ДОСЬЄ НА китів

Вусаті кити

Наука і життя // Ілюстрації

<

>

Синій кит. Найбільша тварина планети. Може досягати довжини 33 м і маси 150 т. Дитинчата народжуються довжиною від 6 до 8,8 м і масою 2-3 т. Сині кити зустрічаються практично у всіх районах Світового океану, за винятком тропічного поясу. У Північній півкулі вони зимують на широтах Південної Японії, Каліфорнії, Північної Африки, Карибського моря. У Південній півкулі тварини проводять зиму на широтах Австралії, Перу, Південної Африки, Мадагаскару. Влітку сині кити воліють прохолодні води Антарктики, північної Атлантики, Берингове й Чукотського морів. Промисел заборонений з 1965 року.

Финвал. Другий за величиною кит з зустрічаються в Світовому океані. Максимальна довжина досягає 29 м. Маса дорослих тварин зазвичай становить близько 50 т. Характерний зовнішній видовий ознака финвала - асиметрія забарвлення бічної частини голови: нижня права щелепу на чверть біла, як живіт, а з лівого боку вона вся темна, як голова.

Фінвали мешкають практично повсюдно, від Арктики до Антарктики, виключаючи зону екватора. Навіть взимку вони не спускаються на південь від 30о пн.ш. і не піднімаються на північ від 20-25о пд.ш. У Південній півкулі фінвалів більше, ніж в Північному. У російських водах смугастики цього виду зустрічаються найчастіше в Беринговому і Чукотському морях, рідше - в Охотському і Японському, дуже рідко - в Баренцевому і Білому. Крім того, відзначено кілька випадків заходу фінвалів в Карське і Балтійське моря. Промисел заборонений.

Сейвал (сайдяной кит). Третій за величиною кит Світового океану. середня довжина в Північній півкулі становить 13-14 м, в Південному - 14,6-15,5 м, а максимальна - 18 і 19 м відповідно. Самки починають приносити 4-5-метрових дитинчат з віку 10 років.

Цей вид полосатиков також мешкає повсюдно, але на відміну від синіх китів і фінвалів віддає перевагу більш теплі помірні широти і далеко в холодні води Північної півкулі не проникає. У Тихому океані поширений від острова Тайвань і прибережних вод Південної Японії до північній частині Берингової моря. В Атлантиці сейвали мешкають від Канарських островів і узбережжя Флориди до північних берегів Норвегії, Шпіцбергена, Ісландії, Лабрадору і Ньюфаундленду, іноді заходять в Середземне море. У Південній півкулі на відміну від Північного сейвали доходять до крайки льодів, що оперізує льодовий континент. Промисел обмежений.

Малий полосатик (полосатик Мінке). Найдрібніший представник сімейства полосатиків довжиною 7-10 м і масою 7-9 т. Часто має білу поперечну смугу на грудних плавніках.Шіроко поширений в помірних і холодних водах Світового океану. У Південній півкулі зустрічається в цих зонах повсюдно, а в Північному воліє Тихий океан: Чукотському морі, аж до льодової зони; Східно-Китайське, Жовте, Японське, Охотське і Берингове моря, води Японії, Курильських і Алеутських островів, узбережжя США і Канади. У північній Атлантиці смугастики Мінке зустрічаються від Середземного моря і узбережжя Флориди до Лабрадору, Баффінова затоки і протоки Дейвіса, а також до 70о пн.ш. на східному узбережжі Гренландії, біля острова Шпіцберген, в Норвезькому, Північному, Баренцевому, Білому і Карському морях. Промисел обмежений.

Горбатий кит (горбач). Самий екзотичний з сімейства полосатиків. При довжині тіла до 18 м відрізняється величезними 4-5-метровими горбистими грудними плавниками, спинним плавником у вигляді горба і головою, покритою трьома-п'ятьма рядами великих бородавок.

Поширений по всьому Світовому океану від Арктики до Антарктики, мігрує в прибережній зоні в північній частині Тихого океану від Чукотського моря до берегів Каліфорнії і Мексики, від Аляски і Камчатки до Тайваню. У північній Атлантиці горбачі зустрічаються від Шпіцбергена, Нової Землі до Північно-Західної Африки та островів Зеленого Мису, а також від Гренландії та Ісландії до Антильських островів. У Південній півкулі ці кити мігрують від берегів Антарктики на північ до Чилі і Перу, Анголи, Конго, Мадагаскару і Нової Зеландії. Промисел гребучий заборонений з 1963 року.

Гренландський кит. Самий жирний представник китоподібних. Досягає довжини 15-18 м (іноді до 21 м), маси 150 т. Голова становить 1/3 довжини тіла. Спинний плавець відсутній. Дотримується поверхневих шарів води. Спливаючи, протягом 1-3 хвилин "видихає" до 12 роздвоєних фонтанів, а потім знову пірнає на 5-10 хвилин. Самки приносять одного дитинчати раз в 3-6 років. Мешкає в арктичних водах трьома локальними стадами: біля острова Шпіцберген в Баренцевому морі, біля західного узбережжя Гренландії, на півночі Тихого океану в Беринговому, Чукотському, Охотському морях і в морі Бофорта. Від одного кита отримують до 25-30 т жиру.

Південний (гладкий) кит. Житла змінюються в залежності від сезону року. Взимку китові концентруються в північно-азіатській частині Тихого океану на 20-400с.ш., А також в південній частині Японського, у Жовтому, Східно-Китайському морях і в водах Тайваню. Навесні (з березня по травень) починається міграція тварин на північ, і літо вони проводять в Охотському морі, в районі Курильської гряди, біля берегів Камчатки і Командорських островів. З настанням осені тварини мігрують для зимівлі на південь.

Сірий кит. Найдавніший з вусатих китів. Чи не втратив зв'язку з берегом, так як плодиться тільки в мілководних затоках Каліфорнії і Кореї. При максимальній довжині 15 м маса тварин досягає 20-35 т. Зростання триває до 40 років. Після 8 років самки народжують дитинчат диною близько 4 м і вагою до 600 кг і більше. Мешкає виключно в водах північної половини Тихого океану. У російських водах зустрічається уздовж узбережжя Японського моря, в протоках Лаперуза і Татарській, в районі Курильських островів, Охотському, іноді в Східно-Сибірському морі вздовж кромки пакових льодів. Крім того, сірі кити часті гості в прибережних водах Кореї, Корейській протоці і в районі Японських островів. Видобуток дозволена лише для місцевого населення Чукотки в одиничних кількостях.

зубаті кити

Кашалот. Найбільший представник зубастих китів. При масі тіла 50 т самці можуть досягати в довжину 20, а самки - 15 м. Середня довжина самців в водах Далекого Сходу становить 15, самок - 13 м. Характерні зовнішні ознаки: величезна, сплюснута з боків голова (1 / 3-1 / 4 довжини тіла); поглиблення в нижній частині голови; відсутність зубів на верхній щелепі і довгі нижні щелепи; кілька маленьких горбів-плавників за основним спинним плавцем. Вага одного зуба нижньої щелепи кашалота досягає 1,6 кг. Самки кашалотів дозрівають в 15-17, самці - в 23-25 ​​років. Довжина новонароджених дитинчат 4-4,5 м. Кашалоти поширені по всьому Світовому океану. При цьому самки розмножуються в тропіках і рідко виходять за межі субтропічної зони, а самці можуть мігрувати влітку на північ аж до протоки Дейвіса, Баренцева і Берингової морів і на південь - до Антарктиди. У російських водах кашалоти найчастіше зустрічаються в районі Курильської гряди, в південній частині Охотського моря і у Командорських островів.

Північний плавун. Відрізнити цей вид китів від його родичів дуже легко по витягнутому циліндричного дзьоба і характерному високому сферичному "лобі", іноді з білими мітками. У довжину досягає 11-12 м, важить 8-10 т. Мешкає в північній частині Тихого океану, від мису Наварин, Аляски і Британської Колумбії до широт Південної Японії і Каліфорнії. У водах Росії частіше зустрічається в Охотському морі і у Курильських островів, рідше - в Японському і Беринговому морях. Жир плавуна НЕ їстівний, тому добувають або випадково, або для господарських цілей, в основному в Японії.

Високочолий бутилконос. На відміну від плавуна дзьоб пляшконоса гострий і короткий, а "лоб" нависає над його підставою. При довжині 9-10 м вага тварин не перевищує 8 т. Для свого проживання пляшконоси вибрали води північної Атлантики від протоки Дейвіса, гренландського і Баренцового морів до широт Північно-Західної Африки і середньої частини США. Іноді заходять в Середземне, Балтійське і Біле моря. Зимують в теплих водах Атлантики. Промисел пляшконоси ведеться в водах Норвегії, північно-західній частині Баренцева моря і Ісландії.

Афаліна. Афаліни поширені в прибережних помірних і теплих водах Світового океану. У водах Росії зустрічаються три з чотирьох видів афалін: чорноморська, атлантична (в Балтиці) і Північнотихоокеанський. Розміри цих тварин не перевищують 3,3-3,6 м, а маса - 300-400 кг. Навесні і влітку у них народжуються дитинчата трохи більше 1 м в довжину і вагою 11-12 кг. Використовують афалін в основному в океанаріумі і зоопарках.

Звичайний дельфін (справжній, чорноморський, белобочка). Довжина звичайних дельфінів 1,6-2,6 м (в Чорному морі - не більше 2,1 м). Відмінні риси цих тварин - струнке тіло і довгий дзьоб, відокремлений від жирової подушки характерними борозенками. Вага самців чорноморських дельфінів змінюється від 24 до 58, а самок - від 36 до 61 кг. Ареал проживання цих тварин в Світовому океані, так само як і у афалін, дуже широкий. У водах Росії мешкають три види дельфінів: атлантичний (Балтика), чорноморський (найменший) і далекосхідний (Японське море). Промисел дельфінів в Чорному морі заборонено з 1967 року.

Гринди. У Світовому океані мешкають гринди трьох видів: звичайна, тропічна і чорна, або северотіхоокеанская.Черная грінда найбільша, її довжина досягає 5,5-6,5 м. Характерні зовнішні ознаки гринд: куляста голова, майже позбавлена ​​дзьоба, різко загнутий назад і зрушений в бік голови спинний плавник.

Зубаті кити цього виду поширені в північній Атлантиці і в помірних водах Тихого океану до широт Курильських, Командорських і Алеутських островів. Гринд регулярно видобувають біля узбережжя Японії, Фарерських островів, Ньюфаундленду і Норвегії, а також у відкритих водах Північного і Баренцового морів.

Косатки. За характерними величезним білим плямам косатку легко відрізнити від будь-якого іншого кита. При довжині тіла 8,7-10 м маса тварини досягає 8 т, а швидкість пересування - 55 км / год, що істотно ускладнює його промисел. Косатки воліють холодні і помірні води Світового океану. Їх зустрічали навіть в арктичних морях - Карському і Східно-Сибірському (Чаунська губа). А ось моря Лаптєвих і Чорне тварини чомусь уникають.

Морські свині. Самки трохи більші за самців - довжина тіла складає 1,8 і 1,7 м відповідно. Максимальна маса досягає 90 кг, середня - 50 кг, у мешканців Чорного моря не перевищує 30 кг. Вага дитинчат зазвичай не більше 3 кг. Місцями свого проживання ці тварини вибрали затоки, бухти, фіорди, гирла і пониззя річок Північної півкулі. У водах Росії зустрічаються морські свині трьох видів: чорноморська (найменша), північноатлантична (Балтійське, Біле, Баренцове моря) і Північнотихоокеанський (моря Далекого Сходу).

Білухи. Характерна особливість цих китів крім білого кольору - відсутність дзьоба і спинного плавника. Довжина самців досягає 6 м, вага 2 т, а самок - відповідно 5 м і 1,5 т. Дитинчата-сисунці мають аспидно-синє забарвлення, а молоді білухи - сіру або блакитну.

Поширені у всіх морях Арктики і прилеглих басейнах, Беринговому і Охотському морях. У дуже суворі зими можуть спускатися на південь до широт Японії і Великобританії, заходити в Балтійське море. У російських водах мешкають білухи трьох видів: біломорська, Карська і далекосхідна. Їх видобуток в наших водах обмежена.

Нарвав (єдиноріг). Форма, маса і довжина тіла такі ж, як у білухи, але спина нарвала має темно-синій колір при загальному світлому тлі тулуба, а хвіст зверху нагадує якір з двома широкими лапами. Самці виділяються потужним бивнем зі спіральною нарізкою, виступаючим на 2-3 м з лівого боку морди.

Віддає перевагу для проживання високі широти - Північний Льодовитий океан і арктичні моря, особливо район Гренландії і північну частину Канадського архіпелагу. Нарвалів зустрічали від 85о пн.ш. на півночі до Великобританії і Нідерландів, Мурманського узбережжя, гирла Печори, Білого моря, острова Беринга, Порт-Моллера (Аляска) на півдні. Вид дуже малочисельний і може бути віднесений до групи рідкісних тварин. Проте щороку жителі узбережжя Гренландії добувають кілька сотень нарвалів.

Навигация сайта
Новости
Социальная политика государства
Государственная политика охватывает принципиально главные направления в развитии общества. Вместе с этим решаются стоящие перед различными отраслями общественной жизни конкретные задачи. В связи с этим

Смешанная экономика это
СМЕШАННАЯ ЭКОНОМИКА — (mixed economy) Экономика, в которой сосуществуют государственные и частные предприятия. Некоторые виды экономической деятельности осуществляются индивидами или фирмами, принимающими

Экономика для чайников
Жанр: Экономика В этой книге вы найдете описание самых важных экономических теорий, гипотез и открытий, но без огромного количества малопонятных деталей, устаревших примеров или сложных математических

Антиинфляционная политика государства
Инфляция проявляется в непрерывном обшем повышении цен, падает реальная ценность личных сбережений, хранящихся в виде наличных денег или на счетах. Рост цен неумолимо сокращает мае- су товаров, которую

Система учета клиентов
Клиент любого салона красоты, клиники, магазина, ресторана, любой компании знает, что развитие технологий, информационная прозрачность и рост возможностей программного обеспечения сделали простым и легким

Аренда залов в Черкассах
Иногда, обращая внимания на красивые фото, сделанные другими авторами, на фоне какого-нибудь необычайно красивого места, мы невольно задаемся вопросом « Где же они находят такие места, с удачным

Снять Помещения свободного назначения
Я попытался обобщить свой опыт в пейзажной съёмке и дать наиболее важные советы начинающим фотографам. Надеюсь, мои советы помогут вам научиться снимать очень красивый, запоминающийся пейзаж. Пейзажная

Облачная crm
Разработчик систем автоматизации анонсировал выход на рынок нового продукта – комплексной программы поддержки маркетинга и продаж в режиме реального времени Forward RTM (Real Time Marketing). По сути,

Партнер онлайн личный кабинет
Весьма примечательна роль росте производительности управленческих и производственных процессов системы Forward eShop. Данная система предлагает пользователям очень удобный партнер онлайн личный кабинет,

Мебельные молдинги
Плинтуса, напольные и потолочные, в оформлении нашего жилья имеют значение не меньшее, чем отделка и аксессуары для красивого платья. Ошиблись, неправильно подобрали – и вещь не смотрится, какой дорогой

Реклама
Панель управления
Информация