Змія в пустелі

  1. Про «блаженної глухоті»

Протоієрей Андрій Ткачов продовжує великопісний цикл публікацій на Правміре.

Читайте також попередні колонки о.Андрія:
Про «блаженної глухоті»
релігія серця

Кращі з рабинів сліпнули над книгами, убелялісь сивиною і старилися у вивченні Закону, в очікуванні Месії. Нарешті Обіцяний з'явився, але не всі молилися про Його якнайшвидшому прихід визнали в Ньому Довгоочікуваного. Замість кінцевого полегшення совісті виникла спокуса, настирливий рій питань і подив.

Протоієрей Андрій Ткачов   продовжує великопісний цикл публікацій на Правміре

Протоієрей Андрій Ткачов

Дійсно Христос прийшов на «падіння і на повстання багатьох в Ізраїлі і на знак сперечання» (Лк. 2:34) Христос - дорогоцінний і наріжний камінь, але «той, хто впаде на цей камінь, розіб'ється, а на кого він сам упаде то розчавить »(Мф. 21:44)

Потрібно було мати дуже смиренну душу і обдарував розум, щоб в питанні визнання Христа або невизнання Його не помилитися.

Один з володарів такого розуму - Никодим. Цей начальник юдейський приходив до Месії вночі і розмовляв з Ним. Третя глава Євангелія від Івана передає цю бесіду. У ній Никодим визнавав, що Христос від Бога прийшов, і «ми», тобто фарисеї, «знаємо» це. З ним говорив Христос про народження згори і про Царство Боже. У бесіді з ним розмова торкнулася і майбутнього розп'яття Сина Божого. Про Своєму страждання Христос сказав, пом'янувши події, описані в книзі Чисел .

Слова Христові звучать так: «Як Мойсей підняв змію в пустині, так мусить піднесений бути й Син Людський, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ін. 3:14)

Досліднику Письма на цьому місці необхідно подивитися в виноску, знайти координати згаданих слів (Чис. 21: 9), і прочитати сам цитований текст. Так потрібно поступати завжди, зустрічаючи в Новому Завіті посилання на Старий.

Отже, в даному місці книги Чисел говориться про чергове ремстві Ізраїлю під час подорожі по пустелі. Євреї нарікали на те, що немає тут «ні хліба, ні води, і душі нашій - говорили вони, - обридла ця непридатна їжа» (Чис. 21: 5).

«Непридатність їжею», до речі, була названа манна, їжа, про яку сказано «хліб ангельський їм дав на поживу». Відраза від манни - це те, що найкраще виражається словами «звичка до благодаті». Хвороба ця особливо загрожує священства і всьому причту церковного, тобто тим, хто буквально живе в храмі Божому. Втім, і інші християни від загрози цієї хвороби не позбавлені.

У відповідь на таке ставлення народного серця до Себе і Своїм дарів «послав Господь на народ отруйних зміїв, які жалили народ, і померло багато народу з Ізраїля» (Чис. 21: 6).

Покарані таким чином євреї стали просити Мойсея про захист і допомогу, і у відповідь на молитву Мойсея Господь наказав робити того самого змія, про який згадував Христос в бесіді з Никодимом.

Цей змій був мідним. Про нього було веління: «Вистав його на прапор, і якщо гадина вкусить якої людини, ужалений, глянувши на нього, то буде жити» (Чис. 21: 8).

***

Але що нам з вами до цього? І чи є місток, перекинутий з сивої давнини в сьогоднішній день, щоб нам пройти по ньому туди і назад?

Є такий місток, і є користь від подібних читань. Апостол Павло говорить про мандрувати синів Ізраїлю і всі події мандри, що «все це відбувалося з ними, як приклади, а написане нам на науку нашого часу кінець віку »(1 Кор. 10:11).

Ужалений змієм людина - це я і ти, брат і сестра у Христі. Нас жалить не інший змій, але той же, який обдурив в Раю праматір. Після обману він отримав деяку владу над людиною і особливо лютує на тих, хто подорожує в країну обіцяного блаженства, в Царство Боже.

Сама історія подорожі, починаючи з Виходу і до самого входження в землю, що тече молоком, є образне оповідання про порятунок окремої душі і всієї Церкви. Це розповідь про зустрічаються на шляху перешкоди, про покарання для невірних і про дивовижну стійкості окремих обранців Божих.

Хто з нас не відчував у собі розливається по жилах вогонь гріха?

Хто з нас не знає, що гріх саме не б'є, але жалить людину, нишком і потайки, щоб вірніше вбити його?

У кого не вистачає розуму зрозуміти, що ужалений потрібно діяти швидко і з розумом, інакше він загине?

І ось ми подорожуємо і відчуваємо, що змій жалить нас болісно і несподівано. Де ліки? Ось воно. «Як Мойсей підняв змію в пустині, так мусить піднесений бути й Син Людський, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ін. 3:14). Євреї дивилися на зображення змія, ми ж дивимося на зображення розп'ятого за нас при Понтийском Пілата Ісуса Христа. І був розп'ятий, похований і воскрес на третій день, згідно із Писанням.

У дні Великого поста Хрест часто пропонується погляду віруючих саме тому, що укуси змія стають помітними і особливо болючими. Взирай, християнин, на розп'ятого Господа свого і зцілює серцем від того отрути, який в тебе.

Поет так сказав про це взіраніем і припаданні до Хреста:

Прихилися з жаркими сльозами
Хреста підніжжя обійми
Ти примиритися з небесами,
З самим собою, і з людьми. (І. Нікітін)

Ці вірші звернені до дитини, яка навчається молитися, ще не знаючи сили гріха. «Молись, дитя» називається вірш. І доросла людина заздалегідь попереджає дитини про те, що потрібно буде робити, якщо гріх обдурить, звабить згодом подорослішала душу. Але ми, давно подорослішали і багато разів спокушені гріхом, бачимо для самих себе в цих словах урок і заклик.

Але ми, давно подорослішали і багато разів спокушені гріхом, бачимо для самих себе в цих словах урок і заклик

Залишається тільки зрозуміти, чому змій, істота переобтяжене негативним ставленням і здоровим глуздом, пов'язаний тут з Господом. Один з батьків каже з цього приводу, що як мідний змій схожий на справжнього, але отрути в собі не має, так Христос був у всьому подібний до людини звичайному, але гріха в Собі не мав.

Крім того, Писанню властиво одним і тим же ім'ям, в залежності від контексту, користуватися для позначення понять святих і грішних.

Так Петро апостол говорить про диявола, що той ходить, «як ричить лев, шукаючи, кого поглинути» (1 Пет.5: 8). А апостол Іоанн Богослов говорить про лева, пов'язуючи його образ з Господом: «Ось Лев коліна Юдиного, корень Давидів, переміг, що може розгорнути книгу, і зламати сім печаток її» (Откр.5: 5). І там і там - лев, але в значеннях протилежних.

Тому, щоб не тривожиться серце наше ні про що, але, приходячи в храм Божий і бачачи перед собою зображення на хресті прицвяхований Спасителя, та дивимося на Нього з вірою. Від цього погляду ми, ужалені, залишимося живуть у Христі Ісусі. Для того Він і прийшов, щоб люди «мали життя, і подостатком» (Ін.10: 10).

Читайте також:

Про «блаженної глухоті»

релігія серця

Але що нам з вами до цього?
І чи є місток, перекинутий з сивої давнини в сьогоднішній день, щоб нам пройти по ньому туди і назад?
Хто з нас не відчував у собі розливається по жилах вогонь гріха?
Хто з нас не знає, що гріх саме не б'є, але жалить людину, нишком і потайки, щоб вірніше вбити його?
У кого не вистачає розуму зрозуміти, що ужалений потрібно діяти швидко і з розумом, інакше він загине?
Де ліки?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация