Апокаліпсис - Послання Церкви в Ефесі

Послання Церкви в Ефесі

Послання Церкви в Ефесі

Жителі Ефеса відрізнялися марновірством, магією, любов'ю до розкоші, марнотратством і розпусної життям. Ефес - означає «жаданий», «бажаний». Найдавніший торгове місто на березі Егейського моря з брукованими мармуром вулицями, бібліотеками, ринковою площею і чудовим театром, відер більше 25 000 глядачів.

Найдавніший торгове місто на березі Егейського моря з брукованими мармуром вулицями, бібліотеками, ринковою площею і чудовим театром, відер більше 25 000 глядачів

Ефес був центром одного з східних містичних культів Артеміди. Гордість Ефесу, храм Артеміди, вважався одним з семи чудес світу: 150 метрів довжини і 70 метрів ширини. Побудований з червоного дерева, блакитного, жовтого і білого мармуру. Золоті щаблі й 127 колон. У цьому місті золотарів Димитрій спровокував заколот, спрямований проти апостола Павла і його учнів, і жителі міста «зо дві гукали: Артеміда ефеська!»

Откр.2: 1 Ангола Церкви в Ефесі напиши: так говорить Той, Хто тримає сім зір у правиці Своїй, Хто ходить серед семи свічників золотих:

«Ангелові». Слово [aggelos] означає посланник, що може відноситися до людини, спрямованого з певною місією, або до ангела - небесному створенню, посланцеві Бога. Так як в біблії, ангели доносять до людей Божі повеління, а не навпаки, то можна зупинитися на точці зору багатьох інтерпретаторів, що ангели семи церков - це єпископи цих церков.

Також представляється дивним, що ангели «засуджуються за неправильні дії в своїх церквах» (Гатрі 1996: 746).

Господь називає єпископів (пасторів) церков, своїми [aggelos] посланниками. Пастора - це не професія, це послані Господом люди, в особі яких Він розглядає всю церкву і дає через них напрямок, вчення, напоумлення. Господь не називав єпископів по їх земним іменах «посланнику Андрію, посланнику Марку ...», але вони значаться на небесах за територіальним служінню в Теле Христа на землі «посланнику в Ефесі».

«Той, Хто тримає сім зір у правиці Своїй». Ісус постає тут, як Той, Хто тримає у правиці Своїй сім зірок, тобто пресвітерів семи церков (Откр.1: 20), яким адресовано послання. Хто тримає [krateu] перекладається; тримати, хапати, утримувати міцно.
Тобто Ісус особисто тримає в Своїх руках направляє і оберігає цих посланців. Іноді люди помилково думають, що пастор нібито сам взяв у свої руки правління над церквою і це його робота «бізнес». Пастора тримаються міцно рукою Ісуса, під його наглядом і керівництвом і це дуже відповідальне становище на відміну від звичайного парафіянина.

«Хто ходить серед семи свічників золотих». Далі Ісус представляє Себе, як ходить серед семи свічників золотих. Відповідно до тексту Писання (Откр.1: 20) сім світильників символізують сім церков.
Це означає, що Господь особисто підтримує духовне життя церкви, коли вони присутні посеред неї. Нам іноді здається, що Ісус ходить тільки серед «нашої» церкви, так як вона найправильніша, але Він ходить серед всіх церков і з перевагами і з недоліками, так як це Його церкви. Ефеська, Лаодикійська, Пергамська ... все Його

«Світильників». Церкви тут представлені як золоті світильники. У старозавітній скинії світильник - «семисвічник» знаходився в непроникною темряві, щоб висвітлювати її. Його потрібно було щодня очищати і поповнювати маслом. Таке становище і сучасної Церкви в цьому світі, вона оточена темрявою і повинна щодня очищатися і бути наповнена єлеєм.
Велике призначення церкви в цілому і кожного її члена - світити в цьому світі. Ми також потребуємо щоденному очищенні і виконанні Духом Святим, як це було наказано для світильника в скинії. Це було Божим умовою, щоб світильник світив яскраво і не згасав.

Откр.2: 2-3 Я знаю діла твої, і працю твою, і твою терпеливість, і те, що ти не можеш терпіти лихих, і випробував тих, хто себе називає апостолами, але ними не є, і знайшов, що фальшиві вони І ти маєш терпіння, і працював для Ймення Мого, але не знемігся.

«Не можеш зносити розпусні х». Слово зносити [bastazo] означає - взяти і понести, нести тягар, тягар. Розпусних [kakous] означає - злий, поганий, шкідливий, процвітаючий в злі. Ісус похвалив церква в Ефессе за те, що вони не «тягнуть на собі» злих, зіпсованих людей і не звалюють на себе їх тягарі, які вони не зможуть понести. Сьогодні цю церкву деякі могли б звинуватити у відсутності співчуття і любові до своїх братів і сестер. Але, так як Ісус похвалив їх за ту дію, це означає, що далеко не всіх людей ми повинні нести на собі. Ми повинні бути мудрими і пам'ятати слова Ісуса про те, що приходить ворог і сіє серед пшениці, кукіль - синів лукавого. Не хочеться думати про погане, але нам все одно не уникнути цього.

«Випробував тих, хто себе називає апостолами». Ісус хвалить цю церкву за те, що вона вміла відрізнити справжніх апостолів від помилкових і ненавидить розпусних. Уже в 1-му столітті по Р.Х. з'явилися люди, що спотворює християнське вчення. Їх поділяють на єретиків иудействующих, які намагалися підкорити християнство юдейства, і єретиків язичництва (маніхеі і гностики) - прагнули змішати християнську віру, зі східним релігійним світоглядом або з грецькою філософією. Вони видавали свої помилки за християнський світогляд, а також привласнювали собі апостольське звання.
Церква повинна відчувати на справжність тих, хто претендує на високе звання апостолів. Звичайно, нам не потрібно надмірно підозрювати всіх і в усьому і впадати в крайнощі, але все ж дивитися на плоди ми зобов'язані і визнати дерево хорошим або поганому.

Откр.2: 4 Але маю на тебе, що ти покинув свою першу любов.

«Покинув свою першу любов». Адже це була ревна церква, що працює, твердо тримається вчення Біблії, що відкидає лжевчення. І це завжди нормально і необхідно, але це не є доказом того, що з церквою все в порядку. Церква в Ефесі залишила свою першу любов. Найімовірніше йдеться про любов до Господа. Що б великого не зробила церква за свою історію і як би вона не була тверда у вченні, втрата любові до Господа є величезною втратою і проблемою для цієї церкви. Втрата любові до Господа може стати крахом для церкви. Про це і попередив Господь в наступному вірші.

Откр.2: 5 Отож, пам'ятай, звідки ти впав, і покайся, і вчинки давніші роби Коли ж ні, скоро прийду до тебе, і зрушу твого свічника з його місця, якщо не покаєшся.

«Згадай, звідки ти впав». Буквально говориться; «Згадай яким чином ..., через що ..., ти впав». Втрату перше кохання Ісус прямо розцінює, як падіння церкви. Церква повинна була знайти причину, то місце, де вони звернули з правильного шляху і залишили першу любов. Можливо через те, що вони були багато зайняті роботою для Господа;

«... Я знаю діла твої, і працю твою, і твою терпеливість», а також викриттям всяких єресей і лжеучителей, вони поступово відвели увагу від особистості Ісуса і близьких відносин з Ним. Ісус говорив церкви про покаяння і повернення до першої полум'яної любові.

«Прийду до тебе, і зрушу твого з місця його». Як ми пам'ятаємо світильник - це сама церква. Історія показує, що так і сталося. Ця загроза здійснилася і з великого світового центру Ефес звернувся в купу руїн. В даний час на його місці існує маленька мусульманська село «Айя-Солук». Християн там зовсім не залишилося, а на місці колишнього храму св. Іоанна Богослова, нині стоїть мечеть. Великий світильник першого християнства згас безповоротно.
Ісус попереджає, що Він може зрушити церква з її місця якщо вона не покається в певному гріху. Зрозуміло мова йде про серйозні речі. Ісус не сказав, що Він знищить церква, але Він каже зрушу - пересуну в інше місце і на цьому місце більше не буде церкви. Як показує історія, Ісус просто виводить всіх людей з церкви з різних інших громадам і таким чином церква в даному місці (території) вже не існує - вона зрушена.

Откр.2: 6 Але маєш [добре], що ненавидиш учинки Николаїтів, яких і Я ненавиджу.

«Ненавидиш учинки Николаїтів». На думку істориків того часу, початок цієї єресі поклав Микола Антиохієць, звернений з язичників, колишній в числі перших семи дияконів єрусалимських (Діян. 6: 3-6). Згодом він відпав від істинної віри і став засновником секти Антиномісти. Вчення «ніколаїтів» полягало в навчанні про свободу плоті. «Николаїти» проповідували свободу плоті для умертвіння плоті. Мета була приваблива, але шлях до досягнення цієї мети, був вельми небезпечний - не боятися гріхів плоті, тому що душі вони нібито забруднити не можуть. «Николаїти» вчили, що кращий шлях умертвити плоть - це довести її до втоми і знемоги від продукування гріхів плоті.

«Николаїти також відкидали закон про їжу:« Николаїти - гностична секта (т. Е. Що з'єднує в собі пункти християнської віри з переказами язичництва і юдейства) в древньої християнської церкви, відкидала обов'язок законів про їжу і дотримувалася вчення про законність задоволення всіх вимог людської природи »(Барклі)

Ми бачимо, що Ісус ненавидить лжевчення Николаітів і нам потрібно бути на сторожі, щоб не; догоджати і потурати своїй плоті для її умертвіння задовольняти всі свої людські потреби і бажання змішування християнства з язичницькими переказами і традиціями

Откр.2: 7 Хто має вухо, хай чує, що Дух промовляє Церквам: переможцеві дам їсти від дерева життя, яке в раю Божім.

«Хто має вухо, хай чує, що Дух промовляє Церквам». Як ми бачимо тепер слово звернене кожному, хто це почує (має вуха, щоб чути) і це призначається до багатьох церквах а не тільки в Ефесі. Ісус закінчує послання, підбадьоренням, що отримають в якості нагороди перемагають.

З причини складної символіки обітниць «переможцеві» стосуються майбутнього, ми можемо тільки припускати можливе значення цих символів. Отже, ми припускаємо, що Ісус мав на увазі. Те дерево по серед Рая, від якого на початку він не з'їв Адам і Єва, стане в підсумку є перемагає.

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация