Апостол і Євангеліст Іоанн Богослов

Апостол і Євангеліст Іоанн був родом з Віфсаїди Галілейської. Він був людина проста і неосвічені, як і інші апостоли, але з досить забезпеченої сім'ї. У його батька Зеведея було багато рибальських сіток, і він мав у себе в служінні працівників. Там же працювали і двоє його синів - Яків та Іван. Мати Іоанна Саломія доводилася двоюрідною сестрою Богоматері Марії, і з Євангелія нам відомо, як вірно служила вона Христу, слідуючи всюди за благим Учителем разом з іншими благочестивими жінками.

Мати Іоанна Саломія доводилася двоюрідною сестрою Богоматері Марії, і з Євангелія нам відомо, як вірно служила вона Христу, слідуючи всюди за благим Учителем разом з іншими благочестивими жінками

Коли Іоанн Хреститель почав проповідувати в пустелі, а потім в околицях ріки Йордан, пришестя у світ Сина Божого, Іоанн і Андрій, брат Петра, які також були рибалками, негайно ж кинули свої мережі, пішли за Іваном Хрестителем і стали його учнями.

Одного разу, незабаром після Хрещення їм Сина Божого, Іоанн Хреститель побачивши на березі наближається до нього Ісуса і вказуючи на Нього, сказав:

- Ось Агнець Божий!

Тоді ті наблизилися до Нього, і як побачив Він їх, запитав:

- Що потрібно вам?

Андрій та Іван сказали Йому:

- Учителю (тобто Учитель), де Ти живеш?

- Прийдіть і подивіться, - відповів їм Христос.

Вони прийшли в будинок Його і перебували там до самого вечора, вперше з розчуленням слухаючи з Божественних уст заповіді блаженства.

Через два місяці Син Божий закликав до Себе Андрія і Петра, а незабаром і Якова та Іоанна. Це сталося на березі Генісаретського озера. І вони зараз залишили човна та мережі, пішли за Ісусом. Вони залишають своє ремесло, згідно зверненого до них слова Христа, і рибалки, раніше промишляли ловом риби, стали "ловцями людей".

Святий Іоанн був наймолодшим з апостолів. Всією душею присвятив він себе Ісусу. Він володів поривчастим характером. Своєю гарячою ревнощами і запальністю нерідко нагадував він свого першого вчителя, Іоанна Хрестителя.

Так, коли Ісус подорожував до Єрусалиму через Самарію, в одному з селищ Господа не прийняли. Іоанн з братом просили Його дозволити їм звести вогонь з неба і спалити нечестивих людей. Але Христос наказав їм суворо, сказавши, що не знають вони, якого духу служать, тобто духу любові і терпіння.

Іншим разом, незадовго до Його розп'яття, перед Христовими Страстями, Саломія, мати синів Зеведеєвих, рухома природною материнської гордістю за своїх синів, попросила Ісуса дозволити їм сісти по праву і ліву руку від Нього в Його Царстві.

Царство це всі навколишні Христа вважали Царством Божим, і не стільки небесним, скільки земним. Вони вірили, що Ісус зійде на престол Давида, вигнавши римлян зі священної Іудейській землі. Але Христос, як співається в церковних гімнах, замість амвона, дозволив Іванові лежати на Його грудях.

Апостол Іоанн був особливо любимо Господом. Жоден з апостолів не був такий близький Його серцю, як Іоанн. Він завжди сидів поруч з Учителем і нерідко клав свою голову на груди Христа.

Коли Син Божий пішов, щоб молитися наодинці з Отцем Небесним, Він не дозволив іти за Собою нікому, крім Петра, Якова та Івана. Вони були своєрідним трикутником, в якому Христос проживав самі урочисті моменти Свого життя, такі як Преображення на Фаворі або Гефсиманське моління. Найближчим до вершини цього трикутника був Іоанн Богослов. Саме в його серці знаходили свій відгук слова і зітхання Христа.

Коли Ісуса схопили і всі учні розбіглися, як вівці без пастиря, тільки апостол Іоанн і Петро пішли за Господом, Якого вели на суд беззаконного первосвященика Анни. Іоанн перебував у дворі архієрейському при допитах свого Божественного Вчителя.

Там Петро здригнувся і відрікся від свого Вчителя перед тієї дівчини. Але перешкоджав він невідступно слідував за Ним по Хресного шляху, співчуваючи Йому всім серцем. Іоанна знали в колі первосвященика, як про це йдеться в Євангелії, він піддавав себе на небезпеку, адже гнів цих людей він міг звернути проти себе. Але він не відступив. Коли Господа розіп'яли, з усіх учнів один Іван не зник, але стояв до кінця разом з Богородицею у Хреста. Господь, перш ніж випустити Свій дух, доручає Іоанну турботу про найдорожче для Нього людині - Пресвятої Богородиці.

Саме він допомагав Йосипу і Никодиму зняти віддане мученицької смерті Тіло Христа, і в який раз з плачем "лежав" на пронизаний списом груди Христа.

Але і після Воскресіння, як тільки сповістили апостолам благу звістку дружини-мироносиці, Іоанн першим прибіг до порожньої гробниці, діставшись до святого місця швидше, ніж літній Петро. Він також дізнався Господа, коли Той з'явився на березі Тіверії.

У день П'ятидесятниці, коли Дух Святий сходить на апостолів у вигляді вогненних язиків, саме Петро та Іван стануть великими стовпами Церкви Христової. Ніхто не мав такий авторитет, як вони.

Христос назвав братів Якова та Івана "Воанергес" (грец. Βοανηργες, арамійське слово), витлумачене в Новому Завіті як «сини грому». І дійсно, проповідь обох братів стала чарівною, як грім. Це відбивається і в Євангелії, Посланнях і Одкровенні, написаних святим Іоанном.

Апостольське передання дає нам деякі відомості про життя та діяльність Іоанна. У 69 р. Н.е. е., після Успіння Матері Божої, апостол Іоанн залишив Єрусалим і прибув до Ефесу. Апостол Іоанн, як люблячий син, дбав про Пресвяту Діву Марію і служив Їй до Її Успіння, підкоряючись наказу Христа, даному Ним, коли Він був на Хресті.

Поховавши Пречисту, Іоанн відправився на служіння, його більше нічого не утримувало в Єрусалимі. В Ефесі, який став християнським завдяки апостолу Павлу, він перебував досить довго, всіляко підтримуючи ягнят Христа словом і оповідаючи про все, що пам'ятав від Спасителя.

Тоді імператором в Римі був нелюдський боягуз Домициан. Почувши, що Ісус правитиме світом, уявивши собі, як колись Ірод, яким буде цей світський цар, і боячись втратити трон, імператор наказав знайти і привести в Рим в кайданах всіх людей, близьких Христу. Так, привели до нього онуків улюбленця Божого, Іуди, яким вдалося уникнути смерті, так як вони показали імператору свої мозолясті від роботи руки, і, звичайно, Домициан не міг уявити собі князів, полеглих так низько ... Тоді-то до нього привели і Іоанна . Його привезли в Рим і після короткого судового розгляду засудили до смерті.

Спочатку його побили різками, як це було прийнято, а потім кинули в гарячу олію. Але ... він не постраждав. Суддя протримав його у в'язниці деякий час, не знаючи, що робити з ним далі.

Тим часом страх імператора трохи пройшов і гнів його пом'якшав. Таким чином, смертний вирок апостола замінили посиланням на острів Патмос, де він мав працювати в шахтах.

Там Іоанн перебував у середовищі самих затятих злочинців, які повинні були стати його товаришами до кінця днів. Але він зовсім не сумував з цього приводу. Хіба не Сам Христос говорив, що прийшов Він у світ не за праведниками, а за грішниками? У цих суворих умовах улюблений учень Господа не тільки не страждав, але навпаки, такий стан давало йому привід для глибоких духовних роздумів.

Там, в одну з неділь, передбачав він кінець світу, який так докладно описав у своєму святому документі - Апокаліпсисі. Кажуть, що це бачення стало йому в якійсь печері, куди він пішов від світу. Це бачення видається багатьом і в наші дні. Саме Одкровення, Апокаліпсис, написав учень Іоанна Прохор, слухаючи вислови, які виходять з вуст апостола, який досяг єднання з Божеством в блаженному захваті.

Саме Одкровення, Апокаліпсис, написав учень Іоанна Прохор, слухаючи вислови, які виходять з вуст апостола, який досяг єднання з Божеством в блаженному захваті

Після смерті Доміціана на престол зійшов імператор Нервас, який незабаром звільнив Іоанна. Так, апостол повернувся в Ефес. Там він написав своє Євангеліє. Причиною його написання стало твердження нікого Кірінфоса, який говорив, що Ісус не був Богом. Тоді-то Іоанн і поламав його єресь своїм Євангелієм, в якому говорить священною мовою про Божественної сутності Христа.

Тим часом, йшли роки. Апостолові Івану було вже більше ста років. Похилих років, він уже не проповідував, тільки повторював слова: "Чада мої, любіть один одного".

Його учні, слухаючи, як він весь час повторює одну й ту ж фразу, запитали його в один прекрасний день, чому він нічого іншого не говорить, на що він відповів: "Це найбільша заповідь Господа. Її достатньо ".

Ось що ще розповідають про останні роки життя апостола. Як тільки він вперше прибув в Ефес, то зібрав навколо себе учнів. Серед них був один маленький хлопчик, якого апостол Іоанн дуже полюбив і з великою обережністю обробляв його душу. Маленький хлопчик був для Іоанна істинним ангелом, він бачив в особі його благодатне істота, чистий квітка раю - відображення самої Церкви.

Коли він повернувся із заслання, йому повідомили, що його духовне чадо стало на хибний шлях, ангел перетворився на жахливого грабіжника, який спустошував всі в окрузі, вбиваючи і сіючи несправедливість. Іоанн несказанно засмутився, але не віддався розпачу. Він сів на мула і став шукати всюди збився з істинного шляху агнця, як добрий пастир з притчі. Нарешті, йому вдалося зустріти такого улюбленого їм юнака. Той, побачивши посивілого від випробувань апостола, впав до ніг Його і, гірко плачучи, негайно ж розкаявся. І пішов, як агнець, за учителем.

Розповідають ще про один випадок з життя апостола. У старого Іоанна була приручена їм куріпка, з якої він часто грав і проводив свій вільний час. Один мисливець дуже здивувався тому, що такий досконалий людина займається такою справою. На що апостол сказав, посміхаючись: "Твій цибулю теж не завжди натягнутий, інакше він зламається. І найсвятіший людина потребує розслабленні. Це нікому не шкодить ".

Іоанн передчував свою смерть, знав, коли настане час покинути цей світ. Він попросив вирити йому могилу, після чого поклав туди свою мантію, ліг на неї і закрив очі, віддавши свою пречисту душу Христу.

Він попросив вирити йому могилу, після чого поклав туди свою мантію, ліг на неї і закрив очі, віддавши свою пречисту душу Христу

Василіос Мустакас, богослов

Переклад з новогрецької: редакція інтернет-видання "Пемптусія".

Хіба не Сам Христос говорив, що прийшов Він у світ не за праведниками, а за грішниками?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация