Аісельм Кентерберійський. Докази буття Бога.




Ансельм Кентерберійський народився в 1033 р в м Аоста (Італія), був ченцем, пріором (намісником) і потім абатом бенедиктинського монастиря в Ле Бек, з 1093 року - архієпископ Кентерберійський. Помер в 1109 г. На формування поглядів Ансельма вирішальний вплив зробив Августин. У роботах Ансельма ми нерідко зустрічаємося з Августинівська проблемами і ходами думки, але він на відміну від Августина особливу увагу приділяє способу їх вираження, прагнучи до того, щоб форма думки (її логіко-граматична структура) відповідала її смисловим змістом.

Тільки в Бозі, стверджує Ансельм, сутність і буття тотожні. Світ в цілому і всі речі в світі отримують буття від Бога.

До акту творення те, що має бути створено, предсуществует в Бога в образі його Ідей. Ідеї ​​не творяться Богом, вони суть думки Бога і тому вічно існують в його мисленні. Все створене отримує існування дією Слова: Бог "сказав", і існуючих у вигляді Ідей творіння знаходить реальне існування. Творче Слово відрізняється від людських слів; але якщо все ж порівнювати його з ними, то швидше за все можна уподібнити це Слово внутрішньому слову (поданням про речі), загальним для всіх людей, незалежно від того, якою мовою вони говорять.

У людини є два джерела знання: віра і розум. Пізнання для християнина починається з акту віри: факти, які він хоче зрозуміти, дані йому в Одкровенні. Не розуміти, щоб вірити, але вірити, щоб розуміти, слід християнину. Між сліпою вірою і безпосереднім баченням Бога є середня ланка - розуміння віри, і таке розуміння досягається за допомогою розуму. Розум не завжди здатний осягнути те, що є предметом віри, але він, вважає Ансельм, може обгрунтувати необхідність віри в істини Одкровення. Найважливішою його завданням є доказ існування Бога.

Ансельм формулює чотири докази буття Бога. У трьох з них існування Творця він доводить, виходячи з розгляду творінь. В основі цих доказів лежать дві причини: (1) все творіння відрізняються один від одного ступенем володіння будь-яким досконалістю; (2) речі, наділені досконалістю різною мірою, отримують свої відносні досконалості від досконалості як такого, досконалості в найвищого ступеня. Наприклад, будь-яка річ є благо. Ми бажаємо речей тому, що вони - якісь блага. Але речі не є однаково добрими, і жодна з них не володіє всією повнотою блага. Вони милостиві, оскільки в більшій чи меншій мірі причетні Благу самому по собі, причини всіх часткових відносних благ. Благо саме по собі є первинне Буття, яке перевершує все, що існує, і це Буття ми називаємо Богом.

В онтологічному доказі Ансельма ставиться завдання показати, що поняття буття фактично, хоч і неявно, міститься в понятті "Бог". Hа понятійному рівні уявлення про Бога може бути виражено формулою: "то, більше чого не можна помислити". Кожен, навіть безумець, який відкидає Бога, розуміє сенс цього виразу, отже, воно є в його розумінні. Але воно не може бути в одному тільки розумінні, але існує і реально. Адже якщо воно є тільки в розумінні, то можна подумати його ж, але реально існуючим, а це більше, ніж бути ним просто в розумінні. В останньому випадку "то, більше чого не можна помислити", було б тим, більше чого можна помислити. Однак це призводить до протиріччя. Отже, "то, більше чого не можна помислити", існує і в розумінні, і реально.

В даному доказі передбачається, по-перше, що людина здатна безпосередньо, чи не сходячи поступово по сходах створених речей, стикнутися з Першим Буттям; по-друге, що таке зіткнення може відбутися і в сфері думки (Ансельм, як і всі християнські мислителі, вважав, що основний шлях богопізнання - це шлях релігійного досвіду, а не чисто інтелектуальної діяльності). Деякі з наступних мислителів (Бонавентура, Декарт, Гегель) поділяли ці передумови Ансельма, інші (Фома Аквінський, Кант) їх заперечували.

Поняття істини Ансельм пов'язував не тільки зі знанням, але поширював на всі речі: щось істинно, якщо воно таке, яким має бути відповідно до своєї ідеї в Бога. На цьому заснована і його трактування свободи волі. Будь-яке розумне істота прагне або до корисного, або до справедливого. Перше прагнення невіддільне від волі: все корисне бажано; другий віддільно. Справедливість - це правильне (справжнє, тобто належне) напрямок волі, яке зберігається заради нього самого, а не чогось іншого, скажімо, користі. Правильний напрямок волі полягає в тому, щоб бажати тільки того, чого бажає Бог. Поки людина зберігає правильний напрямок волі, він вільний; іншими словами, свобода є свобода від гріха. Як істота розумна людина має здатність вибору. Вибір гріха (при гріхопадіння) означає втрату свободи, яка може бути відновлена ​​тільки за допомогою благодаті.

література:
Столяров А.А. Аісельм Кентерберійський. Докази буття Бога. / Історія філософії. Захід-Росія-Схід. Книга перша. Філософія стародавності і средневековья.- М.: Греко-латинський кабінет, 1995 - с.360-362







Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация