Житіє святого апостола Андрія Первозванного

Житіє святого апостола Андрія Первозванного.

Святий Андрій, Первозванний Апостол Христовий, син одного єврея, на ім'я Іони, брат святого верховного апостола Петра, був родом з міста Віфсаїди Святий Андрій, Первозванний Апостол Христовий, син одного єврея, на ім'я Іони, брат святого верховного апостола Петра, був родом з міста Віфсаїди. Зневажаючи суєти цього світу і віддаючи перевагу дівоцтво подружжю, він не побажав вступати в шлюб, але, почувши, що святий Предтеча Іоанн проповідує на Йордані покаяння, залишив все, пішов до нього і став його учнем. Коли святий Предтеча, вказуючи на що проходив мимо Ісуса Христа, вимовив: "Ось Агнець Божий", святий Андрій разом з іншим учнем Предтечі, якого вважають за Євангеліста Іоанна, залишив Хрестителя і пішов за Христом. Він знайшов брата свого Симона (Петра) і сказав йому: "Ми знайшли Месію, іменованого Христа", і привів його до Ісуса (Ів.1: 41 - 42). І бувало, як він ловив, разом з Петром, рибу на березі Галілейського моря, і Ісус говорив до них, кажучи: "Ідіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей" (Мф.4: 19)., - тоді Андрій, негайно залишивши, за покликом Господню, мережі, пішов, разом зі своїм братом Петром, за Христом (Мф.4: 20). Андрій був названий Первозванним, тому що перш за всіх Апостолів став послідовником і учнем Ісуса Христа. Коли ж, після вільних страждань Господа, як воскрес Він, святий Андрій прийняв, як і інші апостоли, Духа Святого, Який зійшов на нього у вигляді вогняного мови (Деян.2: 3)., І коли були разделяемості країни, йому дісталися за жеребом країни Віфінійскіе і Протонтідскіе, з Халкідоні і Візантією, фраки і Македонією, що тягнуться до самого Чорного Моря і Дунаю, а також - Фессалія, Еллада, Ахая, Амінтін, Трапезунт, Іраклія і Амастриду.

Святий Андрій пройшов ці міста і країни, проповідуючи Христову віру, і в кожному місті прийняв багато скорбот і страждань; підкріплюваний всесильної допомогою Божою, він терпів усі лиха за Христа з насолодою. Найбільше він зазнав мук в місті, на ім'я Синоп: тут його кидали на землю і, взявши за руки і ноги, тягали, били полінами, кидали в нього камінням, виривали у нього пальці і зуби; але він, благодаттю свого Спасителя і Вчителя, знову опинився здоровим і цілим від ран. І, вийшовши звідти, він проходив інші країни: Неокесарію, Самосати, Алани, країни Абаско, зігов, Босфорінов.

Потім він відплив до Фракийский місто Візантію, де він перший проповідував Христа, і, навчивши багатьох, поставив пресвітерів Церкви; в єпископа Візантії він висвятив Стахія, про який святий Апостол Павло згадує в посланні до Римлян (Рім.16: 9) .. Сам же він підносив в Христовій Євангелії Апостольські хвороби і праці, обходив Понт, узбережжі Чорного моря, Скіфію і Херсоніти. За промисловості Божу, він дійшов до річки Дніпра, в Російській країні, і, пристав в Київським горах, зупинився на нічліг. Встав вранці від сну, він сказав колишнім при ньому учням:

- Вірте мені, що на цих горах засяє благодать Божа; великий місто буде тут, і Господь поставить там багато церков і просвітить святим хрещенням всю Російську землю.

Зійшовши на гори, святий благословив їх і поставив хрест, провіщаючи прийняття народом, що мешкали тут віри від своєї Апостольської кафедри, заснованої у Візантії. Пройшовши і вище лежали російські міста, - де розташований нині великий Новгород, - відвідавши ще й Рим, він повернувся в грецьку країну Епір, і знову прийшов до Фракії, стверджуючи християн і поставляючи їм єпископів і наставників. Пройшовши багато країн, він досяг Пелопоннесу і, увійшовши в Ахайскій місто, на ім'я Патри, зупинився у одного поважного чоловіка, на ім'я Сосия; він підняв його з одра хвороби і після того навернув до Христа весь цей місто Патри. У той же час увірувала у Христа і дружина місцевого правителя Егеата антипатії, по імені Максимілла, звільнившись від тяжких кайданів недуги і отримавши швидке зцілення. І мудрий Стратоклій, брат антипатії і багато інших, одержимі різними недугами, одужали через покладання рук Апостола. Тоді Егеат антипатії оскаженів, і, схопивши святого Апостола, прибив його на хресті, про що пресвітери і диякони Ахайской країни написали так:

- Ми, всі пресвітери і диякони церков Ахаї, пишемо про страждання святого Апостола Андрія, яке бачили на власні очі, всім церквам, - які знаходяться на сході і на заході, на півдні і на півночі. Мир вам і всім віруючим у Єдиного Бога, в Трійці досконалого, істинного Отця ненародженого, істинного Сина народженого, істинного Духа Святого, що виходить від Отця і почиває на Сина; цій вірі ми навчилися від святого Андрія, Апостола Ісуса Христа, страждання якого, безпосередньо нами бачене, ми і описуємо.

Егеат антипатії, прийшовши в місто Патри, почав примушувати віруючих у Христа приносити жертви ідолам. Святий Андрій, зайшовши йому на шляху вперед, сказав:

- Тобі, суддя людей, слід було б пізнати свого Суддю, сущого на небесах, і, пізнавши, поклонитися Йому: поклонившись же істинного Бога, слід було б відвертатися від помилкових богів.

Егеат сказав йому:

- Чи ти той самий Андрій, який руйнує храми богів і схиляє людей до тієї, що з'явилася недавно чарівної вірі, яку римські імператори веліли винищити?

Святий Апостол Андрій відповідав:

- Римські царі не впізнали того, що Син Божий, зглянувшись на землю заради спасіння роду людського, з ясністю показав, що ці ідоли не тільки не боги, але - нечисті біси, ворожі людському роду, які навчають людей гнівити Бога і відвертати Його від себе , щоб Він не чув їх. Коли ж Бог, розгнівався Ти, відвернеться від людей, тоді біси полонять їх в поневолення собі і до тих пір зваблюють їх, поки душі їх не вийдуть з тіла оголеними, не маючи з собою нічого іншого, крім гріхів своїх.

Егеат сказав:

- Коли ваш Ісус проповідував ці бабські і порожні слова, Іудеї прибили Його до хреста.

Андрій відповідав:

- О, якби ти захотів пізнати таїнство хреста: - як Творець людського роду, по Своїй любові до нас, добровільно зазнав страждання на хресті, тому що Він і про час Своїх страждань знав, і про триденне Своє воскресіння пророкував і, сидячи з нами на останній вечері, сповістив про Своє зрадника, говорячи про майбутнє, як про минуле, і добровільно пішов на те місце, на якому мав бути відданий в руки юдеїв.

- Дивуюся тобі, - заперечив Егеат, - що ти, будучи людиною мудрою, підеш за Тим, Кого сповідуєш розп'ятим на хресті - все одно яким чином: добровільно або мимоволі.

Апостол відповідав:

- Велико таїнство хреста, - і якщо ти хочеш чути, я скажу тобі.

- Це - не таїнство, але кара лиходіїв, - заперечив Егеат. Святий Андрій відповідав:

- Ця страта - таємниця людського оновлення, тільки благоволи терпляче вислухати мене.

- Вислухаю тебе терпляче, - сказав суддя, - але якщо ти не зробиш того, що я наказую, то понесеш на собі ту ж таємницю хреста.

Апостол на це відповідав:

- Якби я боявся хресної страти, то ніколи не прославляти хреста.

Егеат сказав:

- Як ти хвалиш хрест по безумству своєму, так не боїшся смерті - за зухвалістю.

Апостол відповідав:

- Не боюсь смерті не по зухвалості, але по вірі, бо чесна смерть преподобних, для грішників же смерть люта. Я хочу, щоб ти вислухав, що я скажу про таємниці хреста, і. пізнавши істину, увірував; увірувавши ж, знайшов свою душу.

Егеат сказав:

- Знаходять те, що загинуло. Невже моя душа загинула, що ти хочеш, щоб знайти її вірою, не знаю - якою?

Святий Андрій відповідав:

- Це те, чого ти міг би навчитися від мене; я покажу тобі, в чому смерть людських душ, щоб ти міг пізнати спасіння їх, доконане через хрест. Перша людина ввів смерть через древо злочину, і потрібно було для людського роду, щоб смерть була знищена через древо страждання. І як перша людина, що ввів через древо злочину смерть, був створений з чистої землі, так належало, щоб від чистої Діви народився Христос, досконалий людина, Який є разом і Син Божий, який створив першу людину, щоб Він повернув знову вічне життя, втрачену усіма людьми: і як перша людина згрішив, простягнувши до древу пізнання добра і зла руки, так для порятунку людей належало, щоб Син Божий простяг на хресті Свої руки за нестриманість людських рук і за солодку їжу від забороненого дерева спробував гіркої жовчі.

Егеат сказав на це:

- Говори ці мови тим, які стануть слухати тебе. Якщо ж ти не послухаєш мого повеління, і якщо не захочеш принести жертви богам, то, побивши палицями, я маю розп'ясти тебе на хресті, який ти прославляєш.

Андрій відповідав:

- Я кожен день приношу Єдиному, істинному і Всесильному Богу не дим кадила, не м'ясо волів, не кров козлів, але непорочного Агнця, принесеного в жертву на вівтарі хресному. Всі віруючі люди причащаються Його пречистого тіла і куштують кров Його, однак Сей Агнець перебуває цілим і живим, хоча й істинно заколюється; істинно куштують все Його плоть і п'ють Його кров, - однак, як кажу, Він завжди перебуває цілим, непорочним і живим.

Егеат сказав:

- Як це може бути?

Андрій відповідав:

- Якщо хочеш дізнатися, будь учнем, щоб навчитися тому, про що запитуєш.

Егеат сказав:

- Я вивідаю я тебе це вчення муками.

Апостол відповідав:

- Дивуюся я того, що ти, будучи людиною мудрою, кажеш, як безглуздий, бо можеш дізнатися від мене таємниці Божі, відчуваючи через муки? Ти чув про таїнство хреста, чув і про таїнство жертви. Якщо повіриш, що Христос, Син Божий, розп'ятий юдеями, є істинний Бог, то я розкрию тобі, як Він, будучи убитий, живе, і як, будучи принесений в жертву і споживаємо, перебуває цілим у Царстві Своїм.

Егеат сказав:

- Якщо Він був убитий і, як ти кажеш, вжито людьми в їжу, то як же Він може бути живим і цілим?

- Якщо будеш вірувати всім своїм серцем, - відповідав Апостол, - то можеш зрозуміти цю таємницю; А якщо він не повіриш, то ніколи не осягнеш цього таємниці.

Тоді Егеат, розгнівавшись, звелів кинути Апостола в темницю. Коли святий був увергнути в темницю, до нього зібралося з усієї тієї країни багато народу, який мало не вбив Егеата, Андрія ж звільнити з в'язниці. Але святий Апостол заборонив їхній, нагадуючи і кажучи:

- Не перетворюйте світу Господа нашого Ісуса Христа в диявольський заколот; бо Господь наш, будучи відданий на смерть, показав всяке терпіння, що не перечив, що не волав, і не було чутно на вулицях Його голосу тому і ви мовчите і будьте спокійні. Не тільки не робіть перешкод моєму мучеництва, але самі, як добрі подвижники і воїни Христові, готуйтеся до того, щоб терпляче понести на своєму тілі всілякі катування і рани. Якщо і потрібно боятися мук, то -тільки таких, які не мають кінця, залякування ж і загрози людські подібні диму, - з'явившись, вони раптово зникають. І якщо боятися страждань, то слід боятися тих, які починаються з тим, щоб ніколи не мати кінця. Тимчасові ж страждання, якщо вони незначні, переносяться легко; якщо ж вони великі, то скоро, видаливши з тіла душу, самі закінчаться. Але люті ті страждання, які вічні. Тому будьте готові до того, щоб через тимчасові скорботи перейти до вічної радості, де будете веселитися, завжди процвітати і завжди царювати з Христом.

Повчаючи так людей, святий Андрій провів всю ніч. Вранці Егеат антипатії сіл на судилище; пославши, він закликав до себе святого Андрія і сказав йому:

- Чи вирішилося ти залишити безумство і не проповідувати Христа, щоб міг веселитися з нами в цьому житті, бо велике безумство в тому, щоб добровільно йти на муки і вогонь?

Відповів святий:

- Веселитися з тобою я буду в змозі, коли ти повіриш у Христа і відкинеш ідолів, бо Христос послав мене в цю країну, в якій я чимало придбав Йому людей.

Егеат сказав:

- Я примушую тебе до жертв для того, щоб спокушені тобою залишили суєту твого навчання і принесли бажані богам жертви, бо немає міста в Ахаї, в якому б не спорожніли храми богів; тому тепер потрібно, щоб через тебе честь їх була відновлена, - щоб ті, які тобою має гнів, тобою ж були благаючи, щоб і самому тобі пребути к.с. нами в дружній любові. Якщо ж - ні, то за безчестя їх ти приймеш різні муки і будеш повішений на хресті, який ти прославляєш.

Святий Андрій відповідав на це:

- Слухай, син смерті, приречений на вічні муки, послухай мене, слугу Господнього і Апостола Ісуса Христа! до сих пір я розмовляв з тобою лагідно, бажаючи навчити тебе святій вірі, щоб ти, як має розум, пізнав істину і, відкинувши ідолів, поклонився живе на небесах Богу. Але так як ти перебуваєш в своїй безсоромності і думаєш, що я боюся твоїх мук, то винайди проти мене муки найтяжчі, які знаєш, бо тим угоднее я буду Царю мій, чим більш тяжкі претерплю за Нього муки.

Тоді Егеат повелів розтягнути його і бити. І коли б'ють його змінилися, по троє, сім раз, святий був піднятий і приведений до судді.

Суддя сказав йому:

- Послухай мене, Андрій, і не проливай даремно своєї крові, бо, якщо не послухаєш мене, то маю розп'ясти тебе на хресті.

Святий Андрій відповідав:

- Я раб хреста Христового і бажаю хресної смерті. Ти ж можеш уникнути вічних мук, якщо, відчувши моє терпіння, повіриш у Христа, бо я сумую про твою смерть більш, ніж про свої страждання: страждання мої закінчаться в один, багато - в два дня, твої ж муки і після тисячі років не матимуть кінця; тому, не примножуй собі мук і не сердився для себе вічного вогню.

Розгніваний Егеат повелів розіп'яти святого Андрія на хресті, прив'язавши йому руки і ноги, бо він не хотів прибити його цвяхами, щоб він не помер незабаром і, висячи прив'язаним, прийняв більше мук.

Коли слуги мучителя вели його на розп'яття, зійшлося багато народу, вигукуючи:

- У чому згрішив чоловік праведний і один Божий, за що його ведуть на розп'яття?

Андрій же благав народ, щоб він не робив перешкод страждання його, і йшов на муки з радістю, не перестаючи вчити. Коли він прийшов на місце, де мав бути розіп'ятим, то, здалеку побачивши приготований для нього хрест, гучним голосом:

- Радуйся, хрест, освячений Христовою плоттю і прикрашений членами Його, як Маргарита! Ще не був розп'ятий на тобі Господь, страшний ти був для людей, тепер же тебе люблять і з бажанням приймають, бо віруючі знають, яке ти укладаєш в собі радість, і яке уготовано за тебе нагороду вона. З відвагою і радістю я йду до тебе, ти ж прийми мене з радістю, бо я - учень Того, Який був повішений на тобі. Прийми мене, так як я завжди любив і бажав обійняти тебе, о чесний хрест, який отримав від членів Господніх красу і славне прикраса, здавна бажаний, гаряче улюблений, якого я безперестанно шукав. Візьми мене з середовища людей і віддай мене моєму Учителю, щоб через тебе прийняв мене Той, що викупив мене тобою.

Говорячи це, він знімав з себе одягу і віддавав їх мучителям. Вони підняли його на хрест, прив'язавши руки і ноги мотузками, розіп'яли і повісили. Навколо нього стояло безліч народу, близько двадцяти тисяч; між ними був і брат Егеата, на ім'я Стратоклій, який вигукував разом з народом:

- Несправедливо страждає так святий чоловік.

Святий же Андрій зміцнював віруючих у Христа і переконував їх терпіти тимчасові муки, навчаючи, що ніяка мука нічого не варто в порівнянні з наявним бути за нього заплата.

Потім весь народ пішов до дому Егеата, вигукуючи і кажучи:

- Не повинно так страждати людині святому, чесному, вчителю доброму, ґречного, лагідному і премудрого, але має зняти його з хреста, бо він, висячи другий день на хресті, не перестає навчати правди.

Тоді Егеат я побоявся народу, негайно пішов з ними, щоб зняти Андрія з хреста. Андрій, побачивши Егеата, сказав:

- Навіщо прийшов ти, Егеат? Якщо хочеш повірити в Христа, то відкриється тобі, як я обіцяв, двері благодаті. Якщо ж ти прийшов тільки для того, щоб зняти мене з хреста, то я не бажаю, поки живий, бути знятим з хреста, бо я вже бачу мого Царя, вже поклоняюся Йому, вже стою перед Ним, але страждаю за тебе, тому що тебе чекає уготована тобі вічна погибель. Подбай про себе, поки можеш, щоб не захотілося тобі починати тоді, коли будеш вже не в силах.

Коли слуги хотіли відв'язати його від хреста, то не могли доторкнутися до нього; безліч і інших людей, одні за іншими, намагалися відв'язати його, однак не могли, тому що руки їх приходили в омертвіння. Після цього святий Андрій гучним голосом:

- Господи Ісусе Христе! Нехай же не мені бути знятим з хреста, на якому я повішений за ім'я Твоє, але прийми мене, Учитель мій, Якого я полюбив, Якого пізнав, Якого сповідую, Якого бажаю бачити, що Ним я став тим, що є! Господи Ісусе Христе, прийми духа мого з миром, бо час уже прийшов я до Тебе і зріти Тебе, так сильно бажаного мною! Прийми мене, Учитель Благий, і не раніше звели, щоб бути Зняття з хреста, як приймеш дух мій!

Коли ВІН говорів це, его осяяло світло з неба, як блискавка, на очах у всех, и відзначався вокруг его, - так что для тлінного людського ока Неможливо Було Дивитися на него. Цей небесний світло сяяло вокруг него з півгодіні, и коли світло відступів, святий Апостол сконав и відійшов у сяйві світла, щоб постаті Господу. Віріті в Христа Максімілла, жінка знатного походження, цнотлива и святого життя, дізнавшісь, что святий Андрій відійшов до Господа, зняла з великою честю Тіло его и, помазавши дорогоціннім ароматами, поклала его в своєму гробі, в якому мала буті поховайте сама. Егеат, розгнівавшись на народ, замишляв помститися йому і відкрито стратити повсталих на нього, Максимілла ж він хотів звести наклеп на перед царем. Коли він думав про це, раптово напав на нього біс і, замучений їм, Егеат помер посеред міста. Коли повідомили про це його брату Стратоклій, вірив у Христа, той наказав зрадити його поховання, сам же не шукав нічого з маєтків його, кажучи:

- Не дай мені, Господи мій Ісусе Христе, щоб я доторкнувся до чогось або з скарбів мого брата, щоб не занечиститись гріхом його, бо він, люблячи суєтне майно, наважився убити Апостола Господнього.

Це було в останній день листопада, в Ахаї, в місті Патри, - де до сих пір, по молитвам Апостола, подаються людям багато благодіяння. Страх був на всіх, і не було нікого, хто не вірив би в Спасителя нашого Бога, а хто хоче всіх спасти і привести в пізнання істини, Якому слава на віки вічні, амінь.

Після багатьох років, мощі цього святого Апостола Андрія були принесені мучеником Артемієм в Константинополь, по велінню великого царя Костянтина, і покладені разом зі святим євангелістом Лукою і зі святим Тимофієм, учнем святого Апостола Павла, в пресвітлому Апостольському храмі, всередині священного жертовника.

Молитвами Апостола твого, Христе Боже, вірних Своїх у православ'ї утверди, і спаси нас. Амінь.

Тропар, глас 4:

Яко Апостолів первозванний, і верховного сущий брат, Владиці всіх, Андрія, молися, світ всесвіту дарував, і душам нашим велику милість.

Кондак, глас 2:

Мужності тезоіменітаго боголагольніка, і церкві возследователя верховного, Петрова небожа похвалити, зане як древній сему, і нині нам взивав: Прийдіть обретохом желаемаго.

Святкування: 13 грудня.

/ Житія святих святителя Димитрія Ростовського /

Невже моя душа загинула, що ти хочеш, щоб знайти її вірою, не знаю - якою?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация