Дуа: як волати до Аллаха?

У мовах багатьох мусульманських народів, в тому числі - в татарському, є таке слово - дуа У мовах багатьох мусульманських народів, в тому числі - в татарському, є таке слово - дуа. Чи означає це слово «благання», «волання до Бога». Дуа - це один з найбільш великих обрядів поклоніння. Багато мусульман не надають йому належного значення і забувають про нього, хоча саме дуа - найміцніша зв'язок людини з його Творцем.

З ім'ям Аллаха, Милостивого, що милує!

Хвала Аллаху, Господу світів, Який звелів нам звертатися до Нього з благаннями і дав обіцянку, що буде відповідати нам. Свідчу, що немає ніякого божества, гідного поклоніння, крім одного лише Аллаха, і немає у Нього співтоваришів.

Про люди, бійтеся Всевишнього Аллаха і знайте, що благання (дуа) - це один з найбільших видів поклоніння Аллаху. Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Звернення до Аллаха з благанням - це і є поклоніння».

Перерахуємо деякі відмінні риси та гідності дуа:

По-перше, Аллах наказує нам кликати Його. Всевишній сказав: «Ваш Господь сказав: Кличте до Мене, і Я відповім вам» (прощає, 40:60).

По-друге, дуа - це і є поклоніння, і тому людина повинна звертатися тільки до Аллаха зі своїми благаннями. Якщо ж він просить у чогось крім Аллаха (наприклад, біля могил, померлих, образів «святих», сил природи і так далі), то робить непростимий гріх - ширк-багатобожжя. Передається, що Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Дуа - це поклоніння» (Абу Дауд).

По-третє, за допомогою дуа Аллах позбавляє людину від бід. Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Благання приносить користь в тому, що спіткало, і в тому, що може спіткати. Так звертайтеся ж з благанням до Аллаха, про людину Аллаха! »(Тірмізі).

По-четверте, Аллах завжди допомагає тим, хто волає до Нього. Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) передав слова Всевишнього: «Я поруч з думкою людини про мене. І Я разом з ним, коли він згадує Мене »(Муслім).

У дуа людина показує Аллаху свою покірність і безпорадність, тим самим визнаючи свою рабство перед Ним. Він повністю, всім серцем, сподівається на Аллаха і ні на кого іншого, поряд з Ним. Якщо людина не отримує в цьому житті те, що він просив у Аллаха, то йому записується за це нагорода, яка накопичується для нього до Судного Дня. Там вона принесе людині більше користі, ніж тут.

Правила, як робити дуа

Необхідно пам'ятати про правила благання до Аллаха:

1. Людина повинна бути переконаним в тому, що Аллах відповість на його прохання.

Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Коли хтось із вас звертається до Аллаха з проханням, хай буде цілеспрямований, і не говорить:« Господи! Прости мене, якщо хочеш, помилуй мене, якщо хочеш, дай мені, якщо хочеш ». Тому що ніщо не може змусити Аллаха вчинити проти Його власної волі »(Бухарі).

2. Людина повинна просити Аллаха всім серцем і не проявляти недбалість під час дуа.

Передається від Абу Хурейра, що Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Робіть дуа, будучи впевненими у відповіді, і знайте, що Аллах не відповідає на дуа того, чиє серце безтурботно і без праці» (Тірмізі).

3. Треба просити Аллаха завжди, якими б не були обставини.

Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Хто хоче, щоб Аллах відповідав йому в лихах, нехай частіше звертається з благанням в благополуччі» (Тірмізі).

Під час дуа дотримуватися таких правил:

* Звернутися обличчям у бік Кааби;

* Зробити перед цим обмивання (тахарат);

* Підняти руки до верху;

* Почати благання зі слів вихваляння Господа і прославлення Його імені;

* Потім попросити благословення і світу для Мухаммада, раба Аллаха і Його посланника (мир йому і благословення Аллаха);

* Після цього щиро звернутися до Аллаха з благанням, просячи бажане з наполегливістю, надією і страхом;

* Рекомендується звертатися до Аллаха, згадуючи Його імена і прекрасні якості;

* Затвердити чисте єдинобожжя в своїх словах;

* Подати милостиню нужденним перед вчиненням благання,

* Бажано знижувати голос, вимова має бути чимось середнім між пошепки і гучним розмовою.

Треба намагатися просити Аллаха в ті періоди, коли дуа частіше приймається.

В які періоди часу краще приймається дуа:

- в ніч приречення,

- пізно вночі,

- в кінці обов'язкових намазів,

- між азан і ікамой,

- під час земного поклону,

- в останню годину п'ятниці (перед заходом сонця).

Також дуа краще приймається від подорожнього, хто постує, а також від батьків.

Стережися речей, які перегороджують шлях благанням.

Іноді благання людини залишається без відповіді, і причиною цього виявляється він сам. Ось деякі з тих справ, які можуть перешкоджати благань людей:

1. Перша причина - це коли людина чекає швидкої відповіді на свою дуа.

Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Завжди на молитву людини буде дано відповідь, якщо тільки він не буде молитися за скоєнні злочини або розриву кровних уз, і якщо тільки не стане квапити події». Його запитали: «Про Пророк! Що значить квапити події? »Він відповів:« Це коли людина каже: «Я звернувся з благанням до Аллаха багато разів, але не отримав відповіді!» І тоді він впадає у відчай і перестає просити Аллаха »(Муслім).

Вчені Ісламу сказали: «Благання (дуа) - це одне з найважливіших засобів, як для захисту від неприємностей, так і для досягнення поставлених цілей, проте результат від молитви часом запізнюється. Це відбувається з наступних причин:

* Або через ущербності самого змісту благання, наприклад, якщо молитва містить в собі щось таке, що не любить Аллах: ворожнечу і гріх;

* Або через душевної слабкості і відсутності у молиться концентрації і усвідомлення того, що під час молитви він спілкується з Аллахом. Така людина подібна старому бойовому цибулі, і стріла вилітає з нього дуже погано;

* Або через будь-яких перешкод, що перешкоджають прийняттю молитви, таких як: вживання забороненого їжі; гріхів, які покривають серця, подібно до іржі, а також недбалість, безпечності та любов до забав, які опановують душею людини і пригнічують її ».

2. Відсутність єдинобожжя під час благання.

Аллах говорить в Священному Корані: «Кличте ж до Аллаха, очищаючи перед Ним віру» (Коран 40: 14). «Не кличте ж ні до кого поряд з Аллахом» (Коран 72: 18).

Деякі люди звертаються з молитвами до кого-то, крім Аллаха: до ідолів, могил, мавзолеям, святим і праведним. Такі молитви неправильні, тому що вони позбавлені єдинобожжя.

Також неправильними бувають молитви тих людей, які вважають померлих людей посередниками між собою і Богом. Ці люди, звертаючись до Аллаха, кажуть: «Ми просимо Тебе ім'ям такого-то праведника або авторитетом такого-то святого ...». У цих людей не будуть прийматися їх молитви, тому що вони суперечать Шаріату і не мають відношення до Ісламу. Аллах не узаконені для нас звернення з благаннями до Нього за допомогою будь-яких святих або за допомогою їх гідного становища. Більш того, Всевишній багаторазово наказує нам звертатися до Нього безпосередньо, без будь-яких посередників. Аллах говорить у Своїй Книзі: «Якщо Мої раби запитають тебе про Мене, то адже Я близький і відповідаю на поклик молиться, коли він кликав до Мене» (Коран 2: 186).

3. Недбале ставлення людини до своїх релігійних обов'язків, що передбачені нам Самим Аллахом, і вчинення гріхів.

Людина, що надходить подібним чином, віддаляється від Аллаха і рве зв'язок зі своїм Господом. Він заслуговує на те, щоб потрапити в біду і при цьому не отримувати відповіді на свої прохання про позбавлення від страждань. В одному з хадисів повідомляється, що Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Пам'ятай про Аллаха, коли ти перебуваєш в лад, а також Він пам'ятатиме про тебе, коли ти опинишся в біді».

Той, хто будує свої взаємини з Господом на основі богобоязливості і слухняності, в той час, коли в його житті все добре, до такої людини Аллах буде ставитися ніжно і дбайливо, коли він виявиться в важких обставинах. Всевишній сказав про Юнуса (мир йому), якого проковтнула велетенська риба: «Якби він не був одним з тих, хто шанує Аллаха, то неодмінно залишився б в її утробі до того дня, коли вони будуть відроджені» (Коран 47: 143-144).

Тобто: якщо б до вчиненого ним проступку у нього не було багато праведних справ, то черево риби стало б для нього могилою, аж до самого Судного Дня.

Деякі вчені говорили: «Згадуйте Аллаха в лад, а також Він згадає про вас в скруті, воістину, пророк Юнус багато поминав Аллаха, а коли він виявився в утробі риби, Всевишній Аллах сказав:« Якби він не був одним з тих, хто шанує Аллаха, то неодмінно залишився б в її утробі до того дня, коли вони будуть відроджені ». Фараон же, на відміну від Юнуса, був тираном, позабули про Аллаха. «Коли ж фараон став тонути, він сказав:« Я повірив в те, що немає справжнього божества, крім Того, в Кого увірували сини Ісраїлов. Я став одним з мусульман ». Аллах сказав: «Тільки зараз ти говориш це! Але ж раніше ти не послухався і був одним з розповсюджують нечестя »(Коран 10: 90-91).

4. Якщо їжа людини гріховна.

Наприклад, його дохід - це лихварство, хабарі, злодійство, привласнення майна інших людей (особливо сиріт), віроломний ставлення до майна людей, найнятих робітників, обман довіри. У достовірному хадисі говориться: «Зроби свою їжу благої, і твої благання будуть прийматися».

Абдулла, син імама Ахмада ібн Ханбаля, в книзі «аз-Зухд» привів таку легенду: «Одного разу синів Ісраїлов спіткало лихо, тоді вони вийшли з поселення (щоб разом помолитися Аллаху про позбавлення). Тоді Аллах (Великий Він і Славен) дав їх пророку одкровення: «Розкажи їм:« Ви виходите в поле, а ваші тіла спаплюжені, ви протягуєте до Мене свої руки, а самі проливаєте ними кров, наповнюєте ними вдома свої забороненим майном. І зараз, коли гнів Мій запалав на вас, ви тільки ще більше віддаляється від Мене ».

Тож прийміть це до уваги для себе. Погляньте на те, як ви заробляєте, що ви їсте і п'єте, і на те, чим ви маєте свої тіла. Все це важливо для того, щоб ваші молитви і прохання, звернені до Аллаха, були прийняті Ним.

5. Якщо людина перестає закликати до добра і утримувати від зла.

Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Клянуся Аллахом, ви обов'язково повинні спонукати до одобрюваного і утримувати від порицаемого, а інакше Аллах не забариться піддати вас покаранню, після чого ви будете просити Його, але Він вам не відповість» (Ахмад ).

Коли запитали Ібрахіма ібн Адхам: «Чому наші дуа залишаються без відповіді?», Він відповів їм: «Тому що ви дізналися Аллаха, але не підкорилися Йому, дізналися Посланника, але не пішли по його шляху, дізналися Коран, але не дієте згідно з його законам, користуєтеся милостями Аллаха, але не дякуєте йому за це, дізналися Рай, але не прагнете до нього, дізналися Пекло, але не побоюєтеся його, дізналися Шайтана, але не воюєте з ним, а погоджуєтеся з ним; дізналися смерть, але не готуєтеся до неї, ховаєте ваших мертвих, але не витягаєте для себе з цього урок, забули про свої недоліки і займаєтеся недоліками інших людей ».

Найчастіше звертайтеся до Аллаха з благаннями для себе і для своїх близьких. Пам'ятайте, що благання утисків приймається, остерігайтеся гнобити кого-небудь, зневажати будь-чиї права і надходити несправедливо. Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Бійтеся молитви утисків, тому що між нею і Аллахом немає ніякої перешкоди».

Хвала Аллаху, Господу світів, мир і благословення Його посланнику Мухаммаду, а також його сім'ї і всім його сподвижникам.

Що значить квапити події?
Коли запитали Ібрахіма ібн Адхам: «Чому наші дуа залишаються без відповіді?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация