заздрю), тому не завжди люди відчувають заздрість.
Розглянемо приклад. Якщо всіх людей одного зі мною суспільного становища нагородять медалями, а мене - грамотою (вважаємо, що медаль почесніше), я відчую заздрість. Як християнин, викрию її в собі, докорю себе, покаюся, але обов'язково відчую. Чому? Адже грамота теж почесна? Почесна, але в порівнянні з медаллю - приниження, так мені подали знак, що я поганий, незначний. І у мене буде страждати почуття власної значущості. Чи не почуття власної гідності, коли людина серцево пам'ятає, що він - син Небесного Царя по благодаті, а корениться в гордості відчуття значущості, важливості, бажаними, любимими, почуття зверхності над іншими людьми. Воно отруйно солодко і всім властиво, крім, звісно ж, смиренних, які виконують заповіді про любов до Бога і ближніх.
У прикладі з нагородами обмеження почуття власної значущості «лежить на поверхні». Але візьмемо інший випадок. Двоє людей доглядають за дівчиною, вона за одного з них виходить заміж. Інший не тільки буде страждати, але ще і заздрити. Якби вона пішла в монастир, він страждав би, але не заздрив. Тому що не було б моменту переваги його суперникові.
Один виграв в лотерею 10 тисяч рублів, а інший 10 мільйонів. Буде грунт для заздрості? Звісно так. Але хто ж принизив який виграв у лотерею 10 тисяч? Бог! Якщо в попередніх прикладах заздрісника «принижували» люди (начальство, кохана), то тут «маски зірвані»: Бог - кривдник. Насправді, заздрячи людям, ми завжди восстаём саме проти Бога. Диявол, Каїн, що зрадили Христа на розп'яття іудеї ... і ми.
Що ж робити?

Чим менше ми будемо прив'язуватися до суєтним земним речам, тим менше буде грунту для заздрості (тобто богоборства) з нашого боку. Чим глибше я розумію, що земні знаки пошани самі по собі ніщо, що важливо волю Божу творити, а земна нагорода не є справжнє благо, тим менше заздрість буде мене мучити, тим успішніше я буду з Божою поміччю з нею боротися. Чим більше я уповаю на Бога в своїх земних справах, чим сильніше моя віра в те, що Бог любить нас і для кожного влаштовує те, що йому корисно, тим менше у мене буде приводів для заздрощів.
Але крім земного щастя є і духовні дарування. Їх начебто не назвеш суєтними благами? Але, якщо Божі духовні дарування привласнювати собі, ставитися до них не як до сили Божої, яка через нас і в нас, перетворюючи і очищаючи, діє, а як, нехай і даними Богом, але своїм талантам, вони стають для нас суєтним і шкідливими , множачи лише приводи для гордості. Тому-то Бог зазвичай особливих духовних дарувань нам не дає або дає, але від нас же перекривання, щоб ми своєю гординею не перетворили Божі дари в душевний отрута.
А якщо говорити про вічну долю людини, то вічна доля кожного з нас - виключно в його власних руках. Бог всім, все, в кожен момент часу посилає найкорисніше для порятунку його душі. Тут ніколи нічому заздрити. Змиритися перед Отцем Небесним, прийняти від Нього все з вдячністю - така можливість дана кожному, тут ніхто не ображений.
- Як же боротися із заздрістю?
- Нам, гордим і духовно розслабленим людям, боротися із заздрістю потрібно викриттям цієї пристрасті в собі, усвідомленням її в собі, чесним визнанням, що ось тут я позаздрив, без самовиправдання і саможаління.
У помислах потрібно каятися і утримувати себе від того, щоб чинити відповідно до пристрасті. Це відноситься до всіх пристрастей, в тому числі і до заздрості. Наприклад, якщо когось похвалили, і мене це вразило, і я намагаюся в розмові якось засудити цю людину, прямо або побічно зачепити, насміхатися, іронізую, і т.д. (Варіантів тут багато) - в цьому випадку я поступаю по пристрасті. Якщо утримую свою реакцію - я не грішу заздрістю справою. Це вже непогано (якщо, звичайно, подумки себе докоряти за гордість).
Необхідно також благодушний терпіння скорбот. Якщо нас менше, ніж іншого, люблять, хвалять, відзначають, то нам це важко. Але треба терпіти, і при цьому не нарікати. Сучасна людина і рятується, почитай, одними скорботами. Мало кому Бог дає сили для духовних подвигів, про які ми читаємо в Отечник і Житіях святих, тому будемо хоча б без нарікання, а ще краще з вдячністю терпіти все, Їм посилається. Якщо відвідала скорботу (самому, звичайно, провокувати не потрібно), треба говорити: дякую Тобі, Господи, що ти позбавив мене цієї речі, цієї втіхи, того, що я так хотів, але не позбав мене Царства Небесного.
Боротьба з пристрастями за допомогою протилежних чеснот, як рекомендують деякі святі отці - це для духовно досягли успіху, і я від такого заходу, на жаль, далекий. Коли звичайна людина, тобто людина горда, починає таким чином боротися з якимись пристрастями, то гордість тільки розростається.
Іноді запитують, визнаватися людині в тому, що заздриш йому, і посилаються при цьому на слова апостола Якова «признавайтесь один одному в провинах» (Як. 5, 16). Але такою відвертістю можна нанести душевну травму людині, надовго, а то і назавжди зіпсувати відносини з ним. Треба внутрішньо боротися з пристрастями самоукореніем, благодушним терпінням, молитвою про пом'якшення і очищення свого серця, але відкривати своє нечисте серце потрібно не всякому, а лише тому, хто може понести наші помисли, від кого сподіваємося отримати допомогу - молитвою і духовною порадою.
У Святому Письмі сказано: «Не відкривай будь-якій людині твого серця, щоб він погано не подякують тебе» (Сир. 9, 22). І преподобний Серафим Саровський в главі 17 «Про зберігання серця» писав: «Не всім відкривай таємниці серця твого». Він, правда, в тому контексті мав на увазі благі таємниці серця, але до злим таємниць це теж стосується.
Чим менше ми будемо прив'язуватися до суєтним земним речам, тим менше буде грунту для заздрості (тобто богоборства) з нашого боку
Босх, Ієронім. Стіл зі сценами, які зображують сім смертних гріхів і "чотири останні речі". Деталь: Заздрість. 1475-1480.
- Але якщо людина не розуміє, не бачить в собі пристрасті заздрості? Наприклад, є таке вдале, ємне слово «роздратування», в якому можна покаятися і отримати прощення, а ось зрозуміти - в чому причина роздратування - вже складніше. Адже заглядати глибше в себе страшно. І ось тут може виникнути питання: чи треба допомогти людині, підказати: але ж ти заздриш!
- Тут загальних рецептів бути не може. Буває, людина може Мені докорити кого-то в його пристрасті, і у людини раптом очі відкриються, так що він отримає від викриття велику користь. А буває, скажеш комусь очевидну правду і, здається, з добрим наміром, а людина не виправиться, а лише озлобиться і впаде в розпач.
Пам'ятаю я в церковній юності, ще будучи алтарником, сказав правду в очі однієї своєї знайомої, а вона не прийняла моєї правди і тільки засмутилася. Я розповів про це своєму духовному отцю протоієрею Георгію Бреєв, і він мені дуже м'яко відповів (сказав, до речі, правду в очі): «Рано нам ще викривати щось». Ось, на все життя запам'ятав той випадок, а виправитися і до сих пір не можу, хоча тепер намагаюся більше стежити за собою, ніж за оточуючими.

Версія для друку

Теги: Боротьба з пристрастями

А хто не такий?
Чому це такий «соромітний» гріх?
Як боротися із заздрістю?
Чому?
Адже грамота теж почесна?
Буде грунт для заздрості?
Але хто ж принизив який виграв у лотерею 10 тисяч?
Що ж робити?
Їх начебто не назвеш суєтними благами?
Як же боротися із заздрістю?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация