Навіщо просити про християнську кончину і чи потрібно дякувати Богові заздалегідь?

  1. ***
  2. ***
  3. ***
  4. ***
  5. ***
  6. ***
  7. ***

У початківців (і навіть «досвідчених») християн, завжди є безліч «а чому?», Що стосуються різних сторін духовного життя. На допомогу їм Правмір розпочинає серію публікацій, в яких на питання читачів відповідають наші священики. Сьогоднішні питання в основному присвячені Святому Письму, молитві і богослужіння.

- У 11-му розділі Євангелія від Луки Господь вчить молитві: якщо земні батьки, будучи злі, дають просимое, то скільки ж більше Отець Небесний. Але якщо я прошу земного батька один раз, і він дає, то чому Отця Небесного потрібно просити постійно? Виходить, що простіше просити батька земного.

Зрозуміло, що він не може дати того, що дає Отець Небесний. Але виходить дивно. Я кажу про принцип прохання. Прошу батька дати мені просимое, він дає, а я у відповідь знову повторюю прохання, він знову пропонує взяти просимое, а я знову прошу. Земний батько дуже б засмутився від цього. Поясніть будь ласка. Спаси Вас Бог!

В'ячеслав.

В'ячеслав

Протоієрей Олександр Ільяшенко

- Здрастуйте, В'ячеслав!

Наші молитви до Бога умовно можна розділити на три категорії: прохальні, коли ми про щось просимо; подячні, в яких ми дякуємо Господу за щось, що ми отримали від Нього; і славословние, в яких ми просто говоримо про нашу любов до Господа, славимо Його.

Однак, на жаль, часто ми обмежуємося лише проханнями про що-небудь, аби дати собі праці згодом подякувати. Це неправильно, але так буває.

Згадайте, наприклад, що з десяти зцілених Господом Ісусом Христом прокажених тільки один повернувся, щоб Його подякувати.

І вже зовсім рідко ми можемо відмовлятися від наших потреб, прохань і молитися, маючи на меті молитви тільки спілкування з Богом.

Чому ми просимо про одне й те ж? Деякі молитви спрямовані на наші повсякденні потреби. Наприклад, в молитві «Отче наш» є слова: «хліб наш насущний дай нам днесь», т. Е. Сьогодні. Так що це прохання актуально кожен день нашої з Вами життя.

Також ми просимо про прощення гріхів, і Господь нам дарує його, проте проходить якийсь час, і ми знову грішимо. Звичайно, нам знову і знову потрібно просити про прощення. А буває, що Господь не відразу подає просимое, відчуваючи нашу віру, постійність, щирість у проханні. Так, наприклад, відомо, що Блаженний Августин регулярно молився: «Господи, дай мені смирення», проте подумки в серці завжди додавав: «Але не тепер».

Зрозуміло, що Господь чекав, поки він дійсно захоче отримати те, про що просить. Так що просити про одне й те ж нам доводиться з різних причин. А коли ми отримуємо те, що просимо, то, звичайно, потрібно не забути Господа подякувати.

З повагою, протоієрей Олександр Ільяшенко

***

Доброго дня! "Християнської кончини життя нашого, безболісної, бездоганної, мирної, і доброго відповіді на Страшному Суді Христовому просимо". Раніше я гаряче просила Бога на кожній службі про це, тому що уявляла собі смерть в старості, підготовлену, безболісну і мирну, а тепер із завмиранням серця думаю, що ХРИСТИЯНСЬКА смерть - це мученицька смерть, сповідницького, а я не готова просити про ЦЕ. То яка вона - християнська смерть життя нашого? І про що ми просимо Бога? Ольга.

Добридень, Ольго!

Поняття «християнська смерть» зовсім не тотожне тільки «мученицьку кончину». Згадайте, наприклад, Успіння Божої Матері - Її смерть була тихою, Вона як би заснула. І не всі святі закінчили своє життя мученицьки - наприклад, преподобні Серафим Саровський, Сергій Радонезький. Та й Ваша Небесна Покровителька - благовірна княгиня Ольга - життя закінчила мирно.

Так що, незважаючи на всю висоту мученицького подвигу, не потрібно боятися того, що, просячи про християнську кончину, Ви просите саме про мученицький вінець. Господь не дає нікому хреста, що перевищує його сили. Вчіться довіряти Господу і любити Його, бо «в любові немає страху, але досконала любов проганяє страх». Нехай Господь благословить Вас!

З повагою, протоієрей Олександр Ільяшенко

***

Чому, наприклад, в молитві про живих "Спаси, Господи, і помилуй ... �� всіх православних християн" згадуються тільки православні християни, а не всі люди? Адже ап. Павло говорить: "Отже, перш над усе я благаю чинити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей" (1 Тим. 2: 1)?

Сергій.

Дорогий Сергію!

Не можу відповісти за того, хто складав цю молитву - це міг бути цілком звичайна людина, на зразок нас з вами. Можливо, укладач вирішив, що наші ближні - це одновірці, православні, за яких насамперед варто молитися. Але це зовсім не суперечить словами апостола Павла (є неминуче більш ближні до нас люди, за яких ми молимося частіше і регулярніше, а є більш далекі). Наприклад, на кожному православному богослужінні є молитовні прохання «про властех та воїнство» нашої країни. Або «про мир у всьому світі» ... Але серед них далеко не всі можуть бути православні.

З повагою, священик Філіп Парфьонов

***

У Новому Завіті говориться, що всяка влада від Бога, і її необхідно приймати беззаперечно і підкорятися їй (Послання до римлян, гл.13), тому що в протилежному випадку - ГРІХ. А якщо при владі стоять "не зовсім правильні християни", і сама влада злочинна по своєму відношенню до народу? Як бути в цьому випадку? Чи може бути виключення в подібному випадку, бо мене це хвилює, тому що влада свою я почитати ніяк не можу і не хочу, а грішити не можу згідно зі Святим Євангелієм і Божими заповідями. Спаси і збережи Вас Господь Бог наш Ісус Христос!

Віктор.

Священик Філіп Парфьонов

Дорогий Вікторе!

Відома думка апостола Павла про те, що «немає влади не від Бога; існуючі ж влади Божий встановлено »(Рим. 13, 1) часто розуміється перекручено, оскільки виривається з подальшого контексту.

Тут апостол акцентує увагу не на окремі випадки зловживання владою, які завжди бували, і які він зовсім не думав виправдовувати, але на призначення людей, що займають владні посади: «Бо володарі пострах не на добрі діла, а на злі. Хочеш не боятися влади? Роби добро, і матимеш похвалу від неї, бо володар Божий слуга, тобі на добро. А як чиниш ти зле, то бійся, бо він недаремно носить меч: він Божий слуга, месник у гніві злочинцеві! »(Рим. 13: 3-4).

Іоанн Златоуст з цього приводу коментує: «Як це? Невже всякий начальник поставлений від Бога? Не те говорю я, відповідає (апостол). У мене тепер ідеться не про кожного начальника окремо, але про саму влади. Існування влади, при чому одні начальствуют, а інші підкоряються, і та обставина, що все відбувається не випадково і довільно, так щоб народи носилися туди і сюди, як хвиля, - все це я називаю справою Божої Премудрості ... Так і Премудрий, коли говорить , що від Господа сочетавается дружина мужеви (Прип. XIX, 14), розуміє тут, що шлюб встановлено Богом, а не те, що Бог поєднує кожного вступає в шлюб, так як ми бачимо, що багато хто вступає в шлюб з поганим наміром і не за законом шлюбу, і цього ми, звичайно, не можемо поставити Богу »( еседа 23-тя на послання до Римлян).

Зрозуміло, рідко яка влада буває наближеною до ідеалу і влаштовує всіх. Але безвладдя веде ще до більш плачевною і катастрофічну ситуацію, як показував історичний досвід безліч разів.

З повагою, священик Філіп Парфьонов

***

Хотілося б уточнити, чи може мирянин будинку читати херувимську пісня, і якщо так, то в якому випадку краще це робити (хвороба, проблема і т.п.)? Питання задаємо, бо сподобалася ця пісня.

Тамара.

Привіт, Тамара!

Будинки читати херувимську пісня не потрібно, тому що її зміст відповідає конкретному літургійним дії, здійснюваного під час Божественної Літургії в храмі.

З повагою, священик Ігор Дудка

***

"Хай святиться ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє", - якщо «Моє Царство не від світу цього», то це заклик якнайшвидшого приходу смерті нашої? Але якщо це так, то вимовляючи в храмі ці слова, парафіяни дійсно хочуть померти в цей момент? Навіть великі святі просили відстрочити час смерті для покаяння.

Сергій.

Доброго дня, Сергію!

«Не від світу цього» зовсім не означає, що Царство Небесне - це реальність тільки загробне. «Не від світу цього» - це твердження інакшості Царства по відношенню до цього світу як світу людських пристрастей. Тому не переживайте, молитва Господня - це не молитва про швидкої смерті.

З повагою, священик Микола Гулейко

***

Намагаюся бувати в храмі, ходжу на служби. Але нічого не можу вдіяти, не знаю, як боротися з нудьгою. Все монотонно й одноманітно, повторюється одне і те ж. Іноді не витримую і йду з середини. Що робити? Я читала пояснення богослужінь, але це нічого не змінило.

Тетяна.

Доброго дня, Тетяно!

Важко на Ваше питання відповісти, оскільки Ви свідчите про Ваш внутрішній стан, на яке якщо Ви сама вплинути не можете, то хто ж зможе з боку, до того ж не знаючи Вас? Можу лише побажати Вам терпіння, якого нам всім не вистачає часто.

Повторюється одне і те ж не тільки в молитвах, але і в житті самої у дуже багатьох: день за днем ​​- робота-дім, робота-дім ... Все залежить від нас, як ми ці дні, в тому числі і наші молитви, наповнимо. Можу лише зазначити, що коли ми приходимо в храм, де нас знають, де є спілкування між собою, нудно точно вже не стає, якщо ми один з одним спілкуємося, один за одного молимося, і один одного підтримуємо, як можемо. Тому якщо Вам не дано жваво відчути молитви богослужінь, може, буде дано щось інше? ..

Проблема в тому, що в церковному середовищі багато людей роз'єднані і панує індивідуалізм. Тоді як в ідеалі Церква є Тіло Христа, де кожні члени доповнюють один одного, і один в одному потребують.

З повагою, священик Філіп Парфьонов

***

Священик Михайло Самохін

Доброго дня! Я віруюча; і мені хотілося б дізнатися: чи можна заздалегідь дякувати Господу за ще не виконану прохання так, як ніби бажане вже є?

Наталія.

Привіт, Наталія!

Так робити не слід. Господь - Особистість, і те, що для Нього немає часу, не означає, що цього часу не існує для нас. А значить, ми повинні спочатку отримати від Господа те, що просимо, а потім Його подякувати.

У звичайному житті, завдяки когось заздалегідь, ми намагаємося зобов'язати людини виконати прохання. Не думаю, що в наших відносинах з Богом це правильна стратегія поведінки. Як сказано в Святому Письмі: «На все свій час, і година своя кожній справі під небом».

З повагою, священик Михайло Самохін

У початківців (і навіть «досвідчених») християн, завжди є безліч «а чому?
Але якщо я прошу земного батька один раз, і він дає, то чому Отця Небесного потрібно просити постійно?
Чому ми просимо про одне й те ж?
То яка вона - християнська смерть життя нашого?
І про що ми просимо Бога?
? всіх православних християн" згадуються тільки православні християни, а не всі люди?
Павло говорить: "Отже, перш над усе я благаю чинити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей" (1 Тим. 2: 1)?
А якщо при владі стоять "не зовсім правильні християни", і сама влада злочинна по своєму відношенню до народу?
Як бути в цьому випадку?
Хочеш не боятися влади?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация