Чаплін: ми повинні плекати в собі раба

  1. Чому вчить Біблія?

Відверта стаття православного священика з цитатами з головної книги християн. Чому рабська психологія - це норма світовідчуття для православного християнина? Навіщо рабу пишатися надбанням пана, в тому числі знаменитими зникаючими годинами Патріарха?

Найбільш повний перелік того, чого вчить Біблія, викладено в однойменній статті, яку ми рекомендуємо прочитати всім відвідувачам Крамоли:

Чому вчить Біблія?

Зараз же мова піде про дивовижну за своєю прямоті статті Олексія Чапліна. Щоб уникнути плутанини зазначимо, що це не той Чаплін, котрих нещодавно закликав вбивати деяких людей на славу Божого на землі:

Отже, якщо читач цієї статті вважає себе віруючим, йому буде корисно прочитати програмну статтю православного християнства, щоб знати, чому потрібно пишатися статусом раба в сучасному суспільстві.

А якщо читач живе в світі, де астрономи нарахували 2 трильйони галактик у видимому Всесвіті, ця стаття послужить яскравим підтвердженням того, що пережиток минулого у вигляді збірника багаторазово переписаних древніх іудейських казок використовується виключно для маніпулювання людьми і утримання їх в невігластві.

Читайте також: Єгова - хто такий?

Основоположні цитати зі скандальної статті Протоієрея Алексія Чапліна:

Головна проблема сучасного Православ'я і, власне кажучи, Росії (тому що Росія не має без Православ'я) - це те, що ми розучилися бути рабами. Християнство - це релігія свідомого і добровільного рабства. Рабська психологія - це не якийсь прихований підтекст, а норма світовідчуття для православного християнина. Все сучасне суспільство поклоняється ідолу соціальних прав і свобод. І тільки Православна Церква наполегливо стверджує, що людина - це безправний раб Божий. Тому так незатишно почувається сучасний «вільнодумних» людина в православному храмі, де все перейнято архаїкою рабства. Як дисонує для його вуха звернення до священноначалля «Святий Владико», «Ваше Високопреосвященство», «Ваша Святосте», «ис полу ці Деспота» (многоліття єпископу), а тим більше постійне іменування християнами себе в молитвах «рабами Божими». Що стоїть за поняттям «рабство Боже», нам розкриває Євангеліє. Раб нічого не має свого. Він живе тільки милістю свого Пана, який, «зваживши» з ним, знаходить його або добрим рабом, виконуючим Його веління і гідним ще більшої милості від свого Владики, або лукавим і лінивим, гідним суворого стягнення. Рабство Боже позбавляє християн навіть прихильності до найближчих - чоловіка, дружину, батькам, дітям. Вони не наші - вони теж раби нашого Господа. І наш Господар вимагає бути прив'язаним тільки до Нього і бути готовим будь-якої миті без жалю розлучитися не тільки з найдорожчими людьми, але і з самим життям, яка належить, не рабиню, а цілком Богу.

І тут не можуть допомогти модерністські гордовиті затвердження: «раб Божий - значить нічий раб». Тому що в християнській Традиції раб Божий - значить раб Царя, раб Держави (від слова Государ), раб судді, раб свого начальника, раб чиновника, раб поліцейського. Первоверховний апостол Петро так наставляє християн «Отож, коріться кожному людському творінню ради Господа, чи то цареві, як найвищому, чи то володарям, як від нього посланим для карання злочинців та для похвали доброчинців ... як раби Божі» і далі по тексту: « раби, із повним страхом коріться владикам, не тільки благим і лагідним, а й непокірним. Бо то вгодне, коли хто, совісті заради Божого, терпить недолю, страждаючи несправедливо »(1 Пет. 2, 13-21) .Ему вторить святий апостол Павло:« Нехай кожна людина кориться вищій владі, бо немає влади не від Бога ; існуючі ж влади Божий встановлено ». І загрожує, що всякий «той, хто противиться владі, противиться Божій постанові. А хто противиться, самі візьмуть осуд на себе »(Рим.13, 1-2). В іншому місці апостол Павло дає наступне повчання: «Раби, слухайте панів по плоті зі страхом і трепетом ... як раби Христові, чиніть від душі волю Божу, служіть із зичливістю, немов Господеві, а не людям!» (Еф. 6,5 -6). І це стосувалося не тільки до тих, хто був рабом за своїм соціальним становищем. Наш Господь наказав кожному християнину в земному житті прагнути досягати успіху саме в рабстві, якщо ми хочемо отримати першість від Нього: «а хто хоче між вами бути великим, нехай буде вам слугою; і хто хоче між вами бути першим, хай буде вам рабом »(Мф. 20, 27).

Що ж стосується свободи у Христі, то вона звільняє християн немає від рабства людського, а від гріха: «Тоді сказав Ісус до юдеїв, що в Нього ввірували: Як у слові Моїм позостанетеся, тоді справді Моїми учнями будете, і пізнаєте правду, а правда вас вільними. Йому відповідали: Авраамів ми рід і не були рабами нікому ніколи; як же Ти кажеш: Ви станете вільні? Ісус відповів їм: Істинно, істинно кажу вам: Кожен, хто чинить гріх, є раб гріха »(Ін. 8, 31-34). Більш того, ця християнська свобода зобов'язує кожного християнина не зі страху, а з любов'ю рабствовать (по ц.-сл. «працювати») ближнім: «До свободи покликані ви, браття ... але любов'ю працюйте один одному» (Гал. 5, 13 ).

Отже, наші критики мають рацію - ми дуже зручна релігія для держави. Тому християнство і бачило великі імперії. Бо тільки православні раби здатні на великий подвиг самопожертви під час війни і миру. Навіть СРСР зміг відновитися в межах Російської імперії, тільки завдяки потенціалу рабської психології, ще за інерцією зберігалася від Православ'я на підсвідомому рівні в російській народі.

...

Раби не вибирають. Раби Пана приймають. Єпископа не вибирають - його приймають від Бога. І Царя не вибирають - його приймають від Бога (в такому сенсі і розумілося обрання на царство Михайла Федоровича Романова в 1613 р, який, згідно з «Затвердженої грамоті», іменувався «богообраного Царем»). Тільки для рабської свідомості діє новозавітний принцип, що всяка влада від Бога, і тільки християнське рабське служіння влади може стати тим грунтом, на якій відродиться Самодержавство. Святитель Микола Сербський говорив, що хороший Цар не той, який повинен народу, а яким повинен народ. Чи не Цар був зобов'язаний народу, а народ, як раб, відчував себе зобов'язаним Царю, який для нього був Образом Царя Небесного (свят. Димитрій Ростовський). У православній Росії добробут вимірюється не споживчим раєм для обивателя, а державної міццю царства і святістю Церкви. Чим сильніше царське військо, чим більше храмів і монастирів в країні, тим благополучніше вважається царювання монарха, і тим ближче до Неба на землі відчувають себе вірнопіддані слуги Божі. Раб Божий не шукає нагород земних, він шукає благ небесних. Шлях земної для християнина-раба - це шлях Хреста і скорбот. І яке б місце в суспільстві раб Божий не обіймав - від царя до холопа і від патріарха до ченця - все це лише місце скорботи. Скорботами не задовольняються - ними рятуються.

...

Рабську свідомість дає можливість нам правильно ставитися і до годинника Патріарха (якщо такі взагалі існували), і до дорогих іномарок священноначалія. Для раба престиж Пана - це його особистий престиж. Для християнина повинно бути принизливим, що у архієрея машина гірше, ніж у світських правителів. Краще ходити самому пішки, ніж бачити Предстоятеля Церкви їздять на трамваї (як, наприклад, нині покійний Патріарх Сербський Павло). Про горе Сербії! Про приниження для всього Православ'я, коли князь Церкви країни, що іменує себе православної, користується громадським транспортом. Суть доступності Патріарха і взагалі архієреїв не в тому, що його можна підстерегти по дорозі в храм або особисто написати лист на його електронну скриньку, а в можливості участі в архієрейському Богослужінні, де єпископ підносить за всіх нас свої молитви.

...

Для того щоб осягнути істину, ми повинні перестати «включати мізки» і почати на ділі себе уявляти нічим і кликати ніким. Одним словом, ми повинні плекати в собі раба. Шлях до рабству Божому лежить через рабствованіе людині: дітей - батькам, дружини - чоловікові, християнина - священноначалля, громадянина - державі з усіма чиновниками і силовиками, включаючи Президента. Перефразовуючи слова апостола про любов, можна сказати так: «Як ти дерзайте себе називати рабом Бога, коли не навчився бути рабом у людини?» Тільки виховавши в собі рабську психологію, ми не тільки зможемо відродити ту Росію, яку не зберегли, а й увійти в Царство Небесне, куди закриті двері для всіх «вільних» не у Христі.

Читати статтю про рабство християнства повністю

Чому вчить Біблія?
Чому рабська психологія - це норма світовідчуття для православного християнина?
Навіщо рабу пишатися надбанням пана, в тому числі знаменитими зникаючими годинами Патріарха?
Перефразовуючи слова апостола про любов, можна сказати так: «Як ти дерзайте себе називати рабом Бога, коли не навчився бути рабом у людини?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация