Архімандрит Сава: Велика П'ятниця. Исповедь Бога

  1. Богослужбові тексти цього дня - дзеркало споглядання Хреста і смерті Бога Розп'ятого. У них багато...
  2. У кожному храмі лежить своя Плащаниця. Але люди знають, що, прикладаючись до цієї ікони Христа, ми...

Чому ми можемо тільки споглядати і каменеть - читачам «Правміра» розповідає архімандрит Савва (Мажуков). Чому ми можемо тільки споглядати і каменеть - читачам «Правміра» розповідає архімандрит Савва (Мажуков)

Архімандрит Сава (Мажуков). Фото: Юхим Еріхман

На вечірньо Великої П'ятниці закінчується читання книги Іова. Богослужіння цього дня пронизане якимсь споглядальним оціпенінням, навмисної стриманістю почуттів і образів. Ми нічого не просимо, не висікає з себе сльози, які не засмучуємося про своє. Сьогодні - все про Нього, все Його, все Ним.

Багатостраждальний Іов, судився з Богом за свої нещастя, нарешті, отримав всі відповіді. Читаємо книгу і не можемо зрозуміти, що такого сказав Бог, що Іов раптом заспокоївся? Уважно вчитуємось в «сповідь Творця» і нічого не розуміємо: яка ідея так вразила Іова, що він «відкликав свій позов проти Бога»? Вся мова - опис стрункого космосу, викладене у формі запитань, часом досить іронічних. Таке відчуття, що вони обидва - Бог і Іов - просто присіли поруч десь на кручі і поговорили про те, що було у них перед очима. І справа не в предметі розмови, а просто їм треба було побути разом. Так буває у людей - їм потрібно не відносини з'ясовувати, а просто посидіти поряд, потриматися за руки.

Іову нічого було втрачати. Саме таким людям є про що поговорити з Богом. Той, у кого більше нічого не залишилося, готовий прийняти «сповідь Бога». Але Іов не вірить, що це взагалі можливо:

Адже не людина, як я, щоб відповісти Йому,
щоб разом нам постати на суд.
Між нами нема посередника немає,
щоб руку покласти на обох нас (Іов. 9: 32-33).

І ось вони разом «на кручі». І допитливий страждалець говорить зовсім інше:

Тільки слухом я чув був про Тебе,
нині ж очі мої бачать Тебе, -
цій місцевості ради відступати
і каюсь у поросі й попелі (Іов. 42: 5-6).

Що побачив Іов? Книга передає тільки мова Бога, тобто те, що чув Іов, але не те, що він бачив, Кого він бачив. Іов шукав посередника, до відповіді він кликав людини, і цю людину-посередника, тобто Боголюдини, він і побачив своїми пророчими очима. Побачив і все зрозумів. І прийняв той сенс страждань, іконою яких стала його гірка доля. Сенс треба було не почути і зрозуміти, а побачити. Тому що Христос - це і є Сенс і Істина і Життя.

У Велику П'ятницю ця Життя вмирає на Хресті.

Богослужбові тексти цього дня - дзеркало споглядання Хреста і смерті Бога Розп'ятого. У них багато образів і описів, адже це плід споглядання, так і повинно бути. Однак те, чого ми в них не знайдемо, це жалість до Розп'ятого.

Всі молитви Страсної седмиці носять друк дивовижною стриманості і цнотливості сліз.

Всі молитви Страсної седмиці носять друк дивовижною стриманості і цнотливості сліз

Фото: Vk / Татарстанська митрополія

Читайте також - Велика п'ятниця: що означає цей день для християн? Аудіо, відео ...

Ми знаємо, що у Хреста стояла Матір Божа. У Неї на очах убивали Її Сина. Що може бути гірше для матері? Поруч стояли вірні і безстрашні учениці. Але Євангеліє цнотливо не дивиться в їхній бік і не пускається в опис зворушливих подробиць цієї нелюдської скорботи. Анна Андріївна Ахматова, тонкий поет, а значить, трохи пророк, слухом віщунки почула і точно передала правду цнотливого плачу біля Хреста:

Магдалина билася і ридала,
Учень улюблений кам'янів,
А туди, де мовчки Мати стояла,
Так ніхто глянути й не посмів.

Ми теж кам'яніючи. Захоплюємося Христом. Дивуємося розумом. Але нам Його не шкода. Ви не знайдете в молитвах Тріоді описів анатомічних подробиць тортур або співчуття до болю і мук. Єдине, що ми сміємо собі дозволити - споглядати і каменеть.

Господь не просив нас про жалість і співчуття. Він знав, на що йде. Свій шлях Він обрав добровільно. Апостолу Петру в Гетсиманському саду Він сказав: «Думаєш, що Я не можу тепер упросити Свого Отця, і Він дасть Мені зараз більше дванадцяти ле ангелів?» (Мф. 26:53). Христос міг і не просити собі легіони ангелів. Він Сам міг зробити Собі, створити, «виліпити» дванадцять полків, але не для цього він прийшов.

Єдине, про що Він просив Своїх учнів, а значить, і нас з вами, це дві речі: «побудьте зі Мною» і «Це чиніть на спомин про Мене!». У ці дні ми здійснюємо Євхаристію, творимо Його спогад і споглядально слідуємо за Ним, проходимо Його шлях невідступно, крок за кроком.

Дві найважливіші служби цього дня - винесення Плащаниці і утреня Великої Суботи - останні кроки в цьому споглядальному ході за Христом.

Винос Плащаниці відбувається під час вечірні, яка в більшості храмів служиться вдень. Плащаниця - ікона Христа. Не звичайна ікона. У ці дні все саме незвичайне - і ікона Христа, і ікона Богородиці. У деяких храмах на гробницю, приготовлену для Плащаниці, кладуть перед службою саму рідкісну ікону Богородиці - «Не ридай Мене, Мати». На більшості образів ми бачимо Пречисту Діву з Немовлям на руках. На цій іконі теж Чиста Діво зі Своїм Сином. Тільки тут вже не Немовля, а знятий з Хреста, убитий Христос на руках у своєї Матері.

Тільки тут вже не Немовля, а знятий з Хреста, убитий Христос на руках у своєї Матері

Фото: Vk / Татарстанська митрополія

Насправді Плащаниця не така вже й рідкісна ікона, як може здатися. На Престолі у вівтарі кожного храму лежить антимінс - плат з вшитой в нього часткою святих мощей. Це середньовічна версія документа, легітимізує право священика здійснювати Євхаристію в цьому храмі. Тому кожен антимінс обов'язково підписаний освячує його єпископом. Зображення на антимінсі таке ж, як і на Плащаниці. Але антимінс древнє. Плащаниці ж з'явилися у нас тільки в XVII столітті.

Це дуже красиве богослужіння, на якому вдячно згадується благовидий Йосип, який без палких обітниць і урочистих клятв, весь час залишаючись в тіні, проте зміцнився вірний Христу до кінця. Він ризикував буквально всім, прийшовши до Пилата з проханням віддати йому тіло Розп'ятого. Але слова Євангелія передають такий спокій і безстрашну переконаність цієї людини, що мимоволі захоплюєшся ним. Він віддав Христу свою труну. Поступився гробової печери, навмисне залишивши себе без останнього притулку. Він своїми руками сповив тіло вбитого Бога і упокоїв Його в похоронній печері.

У кожному храмі лежить своя Плащаниця. Але люди знають, що, прикладаючись до цієї ікони Христа, ми цілуємо ту саму, єдину Плащаницю, яку купив святий Йосип.

Тому так важливо бути на виносі Плащаниці або встигнути забігти в храм, коли її вже винесли. Постояти поруч. Помовчати. Дозволити собі недовгий працю цнотливого споглядання.

Те, що всі наші думки повинні бути з Плащаницею Спасителя, підкреслює цікава особливість цих служб: все єктенії, які говорять диякони, читання паремій, Апостола, вхід з Євангелієм і винос Чаші - все проходить біля Плащаниці або через Плащаницю.

Увечері здійснюється красива служба, яку в народі називають «відспівування Плащаниці». Правильно - «утреня Великої Суботи». Це вже служба наступного дня, тому в монастирських храмах її служать пізно вночі або рано вранці.

Утреня починається звичайним шестопсалмия. Але на співі тропарів «Благообразний Йосиф» відбувається кадіння всього храму, і священики виходять до Плащаниці. Там читається сімнадцята кафізма, вірші якої перемежовуються крихітними молитовними репліками, скоріше навіть вигуками на поховання Спасителя. Це дуже давні тексти. Кожен - плід споглядального зусилля справжніх богословів-молитовників.

Перлина цієї служби - знаменитий канон «Хвилею морською». Це невеликий текст, у якого цілих три учасника: з першої по п'яту пісні - творіння Марка, єпископа Ідрунтского, з шостої по дев'яту - святого Косми Маіумского. А красиві ірмоси канону написала наймудріша черниця Касія. Дев'ятий ирмос канону і дав назву тієї самої рідкісної з ікон Божої Матері:

Чи не ридай Мене, Мати,
бачачи у гробі,
Його ж в утробі без сімені зачала єси Сина!
Повстання бо і прославлюся!
і я принесу зі славою невпинно яко Бог
вірою і любов'ю тя велічающія.

Цей ирмос ми почуємо ще не раз в ці дні. Це Христос звертається до своєї Матері. І знову - ні слова про те, як Їй важко, як Їй боляче. Просто - "не ридай». Мені здається, таке могла написати тільки мудра жінка, справжня молітвенніца і богослов, який і була свята черниця Касія.

Але якщо ви вартий цю службу до кінця, побачите щось зовсім неймовірне. Після читання канону і співу стихир хор несподівано для такого скорботного дня починає співати Велике славослів'я. Священики виходять до Плащаниці і при співі «Святий Боже» відправляються на Хресний хід навколо храму з Плащаницею і хоругвами. Одягання в цей день - чорне. В руках у тих, хто молиться свічки, які вже горіли на Пристрасних Євангеліях. Всі співають похоронне «Святий Боже», тому що так ми входимо в полохливий і квапливий струмочок ходи мироносиць і останніх учнів, які несли тіло Христа до похоронної печери.

Vk / Симбірська митрополія

Але хід це зовсім не скорботне. Ось що дивно. «Попелом» чорних шат не надто прикрите передчуття великодньої вести. Коли все повертаються в храм і кладуть Плащаницю на труну, починається читання уривків з пророка Єзекіїля і послання до Коринтян, якого чекають всі знавці церковної служби. Ці тексти дають читати найнадійнішим і виразним читачам.

У Єзекіїля - про кістки, які оживуть. Дуже барвистий і бадьорить текст! А послання до Коринтян вже не приховує радості про прийдешнє Воскресіння. Апогей читання - аллилуариев. Диякон «рашіряется» на всю церкву:

Да воскресне Бог і розбіжаться вороги Його,
і так бежат від імені Його ненавидять Його.

І хор відповідає зазвичай найгучнішим, найгучнішим і нестриманим "Алилуя», яке тільки можна заспівати. Краще, якщо це «Алилуя» заспіває весь храм, на повний голос! У цей момент не можна додержуватися! Треба як слід пошуміти! Від усього серця!

Замість звичайних двох віршиків в цьому аллілуаріі їх цілих три, і всі дуже бадьорі. Після цього «буйного» співу читається уривок з Євангелія від Матвія. У давнину Євангеліє завжди читалося після Великого славослів'я, і ​​тільки утреня Великої Суботи зберегла цей красивий звичай.

Христос у гробі. Залишилося всього кілька годин, і ми почуємо радісний великодній заклик. Зачекайте. Не треба говорити. Не поспішайте.

Поки що рано.

Поки що помовчимо.

Послухаємо тишу.

Увійдемо в спокій Великої Суботи.

Читаємо книгу і не можемо зрозуміти, що такого сказав Бог, що Іов раптом заспокоївся?
Уважно вчитуємось в «сповідь Творця» і нічого не розуміємо: яка ідея так вразила Іова, що він «відкликав свій позов проти Бога»?
Що побачив Іов?
Що може бути гірше для матері?
Апостолу Петру в Гетсиманському саду Він сказав: «Думаєш, що Я не можу тепер упросити Свого Отця, і Він дасть Мені зараз більше дванадцяти ле ангелів?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация