Хрестовоздвиженський храм в Самарі

У Старому Завіті Бог через Мойсея дав 10 заповідей, а потім в Новому Завіті Господь дав 9 Заповідей Блаженства У Старому Завіті Бог через Мойсея дав 10 заповідей, а потім в Новому Завіті Господь дав 9 Заповідей Блаженства.

Сенс і зміст всіх заповідей Старого і Нового Завіту можна викласти в двох заповідях любові, даних Христом:

«Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею своєю, і всім своїм розумом. А друга подібна - возлюби ближнього свого, як самого себе »(Мф.22: 37; Мк.12: 30; Лк.10: 27+ Втор.6: 5).

Практичний посібник в справах Господь дав таке: «Як хочете, щоб з вами чинили люди, так і ви чиніть з ними» (Мф.7: 12, Лк.6: 31).

Про послідовність закон - благодать пише євангеліст Іоанн: «Закон бо через Мойсея був даний благодать та правда з'явилися через Ісуса Христа »(Ін.1: 17). Про неї пишуть і багато святих отців.

Спочатку закон, потім благодать. Закон забороняє, обмежує, визначає лише ті межі, які не можна переступати, що не поколивавши основ суспільного життя. В іншому людині надається свобода в пристрої своїх життєвих справ.

Благодать, навпаки, спрямовує, як треба чинити і до чого прагнути.

Закон - це дисципліна, навчання, навик до тих пір, поки не зрозумієш і не осмислиш, що до чого. Закон - для рабів і працівників. Порушив Закон - покарання. Виконав Закон - заохочення. Система покарань Старого Завіту докладно описана в Біблії (Левіт і Второзаконня). Вона дуже сувора.

Закони, які пророк Мойсей дав єврейському народу, регулювали не тільки релігійну, а й цивільне життя. У новозавітне час більшість старозавітних обрядових і цивільних законів втратили своє значення і були скасовані апостолами. Однак, Десять Заповідей і інші заповіді, що визначають моральну поведінку людини, становлять разом з новозавітним вченням єдиний моральний закон. 10 Заповідей містять в собі самі основи моральності. Можливо, через такої надзвичайної важливості і недоторканності Десять Заповідей, на відміну від інших заповідей, були написані не на папері або іншому якомусь тлінному речовині, але на камені.

Закон спочатку, потім благодать - для тих, хто доріс від рабів Божих до дітей Божих. А. С. Хомяков висловив це так: «воля Божа - загибель для демонів, закон для рабів Божих і свобода для синів Божих».

Але до благодаті можна прийти тільки через закон, через дисципліну. З цього закону ми і починаємо.

Цей Закон вказує шлях, як звільнитися від рабства гріха і стати працівниками Божими.

З 118 Псалма: «Блаженні ... ходять Законом Господнім. ... закон Твій - утіха моя ... Як я кохаю Закона Твого! весь день він розмова. Твоя заповідь робить мудрішим мене від ворогів моїх, бо вона завжди зі мною ... Мир великий для тих, хто кохає Закона Твого, і не мають вони спотикання »(Пс. 118: 1, 77, 97-98, 165).

Господь Ісус Христос в Своїх бесідах нерідко посилався на 10 Заповідей і давав їм більш глибоке і досконале розуміння. Про це ми будемо говорити в міру викладу самих заповідей.

Десять заповідей пророк Мойсей отримав від Бога приблизно за півтори тисячі років до РХ. Сам Бог написав Десять заповідей на двох кам'яних скрижалях (плитах). (Ісх.19-20,24).

Наступні п'ять визначають взаємовідносини між людьми.В перших чотирьох заповідях викладено обов'язки людини по відношенню до Бога.

Остання закликає до чистоти думок і бажань.

1. Я - Господь Бог твій, нехай не буде в тебе інших богів, крім Мене.

2. Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, що на землі долі, і що в воді під землею, Не вклоняйся їм і не служи їм.

3. Не свідчи імені Господа Бога твого даремно.

4. Пам'ятай день спокою, щоб проводити його свято; шість днів працюй і роби в них усі твої справи, а день сьомий - день спокою - так буде присвячений Господу Богу твоєму.

5. Шануй батька твого і матір твою, щоб тобі було добре і щоб ти довго жив на землі.

6. Не убий.

7. Не чини перелюбу.

8. Не кради.

9. Не свідчи неправдиво на ближнього твого.

10. Не бажай дружину ближнього свого, і не бажай дому ближнього твого, ні поля його, ні раба його, ні рабині його ... ні всього того, що належить ближньому твоєму.


Назад до списку

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация