Житіє святого великомученика і цілителя Пантелеймона

Дата публікації або оновлення 15.12.2017

  • До змісту: Житія святих
  • Акафіст і молитви великомученику Пантелеймона
  • Святі целебник. Святкування пам'яті св. Великомученика Пантелеймона.

  • Дата публікації або оновлення 15

    Святий великомученик і цілитель Пантелеймон. Галерея ікон Щигри .

    Святий великомученик і цілитель Пантелеймон народився у Віфінії (Мала Азія) в місті Нікомідія в сім'ї знатного язичника Євсторгія і був названий Пантолеоном (що означає «по всьому лев»), так як батьки бажали бачити його мужнім і безстрашним юнаком. Мати, свята Еввула (пам'ять 30 березня), виховувала хлопчика в християнській вірі, але рано закінчила своє земне життя. Тоді батько віддав Пантолеона в язичницьку школу, а потім навчав його медичні-кому мистецтву у знаменитого в Нікомидії лікаря Евфросина. Відрізняючись красномовством, гарною поведінкою і незвичайною красою, юний Пантолеон був представлений імператору Максиміану (284 - 305), який захотів залишити його придворним лікарем.


    Образ Святого великомученика і цілителя Пантелеймона.

    В цей час в Нікомидії таємно проживали священномученики пресвітери Єрмолай, Єрмипп і Єрмократ, які врятувались після спалення 20 тисяч християн (пам'ять 28 грудня) в Никомидійській церкви в 303 році і страждань священномученика Анфима (пам'ять 3 вересня). З вікна відокремленого будиночка святий Єрмолай неодноразово бачив благовидого юнака і прозорливо передбачив в ньому посудина вибрана благодаті Божої. Одного разу пресвітер покликав Пантолеона до себе і почав з ним розмову, під час якої виклав йому основні істини християнської віри. З цих пір Пантолеон став щодня заходити до священномученику Єрмолай і з насолодою слухав те, що відкривав йому Божий служитель про найсолодше Ісуса Христа.

    Одного разу, повертаючись від учителя, юнак побачив лежав на дорозі мертву дитину, якого вкусила гадюка, яка звивалася тут же поруч. Сповнившись співчуття і жалю, Пантолеон став просити Господа про воскресіння померлого і знищення ядовитої змії. Він твердо вирішив, що в разі виконання його молитви стане християнином і прийме святе Хрещення. І за дією Божественний-ної благодаті дитина ожила, а єхидна розлетілася на шматки на очах здивованого Пантолеона.

    І за дією Божественний-ної благодаті дитина ожила, а єхидна розлетілася на шматки на очах здивованого Пантолеона

    Ікона великомученика і цілителя Пантелеймона в житії. Кінець XX століття. Знаходиться в Успенському соборі Княгинина монастиря у Володимирі. .

    Після цього чуда святий Єрмолай хрестив юнака в ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Сім днів провів новохрещений у свого духоносного вчителя, вбираючи в своє серце Богом відкрите істини святого Євангелія. Ставши християнином, Пантолеон часто розмовляв зі своїм батьком, розкриваючи йому брехливість язичництва і поступово підготовляючи до прийняття християнства. В цей час Пантолеон вже був відомий як хороший лікар, тому до нього привели сліпого, якого ніхто інший не міг зцілити. «Світло очам твоїм поверне Батько світла. Бог істинний, - сказав йому святий, - в ім'я Господа мого Ісуса Христа, просвіщає сліпих, прозри! »Сліпий відразу ж прозрів, а разом з ним духовно прозрів і батько святого - Євсторгій, і обидва з радістю прийняли святе Хрещення.


    Ікона вмч. і цілителя Пантелеймона з часткою святих мощей. Храм великомучениці Катерини на Вспольє. Москва.

    Після смерті батька святий Пантолеон присвятив своє життя стражденним, хворим, убогим і жебракам. Він безвідплатно лікував усіх, хто звертався до нього, відвідував у темницях в'язнів і при цьому зціляв стражденних не так медичними засобами, скільки призиванням Господа Ісуса Христа. Це викликало заздрість, і лікарі донесли імператору, що святий Пантолеон християнин і лікує християнських в'язнів.

    Максиміан вмовляв святого спростувати донос і принести жертву ідолам, але обраний страстотерпец Христов і благодатний лікар визнав себе християнином і на очах імператора зцілив розслабленого: «В ім'я Господа Ісуса Христа, встань і будь здоров», - сказав святий Пантолеон, і хворий негайно видужав. Запеклий Максиміан наказав стратити зціленого, а святого Пантолеона віддав на жорстокі муки. «Господи Ісусе Христе! Постану мені в цю хвилину, дай мені терпіння, щоб я до кінця міг винести муки! »- молився святий і почув голос:« Не бійся, Я з тобою ». Господь з'явився йому «в образі пресвітера Єрмолая» і зміцнив перед стражданнями. Великомученика Пантолеона повісили на дереві і рвали тіло залізними гаками, обпалювали свічками, розтягували на колесі, кидали в кипляче олово, вкидали в море з каменем на шиї. Однак у всіх катуваннях мужній Пантолеон залишався неушкодженим і з сміливістю викривав імператора. Господь неод-нократно являвся святому і зміцнював його. В цей же час перед судом язичників стали пресвітери Єрмолай, Єрмипп і Єрмократ. Вони мужньо сповідали Найсолодшого Господа Ісуса і були обезголовлені (пам'ять 26 липня).

    Вони мужньо сповідали Найсолодшого Господа Ісуса і були обезголовлені (пам'ять 26 липня)

    Ікона вмч. Пантелеймона з Ніколо-Угрешского монастиря.

    За велінням імператора святого великомученика Пантолеона привели в цирк і кинули його на розтерзання диким звірам. Але звірі лизали йому ноги і відштовхували один одного, намагаючись торкнутися руки святого. Бачачи це, глядачі піднялися з місць і стали кричати: «Великий Бог християнський! Так буде відпущений невинний і праведний юнак! »Розлючений Максиміан наказав воякам убити мечами всіх, хто славив Господа Ісуса, і навіть вбити звірів, що не рушивши святого мученика. Бачачи це, святий Пантолеон вигукнув: «Слава Тобі, Христе Боже, що не тільки люди, але і звірі вмирають за Тебе!»


    Вмч. Пантелеімон. зі статті Шамордіно, вишиті ікони монастиря .

    Нарешті, знавіснілий від люті Максиміан наказав відрубати великомученику Пантолеоном голову. Воїни привели святого на місце страти і прив'язали до оливкового дерева. Коли великомученик почав молитися Господу, один з воїнів вдарив його мечем, але меч став м'яким, як віск, і не завдав ніякої рани. Уражені дивом, воїни закричали: «Великий Бог християнський!» В цей час Господь ще раз відкрився святому, назвавши його Пантелеймоном (що означає «многомилостивий») замість колишнього імені Пантолеон, за його велике серце та милосердя.

    Почувши голос з неба воїни впали на коліна перед мучеником і просили вибачення. Вони відмовили продовжувати страту, але великомученик Пантелеймон звелів продовжувати виконувати наказ імператора. Тоді воїни зі сльозами попрощалися з великомучеником, цілуючи його руку. Коли мученику відсікли голову, то з рани разом з кров'ю минув і молоко, а маслина, до якої був прив'язаний святий, в цей момент процвела і здійснилася цілющих плодів. Бачачи це, багато людей повірило в Ісуса Христа. Тіло святого Пантелеймона, кинуте в багаття, залишилося непошкоджений-ним, і тоді Никомидійський страстотерпец був похований християнами на прилеглій землі схоласт Адамант.

    Тіло святого Пантелеймона, кинуте в багаття, залишилося непошкоджений-ним, і тоді Никомидійський страстотерпец був похований християнами на прилеглій землі схоласт Адамант

    Ікона Великомученика і цілителя Пантелеймона. ікона з храму Іверської Божої Матері на Вспольє , м Москва.

    Лаврентій, Васса і павіан, слуги великомученика, написали розповідь про життя, страждання і смерть великомученика. Пам'ять святого Пантелеймона здавна шанується Православним Сходом. Уже в IV столітті були споруджені храми в ім'я святого в Севастії Вірменській і Константинополі. Кров і молоко, що минули при усечении святого, зберігалися до Х століття і подавали віруючим зцілення.


    Ковчег з мощами св. вмч. і цілителя Пантелеймона. зі сторінки святині монастиря книги Серпуховский Пречистої Богородиці Висоцький чоловічий монастир .

    Чесні мощі великомученика Пантелеймона частинками розійшлися по всьому християнському світу. Особливо багато їх на Святій Горі Афон. Чесна і многоцелебная глава його зберігається в Руському Афонському Свято-Пантелеймонівському монастирі, в соборному храмі, присвяченому його імені.


    Шанований образ св. вмч. і цілителя Пантелеймона. зі сторінки святині монастиря книги Серпуховский Пречистої Богородиці Висоцький чоловічий монастир

    У Нікомідії напередодні 27 липня - дня пам'яті святого великомученика - відбувається урочистий хресний хід з чудотворною іконою святого. Тисячі людей - православних християн і інославних - вірменів, католиків і навіть магометани з'їжджаються сюди і привозять сотні хворих, які отримують зцілення за молитвами святого. У церковній книзі «кондак», що зберігається в Никомидійській митрополії, зафіксовано дві тисячі автографів греків, турок, італійців і вірмен, які отримали зцілення за молитвами великомученика Пантелеймона.


    Св. Пантелеймон з житієм. Початок XIII століття.

    Із книги Візантійські ікони Синаю.

    Шанування святого мученика в Російській Православній Церкві відоме вже з XII століття. Великий князь Ізяслав, у святому Хрещенні Пантелеймон, мав зображення великомученика на своєму бойовому шоломі і його заступництвом залишився живим у битві 1151 року. під командуванням Петра I російські війська здобули в день пам'яті великомученика Пантелеймона дві морських перемоги над шведами: в 1714 році при Гангаузе (Фінляндія) і в 1720 році при Гренгаме (невелика гавань на Аландських островах).

    Ім'я святого великомученика Пантелеймона закликається при звершенні таїнства Соборування, освячення води та молитві про немічному. Пам'ять його особливо урочисто здійснюється в Російському Свято-Пантелеймонівському монастирі на Афоні. Собор в ім'я його побудований в 1826 році за типом стародавніх афонських храмів. У вівтарі, в дорогоцінному ковчегу, зберігається головна святиня обителі - глава святого великомученика Пантелеймона. За 8 днів до свята починається предпразднство. У ці дні після вечірні співаються молебні канони на 8 гласів, примітно, що для кожного дня є особливий канон. В день свята відбувається урочисте всенічне бдіння і тисячі гостей і паломників беруть участь в Богослужінні. За рукописної афонской службі надруковані приспіви на 9-й пісні канону великомученику. За давньою традицією паломники Руської Православної Церкви щорічно здійснюють поїздки в Грецію і на Святу Гору Афон до дня пам'яті святого великомученика Пантелеймона.

    На початок

    Навигация сайта
    Новости
    Реклама
    Панель управления
    Информация