Духівник ветеранів: У цих людей немає ніякої фальші

Ось уже більше двох років клірик храму Серафима Саровського в київській Пущі-Водиці священик Олександр Колісниченко духовно опікує пацієнтів розташованого по сусідству госпіталю для інвалідів Великої Вітчизняної війни. З благословення Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира отець Олександр виконує обов'язки настоятеля діє при госпіталі храму на честь святого великомученика і цілителя Пантелеймона. Напередодні Дня Перемоги кореспондент «Правміра» поговорив з духівником ветеранів.

- Отець Олександр, розкажіть, будь ласка, про госпіталі. Скільки там ветеранів? Чи є серед них учасники бойових дій?

Чи є серед них учасники бойових дій

Священик Олександр Колісниченко

- Госпіталь був утворений для підтримки здоров'я і зміцнення сил ветеранів. Але з кожним роком їх стає все менше, тому установа вже трохи перекваліфікували. Тут тепер проходять лікування та вдови загиблих учасників війни, і дружини ветеранів. Сюди ж будуть направлятися і учасники бойових дій, в першу чергу - воїни-афганці.

Ветеранів небагато. У госпіталі вони можуть залишатися не довше місяця. Групи зазвичай невеликі. З тих, хто приїжджає, до нас в храм приходить 12-13 осіб. Є люди, які не можуть ходити. До них ми самі піднімаємося в палати, провідуємо, причащаємо, сповідуємо, ведемо бесіди.

- Як давно почалося духовне окормлення пацієнтів госпіталю?

- Перша літургія пройшла 7 січня 2012 року, коли ми вперше прийшли туди з місією відкрити храм. До цього були лише епізодичні відвідування, раз на місяць на вимогу. Іноді нас запрошували туди родичі ветеранів. Але постійної роботи не велося. А з Різдва Христового 2012 роки ми відкрили храм, точніше приділ храму. І вже грунтовно там закріпилися.

Перший молебень відслужив протоієрей Андрій Антощук разом зі мною. Я тоді був ще дияконом. На цьому молебні був присутній персонал і деякі з які перебувають на лікуванні людей. У той день було оголошено, що тут буде храм.

- Це була ініціатива ветеранів або Церкви?

- Церква йшла назустріч ветеранам. Хоча багато хто з них - люди старого гарту, виховані радянською владою, далеко не релігійні. Багато хто навіть відмовляються, коли приходимо до лежачим, від сповіді і причастя. Але більшість наших парафіян - дружини ветеранів. Це жінки, які отримали велику душевну рану. Вони переживали і молилися за своїх чоловіків, коли ті воювали. Чи не перестали молитися, коли їх вже не стало. Сьогодні вдови приходять в храм, щоб пом'янути подружжя, а дружини - помолитися за здоров'я чоловіків.

Сьогодні вдови приходять в храм, щоб пом'янути подружжя, а дружини - помолитися за здоров'я чоловіків

- Тому і з'явилася ідея відкриття храму при госпіталі?

- Справа в тому, що наш храм Серафима Саровського в Пущі-Водиці, якому вже понад 100 років, замислювався спочатку як трьохпрестольний. Перший престол був освячений на честь Миколи Чудотворця, другий - преподобного Серафима Саровського, а третій хотіли присвятити цілителя Пантелеймона. Але не склалося, і третій престол далеко не був освячений.

Після руйнування радянською владою храму великомученика Пантелеймона на Куренівці (район Києва), в 70-их роках ХХ століття багато ікон зі зруйнованого храму були перевезені в наш храм і до цього дня знаходяться у нас. Так у громади храму з'явилася мрія відкрити прохід великомученика і цілителя Пантелеймона.

Наш перший настоятель, отець Василь, почав цей шлях. Після того, як Господь покликав його до Себе, справа прийняв отець Андрій Антощук. У тому, що при госпіталі відкрився Пантелеймонівський храм - його головна заслуга. Отець Андрій першим зумів знайти спільну мову з головним лікарем госпіталю і втілити в життя сподівання всього приходу - відкрити третій престол.

Коли священноначалля Київської Митрополії виписувало нам дозвіл на служіння, то написали, що благословляється ... для служіння, проведення божественної літургії, здійснення таїнств в громаді храму Серафима Саровського.

Серафимовский храм в Пущі-Водиці

Ми не визначені окремою громадою або якийсь церковною організацією, а є частиною приходу храму Серафима Саровського, його невеликим «філією». Отець Андрій відкрив третій боковий вівтар цього храму в госпіталі, а я несу послух, виконую обов'язки настоятеля.

- Як часто буває священик в госпіталі?

- Встановлено мінімальний розклад на тиждень. Священик в четвер, о третій годині дня служить акафіст з молебнем, а в неділю - обов'язкова літургія, о сьомій ранку. Ці два дні на тиждень дотримуються неухильно.

Протоієрей Андрій Антощук

З моменту відкриття храму у нас тільки один раз була перерва, коли вирішувалися питання оренди. З вересня 2012 року по березень 2013 року був припинено служіння через рішення влади про оренду таких приміщень. Але і тоді ми приходили в палати до людей.

Служби в храмі проходять і на великі свята, і коли просто є бажання наших парафіян. Наприклад, 6 травня, в день великомученика Георгія Побідоносця ми служимо молебень, а 9 травня обов'язково у нас служиться літургія, на якій будуть згадуване всі загиблі у війні, а також покійні ветерани.

Ну і, звичайно, в госпіталі є контактні телефони священика і чергового по храму, щоб кожен міг звернутися в разі необхідності.

- Чи доводиться стикатися з проблемами? Чи не створюють перешкод лікарі, чиновники, військові?

- Тут у нас немає супротивників. Навпаки, нам йдуть на зустріч, допомагають, розуміють. Головний лікар багато зробила для того, щоб саме Церква, а не секти або деномінації, присутні в Україні, мали вплив на цих людей. Вона зробила це своїм принципом життя. Я вважаю, ця людина вибрав правильну дорогу і послужив Господу.

Виникають іноді фінансові труднощі, але нам допомагає громада храму Серафима Саровського. І не тільки громада, а сам преподобний Серафим Саровський не залишає своєї молитовної допомогою.

Головна ж проблема в тому, що ветеранів залишається все менше і менше ...

- Ви сказали про оренду. Яке приміщення займає храм в госпіталі?

- Приміщення невелике, всього 17 квадратних метрів. Орендну плату щомісяця вносить громада храму святого Серафима Саровського. Облачення і ікони також були пожертвувані громадою або куплені меценатами. Кілька ікон подарували нам наші парафіянки.

Кілька ікон подарували нам наші парафіянки

- Хто вони - віруючі ветерани? Колишні атеїсти, які прийшли до віри? Або віруючі з дитинства?

- Віруючі людьми стають протягом усього життя. Не можна сказати, що ми з вами віруючі. Віра сама по собі - це дар Божий. Ми просто хочемо сприйняти у Господа цей дар віри. Віра - це пошук усього життя. Життя дане нам, щоб цю віру в себе знайти і затвердити. Багато з ветеранів знайшли цю віру, покликали і пізнали Бога, коли були на війні. Горе наближає до Бога.

- Розповідають чи фронтовики про віру і чудеса на фронті? Чи правда, що в окопах атеїстів не буває?

- Вони були на війні, це доведений факт. Війна сама по собі - це війна віри та атеїзму. Війна за душу людську. Якщо навіть вона матеріальна, це все одно війна за душу, за духовний світ людини. Наші воїни були якраз визволителями і хранителями людських душ. Вони захищали людей від цієї напасті. Господь це не залишить. Це зарахується кожному ветерану, тому що «поклав душу свою за друзів своїх, знайде її».

А про чудеса на фронті я не чув. Під час Таїнства Сповіді я чую, як ці люди, навчені досвідом життя, які перенесли війну, приносять своє покаяння перед Богом. Вони приходять до Бога з простотою душі. У них немає ніякої брехні, лицемірства, фальші. Все відкрито. Людина знає, куди він іде, і йому потрібно знайти спілкування з Богом через Таїнство Сповіді. А про чудеса на фронті я не чув

- Чи були випадки хрещення ветеранів?

- Нещодавно у нас був випадок. Ветерана привела дружина, він попросив хрещення в храмі. Це було перше хрещення тут. До цього ветерани хрестилися у нас в храмі Серафима Саровського в Пущі Водиці. Багатьох Господь закликає саме до кінця їхнього життя, коли вже можна зробити якісь висновки, підбити підсумок, з чим прийти до Бога. Ці люди в кінці свого земного життя зробили правильний вибір. Вони прийшли до Бога для того, щоб увійти в спілкування з Ним у вічності.

- А відспівувати фронтовиків доводилося?

- Доводилося, але не часто. У храмі ще не здійснювалися відспівування. Приходять люди, замовляють треби. Ми їдемо до них додому або на цвинтарі, там Відспівуємо. У поминальні дні Радониці ми служили заупокійний молебень на кладовищі, де поховані багато ветеранів, приходили до могилкам, молилися і поминали їх.

- Чи продовжується зв'язок з парафіянами після того, як вони виписуються з госпіталю?

- Деякі ветерани почали приходити до нас на постійній основі. Разів зо два побули, потім почали приїжджати. На храмове свято приїжджають, в день пам'яті великомученика і цілителя Пантелеймона. А взагалі курси лікування у них бувають по два, по три рази на рік, так що ще будемо зустрічатися.

В ті дні, коли у нас немає служби в Пантелеімовском храмі, ветерани приходять в храм Серафима Саровського, який відкритий постійно. Заходять помолитися, води набрати з колодязя. В основному це жінки, тому що чоловіків-ветеранів мало залишилося.

- Ми з Вами говорили про ветеранів. А персонал госпіталю приходить на служби?

- Звичайно. Головлікар недавно була на богослужінні. Медики приходять, ставлять свічки, приносять Богу молитви. Багато хто просить благословення на проведення хірургічних операцій, щоб Господь допоміг їм правильно зробити свою справу.

У нас хороші відносини з завідувачем відділенням реаніматології, де лежать пацієнти, які не можуть навіть говорити. Ми домовилися, що вони нам дають знати про таких людей. Адже їм особливо потрібна духовна допомога, напуття перед смертю.

Ми приходимо в це відділення і з їх згоди сповідуємо і причащаємо. Якщо вони не говорять, то рухом очей або кивком голови відповідають на питання, чи будуть сповідатися і причащатися. При останньому подиху людини доводиться спілкуватися навіть мімікою і жестами.

- Як будете відзначати День Перемоги в цьому році? Чи є якісь традиції?

- 9 травня буде служитися заупокійна літургія, де будуть згадуване всі, хто брав участь у війні і загинув. На проповіді після літургії ми поговоримо про Перемогу, яку нам Господь дарував, про її ціну, про те, скільки жертв принесло Отечество, щоб добути цю Перемогу, зберегти майбутнє для наших нащадків.

Пам'ять воїнів в Церкві проходить червоною ниткою. Церква не забуває людей, які віддали свої життя за життя інших. Після літургії буде служитися панахида. У багатьох вже закінчився курс лікування, і вони поїхали 1 травня додому, але залишили поминальні записки з іменами своїх покійних родичів.

Скільки там ветеранів?
Чи є серед них учасники бойових дій?
Як давно почалося духовне окормлення пацієнтів госпіталю?
Це була ініціатива ветеранів або Церкви?
Тому і з'явилася ідея відкриття храму при госпіталі?
Як часто буває священик в госпіталі?
Чи доводиться стикатися з проблемами?
Чи не створюють перешкод лікарі, чиновники, військові?
Яке приміщення займає храм в госпіталі?
Колишні атеїсти, які прийшли до віри?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация