'' Послелагерние '' взаємини, або про те, як ставляться до росіян в Східній Європі

  1. Естонія
  2. Латвія і Литва
  3. Країни з більш зрозумілим менталітетом: Болгарія, Чорногорія, Білорусь
  4. Україна
  5. Польща
  6. Хорватія
  7. Угорщина
  8. Чехія
  9. Словаччина
  10. Албанія
  11. Разом
  12. Відсоток російського населення в країнах Східної Європи

зміст:

Що потрібно знати росіянам, охочим придбати нерухомість за кордоном? Ну, в першу чергу, юридичну сторону угоди, місце розташування об'єкта, його всебічну характеристику, ціну, нарешті! Але крім всіх цих очевидних компонентів вдалого придбання нерухомості за кордоном, є один неявний, але важливий: ставлення до росіян їх майбутніх сусідів.

У даній статті ми хочемо розглянути ставлення до росіян в країнах Східної Європи. Так вже історично склалося, що країни цього регіону входили в сферу впливу Радянського Союзу, або були складовою його частиною.

До змісту

Естонія

Про Естонію можна говорити довго і натхненно. Можна згадати про справу з пам'ятником радянському воїну-визволителю, про утиски російської меншини, про неприйняття всього російського, яке, здається, вже на рівні підсвідомості ... Ситуація, здавалося б, не найсприятливіша для росіянина, забажав придбати квартиру / будинок / віллу / мизу в цій некбольшой країні, до того ж знаходиться в стані кризи ринку нерухомості. Але в будь-якій ситуації знаходяться "але".

Вимушене "братство" з Росією протягом 50 років буде давати про себе знати ще довгий час. Естонці насторожено ставляться до росіян. В очах естонців росіяни в Естонії - свого роду "п'ята колона". Причому російська - це той, хто не говорить естонською, будь він хоч етнічним якутом. Але якщо вивчити мову, або хоча б зробити вигляд, що намагаєшся його вивчити, ставлення місцевих жителів тут же зміниться в сприятливу сторону.

Інтеграція в різні наднаціональні структури (Європейський Союз, НАТО, Шенген) змушує естонців бути більш толерантними до соціокультурного та етнічною різноманіттю. Але знову ж таки, вимушене півсторіччя співжиття з Росією виробило у багатьох естонців стійке неприйняття всього російського. Особливо це стосується естонців, які повернулися в післясталінський час з Сибіру, ​​Казахстану, с. Але якщо росіянинові не займатися постійно і прилюдно самоідентифікацією (голосно і зухвало розмовляти на рідній мові, ревно матюкатися та інше), то проблем виникнути не повинно.

Потрібно бути готовим до того, що самі естонці іноді не захочуть говорити по-російськи (не завжди з шкідливості, а просто тому, що після 1991 року "великий и могучий" перестав бути гостроактуальними). Що ж, для таких випадків існує англійська (французька, німецька, ісландська, суахілі - потрібне підкреслити) - ці мови не завжди знадобляться для спілкування з місцевими, але зате можуть змусити їх згадати російську.

Але все-таки росіян в Естонії не б'ють і не вбивають без особливої ​​причини, що ми можемо спостерігати час від часу в Росії. І якщо росіянин буде вести себе не як воїн Аттіли, а коректно і культурно, ставлення до нього швидко зміниться в кращу сторону. Як то кажуть, практика - критерій пізнання.

До змісту

Латвія і Литва

Незважаючи на те що ці два народи - близькі родичі, ставлення кожного з них до росіян по-різному. Ситуація в Латвії з невеликими варіаціями, але багато в чому схожа на естонську. У Литві ставлення до росіян більш спокійне.

Можливо, виною тому історія: Литва має досить довгий період державності, і навіть може згадати час, коли вона була від моря до моря (від Балтійського до Чорного в XIV столітті), Латвія ж, крім нинішнього свого стану, може похвалитися лише двадцятьма роками незалежності в XX столітті (1920-1940 роки). Звідси може виникати зріле поведінку першої країни і неврівноважена поведінка другий, часто переходить рамки пристойності навіть в очах лояльної Європи (марші ветеранів-нацистів, небажання давати громадянство росіянам, які живуть в країні). Але, швидше за все, пояснення тут більш прагматичне: якщо в Литві відсоток росіян не такий високий, то в Латвії - це третина населення, що, там багато хто вважає, що становить неабияку небезпеку суверенітету республіки.

Останнім часом ситуація змінюється: час ворожого ставлення до росіян поступово відходить область переказів. До російським туристам сьогодні ставляться досить терпимо. До місцевих же росіян ставлення більш негативний, оскільки вони складають потужну конкуренцію латишам, часто опиняючись більш кваліфікованими і успішними - тут до сих пір позначається спадщина радянського періоду, коли латиші не бажали отримувати спеціальність і працювати на "окупаційний режим".

Щодо проблеми знання прибалтами російської мови є спільний для цих трьох республік момент. Можливо, в розмові на вулиці естонець, латиш або литовець буде ретельно приховувати, що він вас розуміє, але, припустимо, в ресторані, розмір замовлення або чайових може створити диво виходу з амнезії, наслідком чого з'явиться мова, якою позаздрили б Даль з Лотманом.

Крім питання про ставлення до росіян не слід забувати, що в Латвії та Естонії нерухомість постійно дешевшає, і коли цей процес зупиниться - невідомо. Росіянину, подумує прикупити дешевої прибалтійської нерухомості, залишається тільки вирішити, приймати правила гри або знайти країну з більш зрозумілу інвестиційну перспективою і зрозумілішим менталітетом.

До змісту

Країни з більш зрозумілим менталітетом: Болгарія, Чорногорія, Білорусь

Причини, за якими такі країни, як Болгарія, Чорногорія, або Білорусь з Україною так близькі до Росії, очевидні: це і загальна православна віра, і схожість мов. На практиці в Болгарії, Чорногорії та Білорусі ставлення до росіян позитивне. Окремі випадки русофобії не впливають на загальну обстановку і не варті розгляду.

Можна було б приєднати до вищезазначеним державам і Україні, але у цієї країни є деякі особливості, про які й піде мова нижче.

До змісту

Україна

Не секрет, що на заході України ставлення до росіян менш сприятливий, ніж на сході. До росіян в західних областях України відносяться приблизно також як в.

Саме на заході країни зародився і розвинувся український націоналізм. Як не дивно, але цей націоналізм вирощувався при заохоченні політичної еліти Австро-Угорської імперії, до складу якої до 1918 року входила західна Україна (Галичина). Передбачалося протиставити галицький націоналізм націоналізму польському, а заодно і позбутися від російського впливу в східних землях Австро-Угорщини. Принцип, відомий ще з часів Римської імперії: "Розділяй і володарюй!". Наслідки цієї політики видно досі, але вже не в давно покійної Австро-Угорщини, а в "незалежной" Україна.

До змісту

Польща

Про ставлення поляків до росіян висловився головний редактор тижневика «Не" Єжи Урбан, який здобув популярність в Польщі та в світі завдяки щотижневим прес-конференцій, що проводяться від імені уряду.

На думку пана Урбана, неприязнь більшості поляків до Росії і російським існує через потужну антиросійської пропаганди в ЗМІ. Причиною цієї пропаганди є політика. Праві критикують перебувають при владі лівих, називаючи їх посткомуністами, спадкоємцями компартії Польщі, зробила країну колонією СРСР. Відповідно, чим лютіше представляється Радянський Союз, тим переконливішою в очах суспільства риторика правих. У цій ситуації залякані ліві, боячись звинувачень у посткомунізму і проросійської орієнтації, намагаються довести, що вони такі ж антитоталітарні, так само відкидають минуле і дистанціюються від Росії.

"Презирливе ставлення поляків до росіян, ставлення панського переваги виникає з польського комплексу неповноцінності і найгіршим чином говорить про польських елітах. Поляки заздрять Заходу, тому що там більш високий життєвий рівень, і тому отримують дурне задоволення від того, що у населення Росії доходи в середньому втричі нижче, ніж у поляків. Коли бідний може зневажати ще більш бідного, це йому покращує настрій ", - додав Єжи Урбан.

Поряд з цим, пан Урбан зазначив, що, хоча ставлення поляків до Росії перейнято фобією, однак міркування багатьох росіян про неприязне ставлення до росіян перебільшені.

До змісту

Хорватія

На відміну від сусідньої Чорногорії, Хорватія - країна католицька. Крім того - і це більш суттєво - в 1990-х роках, під час громадянської війни в Югославії, Росія підтримувала Сербію, яка намагалася зберегти розвалюється федерацію і утримати своє домінуюче становище в ній, зокрема на шкоду інтересам Хорватії. Росіян тут прийнято сприймати як головних союзників сербів, яких велика частина населення Хорватії відверто ненавидить, а в кращому випадку недолюблює. На цьому грунті у росіян можуть виникнути деякі проблеми. Але в туристичних районах країни ставлення до росіян цілком доброзичливе.

Можна сказати те ж, що стосується і будь-якої країни: якщо росіянин буде вести себе коректно, то проблем не з місцевим населенням не буде.

До змісту

Угорщина

За великим рахунком Угорщина нічого хорошого від Росії не бачила. У 1849 році, на прохання австрійців, тодішніх господарів країни, російські війська придушили національно-визвольне повстання. Під час Другої світової війни російські війська знову відвідали країну, до кінця залишалася вірним союзником Гітлера, - але тут вже угорці самі винні. Останній раз вони мали щастя бачити на своїй землі російську армію в дії в 1956 році, при придушенні антикомуністичного повстання в країні.

Але попри все це, в наші дні по крайней мере, в великих містах, де люди вже звикли до туристам, до росіян тут ставляться спокійно, не виділяючи їх в якусь особливу категорію. Хоча ніхто з росіян не застрахований від зустрічі з літнім активістом 1956 року народження, але максимум, що загрожує в такому випадку росіянину, - це негативне ставлення. Зате в маленьких містах і сільській місцевості, де менталітет населення змінюється традиційно повільно, росіянин може зіткнутися з проявами інтолерантності щодо себе.

Чимало угорців досить непогано розмовляє німецькою мовою. Багато представників старшого покоління, в більшій чи меншій мірі, знають російську мову, тому що вчили його в школі. Молодь англійської мови, як правило, не знає досить добре. З огляду на, що угорська мова не схожий ні на один в світі, навіть на своїх "родичів" по угро-фінської лінії, слабке знайомство угорців з основною мовою світу може стати серйозною перешкодою. Але відразу слід застерегти, що в Будапешті ситуація інша - в столиці, яка звикла до достатку іноземців, проблем з англійською як правило не виникає.

До змісту

Чехія

З кожним роком зростає обсяг російських інвестицій в економіку Чехії, все більше і більше російських туристів приїжджає в країну. У Чехії ще з часів постреволюційної еміграції початку XX століття існує велика російська громада.

Нинішні чехи в масі своїй спокійно ставляться до росіян. Ситуація в Чехії, в який нас аспекті, в чомусь схожа на ситуацію в сусідній Угорщині. Слов'янська спільність, чим не може похвалитися Угорщина, компенсується більш свіжими спогадами про учинене СРСР над чехами насильством - придушенні так званої "Празької весни" 1968, і подальшої окупації країни радянськими військами. 1968 рік і вимушена життя в соцтаборі сприяли створенню стереотипів щодо росіян. Звичайно, часи змінюються: на зміну старшому поколінню, яке нічого не забуло, приходить нове, яке нічого не пам'ятає, але гіркота, досада, образа ще живі.

Часом, ставлення, наприклад, до французів або американцям більш доброзичливе, ніж до росіян. У деяких туристичних містечках, наприклад в Карлових Варах, російські туристи сформували негативний образ нашого співвітчизника. Що ж, більш адекватна поведінка в соціумі поліпшить образ росіянина в очах чехів.

До змісту

Словаччина

Про ставлення словаків до росіян розповідає Сергій Вікторович Хелемендік, російський письменник, публіцист, видавець, політичний аналітик, який живе з 1988 року в Словаччині, в Братиславі.

"До Росії в Словаччині історично склалося гарне ставлення - словаки, подібно болгарам і сербам, народ-русофіл, причому словацьке русофільство особливо цінно, оскільки це глибоко релігійний католицький народ, який симпатизує Росії всупереч віковим традиціям католицизму", - сказав письменник.

"Русофільство словаків пов'язано з тим, що в критичний момент становлення словацького народу в XIX столітті російські царі підтримували слов'янські народи в їх спробах емансипуються в рамках Австро-Угорщини. Підтримували балканських слов'ян, словаків і чехів. Перша словацька газета словацькою мовою була створена на гроші російського посольства у Відні. Здавалося б, дрібниця, але словаки чомусь про це пам'ятають ".

Пан Хелемендік зазначив також, що в словацькій мові, як і в багатьох інших, немає слова "росіянин". До росіян ставляться доброзичливо, хоча молоде покоління, яке виросло в умовах постійної антиросійської пропаганди в ЗМІ, за словами письменника, може російських побоюватися.

До змісту

Албанія

Про ставлення до росіян в Албанії розповідає Андрій Чариков, директор агентства нерухомості OCAG.

"Багато говорять, що Албанія - ісламська країна, і приплітають сюди релігійний екстремізм. Дуже даремно! Треба пам'ятати, що в тому тоталітарному суспільстві, яким була Албанія при диктатора Енвера Ходжі, були знесені всі мечеті, а також православні і католицькі храми. Тому на Наразі основна "віра" в Албанії - атеїзм. Зараз в Албанії стався "акт покаяння" - в кожному великому місті було побудовано за великим православному храму і мечеті, але це зовсім не означає, що ці храми заповнені людьми. тобто, купуючи нерухомість в Ал баніі не потрібно боятися ніякого релігійного екстремізму і політичної нестабільності.

Щодо проблеми Косова все так само неоднозначно. Уряд Албанії, оскільки країна дуже хоче вступити в Євросоюз, дистанціюється від цієї проблеми. Жителів цієї території в Албанії за "своїх" не вважають. А от росіян там пам'ятають і люблять, оскільки Радянський Союз досить сильно допомагав Албанії. До російськомовним і зараз ставляться з повагою. Старше покоління вчило російську, спілкувалося з росіянами, часто албанки виходили заміж за наших інженерів, багато албанці навчалися в Радянському Союзі. Адже Радянський Союз не запам'ятався нічим поганим, як, наприклад, в Чехословаччині, тому в Албанії до росіян дуже добре ставлення.

Ще албанців, як я помітив, мало хвилює все, що відбувається за межами їх країни, та ж проблема сусіднього Косова їх не сильно турбує, а от футбольний матч Голландія-Албанія - це подія.

В Албанії потроху збільшується потік туристів з Росії. Вони вже бачать, що це за країна, які тут пляжі, розуміють, що правда, а що міф, помічають, що питання релігійного екстремізму явно перебільшений. Дехто звертає увагу на те, що в Албанії спокійно можна купувати нерухомість ".

Разом

Підводячи підсумки, можна зробити деякі загальні висновки.

В першу чергу, слід пам'ятати одну просту річ: якщо іноземець поводиться коректно, то якої б національності він не був, і в якій би країні не перебував, проблем з місцевим населенням, за винятком випадків неординарних, не буде.

Слід також не забувати і прагматичної складової питання: в більшості країн даного регіону на позитивне ставлення до наших співвітчизників впливають рясні російські інвестиції.

В останні роки ставлення східних європейців до росіян змінюється в кращу сторону. Так, доводиться зробити висновок, що за винятком зовсім небагатьох країн, Східна Європа не відчуває до Росії особливого пієтету. Але вже пропала і антипатія, яка переходила часом в ненависть. Спільний знаменник можна вивести такий: до росіян в даному регіоні, в цілому, відносяться рівно і без агресії.

Звільнившись на рубежі 1980-90 років від часом обтяжливою опіки Радянського Союзу, Східна Європа різко кинулася в обійми Заходу. Згодом прийшло усвідомлення того, що на Заході не все так райдужно, як здавалося з-за колючого дроту соцтабору, а з іншого боку, Росія - зовсім не такий жахливий монстр, яким він видавався колись. У рассеивающемся угарі раптово здобутої свободи стали проступати реальні риси східного "страшного" сусіда. Зараз приходить твереза ​​оцінка Росії з її поганими і хорошими сторонами. Іноді цей образ неоднозначний, але він і не остаточний.

Відсоток російського населення в країнах Східної Європи

країна російське населення в тис. чол. відсоток росіян в країні Естонія 430 25.6% Латвія 665 29.6% Литва 340 6,3% Болгарія 15 2% Чорногорія 6 ​​1% Білорусь 1,5 15% Регіони Україна 11 24% Польща 20 0,07% Хорватія 1 0,02% Угорщина 5 0,05% Чехія 12 0,1% Словаччина 3 0,05% Албанія відомостей немає відомостей немає

Коментувати можут " '' Послелагерние '' взаємини, або про те, як ставляться до росіян в Східній Європі"

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация